Muukkosella vaihtui yleisökilpailut MM-startteihin

Kokenut Petteri Muukkonen nähdään viidennen kerran MM-kisoissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kokenut Petteri Muukkonen nähdään viidennen kerran MM-kisoissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Vehkalahden Veikkojen kokenut 36-vuotias Petteri Muukkonen oli ehtinyt ilmoittaa itsensä jo Kainuun Rastiviikolle eli MM-kisojen yleisökisoihin. Keskimatkan MM-katsastusvoitto toikin suunnitelmiin muutoksen ja nyt Muukkonen valmistautuu viidensiin MM-kisoihinsa.

{akeebasubs *} Voitto keskimatkan katsastuksissa toi siis Muukkoselle paikan Vuokatin MM-kisoihin, joissa kokenut rastikonkari pääsee juoksemaan keskimatkan lisäksi myös sprintin. Muukkonen matkusti perheineen Kainuuseen jo keskiviikkona ja Hevoskuuri tavoitti hänet ruokailutauolta Iisalmesta. Puhelimeen vastasi hyväntuulinen mies.

– Fiilikset ovat ihan ok ja juoksuvauhtikin on paranemaan päin sopivaan aikaan kisojen kynnyksellä, Muukkonen kertoo ja jatkaa.

– Alkukaudesta oli ongelmia allergian ja flunssan kanssa ja NORT:ssakin kilpailin vielä vähän flunssaisena, mutta nyt rupeaa onneksi helpottamaan ja juoksuvauhti on alkanut löytymään.

MM-kisapaikka yllätyksenä

Suomen miesten kisavalinnat olivat varsin auki ennen katsastuksia ja niinpä katsastukset ratkaisivat useammankin kisapaikan kohtalon. Ja keskimatkan katsastusvoittajana Petteri Muukkoselle avautui paikka päästä juoksemaan kotikisoissa, mikä tuli miehelle itselleenkin pienoisena yllätyksenä.

– Kyllä tämä kisoihin pääsy pääsi vähän yllättämään. Pari viikkoa ennen katsastuksia en siihen vielä oikein uskonut ja olin jo ilmoittautunut yleisökisoihin ja majoituskin oli jo varattu.

– Mutta nuori polvi teki paineen alla sen verran virheitä, että kisapaikka avautui. Itse pystyin juoksemaan täysin ilman paineita ja se riitti katsastusvoittoon , Muukkonen kertoo yllättäen avautuneesta kisapaikastaan.

Keravan Urheilijoiden kasvatti myöntää, että hirveän paljon hän ei ole etukäteen pystynyt harjoittelemaan tulevien MM-kisojen tyyppimaastoissa.

– Ei ole oikein ollut aikaa leireille enkä ole näin hirveästi ehtinyt kisojen tyyppimaastoihin tutustumaan. Viikot on mennyt töissä ja viikonloppuna on ollut kisoja, Muukkonen sanoo.

– Nyt kisapaikan varmistuttua olen koittanut etsiä hieman jylhempiä maastoja Vuokatin keskimatkaa ajatellen. Viime viikonloppuna kävin mm. Kangasalan Ponsassa, josta löytyy todella hienoa ja jylhää maastoa.

Muukkonen kävi muiden MM-sprinttiin valittujen tavoin juoksemassa myös Tampere-Suunnistuksen sprinttikilpailun viime viikon perjantaina Hervannassa.

– Hervannan sprintti oli oikein opettavainen ja sopiva herätys ennen MM-kisoja. Opin, ettei kannata mennä takki auki sprinttikisaan.

Muuten Muukkonen ei enää mitään ihmeellistä tee ennen MM-kisojen ensimmäistä starttia.

– Tampereen kaksi kilpailua olivat viimeiset kilpailunomaiset harjoitukset, enkä ole enää tehnyt sen jälkeen enkä tee mitään kilpailuvauhtisia harjoituksia.

Uran viidennet MM-kisat - Sprintti ja keskimatka rinta rinnan

MM-sprintti käydään maanantaina Sotkamon pesäpallopyhätössä Hiukan pesäpallostadionilla. Muukkosella on selvä käsitys, millainen kisa on luvassa.

– Viime viikonloppuna sitä sprinttileirillä mietittiin ja kaksi erilaista maastotyyppiä on kilpailussa luvassa, stadionin viereinen harjumaasto sekä Sotkamon taajamaa. Ja kyllä ratamestarit saattavat jotain kikkoja, kuten aitoja rakentaa, mutta tästähän he eivät välttämättä etukäteen kerro, Muukkonen tuumii.

Muukkonen sijoittui kymmenen vuotta sitten yhdeksänneksi MM-sprintissä Sveitsissä ja tavoitteet Muukkonen haluaa pitää riittävän korkealla myös Vuokatissakin.

– Jos kymmenen sakkiin pääsee, niin silloin voi olla tyytyväinen, Muukkonen toteaa.

Muukkoselle Vuokatin kisat ovat uran viidennet. Aiemmin hän on osallistunut MM-kisoihin 2003, 2004, 2005 ja 2009. Keskimatkalla Muukkonen on parhaimmillaan ollut kahdeksas Japanissa 2005. Vuokatinvaaran keskimatkasta on tulossa vaativa.

– Siinä kilpailussa täytyy keskittyä koko ajan ja välttää virheitä, niin silloin on hyvät sijat mahdollisia. Tulen keskittymään kisoissa kumpaankin matkaan rinta rinnan, eikä toinen ole etusijalla

Suomen vanhin miesedustaja MM-kisoissa kautta aikain – lillukanvarsista perusharjoittelun pariin

Tultuaan valituksi MM-kisoihin, Petteri Muukkonen kävi vanhoja tilastoja läpi ja huomasi, että hän tulee olemaan Suomen kaikkien aikojen vanhin miessuunnistaja MM-kisoissa 36 vuoden ja 272 päivän ikäisenä. Tittelin hän riistää Jarkko Huovilalta, joka ylitti Juhani Salmenkylän ikäennätyksen vuodelta 1968 viime vuoden MM-kisoissa. Miten koet tämän tittelin saavuttamisen suomalaisen suunnistuksen kannalta, itsellesihän se on hieno titteli?

– Huolestuttavinta tässä on se, että Hannu Airila on 28-vuotiaana Suomen nuorin miessuunnistaja kisoissa. Eli nyt ei ole kukaan nuorista haastamassa. Maajoukkueessa pitäisi olla koko ajan kiertoa niin, että nuoria suunnistajia tulee vanhempien tilalle, mutta nythän kiertoa on sieltä vanhemmasta päästä, kun minä ja Lakasen Jani olemme takaisin joukkueessa, Muukkonen harmittelee Suomen miessuunnistuksen tilannetta.

Ja kovana harjoittelijana tunnetulla ja perusharjoitteluun nimeen vannovalla Muukkosella on selitys siihen, miksei nuoria ole riittävästi noussut miesten huipputasolle.

– Olen aina kritisoinut nykyistä Aluevalmennuksen ja urheiluakatemioiden valmennusmetodeja, jossa on keskitytty lillukanvarsiin ja perusharjoittelu on jätetty vähemmälle huomiolle. On kikkailtu kaikenlaista, kun pitäisi keskittyä enemmän kunnon perusharjoitteluun, Muukkonen kritisoi nykyistä valmennussysteemiä.

– Hiukan tuntuu siltä, kuin paljon puhutusta tukiharjoittelusta olisikin tullut itse pääharjoittelua.

MM-kisoissa ei paineita – ura jatkuu entiseen malliin

Monessa sopassa keitetty Petteri Muukkonen ei aio kotikisoista ottaa turhia paineita, vaan lähtee nauttimaan MM-kisojen tunnelmasta.

– Sehän näkyi jo katsastuksissa, joissa minulla ei ollut mitään paineita ja nuoremmilla suunnistajilla kotikisojen tuomat paineet näkyivät hermostuneisuutena ja virheinä. Samalla tavalla aion suunnistaa MM-kisoissakin, Muukkonen tuumii.

Ja jo pitkään mukana ollut Muukkonen ei aio päästää nuorempiaan helpommalla jatkossakaan.

– Tulevaisuus on varmaa, ja ura jatkuu samalla tavalla kuin ennenkin, eli aion harjoitella ja käydä kisoissa vanhaan malliin.

– Eihän sitä koskaan tiedä, jos sattuu jotain ennalta aavistamatonta, johon ei itse pysty vaikuttamaan. Mutta nyt on molemmat akillekset leikattu ja määräaikaishuoltotehty, joten nyt niillä menee taas monta vuotta eteenpäin, Muukkonen virnistää loppuun.

Ensi viikon maanantaina selviää, kuinka Petteri Muukkosen MM-sprintti sujui. Ja viikon päästä perjantaina on keskimatkan finaalin vuoro.

>> Petteri Muukkosen kotisivut
>> Petteri Muukkosen urheilijaprofiili WorldofO:ssa

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri