Urheilemisen ilo on saanut Simone Nigglin jatkamaan pitkää uraansa

Simone Niggli juhli tuttuun tyyliin myös Vuokatin MM-kisoissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Simone Niggli juhli tuttuun tyyliin myös Vuokatin MM-kisoissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kaikkien aikojen paras suunnistaja Sveitsin Simone Niggli oli jälleen lyömätön Vuokatin MM-kilpailuissa voittaen kaikki kolme henkilökohtaista matkaa. Yhteensä Niggli on urallaan tähän mennessä voittanut uskomattomat 23 MM-kultaa, suoritus jota ei välttämättä tulla koskaan rikkomaan. Hevoskuuri sai mahdollisuuden jutella Nigglin kanssa Vuokatin MM-kisoissa.

{akeebasubs *}Nyt 35-vuotias Niggli (os. Luder) on hallinnut naissuunnistusta Tampereen 2001 MM-kisoista lähtien, jolloin hän saavutti ensimmäisen kultamitalinsa pitkällä matkalla ja pronssia sprintistä. Seuraavissa MM-kisoissa 2003 kotikisoissa Sveitsissä Niggli putsasi sitten jo koko pöydän voittaen kaikki neljä jaossa ollutta maailmanmestaruutta (kolme henkilökohtaista matkaa ja viesti). Tämän tempun hän uusi myös Japanissa kaksi vuotta myöhemmin. Vuokatissa hän voitti kolmannen kerran urallaan kaikki henkilökohtaiset matkat, mutta viestissä oli tuliaisina pronssimitalit. Nigglin voitontahdosta kertoo hyvin se, että hänen 32 MM-mitalista peräti 23 on kultaisia, hopeaa hän on saavuttanut kahdesti ja pronssia kuudesti. Niggli jos kuka siis osaa ja haluaa voittaa.

Niggli itsekin myöntää, ettei olisi ikinä uransa alkuvaiheissa voinut uskoa, että on 23-kertainen maailmanmestari.

– En todellakaan olisi sitä uskonut, tämä tuntuu aivan uskomattomalta. Silloin urani alussa unelmoin siitä, että haluaisin kerran tulla maailmanmestariksi, Niggli kertoo.

mitalistitVuokatin keskimatkan mitalistit. Nigglin seuraksi palkintopallille pääsivät myös Ruotsin Tove Alexandersson (vas.) ja Suomen Merja Rantanen (oik.). Kuva: Hevoskuuri.fiMikä on sitten saanut Simone Nigglin voittamaan peräti 23 MM-kultaa ja jatkamaan uraansa näin pitkään? Nigglin mukaan pitkän uran ja menestyksen salaisuutena on lopulta varsin yksinkertainen asia.

– Saan niin paljon iloa urheilusta ja kilpailemisesta ja rakkaus lajia kohtaan on saanut minut jatkamaan. Tämä on yksinkertaisesti niin ihanaa, että sitä on halunnut jatkaa, vaikka mestaruuksia on tullut jo niin paljon. Ja totta kai on aina kivaa voittaa myös kilpailuja. Minulla on myös todella suuri voitontahto, ainoastaan vuosien 2008 ja 2011 MM-kisoista synnyttämisen johdosta poissa ollut Niggli kertoo pitkän uransa salaisuuden.

Turun Suunnistajat ja Vroni König-Salmi apuna uran alkuvaiheissa

Tarkasteltaessa lisää Nigglin menestyksen taustatekijöitä, hän nostaa esiin harjoitusmäärien nostamisen siirryttäessä juniorista naisten sarjaan.

– Juniorina en harjoitellut vielä niin paljon, joten pystyin lisäämään selvästi harjoitusmääriä siirtyessäni aikuisten sarjaan. Enkä minä silloin juniorina vielä niin kauhean hyvin pärjännytkään. Muistan, että silloin kun voitin O-ringenillä 18-vuotiaiden eliittisarjan, niin aloin ensimmäisen kerran uskoa, että voisin pärjätä myös pohjoismaisissa maastoissa, Niggli muistelee uransa alkuvuosia.

Simone Niggli on edustanut urallaan myös Turun Suunnistajia, jolta saamaansa apua ja tukea Niggli kiittelee edelleen ollessaan silloin vasta matkalla maailman ykkössuunnistajaksi.

– Turun Suunnistajat oli iso apu minulle. Sain seuralta niin paljon apua suunnistukseen ja pääsin harjoittelemaan pohjoismaisiin maastoihin. Vroni König-Salmi oli silloin seurakaveri, jolla oli jo itsellään paljon kokemusta ja hän auttoi minua silloin paljon, niin kuin auttaa edelleenkin maajoukkuevalmentajana, Niggli antaa kiitosta.

Sopeutunut kaikkiin maastoihin – nälkää taitoharjoitteluun

Nigglin suorittamisen korkeasta tasosta ja taidoista kertoo hyvin se, että hän on voittanut mestaruuksia todella monissa erilaisissa maastoissa. Maasto kuin maasto, niin Simone Nigglin nimi löytyy korkeimmalta paikalta tuloslistalla.

– Suunnistustaidon osalta kokemuksesta on paljon hyötyä. Lisäksi minä olen sopeutunut hyvin erilaisiin maastoihin ja kaikki maastot sopivat minulle, mikä on isoksi avuksi.

Simone Niggli ei kuitenkaan tee yhtä paljon taitoharjoituksia kuin tämän hetken paras miessuunnistaja Thierry Gueorgiou.

– En tee joka päivä tekniikkaharjoituksia, enkä niin paljon kuin Thierry. Minulla pitää olla nälkää suunnistukseen ja ahneutta taitoharjoituksiin. Mutta harjoituksissa on sitten korkea laatu. Ja minä olen aina tykännyt kilpailemisesta, joten minulle kilpailut ovat parasta taitoharjoittelua, Niggli kertoo.

Panostus laatuun määrän sijaan

niggli woc longSimone Niggli hallitsi myös Vuokatin MM-kisojen pitkää matkaa. Kuva: Hevoskuuri.fiVuosien saatossa Niggli on päässyt harjoittelussaan erittäin korkealle tasolle.

– Pyrin harjoittelussani aina mahdollisimman laadukkaisiin harjoituksiin ja pitämään tasoa korkealla. Vaikka esimerkiksi viime talvena minulla oli ongelmia, niin pystyin kuntoutumaan ajoissa MM-kisoihin vahvan pohjani ja laadukkaiden harjoitusten ansiosta, keskittymällä mm. nopeusharjoitteluun.

– Viime vuosina en ole tunteja laskenut, mutta luulen harjoitusmääräni olevan siinä 600-700 tunnissa vuositasolla. Mutta varsinkin lasten syntymisten jälkeen olen keskittynyt nimenomaan laatuun, eivätkä määrät ole enää niin tärkeitä, kaikkien aikojen MM-mitalirohmu sanoo harjoittelustaan.

Pohjat ovat siis kunnossa, joten Niggli on viime vuodet keskittynyt juoksuharjoittelussaan vauhdin ylläpitoon.

– Peruskestävyys minulla on hyvällä tasolla ja toki minä teen kevyitä lenkkejä rauhallisella tempolla, mutta harvoin minä enää yli 90 minuutin juoksulenkkejä viime vuosina olen tehnyt. Talvella voi olla 1-2 pidempää harjoitusta, mutta ei enää niin paljon kuin nuorempana. Sen sijaan pyrin pitämään kovaa vauhtia myös juoksutreeneissä. Tämän lisäksi teen mm. spesiaalivoimaharjoituksia ja koordinaatio- ja erilaisia hyppyharjoituksia, Niggli jatkaa harjoittelustaan.

– Yleensä minä teen kaksi harjoitusta päivässä ja vaikka hieman lyhyempääkin, mutta laatu on niissä korkea, Niggli vielä kiteyttää harjoittelufilosofiaansa.

Ura päättyy viimeistään Italiaan

Jo kaiken suunnistuksessa kokenut ja voittanut Niggli kertoo, että hänen uransa tulee päättymään viimeistään ensi vuoden Italian MM-kisojen jälkeen.

– Niin minä tähän kauteen lähdettäessä päätin, että ura jatkuu 1-2 vuotta eli viimeistään Italian jälkeen aion lopettaa. Mutta katsotaan vielä tänä syksynä kauden jälkeen tilannetta, Niggli sanoo uransa jatkosta.

Kolmen lapsen äiti kiittelee myös perheensä tukea ja ymmärrystä, että näin pitkä ura on ollut mahdollista.

– Nyt ennen Vuokatin MM-kisoja asuimme koko perheeni, vanhempani mukaan lukien, kolme kuukautta Skandinaviassa eri mökeissä Ruotsissa ja Suomessa valmistautuen kisoihin. Perheeltä olenkin saanut todella ison tuen satsaukselleni, huippu-urheilijan lisäksi myös perheenäidin roolissa viihtyvä Niggli kertoo.

Suunnistuksen ohella Niggli on valmistunut biologiksi, mutta on käytännössä ollut suunnistusammattilainen aina vuodesta 2001 saakka. Mutta ei se ammattilaisena olo aina niin helppoa ole ollut, vaikka menestystä on vaikka muille jakaa.

– Myös minulla on ollut vaikeuksia saada sponsoreita itselleni, sillä ei suunnistus niin iso laji ole Sveitsissä, useamman kerran vuoden naisurheilijana Sveitsissä palkittu Niggli sanoo.

Sveitsin suunnistajat pääsevät harjoittelemaan kahdessa eri valmennuskeskuksessa, jotka sijaitsevat Bernissä ja Zürichissä ja joissa pidetään yhteisiä harjoituksia 1-2 kertaa viikossa. Myös Niggli on näitä keskuksia hyödyntänyt, mutta sanoo viihtyvänsä kuitenkin parhaiten kotioloissa.

– Minulle on kuitenkin tärkeintä harjoitella kotioloissa ja olla kotona perheeni kanssa, Niggli päättää.

Hevoskuuri kiittää Simone Niggliä haastattelusta ja onnittelee vielä kerran Vuokatin MM-kisojen upeista suorituksista.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs} 


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri