Ville Nousiainen on saanut selkänsä kuntoon

Ville Nousiainen on saanut selkävaivansa kuntoon ja hakee menestystä Sotshin olympialaisista. Kuva: Hevoskuuri.fi

Ville Nousiainen on saanut selkävaivansa kuntoon ja hakee menestystä Sotshin olympialaisista. Kuva: Hevoskuuri.fi

Hiihtäjien kesäkuulumisia käsittelevässä juttusarjassa seuraavana on vuorossa Kouvolan Hiihtoseuran 29-vuotias Ville Nousiainen. Nousiainen on saanut miestä pitkään vaivanneet selkävaivat kuntoon ja harjoittelee luottavaisin mielin kohti Sotshin olympialaisia. Parhaillaan Nousiainen leireilee Sveitsin St. Moritzissa maajoukkueleirillä, jonka maajoukkue aloitti tämän viikon maanantaina.

{akeebasubs *}Hevoskuuri tavoitti Nousiaisen St. Moritzista, jossa hiihtäjällä oli illallisen alkukeiton ja pääruuan välissä aikaa kertoa kesän kuulumisistaan ja tulevan talven suunnitelmistaan ja tavoitteistaan.

Nousiainen on harjoitellut maanantaista lähtien upeissa alppimaisemissa St. Moritzissa maajoukkueen mukana ja harjoittelu on noudattanut tuttua kaavaa.

– Alkupäivät on ohjelmassa ollut totuttelua ja hiljaisempia ja pidempiä PK-lenkkejä ja sitten muutaman totuttelupäivän jälkeen aletaan vähitellen nostamaan tehoja harjoituksissa. Nyt torstaina on luvassa neljän tunnin vaelluslenkki.

– Muutenkin leiri on perinteinen sulan maan leiri vuoristossa eli suksia täällä ei ole mukana. Ohjelmassa on juoksua, sauvakävelyä ja -rinnettä sekä rullahiihtoa. Esimerkiksi tässä on golf-kentän ympärillä hieno rullarata, jossa voi hyvin verrytellä sen 50-60 minuuttia ja sitten lähteä pitkään nousuun, Nousiainen kertoo Sveitsin leirin harjoittelusta.

Nousiainen nostaa esille leirin monia hyviä puolia kotioloihin verrattuna.

– Nytkin on aurinko paistanut mukavasti ja kyllä sitä aina mieluummin aurinkoisessa säässä harjoittelee kuin vesisateessa. Ja tärkein asia on se, että täällä pääsee harjoittelemaan riittävän isoihin mäkiin, joihin ei kotona pääse. Näin pääsee tekemään kunnon hapenottoharjoituksia ja hapenottopuolta harjoittamaan, mikä on kotimaan pienemmissä mäissä vaikeampaa, Nousiainen kertoo.

Nousiaisen mukaan maajoukkue noudattaa samaa ohjelmaa leirillä ja harjoituksia tehdään yhdessä, joten siitäkin saa oman hyötynsä.

– Toki se aina vähän vaihtelee, että kenellä kulkee missäkin harjoituksessa ja porukka jakaantuu sen mukaan yleensä noin viiden hengen porukoihin, Nousiainen kertoo maajoukkueen ryhmäharjoittelusta leireillä.

Selkä parempi kuin moneen vuoteen

Ville Nousiainen on viime vuodet kärsinyt selkävaivoista enemmän tai vähemmän ja viime joulun aikoihin hänellä todettiin välilevyn pullistuma. Kovalla kuntoutuksella Nousiainen on kuitenkin saanut selkänsä kuntoon ja juuri nyt tilanne vaikuttaa varsin hyvältä.

– Nyt ollaan ihan hyvillä fiiliksillä. Selkä on paremmassa kunnossa kuin moneen vuoteen. Tosin kovaa jumppaa ja kuntoutusta se vaatii koko ajan ja sitä joutuu paljon tekemään. Lisäksi hommasin itselleni kippipenkin, jossa pääsen itse kippaamaan selkäni venytykseen ja se on auttanut niin, ettei selkä ole päässyt menemään enää niin kauhean pahasti jumiin kuin aiemmin, kouvolalainen kertoo selän kuntoutuksen tuottaneen tulosta.

Kaksinkertaisen MM-pronssimitalistin (viesteistä) pari viime talvea eivät ole sujuneet niin hyvin kuin mies itse olisi halunnut ja syynä on ollut mm. juuri tämä selkävaiva sekä toinen terveysongelma.

– Astmaoireet vetivät miehen piippuun, mutta nyt on oikea lääkitys löytynyt. Ja enää ei mene lihakset tönkköön niin kuin aiemmin. Aiemmin kun happi ei kulkenut kunnolla, niin harjoituksista tuli vedettyä liian kovaa ja kroppa meni ylirasitustilaan lähes jokaisen harjoituksen jälkeen. Nyt tuntuisi, että tilanne olisi helpottanut oikean lääkityksen ansiosta ja tämänkin asian suhteen voin olla hyvillä mielin, Nousiainen iloitsee terveysongelmien helpottumisesta.

Katseet Sotshia kohti

Tulevana olympiatalvena ei paljon tarvitse arvuutella, että mitkä ovat Ville Nousiaisen kauden pääkilpailut. Mikäli mies joukkueeseen valitaan, niin Sotshin olympialaiset tulevat olemaan hänen uran kolmannet Torinon ja Vancouverin olympialaisten jatkoksi.

VilleNousiainen110413 hlVille Nousiainen hiihtämässä kohti 50 km:n SM-kultaa viime talvena Kontiolahdella. Kuva: Heidi Lehikoinen– Kyllä se 15 kilometriä perinteisellä ja väliaikalähdöllä on muiden suomalaismiesten tapaan kisojen päämatkani. Suomalaismiehillä on tällä hetkellä vähän sellainen tilanne, että ei löydy kansainvälisen tason kirikykyä, mikä yhteislähtökilpailuissa voitosta taistelemiseen tarvitaan, Nousiainen sanoo Sotshin päämatkastaan.

– Muita matkoja, jotka kisoissa haluan hiihtää, ovat ainakin sprintti ja sprinttiviesti. Tuo sprintti vapaalla on ollut minulle hyvä matka aiemmin ja siinä on reitillä hyvä minulle sopiva kuokkanousu, joten mielelläni myös sprinttiä haluaisin kisoissa hiihtää ja siihen aion myös tähdätä, Nousiainen jatkaa.

Nousiainen uskoo, että Sotshin ennakkoon rankaksi arvioidut ladut tulevat sopimaan hänelle hyvin.

– Kisoihin aion valmistua niin kuin aiemminkin arvokisoihin. Kun on hyvässä kunnossa niin ladut sopivat kyllä minulle ja niillä ei ole niin väliä. Mutta Sosthissa on hyvät reitit, joissa pitää osata käyttää päätään, jotta menestyy, Nousiainen tuumii tulevista olympialaduista.

Varsinaisia sijatavoitteita Nousiainen ei Sotshiin aseta, vaan toiveissa on päästä sille hyvälle tasolle, jossa hän oli pari vuotta sitten.

– Miehissä on niin pienet erot huipulla ja se on niin pienestä kiinni yhdessä kilpailussa ja kaikkien osa-alueiden on onnistuttava. Mutta toiveissa on, että pääsisin sille hyvälle tasolle, missä olin jo aiemmin ennen näitä vaikeuksia, niin silloin kaikki on mahdollista, Nousiainen sanoo ja myöntää, että toki olympiamitalit miestä kiinnostaa ja mitalien edestähän tätä hiihtoa myös tehdään.

Ville Nousiaisen tarkoituksena on ensi talvena hiihtää myös Tour de Ski toisen kokeneen hiihtäjän Sami Jauhojärven tavoin. Nousiainen uskoo, että Tourilla on positiivinen vaikutus kunnon kehittymisen suhteen olympialaisia ajatellen.

– Jos olen kunnossa, niin hiihdän Tourin. Olen huomannut, että sen hiihtäminen kannattaa, jos on kunnossa ja muistaa palautua siitä kunnolla. Silloin kunto nousee noin kuukauden päästä lähtötasoa korkeammalle tasolle.

Kausi käynnistyy Suomen cupilla

St. Moritzin leirin jälkeen Ville Nousiainen valmistautuu tulevaan kauteen pitkälti samalla tavoin kuin aiemmin, mutta ainakin yhden pienen muutoksen hän tekee.

– Lokakuussa on jälleen ohjelmassa kolmen viikon leiri Italiassa Livignossa ja Val Senalesissa ja nyt on tarkoitus ottaa kevyemmin ennen Val Senalesiin siirtymistä. Viime vuonna minulla oli liian tiukka tehojakso ennen Senalesiin siirtymistä ja harjoittelin siellä väsyneenä.

– Muuten syksyn ohjelma on jaksottamista leirien tehojaksojen kodin palautumisjaksojen välillä. Syksy menee pitkälti niin, leirin jälkeen mennään kotiin palautumaan ja huoltamaan itseään ja sitten seuraa uusi tehojakso leireillä, Nousiainen valottaa syksyn ohjelmaansa.

Nousiaisen kausi käynnistyy marraskuussa 9.-10.11 Suomen Cupin avauksessa Vuokatissa.

– Nyt Suomen Cupin avausta on muutettu niin, että kaikki pääsevät viivalle, mikä on hyvä asia. Sen jälkeen ohjelmassa on sitten ainakin Rukan maailmancupin avaus ja muut osakilpailut ennen joulua. Ja sitten Tourin jälkeen pidetään palautumisjakso ja sen jälkeen katsotaan, että missä vielä kilpaillaan ennen olympialaisia.

Millaista alkukautta ja vauhdin kehitystä Ville Nousiainen sitten tavoittelee?

– Marraskuun lopulla, joulukuun alussa pitää viimeistään ruveta kulkemaan, muuten vaatii ihmeitä, että vauhti nousisi riittävästi olympialaisiin mennessä, sillä kyllä muidenkin vauhti nousee koko ajan.

Kokeneella hiihtäjällä on selkeä käsitys siitä, kuinka kilpailukuntoon päästään.

– Pikku hiljaa kevennetään harjoittelua, niin vauhti alkaa löytyä. Perusvauhdin vaan pitää olla niin hyvä, että tämä on mahdollista ja harjoittelun keventäminen riittää. Ei sitä mitään kuntohuippua vielä marraskuulle voi ruveta rakentamaan, Nousiainen sanoo.

Entä kuinka pitkään Ville Nousiainen nähdään vielä kilpaladuilla?

– Kyllä Lahden MM-kisat 2017 kiinnostavat ja miksei vielä yhdet olympialaiset Sotshin jälkeenkin, olisinhan silloin vasta 34-vuotias eli kestävyysurheilijana vielä hyvässä iässä. Mutta terveyttä ja vauhtia pitää olla riittävästi niin, että uran jatko on mielekästä, Ville Nousiainen päättää ja siirtyy pääruuan kimppuun.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}