Oona Kettunen matkaa korkealle Val Senalesiin EM-maastomitali mielessä

Pääseekö Oona Kettunen juhlimaan Suomen lipun kanssa myös EM-maastoissa kuten kävi kesällä Italian Rietissä 19-vuotiaiden EM-kisojen estejuoksussa? Kuva: SUL/Kimmo Kinnunen

Pääseekö Oona Kettunen juhlimaan Suomen lipun kanssa myös EM-maastoissa kuten kävi kesällä Italian Rietissä 19-vuotiaiden EM-kisojen estejuoksussa? Kuva: SUL/Kimmo Kinnunen

Edellisessä estejuoksija Oona Kettusen kuulumisia käsittelevässä juttusarjan jaksossa Oona paljasti Hevoskuurin lukijoille lähtevänsä valmistautumaan EM-maastoihin Italiaan korkeanpaikan leirille Val Senalesiin, joka on hiihtäjien suosima paikka näin syksyisin. Nyt Oona kertoo lisää tuosta lähestyvästä leiristä. Ennen Italiaan matkaamista ohjelmassa ovat vielä PM-maastot tulevana lauantaina Islannissa.

{akeebasubs *} Hei Oona! Kuinka lokakuusta alkanut peruskuntokausi on lähtenyt liikkeelle ja miten harjoitukset ovat sujuneet? Tuntuiko heti siltä, että olit valmis aloittamaan uuden harjoituskauden muutaman kevyemmän viikon jälkeen?

– Peruskuntokausi on lähtenyt liikkeelle määräpainotteisesti. Panostus on ollut PK- ja VK-alueiden kehittämisessä, mutta "mielenvirkistykseksi" mukaan on mahtunut syksyn aikana muutama hölkkäkisa sekä nuorten maajoukkueen leiri Pajulahdessa. Harjoitusten perusteella pohjakunto on nyt paremmalla mallilla kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Uuden harjoituskauden aloittamiseen olin valmis oikeastaan heti kisakauden loputtua. Huiliminen on asia, jota minun täytyy vielä harjoitella...

Olet lähdössä nyt PM-maastoihin Islantiin viikonloppuna. Juoksetko siellä vielä nuorissa vai naisten sarjassa? Entä miten olet tähän kilpailuun valmistautunut, oletko keventänyt yhtään harjoittelua ja teetkö vielä jotain viimeistelyharjoituksia?

– Ensi lauantain PM-maastostartti on 19-vuotiaiden sarjassa. Kilpailu menee vielä aika lailla harjoittelun ehdoilla. Kovat harjoitukset ovat olleet pääasiassa melko pitkäkestoisia ja maltillisilla vauhdeilla. Viimeisimmissä harjoituksissa ollaan haettu jo hiukan kovempiakin vauhteja, mutta juostessa tuntee, ettei kroppa ole vielä suorituskyvyltään täysin valmis huippusuoritukseen kovavauhtisessa kisassa. PM-startti on kuitenkin tärkeä harjoituskilpailu kohti syyskauden päätavoitetta eli joulukuisia EM-maastoja.

Islannin PM-maastojen jälkeen on ohjelmassa se kuuluisa ensimmäinen korkeanpaikan leirisi Val Senalesissa. Milloin oletkaan sinne lähdössä? Sen leirin on tarkoitus palvella myös joulukuun alun EM-maastoja. Kerrotko hieman tarkemmin harjoittelustasi korkealla ja päivärytmistäsi siellä. Millaisia kovia juoksuharjoituksia olisi tarkoitus tehdä? Entä kuinka paljon aiot siellä hiihtää ja millä tehoilla?

– Lähden noin viikon kuluttua leireilemään Italiaan Val Senalekseen, jossa on tarkoitus harjoitella ja asua reilun 2000 metrin korkeudessa. Kevyet harjoitukset on tarkoitus tehdä pääosin hiihtäen rauhallisilla vauhdeilla. Kovia treenejä varten on ajatuksena siirtyä alemmas runsashappisempaan ilmaan juoksemaan, jotta vauhdit pysyvät riittävän kovina EM-starttia ajatellen. Lisäksi juoksutuntumaa pidetään yllä tekniikkaharjoituksin ja hiihtolenkkien päälle tehtävien verryttelyjen avulla. Treenien suhteen ohjelma on vain alustava, sillä paljon ratkaisee se, kuinka kroppa sopeutuu korkeaan ilmanalaan. Tämä on omalta osaltani ensimmäinen korkeanpaikanleiri, joten harjoittelun kuormittavuuden kanssa on oltava erityisen tarkkana. Jos kaikki menee hyvin, kovat harjoitukset etenevät nousujohteisesti lähtien liikkeelle vauhtikestävyysharjoituksista. EM-kisojen lähestyessä vedot lyhenevät ja vauhdit kovenevat.

- Val Senales on minulle täysin uusi tuttavuus, joten päivärytmi ja aikataulutus selviävät tarkemmin vasta paikanpäällä. Tärkeitä asioita ovat muun muassa hiihtolatujen ja juoksureittien kunto sekä se, mitä pimeän aikaan on mahdollista tehdä. Käytännössä suunnitelma on harjoitella pari kertaa päivässä ja panostaa muu aika palautumiseen välillä koulukirjoja vilkaisten.

Matkustatko suoraan Italiasta EM-maastoihin vai käytkö välillä kotona merenpinnan tasolla Suomessa ja millaisia viimeistelyharjoituksia olet ajatellut?

– Tulen alas muutamaa päivää ennen EM-maastoja ja matkustan Serbiaan Saksan kautta käymättä välillä Suomessa. Viimeiset tehotreenit ovat luultavasti kiihtyviä vetoharjoituksia, joissa matka lyhenee parista kilometristä puoleen kilometriin.

Entä millaisin tavoittein lähdet EM-maastoihin? Vain mestaruus kelpaa?

– Lähden EM-maastoihin mitalitavoittein. Onnistuminen kuitenkin edellyttää kaiken menemistä nappiin. Korkean paikan harjoittelu ei sovi kaikille ja epäonnistumisen riski on suuri. Olen kuitenkin valmis ottamaan riskin ja lähden tekemään onnistunutta leiriä, joka mahdollistaisi menestymisen EM-maastoissa. Toivottavasti homma menee kuten suunnitelmissa!

Siitä, kuinka Oonan rohkea suunnitelma lähteä korkealle leireilemään onnistui ja toteutui käytännössä, pääset lukemaan Hevoskuurissa lähiviikkojen aikana.

-Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

 

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri