Hannu Airila on päässyt kotoa käsin harjoittelemaan Vuokattia varten

Hannu Airila tähtää kymppisakkiin MM-kisojen keskimatkalla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Hannu Airila tähtää kymppisakkiin MM-kisojen keskimatkalla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kalevan Rastin Kontiolahdella asuva Hannu Airila on ollut siinä onnellisessa asemassa, että on kotoaan käsin päässyt harjoittelemaan Juuan ja Kolin tyyppimaastoihin Vuokatin MM-kisojen keskimatkaa ja viestiä ajatellen. Airilan tavoitteena onkin sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon keskimatkan kilpailussa.

{akeebasubs *}
MM-kisojen aikaan 28 vuottava täyttävä Hannu Airila on alkukaudesta keskittynyt tiukasti harjoitteluun kohti Vuokatin MM-kisoja ja keskimatkaa silmällä pitäen. Niinpä kilpailut kotimaassa ovat jääneet vähemmälle.

– Huippuliigan finaalin jälkeen alkoi tiukka harjoitusjakso, joka on nyt päättymässä. Sen aikana keskityin tekemään hyviä kilpailunomaisia harjoituksia, Joensuun torilta tavoitettu Hannu Airila kertoo.
Pohjois-Karjalasta löytyy useita tulevien Vuokatin MM-kisamaastojen kaltaisia tyyppimaastoja, joka on helpottanut Airilan valmistautumista kohti MM-kotikisoja.

– Juuan ja Kolin maastoissa olen harjoitellut. Ja tämä on ollut siitä poikkeuksellinen tilanne, että olen kotoa käsin päässyt harjoittelemaan relevanteissa maastoissa MM-kisoja ajatellen, Pohjois-Karjalaan kotiutunut Keravan Urheilijoiden kasvatti kertoo.

Myös talven harjoituskausi sujui hyvin, eikä Airila paljoa Suomen talvessa viihtynyt.

– Alkuun vietin puolitoista kuukautta Portugalissa ja sen jälkeen toiset puolitoista kuukautta Espanjassa eli kolmisen kuukautta tuli yhteensä pituutta. Pystyin harjoittelemaan siellä aika paljon eikä tullut vamma- tai sairauspäiviä, joten siinä suhteessa etelässä leireily oli onnistunut. Toki tarkkana piti olla sen suhteen, ettei sortunut liikaharjoitteluun, Airila kommentoi talven sujumista etelän lämmössä.

Keskimatka ja viesti kiinnostavat

Vuokatin MM-kisoissa Airilan katseet kohdistuvat hänen viime vuosien bravuurimatkaan eli keskimatkalle. Myös Suomen viestijoukkueeseen pääsy kotiyleisön edessä kiinnostaa.

– Vuokatinvaaran rinteet ovat suht vaativat. Olen huomannut treenatessa, että jos ei nöyränä tee töitä, niin virheitä tulee, Airila tietää Vuokatinvaaran haasteet.

Huolimatta huomattavasta harjoittelusta tyyppimaastoissa, Airila ei usko, että suomalaisilla olisi merkittävää kotikenttäetua maastojen suhteen.

– Nykyään kotikenttäetu on aika vähäistä huippusuunnistuksessa. Huiput saavat maastot aika nopeasti haltuun muutaman harjoituksen jälkeen ja lisäksi hyvät kartat edesauttavat maastoihin tutustumista, Airila tuumii.

– Toki valmistautumisvaiheessa kotikisoista on plussaa, kun leiritys on helpompi järjestää ja maastot ovat lähempänä. Mutta kisojen aikana siitä voi olla jopa haittaa, kaikkine kotiyleisön odotuksineen ja median huomion keskipisteenä olemisineen.

MM-katsastus ratkaisee kisapaikan

Hannu Airila on kilpaillut varsin säästeliäästi alkukaudesta, joten hänenkin kisapaikan varmistus jää vielä juhannuksena käytävien MM-katsastusten varaan.

– Alkukaudesta olen kilpaillut tosi vähän Suomessa ja ainoastaan yhden keskimatkan kilpailun väliaikalähdöllä. MM-katsastukset ovat kaikkien osalta aika ratkaisevat, kärkikaksikossa pitää olla, mikäli haluaa olla varma paikastaan.

Airila lähtee kuitenkin siitä, että on mukana Suomen joukkueessa ja tavoitteissa on lähteä parantamaan viime vuoden 11. sijaansa eli mielessä on kymmenen parhaan joukkoon sijoittuminen.

– Tulen kuitenkin korostetusti keskittymään omaan tekemiseen, koska suunnistuksessa ei voi vaikuttaa muiden suorituksiin. Uskon kuitenkin, että omalla optimaalisella suorituksella minulla on mahdollisuudet kymmenen sakkiin sijoittua.

Pari viimeistä vuotta Airilalla on psyykkinen valmennus ollut vahvasti mukana valmentautumisessa.

– Psyykkinen valmennus kulkee muun harjoittelun mukana ja tänä vuonna olen miettinyt taktiikan ja tekniikan hiomista sekä sitä, kuinka selättää ratamestarin haasteet.

Airila pääsi viime vuonna juoksemaan Suomen joukkueessa MM-viestissä ja niin hän haluaisi tehdä myös kotikisoissa.

– Tavoitteena on päästä joukkueeseen mukaan. Luvassa on varmasti hieno tunnelma, Airila odottaa hienoja viestejä kotiyleisön edessä.

– Tosin viestin sijatavoitteita en ole vielä miettinyt yhtään. Sen näkee sitten kisojen aikana, kun joukkueet ovat selvillä.

Nyt on aika nauttia ja kerätä nälkää

Viimeiset neljä viikkoa Airila on keskittynyt kilpailunomaisten harjoitusten tekemiseen. Nyt tämä viimeinen harjoitusjakso on päättymässä ja on aika hioa suoritus huippuunsa.

– Kilpailuja ennen MM-kisoja ei ole luvassa kuin Jukola ja MM-katsastukset. Nyt on tarkoituksena kilpailuvireen hiominen ja kilpailusuoritukseen keskittyminen, Airila sanoo.

– Mitään ihmeempiä valmistavia harjoituksia ei ole välttämättä enää luvassa, vaan nyt on aika nauttia. Ei tässä katsastusten ja MM-kisojen välissä tarvitse mennä enää tyyppimaastoihin rymyämään, vaan silloin kerätään nälkää itse kisoja varten.

Hannu Airila myöntää, että MM-kisat tulevat varmasti olemaan ainutlaatuinen kokemus omalla urallaan.

– Silloin kun oli selvinnyt, että Suomi ja Vuokatti saa MM-kisat järjestettäväkseen, niin heti seuraavana päivänä oli jo Vuokatinvaaralla suunnistamassa, Airila kertoo hymy suupielessä kisavalinnan tuomasta hienosta fiiliksestä.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri