Laura Mononen aikoo oppia viime kauden virheistään

Kesällä avioituneen Laura Monosen (os. Ahervo) tavoitteena on pääsy Sotshin talviolympialaisiin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kesällä avioituneen Laura Monosen (os. Ahervo) tavoitteena on pääsy Sotshin talviolympialaisiin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Viime kausi ei sujunut lainkaan Laura Monosen (vielä viime talvella Ahervo nimellä tunnettu) suunnitelmien mukaan, eikä hän päässyt oikein missään vaiheessa samalla lailla vauhtiin kuin mitä hän oli päässyt edellisellä kaudella noustessaan vauhdilla Suomen naisten kovan maajoukkueen vakiohiihtäjiin. Nyt Monosen tavoitteena on välttää viime kauden virheet ja päästä taas eteenpäin urallaan. Hevoskuuri tavoitti Monosen Ramsausta, jossa Hämeenlinnan Hiihtoseuran hiihtäjä on parhaillaan A-maajoukkueen leirillä.

{akeebasubs *} Suomen maajoukkue on ollut viime viikon maanantaista lähtien Ramsaussa kauden ensimmäisellä lumileirillä ja leirin on tarkoitus jatkua aina tämän viikon perjantaihin saakka. Laura Monosen mukaan lunta Ramsaussa on riittävästi, mutta kelit ovat muuten olleet oikukkaat ja kova tuuli on haitannut hiihtoharjoittelua. Viime torstaina esimerkiksi suomalaiset eivät päässeet lainkaan ylös jäätikölle hiihtämään.

– Hissit eivät silloin kulkeneet lainkaan ja ohjelmassa olikin pidempi jalkalenkki. Täällä on tuullut joka päivä kovasti ja säät ovat olleet epävakaat. Mutta lunta ylhäällä on onneksi hyvin ja se ei tule olemaan ongelma, kunhan vaan kelien parantuessa päästään hiihtämään, Laura Mononen kertoi Ramsaun oikukkaista säistä viime viikon lopulla.

Ramsaussa Laura Mononen on hakemassa ennen kaikkea tuntumaa lumeen ja hiihtämiseen, sillä tämä on hänen kauden ensimmäinen lumileiri, eikä hän ole myöskään käynyt hiihtoputkessa hiihtämässä.

– Täällä Ramsaussa teen ihan peruslenkkiä ja haen oikeaa hiihtotuntumaa kesän rullahiihdon jälkeen. Tehot ovat vielä hiihdossa alhaalla ja teholenkit teen täällä edelleen rullilla, Ahervo kertoo Ramsaun leirin tavoitteistaan.

Kesä sujunut hyvin – kriittiset hetket käsillä

Kesän harjoittelukausi on Monosella sujunut hyvin, mutta Teemu Pasasen kanssa valmennusyhteistyössä jo useamman vuoden ollut Mononen kertoo, että nyt ovat ne vuoden kriittisimmät hetket käsillä.

– Nyt voi mokata paljon, jos ei ole tarkkana. Nyt on tehtävä oikeita asioita, eikä pidä tulla kipeäksi, Mononen kertoo.

Viime kaudella Monosen ympärille alkoi tulla mustia pilviä juuri syksyn tärkeiden leirien aikoihin.

– Viime kaudella juuri ennen kisakautta suunta alkoi näyttämään alaspäin. En palautunut kunnolla syksyn kovista leireistä, eikä hiihto lähtenyt kulkemaan oikein missään vaiheessa talvea, Mononen sanoo.

– Se oli henkisesti kovin raskasta ja sellainen oravanpyörä. Aika paljon olen asiaa miettinyt ja nyt olisi tarkoitus välttää viime kauden virheet.

Suunnitelmatkin ovat jo selvillä.

– Nyt on tarkoitus pysyä terveenä ja tarkasti kontrolloida palautumista. Nyt näillä syksyn korkeanpaikan leireillä on tarkoitus pitää myös lenkkivauhdit tarpeeksi hiljaisina. Se on vähän ollut minun ongelmani, kun leireillä on jäätiköllä paljon hiihtäjiä samassa paikassa, niin minun on vaikeaa keskittyä omaan hiihtooni ja omaan lenkkivauhtiin. Sitä asiaa yritän nyt korjata, Espoossa asuva Mononen kertoo.

Monen muun maajoukkuehiihtäjän tavoin A-maajoukkueen leirit rytmittävät aika pitkälti harjoittelua harjoituskaudella.

– Pari viikkoa siinä on ehtinyt kotona olemaan leirien välillä ja se aika on otettu kevyesti ja palauduttu edeltävästä leiristä ennen seuraavaa. Muutaman kovemman harjoituksen siinä ehtii kotona tekemään, Mononen sanoo.

Viime talvena Laura Mononen tunnettiin vielä tyttönimellä Ahervo. Kesäkuun alussa oli kalenterissa paikka omille häille ja Laura meni naimisiin elämänkumppaninsa Vantaan Hiihtoseuraa edustavan Janne Monosen kanssa.

– Ei se suuremmin ole elämää ja harjoittelua muuttanut, Mononen naureskelee ja tuumii siviilisäätynsä muutoksesta ja naimisiinmenosta.

– Aika paljon me Jannen kanssa yhdessä treenaamme. Rullalenkkejäkin voimme hyvin tehdä yhdessä eri nopeuksilla omaavilla rullilla.

Monosen harjoittelu on Teemu Pasasen valmennuksessa ollut olympiatalveen valmistautuessa pitkälti samanlaista kuin aiempinakin vuosina.

– Treeniä on tullut hieman enemmän kuin viime vuonna ja treenit ovat olleet pidempiä kestoltaan, Mononen kertoo.

Sotshin talviolympialaiset kiinnostavat

Mononen oli varalla Oslon MM-hiihtoihin vuonna 2011, mutta se ensimmäinen arvokisastartti on 28-vuotiaalla hiihtäjällä vielä hiihtämättä. Mononen tekisi arvokisadebyyttinsä kovin mielellään ensi talven Sotshin talviolympialaisissa ja sinne pääsy on hänen kauden ykköstavoitteensa. Varsinkin naisten puolella on kuitenkin kova kilpailu kisapaikoista.

– Helppoa ei joukkueeseen pääsy kuitenkaan tule olemaan. Täytyy miettiä järkevästi kauden ohjelma ja kilpailut ja leirit niin, että kuntohuippu osuisi Sotshin aikoihin.

– Ja niitä kansainvälisiä näyttöjä tarvitaan myös, eli on tärkeää päästä maailmancupia hiihtämään ja antamaan niitä näyttöjä, Mononen sanoo.

Omat haasteensa kilpailukauden suunnittelussakin on.

– Koko talvi ja kilpailukalenteri on vielä ihan auki kisojen suhteen eikä sitä pysty suunnittelemaan etukäteen, kun ei tiedä että mitä kisoja pääsee hiihtämään. Siinä suhteessa maajoukkueen vakiohiihtäjillä on helpompaa.

– Alkukausi ja Olokset kisat ovat tärkeät ilman muuta. Ja on hyvä, että maailmancupin kauden avaus on Rukalla, niin sinne pääsee mukaan kansallisen ryhmän hiihtäjät, joten sinne on helpompi päästä antamaan näyttöjä.

LauraMononen230913 felganhauerLaura Mononen vauhdissa viime vuoden Tourilla. Kuva: Felgenhauer/NordicFocusEntä miten on Tour de Skin laita?

– Touria en ole vielä hirveästi miettinyt. Sen hiihtäminen riippuu siitä, että miten hiihto lähtee sujumaan. Sitä katsotaan sitten myöhemmin, Mononen sanoo.

Mikäli valinta olympialaisiin osuu Laura Monosen kohdalle, niin suosikkimatkat ovat jo tiedossa.

– Kyllä ne on ne pidemmät matkat, jotka minulle sopivat parhaiten. En minä aio sprinttiin valmistautua. Myös yhdistelmähiihto on sopinut hyvin, Mononen sanoo Sotshin mielimatkoistaan.

Sotshin jälkeen on luvassa kahdet mielenkiintoiset MM-kisat, Falunin kisat vuonna 2015 ja Lahden kotikisat 2017.

– Falun ja Lahti kiinnostavat totta kai. Mutta katsotaan nyt vielä miten vuodet menevät eteenpäin ja kehitystä tapahtuu. Toivotaan, että kehitys jatkuisi, niin ilman muuta nämä kisat kiinnostavat.

Maajoukkueesta ja Hämeenlinnan Hiihtoseurasta potkua harjoitteluun

Laura Mononen on kuulunut pari vuotta A-maajoukkueeseen ja kertoo sillä olevan iso merkitys omaan kehittymiseen.

– Meillä on naisissa hyvä porukka ja voimme tehdä hyviä yhteistreenejä. Ilman muuta se on ollut kehittävä tekijä minulle, kunhan muistaa pitää niistä omistakin lenkkivauhdeistakin kiinni ja hiihtää myös omia vauhteja, Mononen arvostaa saamaansa A-maajoukkuepaikkaa.

Toinen inspiroiva tekijä Monoselle on ollut Hämeenlinnan Hiihtoseuran hyvä naistiimi ja viestimenestys SM-kisoissa viime vuosina.

– Totta kai viestimenestys on ollut hieno juttu ja ne ovat kivoja tapahtumia. Hirveästi emme ole päässeet yhdessä harjoittelemaan, mutta kyllä minä tässä hiljattain kävin Hämeenlinnassa tekemässä yhden kovan harjoituksen Maijan (Hakala) kanssa, Mononen arvostaa myös seuransa viestimenestystä ja panosta.

Hevoskuuri toivottaa Lauralle onnea olympiapaikan tavoittelussa Suomen kivenkovassa naisten joukkueessa.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri