Pentsinen uusilla teeseillä olympiakauteen

Anssi Pentsinen on muuttanut harjoitteluaan Sotshin olympialaisia ajatellen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Anssi Pentsinen on muuttanut harjoitteluaan Sotshin olympialaisia ajatellen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Anssi Pentsinen on ollut parin vuoden ajan Suomen sprinttihiihtäjien kärkinimiä. Viime talvena jämsäläinen sanoi muokkaavansa olympialaisia ajatellen harjoitteluaan normaalimatkan hiihtäjän suuntaan. Mikä muuttui ja miltä harjoituskausi kokonaisuudessaan on tuntunut, muun muassa sen Pentsinen kertoi Hevoskuurille maajoukkueleirillä Ramsaussa.

{akeebasubs *} Sotsissa kilpaillaan korkealla, minkä lisäksi sprinttirata on rankka. Se on tyystin jotain muuta kuin monet maailmancupin sprinteistä, joissa rata on lyhyt ja melko helppokin. Siksi Pentsinenkin päätyi tekemään muutoksia ollakseen mahdollisimman kilpailukykyinen talven tärkeimmässä kilpailussa.

– Voimaharjoittelua on jonkin verran vähennetty ja muutettu. Lisäksi olen panostanut juoksuun tänä vuonna huomattavasti enemmän ja juoksukisoja on tullut kohtuupaljon. Myös painoa olen vähän viilannut alaspäin. Siinä pääpiirteittäin tämän vuoden teesit, Pentsinen kiteyttää.

– Voimaharjoittelun olemme saaneet parin vuoden aikana hyvälle tasolle. Samantyyppisesti olemme jatkaneet, voimaharjoittelua ei ole pelätty. Sitä on vaan muutettu enemmän kuntoa kehittäväksi, jolloin siitä tulee samalla vk-harjoitus.

Pentsisen juoksukilpailukausi huipentui puolimaratoniin Jyväskylässä syyskuussa. Aika oli kelpo 1.15.15.

– Olen siihen tyytyväinen. Se oli ensimmäinen puolimaratonini asvaltilla kisatyyppisesti, treeneissä olen toki juossut pitkiä matkoja. Mikään paikka ei hajonnut, ja pystyin juoksemaan nousujohteisesti loppuun asti.

Finlandia-puolimaratonin lisäksi Pentsinen on juossut Himoksen testijuoksujen lisäksi muun muassa Jukolassa ja parissa hölkkätapahtumassa. Paljonko juoksua on ollut ohjelmassasi tänä vuonna enemmän aiempaan verrattuna?

– En osaa tarkkaan sanoa. Melkein puolet, tai noin 40 prosenttia on juoksua ollut kesäharjoittelusta. Loput ovat rullahiihtoa ja voimaharjoittelua. Juoksu on ollut merkittävässä roolissa tänä vuonna. Olen ollut onnellisessa asemassa, että olen välttynyt rasitusvammoilta.

Pentsinen Nousiainen260913 hlAnssi Pentsinen (vas.) ja Ville Nousiainen sauvarinteessä elokuisella Pontresinan leirillä. Kuva: Heidi LehikoinenHyviä kesäkisoja tarjosivat myös Toppidrettsvekan kilpailut Norjassa. Kokonaisuutena Niclas Grönin valmennettavalla on takanaan hyvä harjoituskausi, jonka hän kuvaa sujuneen nousujohteisesti. Testituloksetkin ovat tuoneet hyvää palautetta.

– Vaikea siitä on talvea sen kummemmin ennustaa, mutta mikäli niihin on uskominen, oikealla tiellä ollaan. Nyt syksyllä keskityn nopeusjuttuihin, että saadaan myös vauhtia sprinttiin. Tähän asti olen keskittynyt maksimimaaliseen harjoitteluun, ja tehoja on tullut paljon. Nyt keskitytään nopeuteen ja räjähtävyyteen, että saisi vauhtiakin sieltä lähtemään.

Harjoittelussaan Pentsinen sanoo ottaneensa tietoisia riskejä, joita hän on valmentajansa kanssa hallinnut KIHU:n maajoukkueelle tarjoamilla seurantapalveluilla.

– Ihan pelkällä safety-pelillä ei tulostaso nouse, sen verran olen ollut perässä tuloksissa. Olen ottanut lisää riskejä kovissa harjoituksissa ja tämän juoksuohjelmankin kanssa. En ole pelännyt harjoittelua. Talvi näyttää, onko jossain vaiheessa menty liian kovaa tai huonolla rytmityksellä.

Pentsisen harjoituskausi jatkuu lokakuussa maajoukkueen leirillä Livignossa ja Val Senalesissa. Kilpailukausi alkaa Vuokatissa Suomen cupissa 9.–10. marraskuuta.

- Heidi Lehikoinen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

 


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri