Toisen polven huippusuunnistajat Timo ja Lauri Sild tähtäävät viestimitaliin Vuokatissa

Lauri vasemmalla ja Timo Sild oikealla puolella Hiidenkiertäjien Jukola-ankkuria Valentin Novikovia tuulettamassa joukkueen kolmossijaa Jämsä-Jukolan loppusuoralla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Lauri vasemmalla ja Timo Sild oikealla puolella Hiidenkiertäjien Jukola-ankkuria Valentin Novikovia tuulettamassa joukkueen kolmossijaa Jämsä-Jukolan loppusuoralla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Jukolan jälkeen Hevoskuurin suunnistustoimitus keskittyy jälleen lähestyviin Vuokatin MM-kilpailuihin. Tällä kertaa esittelyssä ovat eteläisen sukukansamme parhaat suunnistajaveljekset Timo ja Lauri Sild, jotka hakevat menestystä kauden päätavoitteestaan.

 {akeebasubs *}Sildit kävivät hakemassa maastotuntumaa MM-kisoihin Joensuun ja Kolin seudulla toukokuun lopulla, jolloin virolaisten lisäksi maastoissa ryskäsivät muiden maiden suunnistajahuiput sekä karhut . 25-vuotias Timo ja leirillä 23 vuotta täyttänyt Lauri odottavat innokkaasti MM-startteja ja arvioivat maastojen sopivan heille hyvin.

- Leiristä sai positiivisen lisäpotkun. Suunnistus sujui hyvin ja tuntuu, että maastotyyppi sopii minulle, miettii keskimatkalle tähtäävä Lauri. Armeijan vuoksi takana ei ole paras mahdollinen talvi, joten MM-viikolle on merkitty vain keskimatka ja viesti. Muuten kilpailuita tulisi liikaa kuntoon nähden.

Isoveli Timo aikoo urakoida kaikki maastomatkat.

- Pitkän matkan maastotyyppiä on hyvä harjoitella Virossakin. Keskimatkan maaston isot rinteet ovat haastavin osa.

Myös viesti on Viron joukkueelle tärkeä. Sildien kanssa joukkueessa lienee kokenut Olle Kärner, joka myös leireili veljesten kanssa Kolilla. Miehet tähtäävät mitaliin, mutta muistuttavat, että tavoite on kova, sillä tähän mennessä Viron paras tulos on Ranskan kisojen kahdeksas sija.

Timo Sild saavutti nuorten MM-kisaurallaan viestin maailmanmestaruuden (2006) ja pitkän matkan hopeaa (2008). Aikuisten kisoista ei ole yllättäen vielä irronnut A-finaalipaikkaa, joten se on Timon Vuokarin ykköstavoite.

Lauri Sild oli nuorten MM-kisoissa parhaimmillaan neljäs (2009), nuorten EM-kisoista taskuun on jäänyt mestaruus ja pronssia, kaikki nämä pitkältä matkalta. Aikuisten MM-kisoja on takana kahdet: niissä paras sijoitus on 16. viime vuoden keskimatkalla.

MM-kisoja varten Sildit ovat leireilleet myös Kainuussa viime vuoden rastiviikon aikaan. Leirien ohella he eivät juurikaan harjoittele yhdessä.

- Olemme luonteiltamme tosi erilaisia, he sanovat.

Kolin leirin päättyi harjoitukseen Kauheen maastossa. Seuraavana päivänä maailmanmestari Thierry Gueorgiou kohtasi samassa maastossa karhun kanssa.

- Vai niin. Mutta mikä sen aika oli siinä radalla? kommentoi Timo pilke silmäkulmassa. Hän yrittää jokaisessa harjoituksessa matkia kilpailuolosuhteita esimerkiksi kilpailujännitystä hakemalla ja juoksemalla emit ja rastimääritteet kädessä. Raskaan radan juostuaan Timo lähti vielä uusimaan kolmannen rastin kahteen kertaan, ennen kuin väli sujui haluttuun malliin.

- Minä juoksen ehkä vähän enemmän, hän kommentoi kysyttäessä eroista veljesten harjoittelun välillä.
Lauri haluaa miettiä jokaiselle harjoitukselle tavoitteen ja tehtävän, mikä ei silti tarkoita etteikö kilometrejä kertyisi. Määräharjoittelua suunnistaen ja juosten, entä hiihtäen?

- Hiihdetään me ainakin enemmän kuin Thierry.

Sildit ovat itse omia valmentajiaan, mutta yhteinen neuvonantaja heiltä löytyy.

- Tiit Talin kanssa keskustelemme päälinjoista ja hän kommentoi harjoittelua, Lauri kertoo.

- Võrussa on myös yksi bussikuski, joka aina kysyy mitä on tullut tehtyä ja jakaa neuvoja, Timo lisää.

Nuorempana äiti oli molempien valmentajana.

Etelä-Virossa sijaitsevaa Võrua Sildit pitävät yhtenä Viron parhaista paikoista suunnistajan kodiksi. Parhaat maastot ovat lähellä. Latvian kankaille ja supikkoihin ei ole pitkä matka. Siellä Sildit käyvät välillä kilpailemassa. OK Võru on aktiivinen seura, joka järjestää paljon kilpailuita. Iltarastit ovat yhteiset latvialaisseuran kanssa.

Viron suunnistajajoukko ei ole niin suuri, että seuroissa olisi suomalaisseurojen kaltaisia eliittiryhmiä ja leiritystä. Myös maastokokemusten ja viestimenestyksen vuoksi virolaiset haluavat kuulua suomalaisseuroihin. Sildit vaihtoivat vuonna 2011 Deltaan, jonka hajottua huiput jatkavat Hiidenkiertäjissä.

- Seura on tärkeä tuki ja se mahdollistaa Suomessa harjoittelemisen, Lauri tiivistää.

Sildien isä Sixtenillä on MM-kisoista pronssinen mitali vuodelta 1991. Äiti on Neuvostoliiton mestari. Lienevätkö vanhemmat nimiä valitessaan arvanneet pojistakin tulevan suunnistajia, sillä nimet on annettu Jukolan veljesten mukaan.

- Jukola on minulle läheinen kilpailu. Olisi mahtavaa voittaa Hiidenkiertäjien joukkueessa, se olisi makeampaa kuin Kalevan Rastin tai Haldenin porukassa, Lauri sanoo.

Vielä Jämsänkoskella voittoa ei Hiidenkiertäjille tullut, mutta lähelle miehet pääsivät kolmannella sijallaan. Hyvään sijoitukseen osasyynä oli niin Laurin toiseksi nopein osuusaika toisella osuudella kuin myös Timon 12. osuussija kuudennella osuudella. Kevään 10MILAssa Lauri oli osuuden nopein vaihtaen kolmannelta osuudelta kärjessä. Timo juoksi päivän jo valjettua yhdeksännen osuuden toiseksi nopeinta kyytiä. Viesteissä veljekset siis ovat Hiidenkiertäjille erinomainen apu ja onkin mielenkiintoista nähdä, minne Viron joukkue yltää kesän MM-viestissä.

Hiki jukolapodium2013Jämsä-Jukolassa Hiidenkiertäjärt pääsivät komeasti Jukola-lavalle juhlimaan kolmatta sijaansa. Kuvassa Lauri toinen vasemmalta ja Timo toinen oikealta. Kuva: Hevoskuuri.fiSildit antoivat näytille esimerkkiviikot kisakauden harjoittelustaan.

Timon harjoitusviikko Kolin leirillä

MA: a: suunnistusintervallit rauhallisella vauhdilla Tahkovaarassa 7,2km
p: suunnistusintervallit rauhallisella vauhdilla Tahkovaarassa 6km
i: kevyt aeroobinen juoksu tiellä 10km

TI: a: suunnistus rauhallisesti Tahkovaarassa 2*3,7km
p: suunnistus rauhallisesti Aisuksessa 7km

KE: a: lämmittelyjuoksu 20min, vauhditonta pituushyppyä 10*20 loivaan ylämäkeen, suunnistus rauhallisesti Utranharjulla 6km
p: suunnistus rauhallisesti Mertalammella 8km
i: helppo aeroobinen juoksu tiellä 4km

TO: a: aeroobinen juoksu Kolin vaelluspoluilla 2h 5min
i: kevyt aeroobinen juoksu tiellä 11km

PE: a: suunnistus Oinasvaarassa vauhdikkaasti 4,6km
i: helppo aeroobinen juoksu vaelluspoluilla ja tiellä 1h 40min

LA: a: suunnistus Kauheessa 7km
i: verryttelyjuoksu 20min, vauhditonta pituushyppyä 10*20 loivan ylämäkeen, kevyt aeroobinen juoksu metsäpoluilla 30min

SU: Väinänperän keskimatkan kilpailu 5,5km, maastossa melkein kilpailuvauhtia, teillä rauhallisemmin

Laurin Tiomila-viikko

MA: palauttava harjoitus FinnSpringin jälkeen: uinti 30min

TI: 2x5min vedot mäkisessä maastossa ja 4x150m helpolla vauhdilla

KE: suunnistus 70min (Tallinn O-week WRE keskimatkan maastossa)

TO: matkustus- ja lepopäivä

PE: 30min erittäin rauhallinen juoksu 10MILAn harjoituskartaööa

LA: 45min juoksu sis. nopeampia pätkiä 10MILAn harjoituskartalla

SU: (yö) 10MILA, 3. osuus, 72min

-Outi Ojanen ja Juho-Veikko Hytönen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri