Marjaana Pitkäsellä kova luotto Pirjo Murasen osaamiseen

Juoksu on mieluisa harjoitusmuoto Marjaana Pitkäselle kesäisin. Kuvassa Marjaana Vuokatin Aateli Racessa viime kesällä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Juoksu on mieluisa harjoitusmuoto Marjaana Pitkäselle kesäisin. Kuvassa Marjaana Vuokatin Aateli Racessa viime kesällä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Vieremän Koiton Marjaana Pitkäsen tulevaan talveen valmistautumiseen on kuulunut loppukesästä muutto kotoaan Siilinjärveltä pohjoiseen Rovaniemelle. Näin Pitkänen pystyy tekemään entistä parempaa ja läheisempää yhteistyötä valmentajansa Pirjo Murasen kanssa, joka hänkin on muuttanut takaisin kotikaupunkiinsa. Ensi talven suhteen Pitkänen ei vielä haaveile liikoja Sotshin olympialaisiin pääsystä, vaan etenee askel kerrallaan kohti Suomen ja maailman huippua.

{akeebasubs *}

Kova luotto Muraseen

Pirjo Muranen valmentaa toista vuotta Marjaana Pitkästä, joka on selvästi mielissään siitä, että Muranen ryhtyi hänen valmentajaksi.

– Kyllä se on ollut onnistunut valmentajan vaihdos. Rovaniemelle muuton myötä voin tehdä entistä paremmin yhteistyötä hänen kanssaan, nyt kun Pirjokin on tänne muuttanut, kotoaan Rovaniemeltä tavoitettu Marjaana Pitkänen sanoo.

Pitkäsellä on opiskelupaikka myös Joensuussa Itä-Suomen yliopistossa kasvatustieteiden parissa, mutta ne opinnot ovat tällä hetkellä jäissä Pitkäsen panostaessa täysillä hiihtoon. Hiukan hän kuitenkin opiskeluja suorittaa vastapainona urheilulle ja harjoittelulle.

– Avoimessa yliopistossa opiskelen kasvatustieteitä, mutta muuten on täysi satsaus hiihtoon, Pitkänen kertoo.

Muutamia muutoksia Murasen tulo valmentajaksi on tuonut.

– Aika lailla samalla lailla on tämä kesä mennyt niin kuin jo viime vuonna, kun aloitimme yhteistyön. Pirjon tulon myötä voimaharjoittelua on tullut selvästi enemmän ja harjoitteluun on tullut enemmän selkeää rytmitystä. Voimaharjoittelussa minulla riittääkin vielä tekemistä, mutta tasatyöntö on jo mennyt eteenpäin, Pitkänen kertoo harjoittelunsa muutoksista.

– Kyllä minulla on kova luotto Pirjon osaamiseen. Viime talvena mentiin selvästi eteenpäin varsinkin perinteisellä tyylillä ja nyt on tarkoitus parantaa myös vapaan tyylin hiihtämistä.

Muranen seuraa varsin tiiviisti Pitkäsen harjoittelua ja saapa Pitkänen välillä myös lenkkiseuraa edelleen kovakuntoisesta valmentajastaan.

– Rullilla ollaan tehty yhdessä lenkkejä ja juoksulenkeillä Pirjo on ollut usein pyörällä mukana, Pitkänen kertoo kaksikon tiiviistä yhteistyöstä.

Pitkäsen kesä on sujunut hyvin ja isompia ongelmia ei ole ollut.

– Pari viikkoa juoksin vähemmän saman polvivaivan takia, mikä on aiemminkin vaivannut. Muuten harjoittelu on sujunut hyvin, kesällä muuten paljon juokseva Pitkänen kertoo.

– Tykkään juosta kesällä paljon ja uskon, että siitä on hyötyä myös talvelle, Pitkänen perustelee juoksukilometrejään.

Pitkäsen harjoittelu koostuu pitkälti "perustekemisestä", jossa samat ja samantyyppiset harjoitukset toistuvat säännöllisesti.

– Mieluisia harjoituksia minulle ovat rullilla tehdyt 3-5 minuutin tasatyöntöintervallit, pitkät 20-40 minuutin vk-harjoitukset suolla sekä 3-4 tunnin pk-lenkit juosten sauvojen kanssa tai ilman, Marjaana Pitkänen kertoo mieliharjoituksistaan.

Ei yksittäisiä kisoja tavoitteena

Viime talven SM-kisojen kaksinkertainen viestimestari Marjaana Pitkänen pääsee ensi talvena vielä viimeisen kerran 23-vuotiaiden MM-kisoihin. Pitkänen ei kuitenkaan halua tässä vaiheessa nostaa mitään yksittäisiä kisoja kauden päätavoitteekseen.

– En nosta mitään yksittäisiä kisoja esille, mutta alkukauden tärkeisiin kisoihin on tarkoitus satsata. Niihin kaikki muutkin panostavat ja niiden onnistumisesta paljon riippuu myös jatkokauden ohjelma, Pitkänen tuumii.

Marjaana Pitkäsen kausi käynnistyy monen muun hiihtäjän tavoin Suomen Cupin avauksessa Vuokatissa 9.-10. marraskuuta. Vuokattia seuraa Oloksen Ensilumen kisat ja sen jälkeen Suomen Cup jatkuu Pitkäsen nykyisessä kotikaupungissa Rovaniemellä. Tämän jälkeen olisi ohjelmassa maailmancupin avaus Rukalle, jonne Pitkänenkin mielii hiihtämään.

– Rukalle tekee mieli totta kai. Alkukauden menestys ratkaisee, mitä kisoja pääsee hiihtämään ja mielelläni minä jo maailmancupissakin ensi talvena hiihtäisin, mikäli mahdollisuus tulee. Jos maailmancupiin ei vielä päästä, niin sitten hiihdetään Skandinavia-cupia ja tavoitteena päästä useamman kerran viiden joukkoon, viime talvena parhaimmillaan neljänneksi ja kokonaiskilpailussa 15:nneksi sijoittunut Pitkänen tuumii maajoukkue-edustuksista.

Tulevana talvena on ohjelmassa myös Sotshin talviolympialaiset, mutta niiden suhteen Pitkänen haluaa olla realisti.

– En sano vielä Sotshia ääneen minun tavoitteekseni. Niiden jälkeen tulevat seuraavat MM-kisat (Falun 2015 ja 2017) ovat enemmän realistisia. Mutta Suomen naisten ryhmä on tosi kova tällä hetkellä ja hyvin saa onnistua kisoissa, mikäli edustuspaikkoja mielii. Mutta pikkuhiljaa tässä kohti aikuishuippua mennään ja menestystä tavoitellaan, Pitkänen sanoo kuitenkin päättäväisenä tulevaisuuden tavoitteistaan.

– Lahtea en ole kuitenkaan vielä pohtinut oikeastaan lainkaan. Vuosi kerrallaan tässä edetään, Vieremän Koiton hiihtäjätär kertoo.

B-maajoukkueessa leireilyä – Vieremän Koitossa viestimenestystä

Niskanen Pitkanen080413 hlKerttu Niskanen ja Marjaana Pitkänen onnellisina parisprintin suomenmestareina viime talvelta. Kuva: Heidi LehikoinenMarjaana Pitkänen kuuluu kolmatta B-maajoukkueeseen, jossa naisten ryhmää ei ole ainakaan määrällä pilattu.

– Ensimmäisenä vuotena meitä oli vain kaksi tyttöä ja nyt on viimeiset kaksi vuotta ollut kolme tyttöä. Mutta kyllä leireistä on hyötyä ollut ja harjoittelu ollut tehostetumpaa kotiharjoitteluun verrattuna. Lisäksi muutamilla leireillä, kuten nyt syksyllä Ramsaussa A-maajoukkue on ollut samaan aikaan leireilemässä ja siitä on ollut hyötyä, Marjaana Pitkänen kertoo B-maajoukkuetoiminnasta.

Leirejä B-maajoukkueella on ollut tänä vuonna Vuokatissa, Ylläksellä ja syksyllä lumileiri Ramsaussa. Juuri nyt on myös alkanut lumileiri Vuokatissa, jossa ensilumen ladulla pääsee jo hiihtämään.

– Vuokatissa on ohjelmassa kymmenen päivän leiri, jossa aamuharjoitus on hiihtäen ja iltapäivällä on ohjelmassa juoksua tai salia.

– Pirjokin on osan aikaa Vuokatissa (Habita-ryhmän mukana), joten hän pääsee myös seuraamaan minun tekniikkaani. Voimaharjoitusten ja tukilihasharjoitusten avulla ollaankin pyritty parantamaan tekniikkaani ja saamaan siihen lisää taloudellisuutta, Pitkänen iloitsee Pirjo Murasen läsnäolosta Vuokatissa.

Vuokatin jälkeen toinen lumileiri on Oloksella ennen ja jälkeen Ensilumen kisoihin. Vuokatin ja Oloksen välillä Pitkänen keskittyy omien sanojensa mukaan "perustekemiseen", mutta ei muuten aio mitenkään erityisesti herkistellä kauden avauskisoihin.

– Täytyy vaan pitää huolta, ettei tee liikaa, jottei lihakset väsy ja mene tukkoon, Pitkänen tuumii.

Viime keväänä SM-kisoissa Kontiolahdella Vieremän Koiton naiset putsasivat pöydän voittaen sekä parisprintin että normaalin viestin Kerttu Niskasen erinomaisten ankkurointien ansiosta. Pitkänen kertoo, ettei juurikaan pääsee harjoittelemaan yhdessä seurakaveri Niskasen kanssa, kun yhteisiä hetkiä ei kalenterista tahdo löytyä.

– Meillä on Kertun kanssa niin omat kuviot kummallakin, ettei oikein olla samoissa paikoissa samaan aikaan.

Viestit kuitenkin kiinnostavat ja Vieremän Koitto on saanut uuden mielenkiintoisen vahvistuksen tulevalle kaudelle.

– Paluun hiihtoladuille tekevä Anni Mikkonen on liittynyt seuraan ja viestikausi on tarkoitus aloittaa Vuokatin Suomen Cupissa ja uskoisin, että saamme joukkueen jokaiseen viestiin mukaan, jos ei mitään ihmeitä satu.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri