Sari Saarelainen tähtää täysillä Rion olympialaisiin

Sari Saarelainen polkee kohti Rion olympialaisia. Kuva: Henry Saarelainen

Sari Saarelainen polkee kohti Rion olympialaisia. Kuva: Henry Saarelainen

Tällä kaudella ammattilaissopimuksen MCipollini Giordana italialaistallin kanssa tehnyt 32-vuotias Sari Saarelainen haluaa kehittyä edelleen pyöräilijänä ja pitkän tähtäimen tavoitteena siintävät Rio de Janeiron kesäolympialaiset 2016. Saarelaisella virtaa riittää myös moneen muuhun asiaan, sillä kahden lapsen äitinä perheen pyörittäminen vie oman aikansa ja tämän lisäksi hän toimii personal trainerina ja pyörittää omaa liikuntakeskusta. Tämän lisäksi tämä monitoiminainen laulaa ja tekee omaa musiikkia.

{akeebasubs *} Parhaillaan Saarelainen on kymmenen päivän omalla leirillä Espanjan Mallorcalla valmistautumassa syksyn kilpailuihin, joista pääkilpailut tulevat olemaan MM-kilpailut syyskuun lopulla Italian Firenzessä. Sitä ennen ohjelmassa on viisipäiväinen etappikilpailu Trofeo d'Or Ranskassa sekä maailmancupin osakilpailu elokuun viimeisenä päivänä myöskin Ranskassa Plouay:ssä.

Saarelainen liittyi MCipollini-talliin vasta kesäkuun alussa, joten hänen kauden aloitus myöhästyi hieman.

– Kauden aloitus venyi vähän turhan pitkälle ja siinä joutui hieman alkukaudesta kunnon suhteen antamaan hieman tasoitusta muihin nähden, kun ei ollut saanut kilpailuja alle ja oli kunnon puolesta jo valmis aiemmin kisailemaan, Saarelainen kertoi tallisopimuksen syntymisestä hieman myöhässä.

– Muuten olen kauteeni suhteellisen tyytyväinen ja Italian ympäriajo sujui talliltamme tosi hyvin (kakkossija tallin polkijalle kokonaiskilpailussa), mutta heinäkuussa Saksan Thuringenissa käyty etappikilpailu meni valitettavasti piloille vatsataudin johdosta ja siitä toipuminen vei oman aikansa, Sari Saarelainen käy kulunutta kauttaan läpi.

Apuajajasta isompaan rooliin ja kohti Rioa

Jo pitkään mukana ollut Saarelainen on MCipollini-tallissa joutunut apuajajan rooliin, mikä luonnollisesti harmittaa 32-vuotiasta nurmijärveläistä, sillä jatkossa hän haluaisi päästä isompaan rooliin ja ajamaan kilpailuja myös itselleen.

– Olen tosiaan ollut tallissa apuajajan roolissa ja tehnyt töitä toisten eteen. Tämä vuosi nyt katsotaan tässä tallissa, mutta jatkossa minua kiinnostaa ilman muuta isompi rooli niin, että pääsisin ajamaan kilpailuja myös itselleni. Tavoitteena on ilman muuta saada jatkossa tulosta aikaiseksi eli sen mukaan pitää sitten tulevaa tallia miettiä tämän kauden jälkeen, Saarelainen kertoo ja sanoo muuten olevansa tyytyväinen italialaistallinsa toimintaan.

Sari Saarelainen on ottanut tavoitteekseen päästä mukaan Rion olympialaisiin ja sitäkin ajatellen olisi tärkeää saada entistä kovempia tuloksia aikaiseksi, jotta olympiapaikka varmistuisi.

saarelainen sari saarelainen henry 09062013Sari Saarelainen on myös perheenäiti ja taitava laulaja ja musiikin tekijä. Kuva: Henry Saarelainen

– Vaikka minulla on ikää jo yli 30 vuotta niin joka vuosi olen parantanut sijoituksiani kilpailuissa, mikä motivoi jatkamaan, kun huomaa, että kehitystä tapahtuu koko ajan vuosittain. Rioon mennessä olisi kiva saada jo sijoituksia 5-10 parhaan joukkoon kilpailuissa, Saarelainen siirtää katseet kohti vuoden 2016 olympialaisiin.

– Pyöräily on kestävyyslaji ja vaatii vuosien työn. Toivon, että kuntoni olisi Riossa huipussaan ja sen jälkeen katsotaan sitten uraani uudelleen. Mutta nyt olisi tärkeää päästä apuajajan roolista pois niin, että pääsee ajamaan myös itselleen ja hakemaan menestystä ja kaudesta 2015 alkaen pisteitä myös olympialaisia varten. Silloin kun on vapaat kädet, niin oikeasti näkee oman tasonsa, Saarelainen sanoo ja kertoo olevansa valmis laittamaan kaiken likoon Rion olympialaisiin ja saada tulosta aikaiseksi.

Syksyn MM-kisoissa Italiassa Saarelainen polkee henkilökohtaisen aika-ajon ja maantiekisaan ja varsinkin menestys aika-ajossa kiinnostaa kokenutta suomalaispolkijaa.

– Henkilökohtainen aika-ajo on ykkösjuttu kisoissa ja siitä tykkään. Tavoitteena on päästä reilusti 20 joukkoon ja jos ihan nappiin menee, niin 15 joukkoon sijoittuminenkin on ihan realistista. Maantiekisa on aina arvoitus ja siinä voi sattua ihan mitä tahansa, esimerkiksi viime vuonna kaaduin siinä kilpailussa.

Tunnit eivät tahdo vuorokaudessa riittää

Saarelaisella virtaa riittää myös moneen muuhun asiaan, sillä kahden lapsen äitinä perheen pyörittäminen vie oman aikansa ja tämän lisäksi hän toimii personal trainerina ja pyörittää omaa liikuntakeskusta. Tämän lisäksi tämä monitoiminainen laulaa ja tekee omaa musiikkia. Miten hänellä oikein riittää virtaa ja aikaa kaikkeen?

– Tämä on hyvä kysymys, että kuinka saada ne 24 tuntia vuorokaudessa oikein riittämään. Ja eivät ne oikein tahdo riittääkään ja mielellään minä ottaisin muutaman tunnin lisää vuorokauteen, Saarelainen naurahtaa.

– Jostain on tingittävä ja yleensä se on unesta ja levosta. Nyt on siis täysi panostus Rioon saakka ja kyllä tämä oman haasteensa asettaa ja välillä on vaikeaa kaikki yhdistää. Naispyöräilyssä kun on niin pienet rahat, niin pelkällä pyöräilyllä ei elä, vaan jotain joutuu myös tekemään päivätyökseen. Kesällä teen kuitenkin yleensä vähemmän ja silloin onneksi ihmiset liikkuvat enemmän ulkona, niin ei ole niin paljon ohjattavaa. Talvisin teen sitten enemmän töitä silloin kun olen Suomessa, Saarelainen kertoo työn yhdistämisestä harjoitteluun.

Yksi keino tuntien riittämiseen Saarelaisella on.

– Pyrin nousemaan mahdollisimman aikaisin ylös ja käymään aamulenkillä. Näin kesäisin harjoittelen yleensä aamusta ja illat menevät sitten enemmän perheen kanssa kotona ollessa. Talven harjoituskaudella päivään mahtuukin sitten 2-3 harjoitusta päivässä. Kyllähän sitä palautumisen suhteen joutuu tekemään kompromisseja, ja siihen jää liian vähän aikaa, Saarelainen myöntää.

Perhe on Saarelaiselle niin tärkeä, että sen suhteen hän ei halua kompromisseja tehdä.

– Kyllähän tilanne oli aika toisenlainen kymmenen vuotta sitten, kun aloitteli uraa, eikä vielä ollut perhettä. Nyt ei pysty ajattelemaan vain itseään, vaan on otettava lapset huomioon. Heti aamulla katsotaan mikä on tilanne ja jos he ovat esimerkiksi sairaina, niin kyllä se silloin tarkoittaa itselle lepopäivää. Pyrinkin tekemään treenit aina mahdollisimman tehokkaasti ja ottamaan niistä kaiken irti.

Tänä kesänä Saarelainen oli Italiassa pidempiä jaksoja ja sitten oli useampia viikon etappikilpailuja ohjelmassa. Tällä hetkellä Saarelainen on omalla leirillä Mallorcalla, mutta muuten hän viettää vähemmän aikoja ulkomailla kuin aiemmin ja pyrkii olemaan kotona perheen ja lasten kanssa Nurmijärvellä.

– Nurmijärvellä on ihan loistavat paikat harjoitella, ihan ykköspaikka Suomessa. Mäkiähän nyt Suomessa ei hirveästi löydy, mutta Suomen oloihin niitäkin on ihan hyvin, Sari Saarelainen kehuu harjoitusolosuhteita kotona.

Vähä vapaa-aika Saarelaisella menee musiikin parissa ja hän kertoo sen olevan hyvää vastapainoa harjoittelulle ja arjen kiireille.

– Se on aivan erilaista kun urheilu ja se on todella hyvää rentoutumista. Yhdessä välissä, kun pidin pientä taukoa urheilusta, niin tein musiikkia enemmän. Ja ajatuksena olisi panostaa siihen urheilu-uran jälkeen enemmänkin. Oma mieskin tekee sitä osittain työkseen ja meiltä löytyy kotistudiot, niin puheissa on ollut, että musiikkiin voisi panostaa sitten kunnolla, kunhan pyöräilyura on takanapäin, monen alan taitaja kertoo.

Toiveissa naispyöräilyn nousu Suomessa ja valmennuksen parantaminen

Kysytäänpä Sari Saarelaiselta vielä, miten hän näkee naispyöräilyn tason ja tilanteen Suomessa tällä hetkellä.

– Jos verrataan kautta aikain mies- ja naispyöräilyä Suomessa, niin naiset ovat pärjänneet paremmin kuin miehet. Mutta valitettavasti juuri tällä hetkellä en näe huippulahjakkuuksia olevan tulossa ja minusta syy siihen on kehno valmennus Suomessa. Itse tekisin monia asioita eri tavalla. Esimerkiksi liitto ei valitettavasti lähetä nuoria ulkomaille kokemusta ammentamaan, vaan itseltä on löydyttävä halua ja kykyä tehdä kaikki itse.

Myös taloudellisen tuen saaminen on oma haasteensa naispyöräilyssä.

– Tukijoiden saamisessa tarvitaan kovaa työtä ja koskaan ei ole liikaa tukijoita. Sitä joutuu tekemään kaiken itse oman ammattilaisuransa eteen. Onneksi itsellä on ollut muutama hyvä tukija koko uran ajan. Ja lähipiirin merkitys on ihan ratkaisevaa ja esimerkiksi ilman omien vanhempien tukea ja apua esimerkiksi lasten hoidossa oma urani ei olisi ollut mahdollista.

– Eli kyllä tämä varsin haasteellista on olla suomalainen naisammattilaispyöräilijä ja koko ajan joutuu miettimään, että kuinka saa asiat hoitumaan, Saarelainen kertoo loppuun naispyöräilyn haasteista.

>> Sari Saarelaisen kotisivut
>> Sari Saarelaisen blogi
>> Sari Saarelaisen taivalta kohti Rion olympialaisia tulee olemaan mahdollista tukea Kiririnki-palvelussa.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}