Elisa Karhu kohensi maratonennätystään tunnilla

Elisa Karhu murtautui kansalliseen maratoneliitiin. Kuva: Elisa Karhun arkisto

Elisa Karhu murtautui kansalliseen maratoneliitiin. Kuva: Elisa Karhun arkisto

Turun Urheiluliittoa edustava ja Yhdysvalloissa asuva Elisa Karhu kohensi maratonennätystään peräti tunnilla San Diegossa kesäkuun alussa. Rock ´n´Roll Marathonilla kakkossijan tuonut tulos 2.45.38 on 21-vuotiaalta erittäin lupaava ja nostaa hänet heittämällä kotimaisten maratoonarien kärkijoukkoon! Arvokisojen tulosrajat ovat hyvinkin saavutettavissa jo lähivuosina.

{akeebasubs *}Harvakseltaan kotimaassa kilpaillut Karhu sijoittui vuoden 2011 Turun Kalevan kisoissa 5000 metrillä kymmenenneksi ajalla 17.26,66. Hänen vitosen ennätyksensä ulkoradoilta on hitusen Turun aikaa parempi 17.23,22. Halliennätyksensä on ulkoratatulosta rahtusen ripeämpi noteeraus 17.21,06. Ratakympin Karhu on juossut aikaan 36.43,29. Hevoskuuri tavoitti nuoren juoksijattaren Kalifornian lämmöstä.

Kertoisitko hieman itsestäsi ja urheilutaustastasi?

- Olen juuri 21-vuotta täyttänyt biologian opiskelija UC Bekeleyssä ja olen asunut Yhdysvalloissa nyt 9 vuotta. Nuorempana olin enimmäkseen lukutoukka, mutta USA:n muutettuamme 7. luokalla kiinnostuin jalkapallosta, jota harrastin seuraavat viisi vuotta. Lukiossa  innostuin myös isän myötä sählystä, jota pelasin pari kertaa viikossa. Kesällä 2009 päädyin vähän kuin vahingossa juoksemaan maratonia isän kanssa. Kuultuani, että isä oli juossut ensimmäisen maratoninsa 16-vuotiaana täytyi minun tietysti päästä äkkiä juoksemaan ennen syntymäpäivääni. Lähdimme siis molemmat ilman mitään valmistautumista maratonille ja kokemus oli niin mahtava, etta sinä syksynä päätin liittyä koulun juoksutiimiin. Jatkoin juoksua yliopistossa UC Berkeleyn tiimissä viimeiset kolme vuotta kunnes aikaisin tänä keväänä päätin jättää tiimin ja treenata omillani. Oli hieno kokemus päästä kisaamaan NCAA Div I:n lahjakkaita juoksijoita vastaan, mutta lopulta akateemiset tavoitteeni vaikeuttivat harjoittelua tiimin kanssa niin paljon, että yksin harjoittelusta tuli paras vaihtoehto. Tahdoin myös kovasti juosta maratonin uudestaan, mutta se oli meillä joukkueessa kielletty, Karhu kertoo.

Juoksit upeasti San Diegon Rock ´n´Roll Marathonilla toiseksi ajalla 2.45.38 parantaen ennätystäsi peräti tunnilla! Miten kilpailu sujui kohdaltasi?

- Tämänvuotinen San Diego Rock’n’ Roll maratoni oli vasta toinen maratoni minulle ja tunnin parannukseni 2:45:38 aikaan ei todellakaan ollut odotettavissa! Lähdin kilpailuun sillä asenteella, että menen nauttimaan juoksusta ja olin asettanut itselleni paljon hitaamman aikatavoitteen. Sinä päivänä kuitenkin juoksu tuntui todella hyvältä. Vaikka aluksi pelkäsin aloittaneeni liian vauhdikkaasti päätin, että sillä vauhdilla jatketaan kunnes ei enää jaksa. Yllätyksekseni jaksoinkin ihan maaliin saakka ja jopa 20 mailin kohdalla olevassa melkein kahden mailin pituisessa mäessä tuntui voimaa riittävän!

Miten valmistauduit kilpailuun?

- Valmistautumiseni maratonille oli varmaan aika epätavallinen, sillä en tehnyt lainkaan pitkiä “maraton-lenkkeja”. Pisimmät lenkkini olivat 90-100 minuuttia, mutta juoksen kaikki lenkkini aika kovaa vauhtia. Treeniohjelmaa minulla ei ollut tänä keväänä, vaan olen juossut ihan omien tuntemusten mukaan. Keskimäärin juoksin varmaan vähän reilun tunnin päivässä, mutta se vaihteli viikoittain muitten kiireiden mukaan. Yleensä viikkoni kuitenkin sisälsivat yhden tai pari pitempää juoksua, päivän jolloin liitin lenkkiin vähän 200m vetoja, sekä vauhtileikittelyä mieleni mukaan. Nyt olen puoli vuotta treenannut ilmaan valmentajaa, mutta sitä ennen harjoitukseni olivat tiimin valmentajan sanelemat. Kun olen koulussa juoksen enimmäkseen Berkeleyn katuja, mutta jos saan kyydin kavereilta, niin juoksen mielelläni maastossa. Mukavaa on se, etta pääsee juoksemaan ympäri vuoden ulkona, jos ei sadetta pelkää!

karhuelisa 2013 2Elisa Karhu sijoittui upeasti toiseksi San Diegon Rock ´n´Roll Marathonilla. Kuva: Elisan Karhun arkistoVoitko antaa esimerkin tyypillisestä harjoitusviikostasi?

Ma: ap. 30-40min, ip. 40min + 200m vetoja
Ti: 75min
Ke: 50min
To: 75min johon sisältyy vauhdinmuutosta (fartlek)
Pe: 90min
La: 60min kovempi harjoitus radalla; 1000m toistoja tai toinen vauhtileikittely
Su: lepo

- Kuten sanoin, olen juossut aikalailla “fiilis-pohjaisesti” koko kevään, joten juoksut vaihtuivat hieman viikoittain omien tuntemusten mukaan. Melkein kaikki juoksuni teen kuitenkin nopeaan vauhtiin enkä edes pitkillä juoksuilla löntystele.

Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi?

- Tavoitteeni on tulevaisuudessa vielä parantaa maratonaikaani ja tähdätä Olympialaisiin. Aikaraja on niin lähellä, etta en voi välttää itseni haastamista sen rikkomiseen! Maraton onkin lempikisani, koska saan koetella omia rajojani tässä lajissa, jossa tarvitaan sekä fyysistä että henkistä voimaa päästäkseen parhaaseen tulokseen. Seuraava maraton on jo suunnitteilla marraskuulle ja toivoisin myös pääseväni kilpailemaan ja asumaan Suomessa, jos saan opiskelupaikan valmistuttuani UC Berkeleystä.

- Tuleva vuosi on viimeinen ennen kuin valmistun UC Berkeleystä, joten joudun nyt sovittamaan kisaamista opiskelujen lomaan. Suunnitelmani on valmistumisen jälkeen hakea lääketieteelliseen Helsingissä. Juoksun myötä olen huomannut kuinka suuri vaikutus liikunnalla on terveyteen niin henkisesti kuin fyysisesti ja toiveeni on yhdistää intohimoni juoksuun ja lääketieteeseen niin, että voin parantaa ihmisten elämänlaatua. Monet nykyajan sairauksista voidaan ehkäistä liikunnalla ja mikä onkaan sen nautinnollisempaa kuin vetää lenkkarit jalkaan ja juosta tyhjiä metsäpolkuja niin kauas kun jalat kantavat! Juoksua aion jatkaa niin kauan kuin siitä nautin ja kisata myös haastaakseni itseni.

Hevoskuuri kiittää haastattelusta ja toivottaa menestyksellistä maratonuraa!

>>Elisa Karhu (Tilastopaja)

-Jarno Maimonen{/akeebasubs} {akeebasubs !*}{/akeebasubs}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri