Oona Kettunen: ”Urheileminen on se mitä haluan tehdä ja teen sen täysillä!”

Oona Kettusen vauhti alkaa vähitellen kiihtyä. Kuvassa Oona vetää letkaa Joensuun eliittikisoissa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Oona Kettusen vauhti alkaa vähitellen kiihtyä. Kuvassa Oona vetää letkaa Joensuun eliittikisoissa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Hevoskuurin seurannassa olevan Oona Kettusen vauhti on kiihtymässä huhtikuun vastoinkäymisten jälkeen. Kyselläänpä mitä Oonalle kuuluu näin keskikesällä ja pääkilpailujen lähestyessä.

{akeebasubs *}

Hei Oona! Sinä vietit juhannuksen Irlannissa ja juoksit 5000 m Euroopan joukkuemestaruuskilpailuissa. Olit 7:s 16.40 ajalla, millainen tuo juoksu oli ja oletko tyytyväinen suoritukseesi?

– En osaa oikein itsekkään sanoa oliko juoksuni hyvä vai huono vai jotain siltä väliltä. Irlannissa oli kamala tuuli eikä kukaan halunnut lähteä tuulenhalkojaksi, joten alkumatka meni täysin hölkkäilyksi. Ensimmäisen tonnin väliaikani oli 3.40 eli yli 18 minuutin vauhtia. Tämänkin jälkeen hölkkä jatkui vielä toista kilometriä. Hitaan alkuvauhdin ja huonojen olosuhteiden vuoksi aikaa ei kannata liikaa tuijotella. Sijoitus oli ilmeisesti jotakuinkin etukäteiskaavailujen mukainen, joten voin kai olla suhteellisen tyytyväinen juoksuuni.

Sinulla oli todella vaikea huhtikuu ja viimeksi kun olimme yhteydessä toukokuun alussa, niin olit vielä kuntoutumassa sairastelusta ja pahasti keskenkuntoinen. Tämän jälkeen olet kuitenkin ehtinyt jo tehdä hyviä suorituksia ja esteissäkin olet päässyt jo lähelle 10 minuutin rajaa ja ennätystäsi. Ilmeisesti olet nyt täysin toipunut kevään vaivoistasi ja oliko itsellesi yllätys että pääsit näin nopeasti hyvään kuntoon?

– Vaikean kevään jälkeen kunnon rakentaminen piti aloittaa alusta ja edelleen ollaan niin sanotusti myöhässä. Olen tällä hetkellä kohtuullisessa kunnossa ja juossut tuloksia aivan ennätysteni pintaan, mutta hyvin sujuneen talven jälkeen on silti inhottavaa huomata, etten kykene vielä ennätyksiin. Se oli kuitenkin arvattavissa. Tiesin kyllä koko ajan, ettei peliä kesän juoksujen suhteen oltu menetetty. Tarvitaan vain kärsivällisyyttä sekä hyviä kisoja ja treenejä niin eiköhän tulostakin ala pikkuhiljaa syntyä. Vielä toistaiseksi kello on näyttänyt lukemia, joihin en todellakaan ole tyytyväinen.

Millaista sinun harjoittelusi on ollut toukokuun alusta tähän päivään ja ratakauden alettua? Mihin on kiinnitetty huomiota ja kuinka paljon määrät ovat pudonneet?

– SM-maastojen jälkeen mentiin jonkin aikaa puhtaasti perusharjoittelulla ja painopiste oli perus- ja vauhtikestävyyden jälleenrakentamisessa. Tällöin määrääkin oli vielä melko paljon. Jos olisin kiiruhtanut suoraan kovatehoisiin rataharjoituksiin, suorituskyky olisi luultavasti noussut nopeammin, mutta seurauksena olisi todennäköisesti ollut pohjien romahtaminen ja suorituskyvyn lasku ennen kesän puoliväliä. Pikkuhiljaa harjoitteluun ollaan haettu myös tehoja, mikä on tapahtunut lähinnä kilpailujen muodossa. Kilpailut ovat luultavasti niitä parhaita treenejä, mutta ne täytyy osata ottaa sellaisina. Alkukaudesta ei ole varaa herkistellä jokaiseen kilpailuun. Tehojen koventuessa määrät ovat laskeneet hiukan, mutta selvempi lasku on vasta edessä kun nuorten EM-kisat lähestyvät ja kisakuntoon on haettava viimeinen herkkyys.

OonaKettunen260613Oona Kettunen vauhdissa SM-maastoissa. Kuva: Oona Kettusen kotialbumiNyt kun olet päässyt jo 10.04 aikaan esteissä, niin millaista aikaa lähdet vielä tänä kesänä tavoittelemaan ja mihin uskot, että sinulla on mahdollisuutta yltää?

– Tähän mennessä olen noteerannut esteissä ajan 10.04, johon en todellakaan ole tyytyväinen. Uskon vahvasti, että 10 minuuttia alittuu jo seuraavassa kilpailuissa (29.6. Jämsä), jos olosuhteet vain ovat kohdillaan. En myöskään tahdo unohtaa 9.50:en tavoitettani, sillä kautta on vielä paljon jäljellä. Viime vuonna juoksin loppukaudesta 18 sekuntia kovempaa kuin kesäkuun puolivälissä, joten miksen pystyisi siihen tälläkin kertaa.

Entä ne nuorten EM-kisat? Onko nyt mitali jälleen mielessä, kun olet päässyt taas hyvään vireeseen? Entä aiotko juosta muita matkoja niissä kisoissa?

– Kesän päätähtäin on edelleen 19-vuotiaiden EM-kisoissa Italian Rietissä 18.-21.7. Juoksen kilpailuissa todennäköisesti ensin 3000 metrin esteet sekä vielä päätöspäivänä "loppujäähdyttelynä" sileän 5000 metriä. Esteen ovat kuitenkin se tärkeämpi matka. Tavoitteena on edelleen mitali, mutta helppoa sen toteutus ei tule olemaan. Ikäluokassamme on nyt todella kova estetaso. Kaksi vuotta sitten pronssiin riitti aika 10.15, mutta tänä vuonna 10 minuutin ylittäjien on todennäköisesti turha edes haaveilla palkintokorokepaikasta.

Kuinka aiot rakentaa kuntosi EM-kisoihin ja miltä sinun lähiviikkojen ohjelmasi näyttää? Missä kisoissa aiot juosta seuraavaksi?

– Loppuviikkoni kuluu Jämsän kestävyysjuoksukarnevaaleilla. Torstaina juoksen 800 metriä, jos kroppa tuntuu riittävän palautuneelta melko tiheästä kilpailemisesta. Lauantaina pääsen ennätysjahtiin päämatkallani esteissä. Ennen EM-kisoja kalenteristani löytyy vielä lisäksi SM-viestien 3x800 metriä sekä viimeistelyharjoituksena 2000 metrin esteet kotikentälläni Kotkassa. Kun tähän lisätään vielä muutama hyvä tehoharjoitus ja palauttavaa treeniä välipäiville, niin eiköhän suorituskyky saada ajoissa kohdalleen.

Sitten hieman syvällisempi kysymys juoksemisesta. Mikä sinussa on estejuoksussa hienointa ja juoksemisessa ylipäätään?

– Sitä on mahdoton sanoa, mikä juoksemisessa on hienointa. Se vain tuntuu hyvältä. Lisäksi ollen erittäin kunnianhimoinen ja haluan olla paras tai vähintäänkin mahdollisimman hyvä. Juoksemisessa minulla on siihen mahdollisuus. Esteet on päämatkani kai siksi, että pärjään siinä paremmin, mutta toisaalta on myös kiva, että matkan aikana on muutakin kuin pelkkä juokseminen. Juoksulajeissa viehättää myös se, että kaikki on itsestä kiinni. Kilpailun jälkeen ei tarvitse miettiä oliko onnistuminen/epäonnistuminen kiinni suksista vai hiihtäjästä.

Vaikutat myös kovin määrätietoiselta urheilijalta, joka pyrkii määrätietoisesti tavoitteitaan kohti ja paremmaksi urheilijaksi. Oletko aina ollut tällainen luonteeltasi, vai oletko kasvanut siihen urheilemisen ja ikääntymisen myötä? Ja siitä on varmasti myös apua kilpaurheilussa pyrkiessä kohti tavoitteitaan?

– Olen tällä hetkellä täysin asennoitunut urheilijaksi ja teen elämässä kaikkeni kehittymiseni tueksi. Jo pikkutyttönä olin todella kilpailunhaluinen ja tulevaisuuden ammatikseni ilmoitin urheilijan. Määrätietoisuus on kuitenkin lisääntynyt viimevuosina entisestään. Nykyään hyvät yöunet ovat tärkeysjärjestyksessä ennen tv-elokuvia tai tietokonetta, mutta niin ei välttämättä vielä peruskoululaisena ollut. Suurin osa menestyksestä on kiinni pään sisältä ja se on varma, että ainakaan motivaatiosta oma menestymiseni ei tule olemaan kiinni! Urheileminen on se mitä haluan tehdä ja teen sen täysillä!

Oona Kettusen kuulumisia jälleen lisää kauden edetessä. Hevoskuuri toivottaa tsemppiä Rietin EM-kisojen valmistautumiseen ja ennätystavoitteluun!

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}