Venla Niemi reilusti edellä vanhoja pitkän tähtäimen suunnitelmiaan

Venla Niemi tuuletti toukokuussa Huippuliigafinaalin kakkossijaansa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Venla Niemi tuuletti toukokuussa Huippuliigafinaalin kakkossijaansa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Suomen ja Vuokatin saatua MM-kisat, Venla Niemen silloisissa suunnitelmissa luki päästä aikuisten MM-kisoihin vuonna 2014. Aika paljon edellä vanhoja suunnitelmiaan Tampereen Pyrinnön suunnistajatar on, sillä Vuokatin MM-kisat ovat jo hänen uransa kolmannet aikuisten MM-kisat. Sprintin ja keskimatkan kisoissa juokseva Niemi tavoittelee paikkaa myös viestijoukkueessa.

{akeebasubs *} Venla Niemi oli jo aiemmin valittu juoksemaan sprinttiä ja maanantain Suomen joukkueen julkistamistilaisuudessa selvisi, että Tampereen Pyrinnön kisojen aikana 23-vuotta täyttävä Niemi pääsee juoksemaan myös keskimatkaa, vaikkei katsastus vielä aivan nappiin mennytkään (7:s keskimatkalla). Ja näin Niemen yksi toiveista toteutui.

– Päästä juoksemaan myös keskimatkaa on ollut tavoitteena koko ajan. Välillä on ollut pientä epävarmuutta oman fyysisen suorittamisen suhteen, ja hieman muiden naisten juoksujen perusteella tämä paikka minulle avautui, Niemi kertoi keskimatkan paikan varmistuttua.

Niemi oli alkukaudesta varsin vahvassa vireessä ja selkeästi Suomen kakkosnainen Minna Kaupin jälkeen. Kesäkuun alussa Nordic Orienteering Tourilla tuli kuitenkin pieni notkahdus suorittamiseen.

– Toukokuun lopussa (mm. maajoukkueleirillä Juuassa ja Vuokatissa) ahnehdin vähän liikaa ja jouduin pieneen rasitustilaan, eikä NORT sujunut toivotulla tavalla. Nyt kunto on kuitenkin taas noususuunnassa ja kaikki merkit osoittavat, että en olisi missään ylikunnossa, Niemi kertoo pienestä notkahduksesta kunnon suhteen.

Repoveden rauhaa – muutamia viimeistelyharjoituksia

Katsastusten jälkeen Venla Niemi matkusti mökille luonnonkauniille Repovedelle palautumaan katsastuksista sekä rentoutumaan ja latautumaan MM-kisoja varten.

– Katsastuksista ajoimme suoraan tänne ja torstaihin saakka olisi tarkoitus olla rentoutumassa. Olen huomannut, että yleensä palaudun paremmin täällä luonnon keskellä rauhassa kuin kaupungin hälinässä. Tiistaina aamupäivällä olin täällä nauttimassa pitkästä lenkistä upeissa maisemissa.

Ennen maanantaina 8. heinäkuuta juostavaa sprinttikilpailua Niemellä on muutama viimeistelyharjoitus mielessä.

– Perjantaina juoksen Hervannassa Tampere-suunnistuksen sprinttikilpailun, joka on viimeinen kilpailunomainen sprinttitreeni. Lisäksi kertailen vielä hieman sprinttirutiineja muutamassa harjoituksessa. Lisäksi ensi viikolla on luvassa yksi kovempi harjoitus, muuten ohjelmassa on vain kevyttä harjoittelua ennen kisoja, näillä näkymin ensi viikon torstaina Vuokattiin kisapaikalle matkustava Niemi valottaa viimeistelystään ennen MM-kisoja.

Niemi ottaa Vuokatissa matkan kerrallaan eli vasta sprintin jälkeen on aika siirtää katseet myöhemmin juostavalle keskimatkalle.

– Matka kerrallaan tosiaan mennään, ensin keskitytään sprinttiin ja sen jälkeen keskimatkalle. Mutta keskimatkaa vartenhan sitä on jo harjoiteltu syksyn ja kevään leireillä. Sprintin jälkeen käyn varmaankin maastossa mallisuunnistuksissa tutkailemassa mm. kasvillisuustilannetta, eli miltä kasvillisuus näyttää maastossa tähän aikaan.

Talvella unelma mitalista toimi motivaattorina – nyt keskitytään vain suorituksiin

Viime vuoden Sveitsin MM-kisoissa Niemi sijoittui sprintissä upeasti kuudenneksi. Ja Vuokatissa Niemi haluaisi mielellään laittaa vielä tuostakin paremmaksi.

– Talvella on unelma mahdollisimman korkeasta sijoituksesta toiminut motivaattorina lenkillä, Niemi kertoo ja myöntää hetken emmittyään, että on se mitalikin lenkillä mielessä käynyt.

– Mutta nyt yritän keskittyä ainoastaan suorituksiin ja omaa parasta mahdollista suoritusta haetaan. Nyt on vielä vaikeata sanoa, että kummalla matkalla se riittää sijoituksellisesti korkeammalle, Niemi aprikoi.

Niemi myöntää, että juokseminen Suomen väreissä kotiyleisön edessä kiinnostaisi myöskin kovasti.

– Keskimatkan jälkeen sitten katsotaan, että miten on viikosta suoriutunut ja onko viestipaikan ansainnut. Toki viestipaikka kiinnostaa kovasti, mutta siinä tapauksessa että on se hyvien juoksujen kautta ansainnut ja voi lähteä sitä hyvillä mielin juoksemaan. Ei sitä halua lähteä huonojen suoritusten jälkeen juoksemaan, Niemi sanoo.

Katsastusten seitsemäs sija antoi myös pientä uskoa siihen, että oma suoritus voi riittää korkeallekin.

– Keskimatkan väliaikoja kun analysoin, niin huomasin että keskinkertaisellakin rastivälisuorituksella tuli yllättävän hyviä aikoja, joten sain tunteen, että oma suoritus riittää, eikä tarvitse yrittää yhtään enempää MM-kisoissakaan. Mutta hyvin haastavaa keskimatkalla tulee kyllä olemaan, Niemi juttelee.

Tuleva MM-kisojen sprinttikilpailu tullaan käymään Sotkamon pesäpallopyhätöstä käsin ja Niemi uskoo, että myös siitä tulee haastava kilpailu.

– Siitä odotetaan tulevan hyvin tekninen kilpailu. Jo viime vuoden Kajaanin kilpailu oli hyvä ja tämä tulee olemaan vielä hitusen parempi. Reitinvalinnoista tulee varmasti haastavia eikä parasta ratkaisua näe heti, Niemi uskoo.

Vuokatin MM-kisojen ei aikoinaan pitänyt vielä kuulua ohjelmaan

Niemi voitti 2008 keskimatkalla nuorten maailmanmestaruuden ja nousi myös heti ensimmäisenä aikuisten sarjan vuotenaan suoraan Ranskan MM-joukkueeseen ja aikuisten maajoukkueeseen. Niemi oli mukana viime vuonna Sveitsin MM-kisoissa, joten Vuokatin MM-kisat ovat jo hänen uran kolmannet, vaikka alun perin hänen suunnitelmissaan oli päästä kisoihin vasta vuonna 2014.

– Silloin kun Suomeen myönnettiin kisat, niin minun pitkän tähtäimen papereissa luki vielä, että tavoitteena päästä aikuisten MM-kisoihin vuonna 2014, kun muutamat naiset lopettavat varmaan kotikisoihin, joten hieman etuajassa tässä ollaan tuon suunnitelman suhteen, Niemi hymyilee.

Kotikisat tuovat varmasti oman jännityksensä, mutta Niemi uskoo ne selättävänsä.

– Perhosia tulee varmasti vatsan pohjalle, mutta niin on jo tullut viime vuosinakin edellisissä kisoissa, että siinä mielessä alkaa olemaan jo rutiinia. Eikä minulla onneksi ole sitä tilannetta, että kansa odottaisi kovasti sitä mitalia.

– Pari vuotta sitten aloin tähtäämään näihin kotikisoihin, kun huomasin että minulla onkin mahdollisuutta pärjätä ja päästä mukaan kisoihin. Ja kyllähän nyt nämä kisat ovat olleet mielessä koko ajan, mutta hyvin olen toistaiseksi saanut nukuttua, Niemi päättää.

Hevoskuuri toivottaa myös Venlalle onnea Vuokatin kotikisoihin!

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}