Topi Anjala: "Taikatemppuja ei kannata yrittää MM-kilpailuissa"

Topi Anjala tähtää MM-kilpailuissa pitkälle matkalle. Kuva: Hevoskuuri

Topi Anjala tähtää MM-kilpailuissa pitkälle matkalle. Kuva: Hevoskuuri

Kolmet suunnistuksen MM-kilpailut juossut Topi Anjala voitti huhtikuussa FinnSpringin pitkän matkan kilpailun ja oli Huippuliigan kokonaiskilpailussa toinen. 29-vuotiaalla Kooveen suunnistajalla on hyvin todennäköisesti edessään yksi uransa hienoimpia hetkiä, kotikilpailut Vuokatissa. Hevoskuuri soitti Anjalalle, joka vastasi Vuokatinvaaran rinteiltä.


{akeebasubs *}Anjala korostaa olevansa harjoituskieltoalueen ulkopuolella, joten herkkähermoisimmat lukijat voivat huokaista helpotuksesta. Puolentoista viikon takaisen 10MILAn, sekä kahden Huippuliigan osakilpailun jälkeen Anjala piti taukoa kilpakentistä ja keskittyi aerobiseen harjoitteluun kotonaan Jyväskylässä. Väliin saivat jäädä myös suunnistuksen SM-sprintti sekä erikoispitkä matka, josta jälkimmäisestä Anjalalla on palkintokaapissaan kaksi pronssia. Anjalan mukaan syksyn jalkaleikkaus ja siitä seurannut kevennys harjoittelussa näkyy kilpailujen jälkeen.

 -Kyllä tässä kisakauden alussa on selvästi huomannut, että ei ole oikein pohjia kilpailla koko ajan, hän kertoo.

Oli pohjia tai ei, niissä kilpailuissa, joissa Anjala on halunnut menestyä, ovat menneet hyvin. FinnSpringin menestyksen jälkeen ei olekaan minkäänlainen yllätys kun hän ilmoittaa panostavansa MM-kilpailuissa pitkään matkaan.

-Ilman muuta pitkä matka on nyt se matka, johon satsaan täysillä, hän ilmoittaa yksikantaan.

Tiistaina Vuokattiin maajoukkueleirille saapunut Anjala on ehtinyt kevyen harjoittelun lomassa tehdä yhden kovan harjoituksen, jossa hän pääsi mittaamaan tasoaan maailman parhaisiin. MM-pitkän kisamaaston Tipasojan vieressä tehty tunnin suunnistus ei ollut vauhdin puolesta vielä sitä, millä itse kisoissa niitetään menestystä. Eroa Thierry Gueorgiouhun kertyi viisi minuuttia ja Jani Lakanen oli kolme minuuttia nopeampi.

-Sykkeet olivat melko alhaalla, joten voi olla, että vauhdin puute johtui siitä, että viimeisen viikon kevennys vaatii paria kovempaa rykäisyä alle ennen kuin kovemmilla tehoilla kulkee. Toisaalta voihan tämä olla seurausta myös siitä, että on yksinkertaisesti vieläkin väsynyt, hän miettii.

Sunnuntaihin asti Vuokatissa viihtyvä Anjala saattaa testata kulkuaan seuraavan kerran myöhemmin tällä viikolla monelle Kainuun Rastiviikon kävijälle tutulla Joutenlammella, jossa on tarjolla kuudentoista kilometrin kilpailunomainen harjoitus höystettynä kovalla seuralla.

-Jos sen tässä vielä liipaisee niin eiköhän siinä vaiheessa ole selvää, onko huono kulku seurausta väsymyksestä, hän nauraa.

Vain pitkä matka mielessä

Väsymystä ovat valitelleet myös monet muut urheilijat kevään aikana. Ja tunnetusti leirillä on aikaa myös spekuloida toisten tekemisiä. Vuokatissa yksi suurista puheenaiheista on ollut Ranskan maajoukkueen harjoittelu. Huhun mukaan päivän aikana tehdään kolme kilpailunomaista keskimatkan harjoitusta ja toisen huhun mukaan vain yksi ranskalainen on kestänyt rääkin, tietenkin Thierry Gueorgiou.

Mikäli Anjala valitaan Suomen joukkueeseen, pääsee hän juoksemaan myös jotain muuta matkaa lempimatkansa lisäksi. Tätä asiaa Anjala ei ole vielä suuremmin miettinyt.

-Sprinttiä ei varmaan tule juostua, mutta mikäli kisaohjelmasta oikein muistan niin keskimatka ja viesti ovat molemmat vasta pitkän jälkeen. Kumpikin niistä matkoista kyllä käyvät minulle, Anjala arvioi.

Topi Anjalan paras saavutus MM-tasolla on viestin pronssi vuodelta 2009, joskin tuolloin tapahtui kuuluisa Martin Johansson-episodi, jossa ruotsalaissuunnistaja loukkasi jalkansa niin pahasti viestin ankkuriosuuden aikana, että kärkikolmikko keskeytti kilpailun ja Suomi nousi takamatkalta pronssille. Tuolloin kaulaan jaettiin puiset mitalit.

Pitkään matkaan satsaavan miehen valmistautumiseen kuuluu pitkän matkan kilpailunomaisia harjoituksia. Anjalan mukaan juuri yksittäiset suunnistusharjoitukset kehittävät parhaiten niin taidollisesti kuin fyysisestikin.

-Itse kaipaisin vielä fysiikkaan aavistuksen verran etenemistä ennen kisoja. Aikaahan toki on vielä, mutta mitään ihmeitä ei kyllä ehdi tekemään, Anjala kertoo.

Anjalan mukaan MM-kisoihin tähtäävän urheilijan on tällä hetkellä yksittäisten harjoitusten tekemisen lisäksi pidettävä erityistä huolta palautumiseen liittyvistä seikoista, kuten ravinnosta ja levosta, jotta mies on tuore avainharjoitusten aikaan.

Lähtöpaikalle levänneenä ja suunnistusnälässä

Huippukunnon hakeminen tulee Anjalan mukaan tehdä aina riippuen kulloisenkin kilpailun tyylin ja luonteen mukaan. Hyvin usein hyvä vire on tullut yksinkertaisesti keventämällä harjoittelua. MM-kisoihin valmistavat viimeiset harjoitukset riippuvat Anjalan mukaan siitä, mitä keho kertoo kisojen alla. Ainakin suunnistuksessa voi hänen mukaansa säästellä edellisinä päivinä, jotta itse h-hetkellä on nälkää tehdä hyvä suoritus.

-Ei sitä kannata mennä edellisenä iltana kartan kanssa tyyppimaastoon ihmettelemään, että osaako sitä suunnistaa vai ei, Anjala kertoo.

Se, että kilpailu on MM-startti, ei tuo Anjalan mukaan valmistautumiseen mitään uutta ja erilaista.

-Jos yrittää tärkeän kilpailun kohdalla jotain taikatemppuja niin se ei kyllä tule onnistumaan, Anjala kiteyttää.

Toinen tärkeä sääntö pitkän matkan kilpailuun valmistautumiseen liittyy vireystilaan ja palautumiseen.

-Pitkän matkan lähtöviivalla kannattaa mielummin olla liian palautunut kuin yhtään väsynyt, hän lisää.

Kisoihin on aikaa puolitoista kuukautta ja sitä ennen Topi Anjala ei aio juosta montaa kilpailua. Seuraava kilpailustartti saattaa lähteä Jämsässä Jukolan viestin vaihtopuomilta.

-En ole ainakaan vielä ilmoittautunut mihinkään pikkukansallisiin. Suunnitelmia on tällä hetkellä vaikea tehdä, kun kaikki suunnistukseen liittyvä toiminta tehdään nyt kehon vireystilan mukaan, nyt mennään viikko kerrallaan, hän kertoo.

TopiAnjala110513Topi Anjala juoksi Huippuliigan takaa-ajossa toiseksi. Kuva: Hevoskuuri

Jukolaan Anjala ei ehdi tällä kertaa panostaa erityisen paljon. Puolentoista viikon päästä ohjelmassa on Kooveen Jukola-leiri, mutta muuten suoritus kesän klassikkoviestissä saa mennä vanhoilla rutiineilla.

-Jos saan osuutta toivoa, niin päivällä Jukolassa juoksisin. Päiväosuuksilla olen tehnyt fyysisesti parempia suorituksia ja se myös palvelisi omia tarkoituksia MM-pitkällä matkalla. Lisäksi yöosuuksilla onnistuminen vaatisi enemmän harjoituksia lamppu päässä, hän miettii.

Valmistautumista kotimaassa

Tulevat viikot ennen MM-kilpailuja Anjala aikoo viettää visusti Suomessa. Pääosin aika kulunee kotona Jyväskylässä, mutta suunnitelmien tarkentuessa hän saattaa viettää osan ajasta myös kotipaikallaan Ikaalisten Luhalahdessa sekä appivanhempiensa tukikohdassa Ähtärissä. Viime syksynä Jyväskylään muuttanut Anjala kehuu kaupunkia hyväksi suunnistajalle.

-Varsinkin lumien sulettua lenkkibaanaa löytyy paljon, eikä autolla tarvitse lähteä harjoituksiin, Kortepohjassa asuva Anjala kertoo.

Pitkään Tampereella majaillut Anjala kertoo suunnistusmaastojen kuitenkin olevan kauempana Jyväskylässä kuin Tampereella, joten hyvän tekniikkaharjoituksen tekeminen on tiennyt pidempää automatkaa.
Anjala kertoo harjoitelleensa jonkin verran Vaajakosken Terän miesten sekä paikkakunnalla asuvan Jere Pajusen kanssa, mutta pääosin lumeton aika on kulunut kilpailuihin valmistautuessa ja niistä palautuessa.

-Kilpailujen välissä ei kannata ihmeitä tehdäkään, Anjala lisää.

Vuokatin MM-kisojen jälkeiselle ajalle Anjala ei ole uhrannut paljon ajatuksia. Juuri opettajaksi Tampereen yliopistosta valmistunut suunnistaja kertoo työnteon tulevan mukaan kuvioihin mahdollisesti jossain vaiheessa. Myös suunnistus tulee pysymään lajilistalla. Sen verran kova uurastus MM-kisoihin valmistautuminen kuitenkin on, että vielä heinäkuussa miestä tuskin nähdään kansallisissa kilpailuissa.

-Vuokatin jälkeen täytyy hengähtää muutama viikko ja katsoa sen jälkeen mitä sitten puuhataan, hän kertoo.

Topi Anjalan blogi

- Juho-Veikko Hytönen

{/akeebasubs}


{akeebasubs !*}{/akeebasubs}