Kyllönen haluaa mennä päivä kerrallaan

Anne Kyllönen sauvarinneharjoituksessa Ramsaun upeissa maisemissa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Anne Kyllönen sauvarinneharjoituksessa Ramsaun upeissa maisemissa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Anne Kyllönen nousi viime kaudella maailmancupissa Suomen ykköshiihtäjäksi oltuaan lopulta kokonaiscupissa seitsemäs. Tulevalla kaudella kajaanilainen haluaa jatkaa samaan malliin, vaikka tietääkin, ettei vastaavan kehitysharppauksen ottaminen ole helppoa. Hevoskuuri tapasi Kyllösen Ramsaussa.

{akeebasubs *}

– Vähimmäistavoitteeni on pitää se taso. Edelleen tavoitteena on hiihtää koko kausi hyviä ja tasaisia hiihtoja. Haluan kuitenkin mennä päivä, viikko ja kuukausi kerrallaan. Ennen kisakautta täytyy saada tehtyä vielä paljon hyviä ja laadukkaita treenejä, Kyllönen sanoo.

Kyllösen kesä on sujunut hyvin. Rungon ovat muodostaneet maajoukkueleirit, joiden lisäksi hän oli heinäkuussa Livignossa omalla leirillään. Elokuun Pontresinan- ja meneillään olevan Ramsaun-leirin välissä Kyllönen harjoitteli "aika kovaa". Ohjelmassa oli muun muassa testijuoksu Vuokatinvaaralla.

– Se meni hyvin, oma ennätys parani puoli minuuttia, Kyllönen sanoo.

Ramsaussa Kyllönenkin pääsi pitkästä aikaa hiihtämään lumella. Olosuhteet eivät olleet leirin alussa parhaat mahdolliset, mutta hän sai silti tehtyä hyviä harjoituksia. Kyllönen tykkää tehdä harjoituksia ryhmässä, jolloin hän saa itsestään hyvin irti ja oppii paljon. Ramsaun-leirillä yksi mieluisa treeni on rullahiihtoharjoitus, jossa hiihdetään 5x5 minuuttia vk– anakynnysvälillä wassulla ylämäkeen.

– Se oli taas yhtä ihana treeni. Onnistui taas tosi hyvin, Kyllönen sanoi iloisena.

Kyllönen vastaa itse valmennuksestaan. Suomessa on perinteisesti totuttu henkilökohtaisten valmentajien kulttuuriin, mutta Kyllösen mukaan omasta harjoittelustaan vastuun ottavat urheilijat ovat Suomessakin yleistymässä. Hänelle malli sopii, koska maajoukkueohjelma tuo harjoitteluun selkeän rungon.

Perusharjoittelunsa hän osaa jo suunnitella itsekin, muun harjoittelun osalta apua tarvitessaan hän keskustelee päävalmentaja Magnar Dalenin kanssa.

– Tarvitsen apua suunnitellakseni, minkä tyylisiä ja minkä mittaisia tehotreenejä teen leirien välissä, Kyllönen kertoo.

Dalenia on pidetty Suomessa enemmän suksihuoltoguruna ja erinomaisena orgnisaattorina kuin valmentajana, mutta Kyllönen on saamaansa apuun ja valmennukselliseen osaamiseen erittäin tyytyväinen. Kyllöstä kiinnostaa norjalaisten harjoittelu, ja juuri sitä Dalen on kajaanilaisen harjoitteluun tuonut.

– Esimerkiksi intervalliharjoittelua ja enemmän tehoharjoittelua. Magnar ei tuputa mitään, häneltä pitää itse mennä kysymään, jos haluaa hänen neuvovan. Hänellä on valtava tietotaito, laaja tausta ja myös hirmuhyvä tukiverkosto. Jos hän ei jotain tiedä, hän varmasti kysyy jostain neuvoa.

Kyllönen on huippu-urheilijana vasta uransa alussa. Tänä kesänä hän on pystynyt nostamaan harjoitusvauhtejaan sekä tekemään huomattavasti aiempaa enemmän kovia harjoituksia.

– Vapaan tekniikka on kehittynyt, pystyn hiihtämään helpommin. Toiveeni ja tavoitteeni on ollut saada vapaa perinteisen kanssa samalle tasolle. Se on vielä maksimissaan vuoden–kahden työ.

- Heidi Lehikoinen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

 


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri