Japani-maraton I: Japanilaiset ovat maratonhullu kansa

Atsushi Sato on juossut kahdesti kympin sakkiin MM-kilpailuissa. Kuva: Jarno Maimonen

Atsushi Sato on juossut kahdesti kympin sakkiin MM-kilpailuissa. Kuva: Jarno Maimonen

Kun Moskovassa juostiin MM-maraton, istui joka neljäs japanilainen television ääressä jännittämässä. Vähän kuin keihäsfinaali Suomessa. Vuoden aikana televisiokatsojat saavat jännittää muitakin kilpailuja, sillä kaikki Japanin suurimmat maratonit televisioidaan. Kansainväliset maratonit lisättynä lähetyksiä riittää juoksukaudella joka viikolle. Silti katsojia riittää katujen varsillekin: esimerkiksi helmikuussa juostua 30 kilometrin katukisaa oli paikan päällä seuraamassa 180 000 katsojaa. Sanomalehdissä iso maratonkilpailu on aina etusivun uutinen.

{akeebasubs *}Japanilaisten maratonhulluus perustuu lajin ankaruuteen ja sen vaatimaan itsekuriin, jotka ovat ihailtuja arvoja saarivaltion henkisessä kulttuurissa. Brendan Reilly kuvaa kulttuuria Runner's Worldissa näin: "Pitkän matkan juoksun luonne kuvastaa Japanin henkeä. Kestävyys, sitkeys ja se ettei koskana luovuta, vaikka olisi miten kamalaa, ovat keskeisiä japanilaisia arvoja. Sananlasku kuuluu: Nana-korobi, ya-oki (kaadu seitsemän kertaa, nouse ylös kahdeksan kertaa)." Maraton nähdään myös elämän vertauskuvana: matka on arvaamaton ja vaatii henkistä sitkeyttä.

Japanin suurimmat maratonit kuuluvat maailman suurimpiin. Suurin Japanin maratoneista on Tokio maraton. Harrastajamäärät ovat lisääntyneet tällä vuosituhannella. Ilmoittautuminen tarkoittaa vasta arvontaan osallistumista ja vain joka kymmenes arpa voittaa starttipaikan, vaikka viivalle kelpuutetaan yli 30 000 juoksijaa. Useita tuhansia juoksijoita kerääviä maratoneja on juoksukaudella eli talvella joka viikonloppu.

Yksi kuuluisimpia harrastajajuoksijoita lienee tähtikirjailija Haruki Murakami, joka kirjoitti juoksemiseen pohjautuvan omaelämäkerran Mistä puhun kun puhun juoksemisesta (2008, suom. 2011). Siinä hän tiivistää juoksun japanilaisia ja yleismaailmallisia henkisiä arvoja näin: "Minulle juokseminen on sekä harjoittelua että vertauskuva. Juostessani päivästä toiseen kehitän itseäni, keräilen juoksukisoja, vähä vähältä korotan rimaa. Siksi mina ainakin ponnistelen jatkuvasti: nostan omaa tasoani. En ole suuri juoksija, millään muotoa. Olen tavallisella – tai ehkäpä pikemminkin keskinkertaisella – tasolla. Mutta se ei olekaan tärkeintä. Asian ydin on se, olenko kehittynyt eilisestä. Kestävyysjuoksussa ainoa vastustaja on minä itse, se joka minä ennen olin, se minun on voitettava."

Huippujuoksijat ammattilaisina yritysjoukkueissa

Japanin huippujuoksijat ovat tavallisesti ammattilaisia ja kuuluvat jonkin yrityksen joukkueeseen. Yritys kustantaa kaiken leirityksestä hierontaan ja muihin huoltotoimiin taaten näin japanilaisjuoksijoille täydellisen mahdollisuuden keskittyä juoksuun. Ammattivalmentajat kuuluvat luonnollisesti henkilökuntaan.

Pienilläkin yrityksillä saattaa olla oma joukkue ja mukana on lukuisten alojen yrityksiä pankeista autotaloihin ja kosmetiikka-alaan. Yritysjoukkuekulttuuri syntyi 1970-luvulla. Joukkueen sisäinen kilpailu motivoi juoksijoita harjoittelemaan entistä paremmin parempien etujen tai ylipäätään joukkueessa pysymisenkin vuoksi.

Tärkeimpiä motiiveja joukkueen ylläpitämiseen ovat ekiden-kilpailut, joissa joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan pitkillä matkoilla. Voittava yritys saa suurta mainetta ja kunniaa. Kilpailussa pärjäämisellä kunnioitetaan kaikkia aiemmin viestiä kuljettaneita juoksijoita ja heidän kovaa työtään. Hidastaminen, saati keskeyttäminen ei tule kysymykseenkään, sillä se tuhoaa muidenkin kilpailun. Ekiden-viestejä on juostu jo 1800-luvulla, joten perinne on pitkä. Ekidenejä juostaan eri pituisia ja osuuksien määrä vaihtelee. Firmojen välisistä kilpailuista tärkein on maratonin mittainen ja siihen kutsutaan mukaan myös ulkomaalaisia joukkueita.

Yritysjoukkuekulttuuri on raakaakin:

-Nykyään sopimuksiin ei laiteta päättymispäivää. Kun joukkueen tai yrityksen valmentaja sanoo, 'emme tarvitse sinua enää', olet mennyttä. Tietysti juoksijat haluavat juosta pitkän, pitkän ajan, mutta vuosi siitä kun liityt joukkueeseen, tulee taas yksi tai kaksi nuorta kaveria mukaan, seuraavana vuonna taas yksi tai kaksi lisää. Seurauksena on kova kilpailu tiimin sisällä, eikä kukaan halua näyttää heikkouksiaan nuoremmille. Jos kilpailuissa ei tule tulosta, ei pääse ylöspäin joukkueessa ja valmentaja korvaa sinut nuoremmalla, nopeammalla kaverilla. Vanhemmaksi tullessa asia vaikeutuu koko ajan ja stressi kasvaa, mutta siitä tulee motivaatiota ja motivaation säilyttäminen on kaiken perusta, sanoi maratoonari Takayuki Nishida Tuomas Zacheuksen tekemässä haastattelussa.

Ammattimaisten yritysjoukkueiden määrä Japanissa lähennellee sataa. Suurimmissa juoksijoita voi olla jopa 80.

Maraton-munkit

Äärimmilleen henkisen ja fyysisen kestävyysharjoitteen ovat vieneet Kioton lähellä sijaitsevan buddhalais-luostarin maraton-munkit. He kiertävät Mount Hiein vuorta pyhiinvaeltajina kulkien yksinkertaisissa sandaaleissa kävellen tai juosten noin 50 kilometriä päivässä. Tätä tehdään 100-1000 päivää peräkkäin riippuen kuinka pitkälle munkkikoulutuksessa tähdätään.

Sadan peräkkäisen juoksupäivän jälkeen alkaa paasto: yhdeksän päivää meditaatioasennossa ilman ruokaa, juomaa ja unta. Käymällä lähellä kuolemaa tavoitellaan valaistumista. Juoksu taas on meditaation muoto, sillä meditaatiokin on pohjimmiltaan vain täydellistä keskittymistä hetkessä olemiseen. Kovin tavallista ankarimmasta pyhiinvaelluksesta ja paastosta selviytyminen ei ole, sillä tuhannen päivän koetuksen on historian aikana käynyt läpi 46 miestä. Jotku japanilaiset palvovat munkkeja jumalien ilmentyminä.

Munkeista on tehty lyhyt dokumenttielokuva, jonka voi katsoa YouTubessa nimellä "Marathon monks of mount Hiei".

-Outi Ojanen

Lähteet:
http://japanrunningnews.blogspot.fi/
http://raasto.com/
http://www.nytimes.com/2012/08/11/sports/olympics/arata-fujiwara-gives-japan-a-hopeful-in-mens-olympic-marathon.html?_r=1&
http://www.letsrun.com/japan.shtml
http://www.youtube.com/watch?v=S06oMxdt40A
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri