Juho Mikkonen tähtää Sotshin olympialaisiin

MM-hopea Liberecin 23-vuotiaiden MM-kisojen sprintissä on Juho Mikkosen paras saavutus toistaiseksi. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

MM-hopea Liberecin 23-vuotiaiden MM-kisojen sprintissä on Juho Mikkosen paras saavutus toistaiseksi. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kuhmo-Skin Juho Mikkosen voitto Suomen Cupin avauskilpailussa oli varmasti monen mielestä yllätys, mutta kotiladuillaan hiihtänyt vuokattilainen osasi itse odottaa hyvää tulosta hyvin sujuneen harjoituskauden jälkeen. Nyt Mikkonen on ehtinyt jo monen muun hiihtäjän tavoin Olokselle, josta Hevoskuuri hänet tavoitti. Kauden päätavoitteekseen joulukuussa 23 vuotta täyttävä Mikkonen on asettanut pääsyn Sotshin olympialaisiin.

{akeebasubs *} Juho Mikkonen osasi itse odottaa jopa voittoa Vuokatin perinteisen sprintistä.

– Joo, voitto ei ollut yllätys, mutta ylivoima pääsi hieman yllättämään. Tiesin, että osaan hiihtää kotiladuilla hyvin ja tiedän, kuinka reitin eri kohdissa tulee hiihtää. Ainahan se on mukavaa kun kauden ensimmäinen kilpailu menee hyvin ja se antaa itseluottamusta, nyt jo Olokselle leireilemään siirtynyt Mikkonen käy vielä viime viikonlopun kilpailua läpi.

Kuhmo-Skitä edustavan Mikkosen kesäharjoittelu oli sujunut hyvin, joten kainuulainen tiesi olevansa hyvässä kunnossa heti kauden avauksessa.

– Kesäkuun alussa nilkan ympärimenon takia jouduin ottamaan viikon kevyemmin, mutta muuten olen saanut harjoitella täysin suunnitelmien mukaan ja ilman ongelmia, Mikkonen iloitsee onnistuneesta harjoituskaudesta.

Juho Mikkosella on aliupseerin virka Kainuun Prikaatissa ja vuokattilainen kehuu Puolustusvoimien tarjoamaa mahdollisuutta täysipainoiseen harjoitteluun ja kilpailemiseen.

– Se on urheilijan virka ja käytännössä olen ollut täysipäiväinen hiihtäjä, Mikkonen toteaa tyytyväisenä.

Sama valmentaja kuin Kepalla

Juho Mikkosta valmentaa Suomen maajoukkuevalmentaja Jussi Piirainen, joka toimii myös Mikkosen kihlatun ja avopuolison Kerttu Niskasen valmentajana. Onko teillä kuinka paljon eroa harjoittelussa ja teettekö yhteisiä harjoituksia Kertun kanssa?

– Hirveästi ei ole eroa minun ja Kepan harjoittelussa, vaan aika lailla samalla lailla harjoittelemme. Minä harjoittelen pikkuisen enemmän kuin Kepa. Yhdessä harjoittelemme jonkin verran esimerkiksi hitaita pitkiä lenkkejä ja rullalenkeillä minä voin hiihtää pykälää hitaammilla rullilla, Mikkonen kertoo hänen ja Kerttu Niskasen yhteisharjoittelusta.

Niskasta Piirainen valmentaa vasta toista vuotta, mutta Mikkosen ja Piiraisen yhteistyö on jatkunut jo kymmenen vuotta vuodesta 2003 lähtien.

– Enemmän se valmennussuhde on mennyt siihen suuntaan, että keskustelemme asioista eli Jussin osaaminen ja tieto on jo minulle aika hyvin siirtynyt.

– Tyytyväinen täytyy olla meidän valmennussuhteeseen ja on hyvä asia, että Jussi asuu myöskin Vuokatissa, niin hän pääsee myös harjoittelua seuraamaan, A-maajoukkueen sprinttihaastajiin kuuluva Mikkonen sanoo.

Sotshi tavoitteena

Vuokattisuomencup091113 top3miehet laihoVuokatin Suomen Cupin avauskilpailussa Juho Mikkonen (kesk.) pääsi heti ykköspallille. Kuva: Aapo LaihoViime viikonlopun Vuokatin Suomen Cupin tv-haastattelussa Juho Mikkonen kertoi tavoitteekseen pääsyn Sotshin olympialaisiin ja siitä hiihtäjä pitää kiinni tässäkin haastattelussa.

– Sotshiin pääsy on kauden päätavoitteeni ja vapaan sprintti on se realistinen matka, jota Sotshissa haluan hiihtää, Mikkonen sanoo päättäväisesti.

– Viimeisen kahden vuoden aikana on ollut selvästi enemmän perinteisen sprinttejä kuin vapaan, mutta ne vapaan sprintit, jotka olen hiihtänyt, ovat menneet hyvin, Mikkonen vastaa luottavaisin mielin kysymykseen kumman tyylin sprintit hänelle sopivat paremmin.

Mutta jatkossa Mikkonen haluaisi päästä hiihtämään myös normaalimatkoja arvokisoissa.

– Perinteisen normaalimatkan kilpailut kiinnostavat myös jatkossa ja sitä varten olen harjoitellut.

Mikkosen puoliso Kerttu Niskanen on omien sanojensa mukaan huono asettamaan sijatavoitteita, mikä on tilanne Mikkosen?

– Taidan minäkin olla huono asettamaan sijatavoitteita niin kuin Kepakin, tai en ainakaan sano ääneen niitä. Mutta Sotshin olympialaiset ovat kauden päätavoitteeni ja mikäli sinne pääsen, niin silloin on ainakin alkukausi sujunut hyvin, Mikkonen jättää vielä sijatavoitteet auki.

Tuleviin olympialatuihin Mikkonen ei ole tutustunut vielä paikan päällä, mutta Kainuun mies tietää, mitä on luvassa.

– TV:stä katsoin hiihtoja viime talvena ja tiedän suurin pirtein millainen rata on luvassa ja kova ratahan se on.

Juho Mikkonen sijoittui viime talvena 23-vuotiaiden MM-kisoissa Tshekin Liberecissä sprintissä hopealle, mitä hän pitää tähän asti uran parhaana saavutuksenaan.

– Kyllä se on paras saavutus tähän asti ja se oli oikeasti hyvä päivä. Voittaja Italian Pellegrinokin taisi olla viisi päivää myöhemmin maailmancupissa kolmas, Mikkonen muistelee toistaiseksi uran parasta saavutustaan.

Taktiikkapuoli kunnossa – kestävyyttä lisää

Sprinttihiihdossa myös taktiikka ja tilanteisiin reagointi ovat tärkeässä roolissa. Juho Mikkosen mukaan tämä puoli on hänellä hyvällä mallilla.

– Mietin taktiikoita etukäteen ja suunnittelen kuhunkin lähtöön oman taktiikan. Joskushan ne taktiikat menevät heti pieleen ja sprinttihiihtäjän pitääkin elää aina siinä hetkessä ja yrittää reagoida oikealla tavalla tilanteisiin. Mielestäni olen tässä ollut aika hyvä, Mikkonen sanoo.

– Myös loppukirini on hyvä, mutta matkavauhdin kanssa on välillä tahtonut olla ongelmia ja sitä samoin kuin kestävyyttä on vielä parannettava, Mikkonen tietää sprintin olevan entistä enemmän kestävyyslaji mitä enemmän startteja tulee.

Tiivistä leiritystä kesällä – Rovaniemen kisa tärkeä

Juho Mikkonen kuuluu A-maajoukkueen sprinttihaastajiin, joten hänellä on ollut tiivis leiritys kesällä, varsinkin kun ohjelmassa on ollut vielä omiakin leirejä.

– Olen ollut omakustanteisesti korkealla leireillä. Kesällä olin omalla leirillä Itävallan Obertilliachissa ja sitten olin maajoukkueleirillä Sveitsin Pontresinassa ja Ramsaussa . Italian Val Senalesin leirin aikaan olin omalla leirillä jälleen Ramsaussa. Nämä omat leirit ovat olleet osittain myös Puolustusvoimien leirejä, Mikkonen kertoo tiivistä leireilystään.

– Korkealla ollaan siis oltu paljon ja olen sinne hyvin sopeutunut ja se on tuottanut tulosta kunnon nousun suhteen. Mikäli minut valitaan Sotshiin, niin uskon että myös sinne tulen valmistautumaan korkealla.

Nyt tiivis leireily on jo muuttunut kevyempään kilpailukauden harjoitteluun, sillä Mikkosenkin on oltava heti alkukaudesta hyvässä kunnossa, mikäli Sotshiin on hiihtäjän mieli.

– Täällä Oloksella kahden viikon leirillä harjoitusmäärät on jo selvästi pienemmät ja tämä on jo selvää kilpailukauden harjoittelua. Joinain päivinä voi olla kaksi harjoitusta, mutta pääasiassa harjoittelen kerran päivässä. Mikäli ei olisi vielä kilpailupakkoa, niin harjoittelisin vielä tässä vaiheessa enemmän, Mikkonen kertoo Oloksen leiristään.

Oloksen Tykkikisoissa Mikkonen hiihtää perinteisen sprintin ja perinteisen 10 kilometriä antaakseen näyttöjä Rukan maailmancupin avaukseen, jonne Kuhmo-Skin hiihtäjän tekee kovasti mieli. Oloksen kisoja tärkeämpi on kuitenkin seuraavan viikonlopun Rovaniemen Suomen Cupin kilpailu, varsinkin Sotshia ajatellen.

– Rovaniemen kilpailussa katsastetaan Davosin maailmancupin vapaan sprinttiin, joka taas toimii tärkeänä näyttökilpailuna Sotshia ajatellen.

Vuosi kerrallaan – Kepan menestyksestä apua

Joulukuun lopussa 23 vuotta täyttävä Juho Mikkonen ei ole vielä suunnitellut hiihtouraansa pitkälle eteenpäin, vaan haluaa mennä vuosi kerrallaan eteenpäin. Niinpä Lahden tulevat MM-hiihdot 2017 eivät vielä ole jatkuvasti Mikkosen mielessä.

– Tiedän, että kisat pidetään, mutta enpä paljon muuta, Mikkonen naurahtaa.

Yksi tärkeä tekijä Mikkosen hiihtouralle on oman puolison Kerttu Niskasen hyvä menestys.

– Ilman muuta Kertun menestys potkii myös minua eteenpäin ja sillä on vaikutusta. Samalla pääsen näkemään, että mitä huipulle pääsyyn vaaditaan ja pääsemme keskustelemaan asioista, Mikkonen näkee Niskasen menestymisen vaikutukset myös omalle hiihtouralleen.

Kuuluuko teidän arkeen sitten tällä hetkellä muuta kuin hiihtoa?

– Kyllä tämä nyt aika täysin hiihdon parissa meidän arki pyörii. Keväällä sitä ehtii vähän muutakin tekemään, Juho Mikkonen toteaa loppuun hiihtäjäpariskunnan tiiviistä arjesta.

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri