Kasin nuoret juoksijalupaukset Rinne, Lampinen ja Nummela kehittävät toisiaan

Miesten kasilla on alle 19-vuotiassa kasvamassa hyvä suomalaiskolmikko. Kuva: Heidi Lehikoinen

Miesten kasilla on alle 19-vuotiassa kasvamassa hyvä suomalaiskolmikko. Kuva: Heidi Lehikoinen

Miesten kasilla on alle 19-vuotiassa kasvamassa hyvä suomalaiskolmikko. Ville Lampinen, Joonas Rinne ja Robert Nummela ovat sen verran tasaväkisiä keskenään, että kilpaillessa ja leireillä yhteisharjoituksissa kaikki kehittyvät. Alle 19-vuotiaiden EM-kisoihin tähtäävät pojat sanovat satsaavansa urheiluun sataprosenttisesti.

{akeebasubs *}– Kun on kilpailua, kaikki yleensä pystyvät vähän parempaan. Kukaan ei halua jäädä jälkeen. Kova kisa on kaikkien kannalta hyvä, olympialaisista unelmoiva Ville Lampinen kiteyttää.

– Se tsemppaa eteenpäin, kun on samanikäisiä yhtä kovia, Robert Nummela sanoo.

Kolmikosta Lampinen juoksee hyvällä menestyksellä myös 400 metriä, eikä halua nostaa kumpaakaan erityisesti päämatkakseen. Panostuskin on yhtä lailla molempiin.

– Panostus on aika kova! Treenaan kovaa ja teen kaiken mitä on sovittu, mutta urheilun pitää olla hauskaa. Jos ei ole hauskaa eikä tästä tykkää, ei kuljekaan. Kyllä kaiken pitää tulla ilon kautta. Pitäisi olla vähän nopeampi nelkulla ja vähän kestävämpi kasilla. Kahta ääripäätä kun saa kehitettyä, pääsee aika pitkälle.

Nopeuskestävyysvedot ovat mieluisimpia harjoituksia. Sellaiset kovat, joissa tuntee, että on treenannut, Lampinen sanoo.

Kasilla hän rikkoi EM-rajan 1.51,40 jo kesäkuun alussa (1.52,23), vaikka harjoituskauteen mahtui haasteitakin.

– Kisakauden jälkeen polven patellajänteestä löytyi pieni repeämä. Siinä meni syksy ja alkutalvi. Olin kuukauden kepeillä, mutta pystyin vesijuoksua ja sellaista tekemään. Jostain tammikuusta lähtien olen treenannut normaalisti, vaikka polvi ja penikat ovat välillä oireilleet. Luottavainen fiilis on, että kesällä tehdään tuloksia – ja kovia sellaisia, vantaalainen virnistää.

Polvivaivan vuoksi Lampisella pienenä uhkana oli jopa hallikauden väliin jääminen. Lampinen kuitenkin juoksi hallissa, ja komeasti juoksikin: hän pinkoi toisella matkallaan 400 metrillä SM-kultamitalistiksi.

– Kasin ennätys onneksi jo tällä kaudella parani. Viime kaudella se ei parantunut, ja siitä jäi itselle vähän sellainen apina selkään. Kyllä se aika tuosta putoaa vielä, kun saan hyviä juoksuja hyvissä olosuhteissa. Nelkullakin toivottavasti aika putoaisi lähemmäs 48:aa (viime vuonna 48,50), Lampinen tuumi.

EM-tavoitteet Lampisella ovat selvät.

– Sinne on turha lähteä vaan juoksemaan, vaan siellä olisi kiva jo menestyä. Välieräpaikka nyt ainakin. Juoksijalle on iso ero, onko MM- vai EM-kisat. Siellä on hyvä peilata tasoaan, missä mennään.

Tavoitteena "haamurajan" alitus jo tänä kesänä

Joonas Rinne riisti viime kesänä Ari Paunoselta 17-vuotiaiden SE:n, joka kirjataan nyt 1.51,02. Äitinsä Minna Rinteen valmentama urheilija muistelee saavutusta yhä hymyillen.

– Olihan se mahtava juttu, nyt vihkoissakin lukee. Nyt pitäisi vaan päästä tuon EM-rajan alle. Tällä kaudella olisi tavoitteena päästä 1.50 alle, se on vähän sellainen haamuraja ja kova aika. Se vaatii vaan onnistuneen kauden, että olisi mahdollinen, Rinne pohtii.

Saarijärven Pullistuksen juoksijalla on takanaan ehjä harjoituskausi, jonka aikana hän ei sairastellutkaan.

– Vähän kilsoja ja määrää lisättiin, muuten on vedetty aika samalla lailla. Meillä harjoittelu on enemmän laatu korvaa määrän -tyyliin. Levosta huolehditaan. Kun äiti valmentaa, harjoitusohjelmaa on helppo muuttaa. Sovellamme harjoitusohjelmaa sen mukaan, miltä tuntuu. Mieluisin treeni on kahden sadan intervallit, aikuisten EM-mitalia urallaan tavoitteleva Rinne sanoo.

Sipoolainen Robert Nummela jahtasi EM-rajaa Joensuun Eliittikisoissa, mutta se jäi vielä saavuttamatta. Hän oli junnukolmikon parhaana juoksun viides ajalla 1.52,38.

– Harjoituskausi on ollut vaihteleva. Talvella oli aika paljon vaikeuksia selän ja kyljen kanssa. Portugalissa olin viisi viikkoa, ja ne olivat hyviä viikkoja, Nummela sanoo.

Nummelan harjoitusfilosofia on yksinkertainen:

– Hyvä juoksija tarvitsee juoksua. Kaikenlaista juoksua. Nopeaa ja määrää. Eniten tykkään radalla vetää kaksisatasia, kymmenen kertaa 200 metriä minuutin palautuksilla on kiva treeni, Nummela sanoo.

Hän tähtää urheilijana aikuisten arvokisoihin.

– Nyt se on vielä vähän kaukaista, mutta ehkä parin vuoden päästä, Nummela pohtii.

Ekblom: Ryhmä on hyvässä kehitysaikataulussa

Kestävyysjuoksun lajipäällikkö Tommy Ekblom on tyytyväinen kolmikon tilanteeseen. Ekblomin mukaan ryhmä on erittäin lupaava ja hyvässä kehitysaikataulussa.

– Kaikilla on harjoituksellisesti vielä paljon tekemistä. Tyyppeinä he ovat hyvin erilaisia. Joonaksen tulevaisuus voi olla pidemmillä matkoilla, mutta niille on hyvä tulla kasin kautta. Näen hänet tonnivitosen juoksijana. Ville on mielenkiintoinen tyyppi, sillä hän on tullut hyvin vahvasti nopeuden kautta ja hänen valmentajansa on otteluvalmentaja. Joonakseen verrattuna hänen kestävyyspohjansa on heikompi. Pidemmällä tähtäimellä kasi on hänen matkansa, mutta hyvin pystyy molempia (800 ja 400 metriä) juoksemaan. Robertin tunnen näistä heikoimmin, mutta hänelle 800–1500 metriä varmaan vahvimmat matkat, Ekblom sanoo.

EM-kisoista Ekblomin odotukset ovat maltilliset. Vaikka koko kolmikko kisoihin selviäisi, yli 1.50 ajoilla ei kovassa porukassa liene asiaa alkueriä pidemmälle. Toivoa kuitenkin on paremmastakin.

– 19-vuotiaana voi tapahtua aika rajuakin kehitystä, Ekblom sanoo.{/akeebasubs}

- Heidi Lehikoinen

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri