Kävelijät valmiina MM-koitokseen

Anne Halkivaha edustaa Suomea 20 km kävelyssä. Kuva: Jarno Maimonen

Anne Halkivaha edustaa Suomea 20 km kävelyssä. Kuva: Jarno Maimonen

Lauantaina Moskovassa alkaviin yleisurheilun MM-kilpailuihin valittiin neljä suomalaista kestävyysurheilijaa. Näistä neljästä kolme on kilpakävelijöitä.

Turun Weikkoja edustavan Anne Halkivahan 20 kilometrin kilpailu käydään tiistaina 13. elokuuta kello 8.35 lähtien. Jalasjärven Jalaksen Jarkko Kinnunen ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Veli-Matti ”Aku” Partanen starttaavat puolestaan 50 kilometrin mittaiselle urakalleen keskiviikkona 14. elokuuta kello 7.30.

Hevoskuuri tavoitti kävelijöistämme Anne Halkivahan sekä Jarkko Kinnusen.

{akeebasubs *}Miten olette valmistautuneet Moskovan MM-kilpailuihin?

- Harjoitusvuosi on ollut melko vaihteleva. Talven vuoristoleirit sujuivat hyvin ja kausi lähti käyntiin 20 kilometrin ennätyksellä. Sen jälkeen oli nihkeämpi jakso, mutta valmisteleva kolmen viikon vuoristoleiri St. Moritzissa sujui taasen hyvin. Semmoinen ennätysfiilis mulla kropassa on. Ennen Moskovaa teen kolme viimeistelyreeniä. 30km kiihtyen, 10x2km ja 25km kiihtyen. Noilla perinteisesti on suoristykyky nostetty esiin ennen pääkisaa, kertoo Jarkko Kinnunen.

- Moskovaan valmistautuminen on mennyt harjoitellessa. Maantie-SM-kävelyiden jälkeen olemme valmentajani Reima Salosen kanssa tehneet hyvän harjoittelujakson. Mitään ongelmia ei harjoittelussa ole ollut. Lisäksi rajan rikkoutuminen näytti sen, että talven harjoittelu on onnistunut ja sujunut hyvin. Kalevan kisat toimivat myös hyvänä kontrollina. Olemme tehneet asioita oikein ja kisa näytti, että aikataulussa ollaan, summaa Anne Halkivaha harjoituskauttaan.

Pitääkö Moskovaa varten ottaa jotain erityistä huomioon?

- Henkisesti varaudun siihen, että Moskovassa on todella kuuma, mutta se ei ole ollut minulle mikään ongelma. Riittävästi kun tankkaa nestettä ennen kisaa ja kisan aikana sekä hoitaa kisanaikaisen jäähdytyksen, niin hyvä tulee, toteaa Kinnunen.

- Moskovan kisassa tietysti tärkeää on se, että tottuu ilmastoon tai oikeastaan kuumaan säähän. Luultavasti siellä on kuitenkin kuuma! Eli nestettä riittävästi ennen kisaa ja tietysti kisan aikana nestettä ja viilennystä, Halkivaha komppaa Kinnusta.

kinnunenjarkko 2011Jarkko Kinnunen hakee TOP10-sijoitusta. Kuva: Jarno MaimonenOnko harjoitteluunne tullut muutoksia viime vuosista?

- Ei sen suurempia muutoksia ole tehty. Tietysti asiat pyritään tekemään aina vaan paremmin kuin edellisenä vuotena, kertoo Kari Ahosen suojatti Kinnunen.

- Reima on nyt tosiaan toista vuotta valmentajanani. Yhteistyö on sujunut varsin hyvin. Olemme samalla aaltopituudella ja teemme tosissamme töitä kävelyn parissa. Molemmilla on valtava halu oppia kilpakävelystä paljon. Kuitenkin olemme pyrkineet pitämään tietyn pilkkeen silmäkulmassa eli harjoittelun tai urheilun on oltava myös hauskaa! Reima tekee paljon töitä kalastajana, mutta olen äärettömän kiitollinen, että hän jaksaa ja ehtii olla mukana harjoituksissa. Tämän Moskovan harjoittelujaksonkin aikana asuin lähes koko ajan Reiman luona Taivassalossa. Välillä pääsin itsekin kalastamaan. Lisäksi Reima on ollut tiettyjä ajanjaksoja mukana ulkomaanleireillä talvella, valottaa Halkivaha yhteistyötään Salosen kanssa.

Millaisin aika- ja sijoitustavoittein sekä tunnelmin lähdette Moskovaan?

- Olisi mukava päästä pitkästä aikaa yksinumeroiselle sijalle. Noita kaksinumeroisia on jo ollut ihan riittävästi, päättää Kinnunen naurahtaen.

-  Tavoittelemme sitä, että saisin ehjän hyvän kilpailusuorituksen ja pystyisin pitämään oman rytmin koko kisan ajan. Sijoitustavoitetta en osaa sanoa. Kun pystyn antamaan kisassa sen, mitä olen harjoituksissakin tehnyt, niin aikakin on sen mukainen. Hyvällä tai oikeastaan aika levollisin mielin olen lähdössä. Toisaalta olen aika innoissani kisoista! MM-kisathan ovat urheilijalle sitä juhlaa! Kaikki on tehty niin hyvin kuin tällä hetkellä se on mahdollista. Lontoon olympiakisoissa näin vähän mallia, miten isot kisat toimivat. Calling ynnä muut asiat eroavat kuitenkin aika lailla esimerkiksi piirikunnallisista kisoista. Aioin myös parhaani mukaan nauttia kilpailusta ja kisatunnelmasta, tuumaa puolestaan Halkivaha.

Hevoskuuri toivottaa kilpakävelijöillemme hurjasti tsemppiä MM-kilpailuihin!

-Jarno Maimonen {/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}