Triathlonkilpailuja Suomessa ja maailmalla

Triathlonkilpailuja on runsaasti niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Triathlonkilpailuja on runsaasti niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Triathlonkilpailuja on runsaasti niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Koitoksia käydään monilla eri matkoilla ja säännötkin eroavat eri tapahtumissa etenkin pyöräilyn peesaamisen osalta. Tässä jutussa tehdään selkoa niin Suomen triathlonkisoista kuin ulkomailla käytävistä eri järjestäjäorganisaatioiden koitoksista.

 

{akeebasubs *}Suomessa SM-kisoja ja kuntotapahtumia

Suomessa käydään vuosittain SM-kisat sprintti-, perus-, puoli- ja täysmatkalla. Naisten ja miesten yleisten sarjojen lisäksi sarjoja on nuorille sekä vanhemmille ikäsarjalaisille.

Suomessa pyörällä peesaaminen eli edellä menevän imussa ajaminen on sallittu sprintti- ja perusmatkalla yleisen, 23 v ja 19 v -sarjojen kisoissa. Nuorten 17 v ja 15 v SM –kisat käydään omilla lyhyillä matkoilla ja niissäkin saa peesata. Masters sarjoissa peesaaminen on yleensä kielletty. Puoli- ja täysmatkalla peesaaminen on kielletty kaikissa sarjoissa.

Suomessa SM-kisat ovat mestaruuskilpailustatuksesta huolimatta mukavan rentoja tapahtumia ja kuntoilumielessä triathlonia harrastavienkin kannattaa lähteä rohkeasti niihin mukaan. Tänä vuonna SM-kisoista sprinttimatka pidetään 8.6. Hyvinkään Rajamäellä, olympiamatka 10.8. Kuopiossa, puolimatka 20.7. Joroisissa ja täysmatka 24.8. Nastolassa. Nuorille on tarjolla myös Suomen Cup, johon kuuluu kolme tapahtumaa.

SM- koitosten lisäksi Suomeen on viime vuosina tullut yhä lisääntyvässä määrin myös muita kansallisia kisoja. Näitäkin on monilla eri matkoilla. Suosittuja tapahtumia ovat esimerkiksi Vantaa Triathlon kesäkuun alussa ja perinteinen Kisko triathlon heinäkuun alussa sprintti- ja perusmatkoilla sekä elokuun lopussa Helsinki City Triathlon sprinttiäkin lyhyemmillä matkoilla. Suurin osa Suomessa järjestettävistä kisoista löytyy netistä www.triathlon.fi.

Olympialaiset International Triathlon Unionin (ITU) pääkisat

Triathlonin kansainvälinen taso on noussut räjähdysmäisesti sen seurauksena, kun triathlon nousi olympialajiksi Sydneyssä vuonna 2000. Harrastajia triathlonissa onkin maailmanlaajuisesti todella paljon enemmän kuin esimerkiksi suomalaisille tutummassa maastohiihdossa. Lähes kaikkien maiden triathlonliitot panostavat tällä hetkellä eniten olympiamatkalle, mikä näkyy voimakkaasti liittojen valmennusjärjestelmissä.

ITU:n kovin kilpailu on siis olympialaiset. Olympialaisiin oikeuttavista paikoista karsitaan aina kahden vuoden ajan ennen kilpailuja. Karsinta tapahtuu muiden ITU-kisojen kautta erilaisten pistejärjestelmien avulla. ITU:n olympiamatkan kilpailuissa peesaaminen on sallittu.

Olympialaisten jälkeen kovatasoisimpia ITU-kilpailuja ovat maailmanmestaruussarjan pisteitä kartuttavat kilpailut. Näitä ovat World Triathlon Series -kisat, World Cup -kisat ja eri maanosien mestaruuskilpailut. Maailmanmestaruussarjan lopputuloksiin lasketaan kauden viisi parasta tulosta. Eniten pisteitä saa World Series finaalista, seuraavaksi eniten muista World Series kisoista ja hieman vähemmän World Cup kisoista sekä maanosien mestaruuskisoista.

ITU järjestää lisäksi Continental Cup -kisoja kullakin mantereella. Continental Cupin kilpailut ovat tärkeitä muun muassa rankingpisteiden keräämiseksi, sillä jokaisen ITU-kisan starttiviivalle pääsee tapahtuman tasosta riippuen korkeintaan 65 tai 75 urheilijaa rankingsijoitusten perusteella. Useilla lajiliitoilla on lisäksi toki omia maansisäisiä karsintasysteemejä kisoihin valittavista urheilijoista.

Nuorille (19- ja 23-sarjoissa) ITU järjestää vuosittain maailmanmestaruuskilpailut ja maanosien mestaruuskilpailut. Lisäksi 19-sarjassa (kisamatka sprintti) on nuorten Continental Cup, mikä on loistava paikka hakea ensi kosketusta kansainväliseen kilpailemiseen.

Aikuisten ja nuorten eliittikilpailujen lisäksi lähes kaikkien ITU-tapahtumien yhteydessä kisaillaan myös eri ikäsarjoissa. Näissä on yleensä peesikielto. Sarjoja on 20-vuotiaista vanhuksiin. Tapahtumina nämäkin koitokset ovat upeita ja ne tarjoavat kuntoilijoille mahdollisuuden päästä kisaamaan upeisiin paikkoihin, kuten joidenkin maailman suurimpien suurkaupunkien keskustaan.

ITU:lla kisoja myös pitkillä matkoilla

Vaikka olympiamatkan tapahtumat ovat ITU:n pääkilpailuja, järjestää ITU vuosittain myös pitemmän matkan maailmanmestaruus- ja eri maanosien mestaruuskisoja. Niitä on perinteisellä nk. puolimatkalla sekä ITU:n pitkällä matkalla (4 km, 120 km, 30 km). Viime vuosina ITU on järjestänyt myös joitain pitkien matkojen World Cup -kilpailuja. Näissä kaikissa pitkien matkojen kilpailuissa on pyöräilyssä peesikielto. Pitkien matkojen kilpailuihin ei ITU:lla ole karsintajärjestelmää - starttilistalle pääsy on siis lähinnä maiden omien lajiliittojen harkinnassa ja kuten kaikkiin ITU-tapahtumiin, myös näihin ilmoittautuminen on mahdollista ainoastaan virallisen lajiliiton kautta.

World Triathlon Corporationin (WTC) pääsarja Ironman

WTC on toinen maailman suurimpia triathlontapahtumia järjestävistä organisaatioista. Kaikissa WTC:n järjestämissä kilpailuissa on pyöräilyssä peesikielto. WTC on täysmatkan arvostetuin kilpailujärjestäjä. Päätapahtuma on joka lokakuussa Hawaijilla pidettävät maailmanmestaruuskisat. Nykyään eliittisarjoissa Hawaijille pääsemiseksi on joka vuosi kerättävä pisteitä Ironman-sarjan kilpailuista. Hawaijin pro-sarjan starttiviivalle yltää rankingin parhaat 50 miestä ja 30 naista.

Myös Ironman-sarjan puolimatkan (nk 70.3) kilpailut ovat suosittuja ja arvostettuja kilpailuja. Tämän 70.3-sarjan päätapahtuma on vuosittain Las Vegasissa käytävät maailmanmestaruuskilpailut, joihin niihinkin karsitaan muiden Ironman-kisojen kautta. Parina viimeisenä vuotena WTC on järjestänyt myös olympiamatkalla käytäviä peesikieltokilpailuja (nk 5150). Näiden kilpailujen päätapahtuma on syyskuussa HyVeessä pidettävät mestaruuskilpailut, joista erityisen arvostetun tekee todella muhkeat palkintorahat.

Kuntoilijan kannalta WTC:n kisoissa upeinta on, että kuntosarjat kisaavat usein samaan aikaan ja täysin samalla reitillä kuin pro-sarjat. Harvassa urheilulajissa on samanlaista mahdollisuutta päästä testaamaan voimiaan huippu-urheilijoiden seassa!

Challenge ja TriStar -sarjat uusia tulokkaita

Viime vuosina ITU:n ja WTC:n järjestämien kisojen lisäksi myös Challenge ja TriStar -sarjojen kilpailuista on tullut suosittuja tapahtumia. Challenge-organisaatio järjestää täysmatkan ja puolimatkan kilpailuja ympäri maailmaa. Lisäksi Challenge ja ITU ovat yhdistäneet voimiaan ja järjestävät esimerkiksi yhteiset EM-kisat. TriStar kilpailut ovat puolestaan matkojen osalta hyvinkin omalaatuisia koitoksia, joissa pyöräilyn merkitys on korostunut. Päämatkoja ovat 111 (1 km, 100 km, 10 km) ja 222 (2 km, 200 km, 20 km). TriStar kisojakin on ympäri maailmaa.

Edellä mainittujen kilpailusarjojen lisäksi triathlonissa on etenkin Yhdysvalloissa muitakin kilpailusarjoja, kuten Lifetime Fitness ja Revolution -sarjat. Yksittäisistä triathlonkoitoksista tunnetuimpia on puolestaan esimerkiksi hyvät palkintorahat tarjoava Abu Dhabi -triathlon.

Kaikissa edellä mainituissa koitoksissa kuntoilijoilla on mahdollisuus päästä kisaamaan samaan aikaan eliittiurheilijoiden kanssa, kuten Ironman-sarjan kisoissa.

Kesä 2013 ITU- ja Ironman-sarjojen kisaajien sekoittumisvuosi?

Kansainvälisiä triathlonkoitoksia ajatellen kesä 2013 on todella mielenkiintoinen. Perinteisesti ITU:n olympiamatkan ja pidempien matkojen peesikieltosarjojen urheilijat ovat keskittyneet täysin omiin koitoksiinsa. Tänä vuonna kuitenkin moni ITU-kisaaja on olympiavuoden jälkeen halunnut kokeilla jotain uutta ja päättänyt osallistua myös pidempien matkojen koitoksiin.

ITU-kisaajien ilmestyminen puolimatkan koitoksiin on laajentanut pitkien triathlonmatkojen tasoa selvästi. Esimerkiksi miesten olympiapronssia voittanut Javier Gomez voitti juuri ITU:n puolimatkan Euroopan mestaruuden ja useita muitakin olympiakävijöitä on jo nyt kevään aikana nähty Ironman-sarjan kisojen palkintopallilla. Erittäin mielenkiintoinen tulokas pitkillä matkoilla on myös esimerkiksi naisten olympiahopeamitalisti Ruotsin Lisa Norden, joka on ilmoittanut tämän kauden päätavoitteekseen puolimatkan maailmanmestaruuden.

Kesällä nähdään siis varmasti hienoja kamppailuja, kun olympiamatkan ja täysmatkan huiput kohtaavat toisensa. ITU-kisaajien ja Ironman-sarjan kisaajien "sekoittuminen" tekee varmasti todella hyvää koko lajille ja toivottavasti se joskus tulevaisuudessa saisi myös ITU:n ja WTC:n tekemään entistä enemmän yhteistyötä – olisi mahtavaa, jos joskus tulevaisuudessa ratkaistaisiin vaikka maailmanmestari siten, että mestaruustaisteluun otettaisiin mukaan useita eri matkojen koitoksia.

  UINTI PYÖRÄILY JUOKSU
Junnumatkat 100 - 400 m 5 - 10 km 1 – 2.5 km
Pikamatka 750 m 20 km 5 km
Olympiamatka (Perusmatka) 1 500 m 40 km 10 km
Puolimatka 1 900 m 90 km 21,1 km
Ironman 3 800 m 180 km 42,2 km

-Paul Sjöholm ja Kaisa Lehtonen

{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri