Iivo Niskanen: ”Nyt pelataan varman päälle”

Iivo Niskasen hyvin sujuneesta kesäharjoittelusta hyvänä osoituksena on Vuokatin Aateli Racen ylivoimainen voitto. Kuva: Heidi Lehikoinen

Iivo Niskasen hyvin sujuneesta kesäharjoittelusta hyvänä osoituksena on Vuokatin Aateli Racen ylivoimainen voitto. Kuva: Heidi Lehikoinen

Hevoskuurin hiihtäjien harjoituskuulumisia käsittelevässä sarjassa seuraavana on vuorossa Vuokatti Ski Teamin 21-vuotias hiihtäjälupaus Iivo Niskanen. Toista vuotta miesten maajoukkueeseen kuuluva Niskanen haluaa pitää sairastelut kurissa ja pyrkii tosissaan Sotshin olympialaisiin. Niskasen valmentautuminen kohti Sotshia on saanut uusia tuulia Olli Ohtosen aloitettua hänen valmentajana.

{akeebasubs *} Viimeiset pari viikkoa Iivo Niskanen on ollut A-maajoukkueen matkassa tänään perjantaina päättyvällä lumileirillä Itävallan Ramsaussa. Alkuleiristä hiihtäjien kiusana oli oikukkaat säät, mutta loppuleiristä on säiden puolesta sujunut paremmin.

– Nyt loppuleiristä kelit ovat parantuneet ja on ollut hyvä sää. Lumitilannekin täällä on hyvä, joten ollaan saatu kaikki treenit tehtyä, Iivo Niskanen kertoo Ramsaun leiriterveiset.

Muutenkin Niskasen harjoittelu on sujunut hyvin ja viime vuosina kiusanneet sairastelut ovat jääneet vähemmälle. Toki yksi sairastuminen Niskasen kesään mahtuu.

– Harjoittelu on sujunut suunnitelmien mukaan ja tilanne on hyvällä mallilla. Heinäkuussa minulla oli pitkittynyt virustauti ja oma leiri peruuntui. Mutta kaikille maajoukkueen leireille olen päässyt osallistumaan ja jos vertaa tämän hetken tilannetta viime vuoteen, niin monta askelta ollaan edellä, Niskanen iloitsee.

– Pieniin asioihin olen koittanut keskittyä, kuten vaihtanut heti paitaa treenin jälkeen, jotta en olisi niin paljon sairaana. Ei siinä sen kummempaa. Ja olen minä hieman järkevämmin koittanut harjoitella myös, Niskanen luettelee syitä parantuneeseen terveystilanteeseen.

Olli Ohtonen ottanut valmennusvastuun – mennään varman päälle

Iivo Niskasta valmensi pitkään Esko Paavola, mutta keväästä lähtien hänen valmennuksesta on vastannut entinen maajoukkuehiihtäjä Olli Ohtonen.

– Olli on ollut tiiviimmin mukana ja tietynlaista seurantaa ja kontrolloituja juttuja on tullut mukaan. Lisäksi hän oman hiihtokokemuksen perusteella pystyy kertomaan, että mitä kannattaa tehdä ja on tarvittaessa tuonut enemmän järkevyyttä touhuun mukaan ja myös painanut välillä jarrua, Niskanen kiittelee uuden valmentajansa omaa vankkaa kokemusta.

– Lisäksi meillä molemmilla on suhteellisen vahvat kestävyysominaisuudet, joten hän pystyy kuvittelemaan, että mistä tässä touhussa on oikein kyse.

Valmennusyhteistyötä auttaa myös se, että molempien tukikohtana toimii Vuokatti ja Urheiluopiston mainiot puitteet. Ohtonen toimii Vuokatissa Jyväskylän yliopiston hommissa ja tekee hiihtoon liittyvää tutkimustyötä. Tästä pääsee myös Iivo Niskanen osittain hyötymään.

– Joissakin tutkimushommissa olen ollut mukana, kuten Exelin kurvisauva, jota olen testannut. Olen käyttänyt sitä harjoittelussa mm. tasatyönnössä aktivoimaan vatsalihaksia, mutta sitä en vielä tiedä, että käytänkö sauvaa kilpailuissa, Niskanen kertoo.

Muuten Niskanen kertoo, ettei Ohtosen tulo valmentajaksi ole tuonut radikaaleja muutoksia harjoitteluun.

– Varman päälle linjalla ollaan menty, eikä olla lähdetty kikkailemaan. Tarkoitus on mennä terveyspuoli edellä, Niskanen kertoo kaksikon tavoitteena olevan saada aiemmin harjoittelua ja kilpailemista häirinnyt sairastelu paremmin kuriin.

Iivo Niskanen kuuluu toista vuotta miesten A-maajoukkueeseen, joten tänä vuonna leirien treeniseura ja leiripaikat ovat Iivolle tutumpia kuin viime vuonna ensikertalaisena. Viime vuonna häiritsevänä tekijänä oli myös armeija, jonka johdosta Niskanen ei aina päässyt palautuneena leireille tai palautumaan leirien jälkeen. Myös tämä oli osaltaan vaikuttamassa sairasteluun.

– Nyt olen päässyt osallistumaan leireille palautuneena ja leiripaikatkin ovat tutumpia. Samanlainen tekemisen meininki on miesten ryhmässä ollut tänä vuonna, tai jopa muutaman napsun kovempi kuin viime vuonna Sotshia kohti mentäessä, vuokattilainen kertoo A-maajoukkueen leirityksestä.

IivoNiskanen270913 laihoViime talvena Iivo Niskanen pääsi jo maailmancupissa haistelemaan maailman kärkihiihtäjien vauhtia. Kuvassa Niskanen Rukan maailmancupissa. Kuva: Laiho/NordicFocusTavoitteena Sotshi

Viime vuonna ensimmäistä miesten sarjan vuottaan hiihtänyt Niskanen jäi vielä varamiehen rooliin Val di Fiemmen MM-kisoissa. Tänä talvena yhden Suomen mieshiihdon tämän hetken suurimmista lupauksista tavoitteena on päästä Sotshin talviolympialaisiin mukaan.

– Nyt se normaalimatkan kilpailukin (15 km perinteisellä väliaikalähdöllä) on itselle vahvemmalla tyylillä. Muille matkoille pääsy tulee sitten bonuksena, Niskanen tuumii Sotshin mielimatkastaan.

Moni muukin suomalainen mieshiihtäjä on asettanut tuon matkan päätavoitteekseen.

– Joo, aika moni muukin niitä lippuja tavoittelee. Onneksi alkukaudesta on ohjelmassa paljon perinteisen kisoja. Silloin on oltava hyvässä kunnossa ja annettava näyttöjä heti Olokselta lähtien, Niskanen kertoo ja sanoo samalla, että hänen kauden aloituksena tulee todennäköisesti tapahtumaan viikkoa ennen Oloksen kisoja Suomen Cupin avauksessa Vuokatissa (9.-10.11.), jossa hänen tarkoituksenaan on hiihtää ainakin viesti.

Harjoitteluaan Niskanen ei tule kuitenkaan vielä hirveästi keventämään lokakuussa, jolloin ohjelmassa on pitkä korkeanpaikan leiri Italiassa.

– Jos vain olen terve, niin suorituskyky löytyy yleensä aika pian. Nyt on vain varmistettava, ettei nokka ole tukossa eikä kurkku kipeä, niin hirveästi en aukaisuja vaadi kuntoon pääsemiseksi, Niskanen luottaa.

Viime talvena Iivo Niskanen valittiin ensikertalaisena Tour de Skille, mutta se reissu tyssäsi vielä alkutekijöihinsä Saksanmaalle sairastelujen takia. Tulevana talvena Niskasen kilpailukalenteri on miehen itsensä mukaan yksinkertaisen selkeä.

– Kaikkiin kisoihin lähden, mihin vaan pääsen ja valitaan. Tour jäi viime talvena kokematta ja ilman muuta se kiinnostaa, Niskanen sanoo.

Tähän asti Niskanen on pärjännyt paremmin perinteisellä tyylillä. Niskanen kertoo, että hän on tehnyt muutamia vapaata tyyliä kehittäviä harjoituksia, muttei muuten ole erityisemmin keskittynyt vapaan tyylin parantamiseen.

– Perussapluunalla ollaan menty, mutta kyllä se vapaa tyylikin on sieltä tuloillaan. Mutta tarkoituksena on tehdä ensin omalla vahvemmalla tyylillä läpimurto, Niskanen kertoo luottavaisena.

Vuokatin kautta Italiaan korkealle – ammattihiihtäjän ura alussa

Maajoukkueen leiri Ramsaussa päättyi perjantaina ja seuraava kova Italian korkeanpaikan leiri alkaa 14. lokakuuta. Sitä ennen Iivo Niskanen ehtii palautumaan kotonaan Vuokatissa Ramsaun rasituksista sekä tekemään muutaman kehittävän harjoituksen.

– Ehdin juuri Vuokatissa tutustumaan normaaliin lumeen, kun ensilumen latu avataan 10.10.

– Muutenhan kotona ei leirien välissä hirveästi pysty harjoittelemaan, kun leirien jälkeen ja ennen leirejä on keskityttävä palautumiseen. Nyt ennen Italian leiriä minulla on ohjelmassa kontrollimattotesti, jossa katsotaan että kaikki on kunnossa. Italian Val Senalesin korkeanpaikan leiri on ratkaiseva leiri talven kisoja ajatellen ja korkeanpaikanleirille on aina mentävä tietynlaisella kunnioituksella, Iivo Niskanen kertoo tulevista tärkeistä viikoista.

Iivo Niskanen sai keväällä armeijankäynnin päätökseen ja siitä lähtien hän on ollut päätoiminen hiihtäjä, niin kuin miehen suunnitelmissa on koko ajan ollut.

– Olen saanut onneksi asiat niin järjestettyä, että päätoimisena hiihtäjänä oleminen on mahdollista. Siitä on kiittäminen sekä seuraa että henkilökohtaisia tukijoita. Sen verran kovasta kestävyyslajista hiihdossa on kyse, että ei sitä oikein muuta pysty puuhastelemaan, mikäli mielii pärjätä, Niskanen sanoo päättäväisenä ja samalla tyytyväisenä omasta tilanteestaan.

Sitä, kuinka pitkään hän haluaa olla ammattihiihtäjä, Niskanen ei vielä tiedä, mutta Lahden kotikisat 2017 ainakin kiinnostavat hiihtäjää kovasti.

– Lahti on jopa suhteellisen lyhyen ajan tavoite ja sinne saakka ainakin tässä nyt mennään täysillä, muuta en osaa vielä urastani oikein sanoa tässä vaiheessa, Niskanen sanoo.

Juuri Iivo Niskasen kaltaista lahjakkuutta ja päättäväisyyttä Suomen hiihto tarvitsee tulevina vuosina ja Hevoskuuri toivottaa Iivolle onnea ammattilaishiihtäjän kovalle tielle.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri