Ristomatti Hakola: Osaan harjoitella, mutten levätä”

Ristomatti Hakola haluaa jatkossakin päästä SM-kisoissa johtajan pallille tuulettamaan, kuten hän teki Imatran SM 50 km:llä 2012. Kuva: Hevoskuuri.fi

Ristomatti Hakola haluaa jatkossakin päästä SM-kisoissa johtajan pallille tuulettamaan, kuten hän teki Imatran SM 50 km:llä 2012. Kuva: Hevoskuuri.fi

Hiihtäjien kesäkuulumisia käsittelevässä sarjassa on seuraavana vuorossa Kankaanpään Urheilijoiden 22-vuotias Ristomatti Hakola, Imatran 2012 SM-hiihtojen 50 kilometrin yllätyssuomenmestari. Hakolan kesä on mennyt hieman vaihtelevasti, sillä sairastelut ovat jälleen hieman haitanneet harjoittelua.

{akeebasubs *} Jos Hevoskuurin edellinen hiihtohaastateltava Sami Jauhojärvi edustaa Suomen kokeneempaa ja rutinoituneempaa hiihtäjäkaartia, niin Ristomatti Hakola edustaa sitä toista päätä, nuorta ja innokasta hiihtäjää, joka haluaa palavasti hiihdossa maailman huipulle.

Hakolan vaivana ovat usein olleet sairastumiset, eivätkä ne ole tänäkään kesänä jättäneet miestä rauhaan.

– Kesä on mennyt vähän vaihtelevasti. Pientä sairautta on ollut, eikä kunto vielä tässä vaiheessa ole mikään kaksinen. Välillä on ollut veto ihan kokonaan poissa, B-maajoukkueeseen ja Puolustusvoimien hiihtovalmennettaviin kuuluva liikuntakasvatusaliupseeri kertoo kesän kuulumisistaan.

– Kesä on mennyt B-maajoukkueen leireillä ja heinäkuussa olimme Puolustusvoimien ryhmän kanssa kolme viikkoa korkealla Itävallassa. Juuri ennen leiriä olin sairaana, mutta tervehdyin leirille ja siellä pystyin harjoittelemaan, mutta sen jälkeen tulin jälleen sairaaksi, Hakola jatkaa.

Hakola myöntää, että omaa vikaakin runsaassa sairastelussa on. Harjoittelu maistuu usein liiankin paljon ja näin lepo meinaa jäädä liian vähälle, silloin kun sen aika olisi.

– Kyllä näissä sairasteluissa on jälleen kerran omaa tyhmyyttä mukana, kun ei malta levätä. Harjoittelu on vaan liian kivaa. Voinkin sanoa, että osaan harjoitella, mutten levätä. Sen kun osaisi niin, johan alkaisi tulosta tulla paremmin, mutta eiköhän sitä kokemuksen kautta opi ja hieman vanhempana ei enää jaksa koko aikaa olla liikkeessä, yksi Suomen lupaavimmista nuorista mieshiihtäjistä sanoo.

Nauttii tonnin juoksuvedoista

Muuten Hakolan kesäharjoittelu on mennyt tuttuun tyyliin Antti Haqvistin valmennuksessa kestävyyspainotteisesti.

– Lisäksi vauhtikestävyysharjoittelua tulee paljon. Rullahiihdossa painotetaan lajivoimaa mm. tasatyöntöharjoittelun ja sauvoitta luistelun kautta.

Hakola nauttii kesäisin myös juoksusta paljon ja vielä ratajuoksustakin.

– Juoksu on mukavaa, varsinkin silloin kun se kulkee ja sitä on ohjelmassa paljon. Yksi kesän mieliharjoituksiani on vetää tonnin vetoja radalla. Ihan kaikkea en vedoissa ole puristanut, mutta 2.50-3.30 väliin niitä vetoja olen yleensä juossut, Hakola kertoo yhdestä kesän suosikkiharjoituksestaan.

– Muita kovia tehotreenejä kesällä on olleet tasatyöntövedot rullilla ja Keski-Euroopassa ylämäkeen tehdyt vedot. Kyllä tässä on taas nousumetrejä koetettu keräillä, kun niissä syke nousee kivasti, Hakola virnistää.

Hiihdon ohella Hakolaa toimii Niinisalossa liikuntakasvatusaliupseerina vetäen mm. harjoitusleirejä hiihtovalmennettaville varusmiehille.

– Hyvin olen päässyt treenaamaan. Olin tässä hiljattain esimerkiksi Ojansivun Antin valmentajana urheiluvalmennettavien leirillä.

– Kyllä ne varusmiehet minua välillä kuuntelee, kun armeijassa on pakko kuunnella ja totella käskyjä, Hakola naurahtaa mukavasta työstään, joka mahdollistaa täysipainoisen harjoittelun.

Hakolan syksyn leiritys menee tutuissa merkeissä.

– Ohjelmassa on kaksi kahden viikon leiriä Ramsaussa B-maajoukkueen ja PV:n ryhmän kanssa, Hakola kertoo.

Sitä ennen hänelle tulee uusi kesäinen leirikokemus.

– B-maajoukkueella on leiri Ylläksellä ja en ole koskaan aiemmin ole ollut siellä kesäoloissa harjoittelemassa. B-maajoukkue on siellä muutamana vuotena ollut ja on kuulemma hieno paikka treenata, myös kesäisin, Hakola odottaa jo innolla uutta leiripaikkaa.

Hakola kiittelee muutenkin B-maajoukkueen leirejä.

– Nyt on taas vähän enemmän porukkaa mukana ryhmässä, mikä on hyvä asia, sillä päästään porukalla tekemään hyviä yhteistreenejä. Ja esimerkiksi Vuokatissa olivat myös lisäksi sprinttimiehet meitä sparraamassa.

– Tosin meneehän se aika usein yhteislenkeillä kisailuksi ja ainakin minä tykkään kisailla lenkeillä, mutta hyvä se on lenkeilläkin tottua koviin vauhteihin, Hakola kertoo.

Kohti Suomen huippua ja arvokisaedustuksia

Viime talvi meni Hakolalla alkukauden osalta piloille sairastelun johdosta ja nuorimies pääsi kuntoon vasta loppukaudesta.

– Omaa tyhmyyttähän nuo sairastelut tosiaan usein ovat, sitä kun ei vaan osaa levätä. Viime talvena kulki ensimmäisen kerran vasta helmikuussa Jämi42-kisassa, Hakola kertoo.

– Malttia tarvitaan ja lepoa ja harjoittelua sopivassa suhteessa. Ei sen pitäisi kovin vaikeaa olla, ja eiköhän sitä vähitellen opita.

Hakolan tavoitteet hiihtäjänä ovat aina maailman huipulla saakka.

– Tavoitteet ovat aina olympialaisissa saakka. Ensi talven Sotshin olympialaiset voivat tosin tulla vielä liian aikaisin, tokihan sinne pyritään mukaan. Mutta jos Skandinavia-cupia pääsisi kiertämään sekä muutaman maailmancupin kilpailun ja saisi näin tuntumaa kansainvälisistä kisoista, Hakola tuumii ensi talven tavoitteistaan.

– Ei lähdetä vielä keulimaan, sillä Suomenkin huipulle on vielä matkaa. Kun aiemmin on SM-kisoissa tavoitellut joka kerta kymmenen sakkiin, niin nyt voisi alkaa tavoittelemaan sijoituksia viiden sakkiin, kolmatta kauttaa miesten sarjassa aloittava Hakola sanoo.

Mutta olethan sinä jo yhden Suomen mestaruudenkin voittanut.

– Joo, mutta siitä on niin kauan aikaa (2012 maaliskuu), etten muista sitä enää, Hakola naureskelee.

hakolajami42Viime talvena Ristomatti Hakola pääsi tuulettamaan Jämi42-hiihdon voittoa. Kuva: Jesse Väänänen

– Mutta ensi talvena olisi 50 kilometriä perinteisellä taas tarjolla ja sen voiton puolustaminen maistuisi kyllä, eli Koutaniemen Mikolle vaan terveisiä, että hyvää letkan vetäjää taas tarvittaisiin, Hakola muistelee vielä hyvää yhteistyötä Koutaniemen kanssa Imatran SM-kisoissa.

Mikäli Hakola mielii maajoukkue-edustuksia saada niin alkukauden merkitys ns. "uusilla nimillä" on ratkaisevaa.

– Sitä viime vuonnakin yritettiin, mutta ei vaan onnistunut. Kyllä heti alkukaudesta pitää kulkea, mikäli mielii joukkueisiin ja siihen on yksi kuntopiikki työstettävä, Hakola kertoo maajoukkueisiin pääsyn vaikeuksista.

Vapaalla jalat olleet vielä liian heikot

Hakola tunnustaa, että eroa Suomen ja maailman huippuihin löytyy vielä runsaasti.

– Kyllä minulla on vielä kaikissa ominaisuuksissa tasaisesti kehitettävää. Täytyy vaan treenata oikein, niin eiköhän sitä kehitystä synny.

Hakola on tähän mennessä pärjännyt selvästi paremmin perinteisellä tyylillä, mutta haluaa jatkossa entistä enemmän molempien tyylien taitajaksi.

– Olen minä vapaata yrittänyt tasaisesti kehittää ja tehnyt mm. sauvoitta luistelua. Mutta on se pertsa ollut tähän saakka se miellyttävämpi muoto. Mutta toivottavasti tilanne korjaantuu ajan kautta ja pärjäisin jatkossa molemmilla tyyleillä. Vapaalla tyylillä minulla on yksinkertaisesti jalat olleet niin heikot, ettei vaan ole jaksanut painaa loppuun asti, Hakola toivoo saavansa lisää voimaa jalkoihin.

Ensi talvena näemme, onko lupaava Ristomatti Hakola malttanut levätä riittävästi ja onko sairastelut jääneet taka-alalle niin, että entistä kovemmat tulokset olisivat mahdollisia.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}