Kerttu Niskasen on hyvä ponnistaa onnistuneesta viime kaudesta tulevaan kauteen

Kerttu Niskanen pääsi heti tuulettamaan voittoa kauden avauskilpailussa Vuokatin Suomen Cupissa viime lauantaina. Kuva: Aapo Laiho

Kerttu Niskanen pääsi heti tuulettamaan voittoa kauden avauskilpailussa Vuokatin Suomen Cupissa viime lauantaina. Kuva: Aapo Laiho

Vieremän Koiton Kerttu Niskanen nousi viime talvena loppukaudesta jopa parhaaksi suomalaiseksi naishiihtäjäksi ja vahva meno jatkui heti kauden avauskilpailussa Vuokatissa viikonloppuna. Kauden avanneessa Suomen Cupin sprinttikilpailussa Niskanen lykki voittoon lauantaina joten hyvä vire on jatkunut myös kesän yli alkavaan kauteen. Hevoskuuri tavoitti Niskasen ennen kauden avausta kotoaan Vuokatista, jossa hän ehti viikon verran hengähtää Italian korkeanpaikanleirin jälkeen.

{akeebasubs *} Palattaessa viime kauteen Kerttu Niskanen löytää yhden tärkeän syyn hyvälle menestykselle.

– Minulla oli hyvä harjoituskausi alla ja lisäksi olin suht terveenä koko kauden. Toki aina jotain pientä flunssaa oli välillä, mutta mitään merkittävämpää sairastumista ei kauteen osunut, näin kunto kesti aina keväthangille asti, Niskanen muistelee onnistunutta viime kauttaan.

Kauden pääkilpailut olivat Val di Fiemmen MM-kilpailut, joissa Niskanen saavutti henkilökohtaisilla matkoilla komeat sijat 7,9 ja 12.

– MM-kisat olivat kauden päätavoite ja niissä onnistuin hyvin. Minulla on yleensä ollut vaikeuksia löytää riittävää vauhtia alkukaudesta, mutta viime talvena vire löytyi onneksi jo aiemmin. Jo Seiser Almin valmistavalla leirillä huomasin, että hiihto alkaa kulkea ja Davosin maailmancupin kilpailussa 10 kilometriä oli varmaankin kauden paras vapaan kilpailu ja sijoituin ensimmäistä kertaa maailmancupissa vapaalla kymmenen sakkiin. Nämä antoivat sitten itseluottamusta MM-kilpailuihin, joista myöskin jäi varsin positiivinen kuva hyvien sijoitusten myötä. Ainahan sitä haluaa kirkkaampia sijoituksia, mutta kyllä noihin sijoituksiin täytyy olla tyytyväinen, Niskanen myöntää.

– Viime kaudesta jäi lisäksi vielä mieleen se, kun pääsin ensimmäistä kertaa maailmancupissa podiumille (Tukholman sprintti 3.), Niskanen iloitsi pääsystään palkintopallille ensimmäistä kertaa maailmancupissa.

Jussi Piiraisen valmennuksessa

Kerttu Niskasta valmensi lukioajoista lähtien Esko Paavola, mutta viimeiset kaksi vuotta Niskasen valmennuksesta on vastannut maajoukkuevalmentaja Jussi Piirainen. Niskasen mukaan hänen harjoittelu on ollut aika saman tyylistä Piiraisen opeissa kuin mitä se oli Paavolankin aikaan. Muutamia harjoittelun avainkohtia Niskanen tuo esille.

– Hiihtotekniikkaa ja varsinkin vapaan tekniikkaa on pyritty kehittämään. Lisäksi olemme kiinnittäneet huomiota lihaskestävyyteen ja voimatasojen parantamiseen. Ne mielessä ollaan tähän kauteen lähdetty, Kepa kertoo harjoittelunsa painopistealueista.

– Onnistuneen viime kauden jälkeen pystyi hyvillä mielin jäämään pienelle tauolle ja oli mukava aloittaa uusi harjoituskausi, kun viime kaudesta jäi niin hyvä maku, Niskanen iloitsee.

Niskasen samoin kuin valmentaja Piiraisen kodit löytyvät Vuokatista, joten valmentaja pääsee seuraamaan suojattinsa harjoittelua myös maajoukkueleirin ulkopuolella, mistä on Niskasen mukaan suurta hyötyä.

– Jussi pystyy seuraamaan harjoituksiani myös kotona ja tosi hyvin hän seuraakin, sillä hän on yhtä innokas lenkillä kävijä kuin minäkin. Tämä on tosi tärkeätä minulle, Kepa naurahtaa valmentajan innokkuudesta.

Harjoitusmääristään Niskanen kertoo sen, että hän aloitti kunnon harjoittelun vasta lukioiässä muutettuaan lukion perässä Vuokattiin ja siitä lähtien harjoitustunteja on nostettu koko ajan tasaisesti.

– Nyt suunnitelmissa on, että tunteja tulisi noin 650-700 tuntia, mikäli vaan pysyy terveenä. Aika rajamailla tässä on viime vuodet menty eli oikein enempää ei ole ollut mahdollista kroppaa kuormittaa, siitä olisi seurannut vain sairastumisia ja muita ongelmia. Rajamailla ollaan siis oltu, mutta kuitenkin sillä oikealla puolella määrien suhteen.

– Se hyvä puoli tässä on ja uskon siihen, että hyviä vuosia kun tulee vielä lisää, niin pystyn hinaamaan määriä vielä tästä ylöspäin, mikä on hyvä asia kehitystäni ajatellen, Niskanen uskoo, että piirun verran on varaa vielä kiristää määrissä.

Tehojen suhteen Niskanen ei harrasta mitään tehojaksoja tai –blokkeja, vaan tehoja on ohjelmassa säännöllisesti koko ajan.

– Tehoja tulee tilanteen mukaan, mutta tänäkään vuonna ei ole ollut pätkää, etteikö olisi ollut ollenkaan tehoja. Syksyjä kohti tehojen osuus on sitten lisääntynyt, Niskanen sanoo.

KerttuNiskanen tukholmapodium2013 felgenhauerKerttu Niskanen pääsi Tukholman sprintissä viime maaliskuussa urallaan ensimmäistä kertaa palkintopallille maailmancupissa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocusLeirit onnistuneet – Rukalla ensimmäiset tärkeät kilpailut

Suomen maajoukkuehiihtäjillä on takanaan syksyn kova leiritysputki ulkomailla, joka on pitänyt sisällään leirit elokuussa Sveitsissä, syyskuussa Itävallan Ramsaussa ja lokakuussa Italian Livignossa ja Val Senalesissa. Reilun viikon huilin jälkeen, maajoukkuehiihtäjät ovat nyt kokoontuneet Lappiin Olokselle, jossa he ehtivät leireilemään ennen viikonlopun Tykkikisoja. Niskasen mukaan hänen leiritys on toistaiseksi sujunut hyvin.

– Leirit ovat onnistuneet hyvin ja kaikilla leireillä olen pystynyt olemaan mukana. Leirien välissä on ollut maksimissaan kahden viikon tauko ja leirin jälkeen olen hyvin palautellut leirin rasituksista ja muutaman hyvän treenipäivän jälkeen olen myös mennyt palautuneena uudelle leirille.

– Olen malttanut olla järkevä kuormituksen suhteen ja ainakin tähän asti korkeanpaikan leirit ja myös kilpailut ovat minulle sopineet. Olen hyvin sopeutunut korkealle ja sen takia on hyvät fiilikset tulevien pääkilpailujen (Sotshi) suhteen, jotka hiihdetään korkealla. Minua ei tulevat pääkilpailut jännitä tai pelota sen suhteen yhtään, Kepa iloitsee hyvästä sopeutumiskyvystään.

Niskanen on saanut myös hyvän neuvon isältään.

– Järki on ollut onneksi mukana ja pitää uskaltaa levätä. Isä se jaksaa myös aina muistuttaa, että kunto kasvaa levossa, Niskanen naurahtaa.

Alkukaudet ovat Niskaselle olleet aiemmin vaikeita, mutta viikonlopun Suomen Cupin avauskilpailut kotona Vuokatissa osoittivat, että Niskanen on heti hyvässä iskussa. Siitä hyvänä näyttönä Anne Kyllösen voittaminen lauantain sprintissä. Etukäteen Niskanen ei ottanut vielä kauheaa stressiä ensimmäisten kilpailujen sujumisesta.

– Kyllä siinä oma jännityksensä on, että kuinka lähtee kulkemaan. Alkukauden ongelmana on aiemmin ollut, ettei hyvä kunto ole heti siirtynyt lumelle. Mutta en minä lähde tästä stressiä repimään, vaan aloitan kauden hyvillä fiiliksillä, sillä tiedän, että minulla on hyvä harjoituskausi takana, Niskanen tuumi juuri ennen Vuokatin avausta.

Niskasella on aiemmin ollut ongelmia varsinkin vapaan tyylin kanssa alkukaudesta, mutta Vuokatin Suomen Cupin viestin ankkuriosuuden nopein aika osoitti, että sekin olisi nyt heti paremmalla mallilla ja tekniikkaan keskittyminen alkaa tuottaa tulosta.

Parhaillaan Kerttu Niskanen on juuri päässyt maajoukkueen leirille Olokselle ja siellä on ensi viikonloppuna ohjelmassa yksi tai kaksi kilpailua. Oloksen jälkeen Rovaniemen Suomen Cupissa Niskanen hiihtää niinikään 1-2 kilpailua. Sen jälkeen onkin luvassa maailmancupin avaus koto-suomessa Rukalla.

– Rukalla on kauden ensimmäiset tärkeät kilpailut. Mutta minä olen huono asettamaan mitään konkreettisia sijatavoitteita, vaikka kunnianhimoinen olenkin. Haluan kuitenkin, että maailmancupissa tulisi hyviä hiihtoja ja että myös olotila ja fiilikset olisivat hyvät kisoissa.

Monet huippuhiihtäjät empivät vielä Tour de Skille osallistumisen kanssa, mutta Niskanen on jo päätöksensä tehnyt Tourin suhteen.

– Jos vain tulen valituksi, niin aion hiihtää Tour de Skin. Minulla on kisojen kautta löytynyt paras vauhti ja minulla on hyviä kokemuksia Tourilta ja siitä, kuinka kunto on noussut Tourin jälkeen, kunhan on ensin malttanut palautella 1-2 viikkoa, Kepa sanoo.

Sotshissa monta mieleistä matkaa

Val di Fiemmen MM-kisoissa kolme henkilökohtaista matkaa ja viestin urakoinut Niskanen pääsee todennäköisesti hiihtämään useamman matkan myös Sotshin olympialaisissa, mikäli kausi vaan sujuu suunnitelmien mukaan. Ja Niskanen on löytänyt itselleen jo monta mieleistä matkaa.

– Sotshiin olisi tosi hienoa päästä ja en ole aiemmin olympialaisia päässyt kokemaan. Kisoissa on monta mieleistä matkaa, joista se 10 kilometriä perinteisellä on se mieluisin ja unelmoin sen hiihtämisestä. Nyt kun vapaakin sujuu paremmin, niin myös 30 kilometriä vapaalla olisi kiva hiihtää ja viestit kiinnostavat aina. Eli paljon on hyviä matkoja luvassa ja kyllä se pursuitkin kiinnostaa, mutta 10 ja 30 km menevät kuitenkin sen edeltä.

– Toki kannattaa miettiä, että mitä matkoja on järkevää hiihtää, jos niin onnellisesti kävisi, että pääsisin urakoimaan kisoissa, Kepa tuumii tulevien olympialaisten kisamatkoistaan.

Sotshissa hiihdetään korkealla 1400-1500 metrin korkeudella ja tulevien olympialatujen uskotaan olevan yhdet rankimmista. Mutta tämä ei Niskasta haittaa, vaikkei hän vielä viime talvena olympialatuihin tutustunutkaan.

– Sehän kuulostaa vain hyvältä, jos ladut ovat rankat. Minun puolesta ladut saavat olla tosi vaativat ja mäkiä paljon, kunhan niitä hiihdettäviäkin pätkiä löytyy. Uskon, että ladut sopivat minulle hyvin ja korkealle olen tosiaan aiemmin hyvin sopeutunut, Niskanen on luottavainen Sotshin olosuhteiden sopivuudesta hänelle.

Kerttu Niskanen hiihtää kauden kerrallaan, mutta myöntää että luvassa on hienoja kisoja myös Sotshin jälkeen.

– Nyt minulla on kiva putki päällä ja kahdet aikuisten MM-kisat takana ja kohta ensimmäiset olympialaiset luvassa, niin kyllä minä odotan jo mielelläni myös tulevia kisoja. Ja oli tosi hieno juttu, että Lahti sai MM-kisat ja tulee olemaan todella hienoa hiihtää kotiyleisön edessä. Ja mikäli kaikki on mennyt hyvin, niin silloin voisi yrittää saavuttaa entistä parempia sijoituksia ja se olisi hieno haave, Kerttu Niskanen sanoo loppuun, mutta ei sano vielä MM-mitaleita ääneen, hän kun on omien sanojen mukaan niin huono asettamaan niitä sijatavoitteita.

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri