Sami Jauhojärvi: Juoksun sujuminen kesällä lupailee hyvää talvea

Sami Jauhojärven katse on jo tiukasti Sotshin olympialaisissa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Sami Jauhojärven katse on jo tiukasti Sotshin olympialaisissa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Ensi talvena on jälleen vuorossa talviolympialaiset, tällä kertaa Venäjän Sotshissa. Hevoskuuri aloittelee nyt haastattelusarjaa, jossa kysellään hiihtäjien kesäkuulumisia ja harjoituskauden sujumista. Kuullaanpa ensimmäisenä kokeneen 32-vuotiaan Sami Jauhojärven kesäkuulumiset.

{akeebasubs *} Sami Jauhojärvi on elokuun alussa hyvillä ja luottavaisin mielin tulevan talven suhteen. Harjoittelu on sujunut erinomaisesti eikä vaivoja ole ollut ja kokenut hiihtäjä on hyvässä kunnossa.

– Täytyy koputtaa puuta, sillä yhtään ei ole ollut vaivoja tai sairastumisia kesän aikana, Jauhojärvi kertoo tyytyväisenä.

Tuttuun tyyliin Jauhojärven harjoittelu on kesällä pitkälti peruskestävyyspainotteista. Kesäkuun lopulla Vuokatin leirillä oli tehojakso Aateli Racen yhteydessä ja seuraava tehosetti on luvassa huomenna torstaina Norjan Auressa käytävän Toppidrettsvekan yhteydessä.

Juoksun kulkeminen lupaa hyvää talvelle

Jauhojärvi kertoo, että muuten harjoittelu on ollut samantyyppistä kuin aiemminkin, mutta hän on vähentänyt pyöräilyn osuutta ja lisännyt vastaavasti jalkalenkkien määrää.

– Pyörälenkillä olen käynyt vain pari kertaa ja olen siirtynyt enemmän juoksun puolelle ja lisännyt juoksun määrää. Lisäksi ohjelmassa on ollut tuttuja rullahiihtolenkkejä, kuten tasatyöntöharjoittelua ja vastaavaa, Sami "Musti" Jauhojärvi toteaa.

Jauhojärvi onkin tyytyväinen parantuneeseen juoksuvauhtiin ja uskoo, että siitä on hyötyä myös hiihtäjille. Tunnetustihan myös Norjan hiihtäjät juoksevat kesällä paljon ja enemmän kuin suomalaiset.

– Kai siinä jotain perää on. Norjalaishiihtäjien juoksumääristä en tiedä sen enempää, mutta valmentajani Reijo Jylhän kanssa kun tutkittiin vanhoja harjoituspäiväkirjoja, niin huomasimme, että silloin kun juoksu on sujunut hyvin kesällä, niin seuraavana talvena myös suksi on kulkenut hyvin. Niinpä päätimme lisätä juoksun osuutta tälle kesälle, Jauhojärvi perustelee juoksun määrän kasvuaan.

– Ja en minä varmaan ole koskaan kesällä ollut näin hyvässä juoksukunnossa kuin nyt. Reilut pari viikkoa sitten Ylläksen leirin yhteydessä juostussa Äkäslompolon 8,5 km juoksussa (tulokset ) juoksu kulki jo todella hyvin, Musti kertoo tyytyväisenä.

Jauhojärvellä on Ylläksellä White Dream Center valmennuskeskus, mutta tänä kesänä hän ei ole Ylläksellä ehtinyt leireilemään kuin kerran heinäkuussa.

– Kesäkuu meni niin tiukasti maajoukkueleireillä. Mutta heinäkuussa pääsin Ylläksellä käymään ja silloin minulla oli hyvää harjoitteluseuraa, kun Ville Nousiainen ja Mona-Liisa Malvalehto olivat siellä mukana leirillä.

Seuraavaksi Jauhojärvi suuntaa siis Norjaan Toppidrettsvekaan (8.-10.elokuuta) ja elokuun loppupuolella on uusi mielenkiintoinen leiri Ruotsin Torsbyssä hänen uuden Snowproof Racing pitkän matkan tallin kanssa. Samalla Jauhojärvi osallistuu myös Alliansloppet-rullahiihtokilpailuun. Syyskuussa Jauhojärvi leireilee Itävallan Ramsaussa ja lokakuu menee Italian merkeissä Livignossa ja Val Senalesissa. Tulevaa Snowproof Racing tallin leiriä Ruotsin Torsbyssä Jauhojärvi odotaa mielenkiinnolla.

– Mielenkiinnolla odotan, että miten leirillä treenataan. Pitkän matkan hiihdot menevät enemmän lihaskestävyyden puolelle kuin maksimaalisen hapenoton. Ja toinen tärkeä asia on huolehtia energian riittämisestä, Musti tuumii.

Olympialaisten ehdoilla

Vaikka Sami Jauhojärvi haluaa jatkossa kokeilla kykyjään myös pitkän matkan hiihdoissa ja Swix Ski Classics kiertueella, tulevat pari talvea mennään vielä tiukasti normaalimatkojen ehdoilla. Ja ensi talvena Sotshin olympialaiset on kauden ehdoton ykköstavoite. Jauhojärvellä on takanaan jo kahdeksat arvokisat ja kahdet olympialaiset, joten menestystä Jauhojärvi lähtee Sotshista hakemaan.

– Olympialaiset ovat aina olympialaiset ja niissä on vain jotain niin suurta, että keskittyminen arvokisoihin on vielä astetta vahvempaa, Jauhojärvi nostaa olympialaiset tärkeimmiksi arvokisoiksi.

– Perinteisellä tyylillä minulla on edelleen selkeät tavoitteet. 15 kilometriä väliaikalähdöllä on olympialaisten ehdoton ykkösmatkani. Muita tärkeitä matkoja ovat tavallinen viesti sekä sprinttiviesti. Sotshin maastot ovat sellaiset, että sprinttiviestissä sprinttereillä rupeaa varmasti tekemään tiukkaa, kun kolmatta kertaa mennään, Jauhojärvi kertoo

SnowproofRacingteam2013Sami Jauhojärvi (oik.) liittyi Snowproof Racing teamiin tulevalle talvelle. Kuva: Snowproof Racing TeamViime talvena Jauhojärvi oli tutustumassa Sotshin tuleviin olympialatuihin. Tulevana talvena Jauhojärven ei ole tarkoitus Sotshiin enää mennä ennen olympialaisia. Mutta Jauhojärvi oli tyytyväinen viime talven reissuunsa ja näkemäänsä.

– Sotshin latuihin tutustuminen oli hyvä ja opettavainen reissu ja oikeastaan parasta antia viime talven osalta. Kiersin kaikki reitit ja tykkäsin rankoista reiteistä. Varsinkin pursuitin reitillä on mukavasti pitkää työpätkää luvassa. Ja kun on kunnossa, niin uskon että muutenkin reitit sopivat minulle, Jauhojärvi kertoo tulevista olympialaduista.

Mitali mielessä

Aikoinaan nuorten maailmanmestaruuden voittanut Jauhojärvi lähtee tiukasti tavoittelemaan ensimmäistä henkilökohtaista arvokisamitalia Sotshista kahden aiemmin saadun viestipronssin rinnalle (Liberec 2009, sprintti- ja normaaliviesti).

– Kun olen useamman kerran maailmancupissa jo hiihtänyt palkintopallille ja arvokisoissakin mitalien tuntumaan, niin olisi se itsensä ja tukijoukkojen aliarvioimista, jos en mitali mielessä Sotshiin lähtisi, Vuokatti Ski Teamia edustava Sami Jauhojärvi kertoo.

Sotshin valmistautuminen näkyy myös hiukan Jauhojärven harjoittelussa.

– Mäkeä on tullut tahkottua ja ehkä jopa enemmän kuin aiemmin. Mutta korkeanpaikan leiriin en panosta mitenkään erityisesti, vaan sitä tulee jopa vähemmän kuin aiemmin, sillä muiden maajoukkuehiihtäjien lähtiessä korkealle elokuun puolivälissä, minä lähden Ruotsin Torsbyhyn Snowproof Racingin kanssa, Jauhojärvi sanoo.

– Joihinkin korkean paikkoihin sitä vain sopeutuu paremmin kuin toisiin, eikä sillä ole mitään tekemistä kunnon kanssa. Esimerkiksi Davosiin olen aina sopeutunut hyvin ja onneksi viime talvena myös Sotshiin, kun taas esimerkiksi La Clusaz:ssa minulla ei ole kulkenut koskaan, Jauhojärvi ihmettelee eroja eri paikkojen välillä korkealla.

Tour de Ski ohjelmassa

Jauhojärvi on katsonut myös ensi talven ohjelmaa ennen olympialaisia ja muutamat kilpailut ovat jo nousseet esille.

– Maailmancupissa hiihdän Rukan ja Lillehammerin kilpailut ja sitten varmaan lähdetään korkealle ja sen jälkeen tulee Davosin kilpailu ja vuodenvaihteessa on Tour de Ski.

– Nyt ainakin lähdetään siitä, että Tour olisi tarkoitus hiihtää loppuun saakka, mutta tilannetta pitää päivittää sitten lähempänä ja Tourin aikana. Väkisin sitä ei kannata loppuun asti hiihtää. Tourin jälkeen katsotaan sitten tilannetta ja kalenteri ennen olympialaisia valmiiksi, niin että palautuminen varmistuu. Pitkän matkan hiihdoista Jizerska Padesatka kiinnostaisi tammikuussa myös, Jauhojärvi tuumii Tour de Skistä ja kilpailukalenteristaan.

Halu hiihtää Vasaloppet uran aikana

Monen muun normaalinmatkojen hiihtäjän tavoin myös Sami Jauhojärvi haluaa kokeilla jatkossa jaksamistaan myös pitkän matkan hiihdoissa. Niinpä hän teki sopimuksen kansainvälisen Snowproof Racing-tallin kanssa ja Mustin tarkoituksena olisi hiihtää muutama pitkän matkan kilpailu jo tulevana talvena. Alkukausi menee kuitenkin tiukasti normaalimatkojen ja olympialaisten ehdoilla.

– Torsbyn leirin lisäksi talli on lokakuussa samaan aikaan harjoittelemassa Val Senalesissa, joten silloin saan varmaankin lisää silmäpareja katsomaan tekniikkaani sekä apua esimerkiksi fysioterapian merkeissä, sillä tallilla on fysioterapeutti mukana leirillä. Muuten en varmaan pysty tallia hirveästi hyödyntämään ennen olympialaisia, Musti sanoo.

Mutta olympialaisten jälkeen yksi kilpailu on kovasti Jauhojärven mielessä, nimittäin pitkän matkan hiihdoista suurin, Ruotsin Vasaloppet.

– Olen jo monta vuotta miettinyt, että haluan Vasaloppetin hiihtää urani aikana. Ja silloin samaan aikaan hiihdettävissä Lahden Salpausselän kisoissa ei ole minulle sopivia matkoja, niin nyt tarjoutuu hyvä tilaisuus hiihtää Vasaloppet. Loppukauden toinen tärkeä kilpailu tulee olemaan Holmenkollenin 50 kilometriä. Myös muita pitkän matkan hiihtoja, kuten Padesatkaa, mietin että kuinka ne kalenteriin mahtuvat, mutta muutama muukin kilpailu olisi mukava hiihtää, Jauhojärvi sanoo.

Uran jatkon suhteen Falunin MM-kilpailut 2015 tulevat olemaan eräänlainen vedenjakaja.

– Falunin MM-kisoihin saakka on selkeä tähtäin normaalimatkojen puolella. Sen jälkeen on tarkoitus tehdä välitilinpäätös ja katsoa, että jatkanko maailmancupin ja arvokisojen hiihtäjänä, vai siirrynkö hiihtämään pitkän matkan hiihtoja, vai lopetanko urani kokonaan, Musti tuumii uransa jatkoa.

Mutta juuri nyt elokuun alussa vuonna 2013 kaikki näyttää todella hyvältä Jauhojärvellä, kun olympialaisiin on puoli vuotta aikaa.

– Vuokatin leirilläkin pysyin jopa perinteisellä rullilla mukana poikien kanssa lenkillä, mikä ei ole minulta yleensä tahtonut onnistua, eli kaikki näyttää nyt todella hyvältä. Nyt on vain oltava tarkkana, ettei vauhdit nouse PK-lenkeillä liian lujiksi, mikä hyväkuntoisena voi helposti käydä, Jauhojärvi haluaa vielä malttaa kuntonsa kanssa.

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}