Oona Kettunen loistavissa tunnelmissa EM-kisojen menestyksen johdosta

Oona Kettunen ja EM-mitali. Kuva: Anders Sjögren DECA text&bild

Oona Kettunen ja EM-mitali. Kuva: Anders Sjögren DECA text&bild

Hevoskuurin seurannassa koko kevään ollut juoksija Oona Kettunen onnistui kauden päätavoitteessaan 19-vuotiaiden EM-kisoissa Italian Rietissä kerrassaan loistavasti. Tuloksena kultaa 3000 metrin esteissä ja hopeaa 5000 metrillä ja kummatkin vielä ennätysajoilla. Samalla rikkoontui esteissä myös Moskovan MM-kisojen B-raja. Kysytäänpä siis Oonan tunnelmia EM-kisojen jälkeen.

{akeebasubs *}Parhaimmat onnittelut EM-kullasta ja hopeasta, aivan mahtavat juoksut! Mitkä ovat tunnelmat nyt muutama päivä kisojen jälkeen? Oletko jo käsittänyt kuinka hienot juoksut teit ja miltä mitalit nyt maistuvat?

– Tunnelmat ovat suoraan sanottuna loistavat! Lähdin kisoihin yhden mitalin tavoitteella, joten jo pelkkä mestaruus ja Moskovan B-rajan alitus olivat yli tavoitteiden. Kun tähän tuli päälle vielä hopeaa 5000 metriltä täysin yllätyksenä, en voisi olla paljonkaan onnellisempi. En oikein vieläkään tajua mitä oikein on tullut tehtyä!

Kevään vaikeuksien jälkeen uskalsitko toivoa näin hienoja suorituksia kisoja ennen? Entä miten sait viritettyä viimeisinä viikkoina näin kovan kunnon esiin, että ennätykset menivät kunnolla uusiksi? Mitkä olivat avainasiat valmistautumisessa?

– Kevään sairastelujen jälkeen itseluottamukseni sai vähintään yhtä kovan kolhun kuin kuntoni. Epäilin, että näinköhän mitalimahdollisuudet ovat menneet, mutta pyrin kuitenkin pitämään ajattelun positiivisena enkä hylännyt jo viime vuonna asetettua tavoitetta. Juoksu alkoi kulkea päivä päivältä paremmin ja aloin uskoa jälleen itseeni. Viimeistelyharjoituksena juoksin Kotkassa 2000 metrin estekisassa uuden 19- ja 22-vuotiaiden Suomen ennätyksen 6.19,55. Sen jälkeen tiesin, että minulla olisi mahdollisuuksia jopa voittoon. Kilpailun lisäksi viimeisen viikon valmistautumiseni sisälsi lähinnä verryttelyä ja rullailua. Määriä pudotettiin reilusti. En kuitenkaan vähentänyt päivittäisiä harjoituskertojani, vaan lähinnä lyhensin harjoitusten pituutta.

KETTUNEN anders sjogren deca text bild 3Oona Kettunen tuulettaa estejuoksun EM-kultaa. Kuva: Anders Sjögren DECA text&bildMennäänpä vielä niihin kisajuoksuihin. Millainen se kullan tuonut estejuoksu oli taktiikaltaan ja miten se sujui noin muuten? Taisi mennä aika suunnitelmien mukaan?

– Estekisassa lähdettiin todella kovaa Ruotsin Maria Larssonin vetämänä. Roikuin hänen perässään ensimmäisen tonnin alle 3.09:ään, mutta sen jälkeen annoin parikymmentä metriä siimaa, jotta jaksaisin itse kunnialla maaliin. Koko ajan mielessä pysyi kuitenkin ajatus, että tuskin Ruotsin tyttö itsekkään kestää vauhtiaan. Saavutinkin hänet jälleen pari kierrosta ennen maalia ja jätin saman tien jälkeeni. Vaikka hyydyin itsekin, kestin kovan alkuvauhdin parhaiten ja juoksu pysyi kohtalaisen hyvin kassa loppuun saakka.

Entä 5000 metriä päivää myöhemmin, miten sait siihen ladattua itsesi estekullan jälkeen ja miten se sujui juoksuna?

– Estekullan jälkeen fiilis oli huipussaan ja saatoin vain lähteä nauttimaan juoksusta. Vaikka oli odotettavaa, että edellinen päivä painaisi jaloissa, juoksu tuntui todella hyvältä, jopa paremmalta kuin estepäivänä. Alkuvauhti oli todella hidas, mikä esti huippuaikojen syntymisen. Loppu tultiin kuitenkin niin kovaa (viimeinen tonni 2.55, 600m 1.40 ja 200m 32 s), että paransin ennätystäni jopa 16 sekuntia. Tasaisella vauhdinjaolla pystyisin luultavasti vielä tiputtamaan lisää sekunteja. Arvokilpailuissa kuitenkin juostaan mitaleista. Ennen loppukirin alkua (700m) ennen maalia olo tuntui todella hyvävoimaiselta ja pystyinkin ehkä elämäni toistaiseksi parhaaseen kiriin.

Mites nyt Kalevan kisat ja Moskovan MM-kilpailut? Lähdetkö Vaasassa tavoittelemaan vielä esteissä Moskovan A-rajan alitusta ja kuinka paljon ne aikuisten arvokisat sinua nyt kiinnostavat?

– Kauden päätavoite eli nuorten EM-mitali on jo saavutettu korkojen kera ja kaikki siihen tuleva lisä on vain plussaa. Siitä huolimatta lähden tavoittelemaan nälkäisesti paikkaa Moskovan MM-kisoihin. Yritän siis A-rajaa, johon mielestäni sekä minulla että Sandralla on hyvällä juoksulla mahdollisuudet. Jos vähintään toinen juoksee rajan, molemmat lähtevät Moskovaan, mikä olisi todella upeaa. Jos rajaa ei synny, voittaja saa kisalipun. Teen siis parhaani kukistaakseni Sandran, mutta mikäli en siihen pysty, on hän paikkansa ansainnut. Molemmat varmasti himoitsevat edustuspaikkaa ja näin se ratkaistaan reilulla pelillä.

Hevoskuuri onnittelee vielä Oona Kettusta upeista juoksuista ja mitaleista EM-kisoissa!

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri