Venla Niemi haluaa ensi kaudella olla jälleen hiukan parempi

Venla Niemi tuulettaa kuultuaan saaneensa MM-pronssia Vuokatin MM-kisojen sprintissä. Kuva: Hevoskuuri.fi

Venla Niemi tuulettaa kuultuaan saaneensa MM-pronssia Vuokatin MM-kisojen sprintissä. Kuva: Hevoskuuri.fi

MM-mitalisti Venla Niemi tähtää Italian MM-kisoihin, joiden piti alun perin olla hänen uransa ensimmäiset.

{akeebasubs *} Viime kesän MM-kilpailuissa Suomen mitalisaldon piti riippua täysin Minna Kaupista. Heinäkuun alussa suunnistusväki arvuutteli Asikkalan suunnistajatähden saavuttamien mitalien määrää, sekä sitä kuka on seuraava suomalainen ja millä sijalla. Toisin kuitenkin kävi. Suomalaisittain fantastisen kisaviikon mitalisateen aloitti Tampereen Pyrinnön Venla Niemi, jolle ensi kauden MM-kisat Italiassa pitivät alkuperäisten suunnitelmien mukaan olla vasta ne ensimmäiset. Hevoskuuri tavoitti Venlan ylimenokauden keskellä ja kyseli mietteitä menneestä ja tulevasta.

Kuluvan syksyn aikana Niemi on nähty tiiviisti Kaupin ulkoilualueen vieressä sijaitsevalla kampusalueella. Tampereen yliopistossa bioteknologiaa opiskeleva Niemi on pyrkinyt syksyisin opiskelemaan tavallisen opiskelijan tahtiin, jotta jonain päivänä kädessä olisivat maisterin paperit. Keväisin opintopisteitä ei juuri kerry, sillä kevättalevasta alkava kilpailu- ja leiritysrumba eivät anna mahdollisuuksia akateemisen oppineisuuden kartuttamiseen.

Kauden 2013 hienoimpia hetkeä Niemen näkökulmasta on turha kysellä: Viime kesän MM-kilpailussa vuosien ja ennen kaikkea viimeisten kuukausien hyvä harjoittelu palkittiin. Huippukunto osui täsmälleen kauden päätavoitteeseen ja tuloksena Vuokatista oli sprintin MM-pronssi sekä viestihopea yhdessä Anni-Maija Fincken ja Minna Kaupin kanssa. Heinäkuinen viikko oli kuitenkin vain yksi vuoden 52:sta ja niinpä kauteen mahtui myös muita ilon hetkiä. Kehittyminen niin fyysisellä kuin taidollisella puolella antoi uskoa suorituksiin heti keväästä lähtien.

– Kehityin yleisestikin ottaen verrattuna edellisvuoteen. Keväällä olin hyvässä kunnossa ja onnistuin Huippuliigan osakilpailuissa tekemään hyviä suorituksia. Liigassa pärjääminen tuntui mukavalta ja antoi taas itseluottamusta tulevaa varten, Niemi kertaa.

Huippuliigan osakilpailuissa itseluottamusta kohotti myös se havainto, että Niemi oli jälleen askeleen lähempänä Minna Kauppia. 10MILAssa hän pääsi kokeilemaan myös Simone Nigglin ja Tanja Ryabkinan vauhtia ja viidenneksi joukkueensa tuonut Niemi oli osuutensa neljänneksi nopein. MM-kilpailujen jälkeiseen aikaan mahtui myös itseluottamusta kasvattavia tuloksia Niemen juostessa uuden ennätyksensä 5000 metrin ratajuoksutestissä. Kellot pysähtyivät aikaan 18.02.

Suunnistajan kilpailukausi kesti tänä vuonna poikkeuksellisen pitkään tammikuun Uuden-Seelannin maailmancupista aina lokakuun puolivälin seuraviesteihin saakka. On selvää, ettei kymmenen kuukautta voi olla pelkkää ruusuilla tanssimista, joten myös Niemen kauteen mahtui synkkiä hetkiä. Erityisen karvas pettymys oli kesäkuun alun Nordic O-tourin Turun osakilpailu, jossa 23-vuotias suunnistajatar karsiutui sprintin finaalista. Kilpailut olivat samalla tärkeitä kisoja MM-valintoja ajatellen, joten Nortin suoritusten perusteella oli jopa ihme, että Niemi valittiin MM-kisoihin sprinttiä juoksemaan.

– Valtavan iso pettymys valtasi mielen Turun sprinttikatsastuksen jälkeen, kun karsiuduin ja olin hetken varma, etten pääse MM-kisoihin edes yrittämään toteuttaa tavoitteitani, Niemi muistelee huonoa hetkeä kesän alussa.

Alavireinen hetki ei kuitenkaan kestänyt kauaa ja reilun kuukauden päästä MM-kisoissa kaikki osui kohdalleen.

Kevätkausi ilman virittelyä

Kautta 2013 on kuitenkin turha jauhaa pidempään, sillä seuraava kolkuttaa jo ovella. Ensi vuoden arvokisat alkavat myös tänä vuonna aikaisin kun maailmancupia juostaan Turkissa maaliskuun alussa. Cup jatkuu Espanjassa huhtikuun alussa ja kaksi viikkoa myöhemmin käydään EM-kilpailut Portugalissa. Tämä tarkoittaa sitä, että suunnistuksen arvokisakaudesta on käyty jo puolet silloin kun Näsijärvellä hiihdettäneen vielä aurinkoisessa säässä. Niemen mukaan ensi kauden kisakalenteri asettaa urheilijat eriarvoiseen asemaan. Arvokisakatsastukset käydään ulkomailla ja mikäli EM-kisoissa mielii pärjätä, on sulissa maastoissa leireiltävä hyvissä ajoin.

– Toki moni huippu varmaan leireilee muutenkin, mutta uusille yllättäville "kevätkomeetoille" tämä aikataulu ei juuri anna mahdollisuuksia. Katsastuksethan on järjestettävä vielä aikaisemmin ja oikeastaan siinä vaiheessa, kun vielä pitäisi olla kova harjoituskausi menossa, Niemi pohtii.

Kevään arvokilpailut eivät ole Niemen ykköstavoite, eikä huippukuntoa olla virittelemässä EM-kisakaupunki Palmelaa ympäröiviin mäntymetsiin tai kaupungin jyrkille ja kapeille kujille, jossa sprintti juostaan.

– EM-kilpailuissa haluaisin pärjätä, mutta MM-kisoja ajatellen siinä vaiheessa kautta ei ole järkevää kauheasti herkistellä, joten todennäköisesti pyrin vain pieneen kevennykseen enkä aivan maksimaaliseen huippukuntoon EM:iin. Kuitenkin, jos talven harjoittelu onnistuu ja kehityn, uskon voivani olla hyvässä kunnossa jo keväällä.

Maailmancupin kilpailut ovat Niemelle lähinnä hyviä harjoituskilpailuja erittäin kovassa seurassa ja kansainvälisessä seurassa. Menestyshalua toki näihinkin startteihin olisi, mutta kaikkeen ei voi revetä yhden kauden aikana.

– Tämä on mielestäni valitettavaa, mutta ainakin itselleni on mahdotonta yrittää olla terävimmillään kauden alusta loppuun ja yrittää tähdätä jokaiseen cupin osakilpailuun, Niemi kertoo.

Maastomatkat muuttavat harjoittelua

Viime vuoden MM-sprintti juostiin Sotkamon keskustassa ja maali oli Hiukan pesäpallostadionilla. Ensi vuonna sama matka juostaan Venetsiassa, joka saattaa urbaanilta ympäristöltään poiketa Sotkamon kainuulaisesta ruutukaavasta; kilpailun maali tuskin ainakaan on pesäpallostadionilla.

venla mitaliVuokatin pronssimitali tuli Venlan alkuperäisiin suunnitelmiin nähden reilusti etuajassa. Kuva: Hevoskuuri.fiSprinttimenestykseen tähtäävä harjoittelu ei kuitenkaan Niemen osalta talven aikana muutu, sillä varsinkin Suomessa erikoisharjoittelu tapahtuu maan ja vuodenaikojen ehdolla. Sprintissä vaadittavat ominaisuudethan pysyvät suunnilleen samana kilpailumaastosta riippumatta: päätöksiä on tehtävä nopeasti, kovassa vauhdissa ja vauhti on saatava nousemaan aina kun siihen on mahdollisuus.

Sen sijaan maastomatkojen maastot vaativat pientä säätöä harjoitteluun.

– Metsäkilpailut, joista tähtään jälleen keskimatkalle ja viestiin, ovat kivisissä ja mäkisissä maastoissa sekä sijaitsevat korkeudella, jossa ohut ilma saattaa jo hieman vaikuttaa suorittamiseen.

Talvella ohjelmassa onkin uran ensimmäinen korkean paikan leiri Etelä-Afrikassa tammikuussa. Myöhemmin talvella Niemi hakee maastotuntumaa ja lajivoimaa Etelä-Euroopasta. Trentinon MM-kilpailuihin täysin räätälöityä harjoitusohjelmaa ei kuitenkaan ole luvassa.

– Talven harjoitteluni tähtää kuitenkin kokonaisvaltaiseen kehittymiseen ja kaikkien fyysisten ominaisuuksieni parantamiseen, Niemi muistuttaa.

Kauteen 2013 päättyi myös yksi huikea suunnistustarina kun 23-kertainen maailmanmestari Simone Niggli jätti jäähyväiset kansainvälisille areenoille. Sveitsiläisen 21. kulta tuli Sotkamon sprintissä, jossa Niemi seisoi pronssikorokkeella. Yhteisiä vuosia Niemellä ja Nigglillä maailman huipulla oli vain pari ja niitä Niemi olisi halunnut kokea enemmänkin.

– Olisihan Simeen ollut hieno verrata kehittymistään tulevinakin vuosina, kun vielä en päässyt ihan riittävän tyydyttävän lähelle, Niemi paljastaa.

Nigglin lopettamisen myötä MM-mitaleita on jaossa useammalle eri urheilijalle, kun yksi on poissa joukosta kahmimasta kolmesta viiteen mitalia joka vuosi. Niemen mukaan mitalin saaminen sprintistä on edelleenkin kiven alla.

– On mahdollista, että ensi kesänä MM-sprintissä on useampiakin siihen matkaan satsaavia naisia, sillä he voivat samalla sprinttisatsauksella päästä taistelemaan MM-mitaleista myös toisella matkalla, sprinttiviestissä, hän muistuttaa.

Sprinttiviesti on MM-kilpailujen ohjelmassa Italiassa ensimmäistä kertaa.

Samalla sapluunalla joka kisoihin

Hevoskuurin haastattelussa kesällä Niemi paljasti, että Italian MM-kilpailujen piti olla hänen uransa ensimmäiset laatuaan. Tavoitteen punaisena lankana kulki ajatus, että tuolloin kasassa on jo muutama vuosi aikuisten sarjassa sekä se, että Suomen maajoukkue uudistuu kotikisojen jälkeen vanhempien suunnistajien lopettaessa uransa kotikisoihin. Nyt takana on kuitenkin jo kolmet maailmanmestaruuskilpailut, joista tuomisina kaksi mitalia ja viisi sijoitusta kymmenen joukossa.

Suomen joukkuetta ajatellen juuri mikään ei ensi vuonna muutu, sillä kukaan Niemen ennakoimista nimistä ei lopettanutkaan Vuokatin kisoihin. Joukkueeseen pääsy tulee siis ensi vuonna olemaan yhtä vaikeaa kuin aikaisemminkin, joskin kansainvälisiä näyttöjä on Niemelle jo kertynyt. Arvokisakokemuksen karttuminenkaan ei muuta sitä asetelmaa, mikä urheilijalla on edessään vuodesta toiseen: MM-kisoihin lähdetään esittämään omaa parastaan.

– Kisoihin tulee lähteä samalla asenteella kuin ensimmäisiinkin: tekemään parhaansa! Haluan jälleen kehittyä ensi kaudella hiukan paremmaksi, mikä tarkoittaa, että myös sijoituksissa haluan nähdä pienempiä numeroita, muuallakin kuin sprintissä, Niemi tiivistää.

Venla Niemen marraskuun harjoitusviikko:
Ma kevyt juoksu + lihashuolto
Ti porrastreeni + juoksutekniikka
Ke lihaskunto + PK2-lenkki
To mäki-/suunnistusharjoitus
Pe lihaskunto
La VK-harjoitus + kevyt
Su Pitkä juoksuharjoitus

Hevoskuuri toivottaa Venlalle ehjää ja menestyksekästä harjoitustalvea 2013-2014!

- Juho-Veikko Hytönen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

 

ulvang banneri