Jussi Simula: ”Kun lyö tarpeeksi kovat tulokset pöytään, nimi löytyy valinnoista.”

Olympialaisiin pääsy on ollut Jussi Simulan haaveissa pikkupojasta lähtien. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Olympialaisiin pääsy on ollut Jussi Simulan haaveissa pikkupojasta lähtien. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Hiihtäjien haastattelukierroksessa seuraavana on vuorossa Jämsänkosken Ilveksen Jussi Simula, joka on juuri aloittanut kuukauden mittaisen pohjoisen kierroksensa. Simula kertoo haastattelussa mm. sen, että olympialaisiin pääsy on kiinnostanut häntä pikkupojasta lähtien.

{akeebasubs *} Juuri ennen pohjoiseen lähtöä kotoaan Jyväskylästä tavoitettu Jussi Simula kertoo kesäharjoittelunsa sujuneen hyvin ja odottavan jo vesi kielellä kauden avausta.

– On oikein hyvät ja odottavaiset fiilikset. Kesä on mennyt hyvin ja harjoittelun on saanut toteutettua, niin kuin sen on suunnitellutkin. Hienoa, kun kohta pääsee irti, Vuokatissa tulevana viikonloppuna Suomen Cupissa kautensa avaava Simula kertoo.

28-vuotias Eurasta kotoisin oleva Simula putosi B-maajoukkueesta pois täksi kaudeksi, mutta sillä ei hiihtäjän mukaan ole ollut vaikutusta uuteen kauteen valmistauduttaessa.

– Ei sillä ole ollut merkitystä. B-maajoukkueen toiminta on muutenkin ollut täysin rahatonta eli omakustanteista toimintaa. Keväällä minulla oli jo omat suunnitelmat selvillä, ennen kuin maajoukkueryhmät nimettiin, Nakkilan Virettä aiemmin edustanut hiihtäjä sanoo.

– Olin suunnitellut joka tapauksessa etten matkustele paljon, vaan harjoittelen pääasiassa kotioloissa. Olenkin ollut pääasiassa kolmella paikkakunnalla, eli kotopuolessa Eurassa, jossa olen autellut mm. maatilan hommissa, kotona Jyväskylässä sekä Vaasassa, josta tyttöystävä on kotoisin. Vuokatissa kävin kesän aikana pari kertaa, Aateli Racen aikaan sekä kerran hiihtomerkin suksitesteissä. Ja yhden leirin olen Jämilläkin tehnyt, Jussi Simula kertoo kesän harjoittelupaikoistaan.

Riittävän kovat tulokset pöytään

Parhaillaan Jämsänkosken Ilveksen mies on Vuokatissa, jossa on viikonloppuna kauden avaus Suomen Cupin merkeissä. Vuokattia seuraavat Oloksen hiihdot sekä Suomen Cupin jatkuminen Rovaniemellä. Ja Rovaniemen jälkeen Simula jatkaisi vielä mielellään viikon pidempään pohjoisessa.

– Kuusamolle pääsy on toiveissa. Mutta Rukan minitour tekee valinnat hankalaksi ja varmasti on taas vaikeat valinnat edessä, Simula uskoo.

Jussi Simula on useasti valinnoissa jäänyt niukasti viivan toiselle puolelle, mutta mies ei sano ääneen sen harmittaneen.

– Silloin kun lyö tarpeeksi kovat tulokset pöytään, niin varmasti tulee valituksi, Simula ei lähde moittimaan valintasysteemejä.

Mutta selvää on, että alkukaudesta on oltava hyvässä kunnossa, mikäli mielii edustamaan Suomea maailmalle, niin kuin Simulan suunnitelmissa on.

– Heti alkukaudesta on oltava hyvässä kunnossa, jotta pääsisi heti maailmancupiin mukaan ja antamaan kansainvälisiä näyttöjä. Ja sitä minäkin yritän, että saisi suorituskyvyn kaivettua esiin ja olisi heti hyvä isku alkukaudesta, mutta on se ennen kauden alkua kaikille pieni kysymysmerkki, että kuinka kisoissa sitten kulkee.

– Vuokatissa hiihdän viikonloppuna molemmat kilpailut, niin saa happohyökkäyksen heti pois. Oloksen ja Rovaniemen kisat kun on käyty, niin sitten näkee paremmin oman vauhdin. Eli joutuuko vielä treenaamaan joulukuussa vai pääseekö kiertämään kisoja. Parempi olisi kun kaikki ei jäisi viimeisen kortin varaan eli helpoin tie olisi, mikäli pääsisi heti maailmancupiin antamaan näyttöjä.

Simula tietää kuitenkin, ettei joukkueisiin ole helppoa päästä ja marginaalit ovat pieniä.

– Se on pienistä marginaaleista kiinni, meneekö esimerkiksi Rukalla hyvin vai huonosti. Tavoitteena on kuitenkin ilman muuta päästä hiihtämään maailmancupia. Jos ensimmäiset kisat menevät huonosti, niin uutta vauhtia voi hakea esimerkiksi Skandinavia-cupin kisoista joulukuun puolivälissä Vuokatista tai tammikuun alusta. Mutta mikäli en tule Sotshiin valituksi, niin sitten en lähde enää Skandinavia-cupia kiertämään, vaan sitten voisin keskittyä loppukaudesta pitkän matkan hiihtoihin ja kiertää näitä Marathon Skier Cupin kisoja. Vasaloppet on vielä niin pitkä matka, että sinne en ehdi tarpeeksi treenaamaan tasatyöntöä vielä tälle kaudelle, Simula kertoo varasuunnitelmistaan.JussiSimula061113 laihoJussi Simula mielii hiihtämään myös maailmancupin kisoja, kuten tässä Salpausselällä Lahdessa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Olympialaiset mielessä pikkupojasta lähtien

Jussi Simula myöntää, että pääsy Sotshin olympialaisiin on käynyt kovasti mielessä harjoitusten aikana ja olympialaisten kokeminen on ollut yksi pitkäaikaisista unelmista.

– En voi kieltää, ettenkö olisi pikkupojasta lähtien halunnut joskus päästä kokemaan olympialaisten tunnelman.

Ja Sotshi on ollut mielessä jo pidemmän aikaa eli kaikkeni ainakin yritän olympiapaikan eteen, Petoteamin hiihtäjä sanoo.

– Jos Sotshiin valittaisiin, niin 15 kilometriä perinteisellä olisi hyvä matka, eikä vapaan 50 kilometriäkään minulle huono matka ole. Enkä sitä pursuitiakaan sulje pois, Simula tuumii mieluisista kisamatkoista Sotshin olympialaisissa.

Mutta ei Simulan ura siihen lopu, vaikkei olympiapaikkaa tulisikaan.

– Faluniin 2015 saakka jatkan ainakin ja sopimuksenikin jatkuvat sinne saakka. Toki Lahden 2017 kotikisatkin kiinnostavat, mutta ne ovat vielä kaukana. Tosin ainakaan nyt en näe mitään esteitä satsauksen jatkumiselle.

– Jos en pääse Sotshiin, niin pitkän matkan hiihdot voisivat tosiaan siinä vaiheessa kiinnostaa enemmänkin jatkossa. Ne ovat nouseva juttu ja voivat nousta kiinnostavuudessaan jopa normaalimatkojen edelle tulevaisuudessa. Vielä en ole kuitenkaan perinteisellä ja tasatyönnössä tarpeeksi vahva, että pärjäisin riittävästi niissä kisoissa, vahvan suunnistustaustan omaava ja edelleen viestisuunnistuksesta nauttiva ja säännöllisesti iltarasteilla harjoitusmielessä käyvä Jussi Simula sanoo.

Omasta kehittymisestään hiihtäjänä Simula sanoo seuraavaa.

– Toki sitä olisi toivonut, että olisi noussut nopeasti kärkihiihtäjien joukkoon, mutta kehitys on ollut vähän hidasta ja välillä ailahtelevaa. Mutta kyllä minä jossain asiassa olen joka vuosi mennyt eteenpäin, vaikka huonompiakin jaksoja on väliin sattunut mm. sairastumisten takia. Ja se, että kehittyy edelleen, potkii itseäni eteenpäin, Simula kertoo motivaation ja innon olevan vielä tallella.

Itse valmentaja ja managerina

Jussi Simulan hiihtoura on varsin kokonaisvaltaista toimintaa, sillä hiihtämisen lisäksi hän toimii myös itsensä valmentajana ja managerina.

– Ihan hyvä tilanne on tällä hetkellä. Toki taloudellinen tilanne on vaikuttanut myös tukijoihin, mutta olen halunnut selvää muutosta siihen, mitä haluan tukijoiltani ja mitä pystyn heille tarjoamaan takaisin ja tämä vaikuttaa nyt onnistuneelta ratkaisulta.

– Opiskelen liikuntatieteitä ja olen valmistumassa valmennuksen ammattilaiseksi, joten tarjoan yhteistyökumppaneilleni omia valmennuksellisia palveluitani. Tällaisia ovat mm. luennot hyvinvoinnista työelämässä sekä hiihtokoulujen pitäminen, joille on selvästikin tilausta tänä päivänä, mahdollisesti valmennuspuolen yrittäjäksi oman hiihtouran jälkeen aikova Simula kertoo.

Simula myöntää, että omat haasteensa kaiken tämän pyörittämisessä on.

– Kyllähän tämä kaikki vaatii itseltä töitä, mutta kyllä se sopiva väli näiden pyörittämiseen löytyy harjoittelun rinnalla, kun näkee pikkuisen vaivaa, Simula jatkaa.

Ja valmennustyö on se, mistä Simula tykkää.

– Vastaan täysin itse valmennuksestani, sen verran hauskaa hommaa tämä on. Ja on kivaa oppia oman tekemisen kautta uusia asioita. Koneisto käy koko ajan uusien ideoiden suhteen, Simula nauttii itsensä valmentamisesta.

– Toki on aina kiva keskustella muiden valmentajien kanssa ja saada heiltä vaikutteita ja uutta oppia ja tietoa ja vaihtaa kokemuksia, Simula myöntää.

28-vuotias Simula sanoo, ettei määrällisesti harjoittele aivan yhtä paljon kuin monet muut hiihtäjät, mutta korvaa sitten määrän kovilla tehoharjoituksilla.

– Olen huomannut, että määrällisesti paljon harjoitellessa lihakset vain väsyvät liikaa. Teen vastaavasti enemmän kovia tehoharjoituksia kuin monet muut.

Ja suunnistustaustan omaavana Simula nauttii kesäisin juoksemisesta ja se on iso osa kesän harjoittelua yhdessä rullahiihdon kanssa.

– Tykkään varsinkin metsäjuoksusta ja uskon, että on juoksusta ollut hyötyä myös talveen. Kesällä teen jopa kovia harjoituksia enemmän juosten kuin rullilla, Simula päättää.

Jussi Simula ilmoittautuu siis mukaan kilpailuun olympiapaikoista ja pian pääsemme kilpailuissa näkemään, kuka aloittaa kovakuntoisimpana uuden kilpailukauden.

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri