Paikka Snowproof Racing tallissa oli lottovoitto Antti Lampiselle

Antti Lampiselle avautui mainio tilaisuus päästä ammattilaistallissa testaamaan rajojaan pitkän matkan hiihtäjänä. Kuva: Hevoskuuri.fi

Antti Lampiselle avautui mainio tilaisuus päästä ammattilaistallissa testaamaan rajojaan pitkän matkan hiihtäjänä. Kuva: Hevoskuuri.fi

Viime kausi meni hiihtäjä Antti Lampiselta piloille kaksi kuukautta kestäneiden poskiontelovaivojen takia. Keväällä hän ehti jo harkita pitkään, että onko mielekästä jatkaa enää hiihtouraansa, kunnes hänelle hieman yllättäen avautuikin paikka kansainvälisessä Snowproof Racing tallissa, joka keskittyy pitkän matkan hiihtoihin. Nyt Lampinen valmistautuu täysillä tähän kauteen Swix Ski Classicsin kilpailut mielessään.

{akeebasubs *} Hevoskuuri tavoitti Antti Lampisen Leviltä, jossa itävaltalainen Snowproof Racing talli on parhaillaan kolmen viikon leirillä yhden yhteistyökumppaninsa hoteissa majoittuneena. Hevoskuuri sai langan päälle hyväntuulisen hiihtäjän, joka todella nauttii tästä avautuneesta mahdollisuudesta satsata pitkän matkan hiihtoihin.

– Vähän oli alkuviikosta pientä köhää, mutta mikäs täällä on hiihdellessä mukavassa pakkaskelissä ja hyväkuntoisilla laduilla, Mikkelin Hiihtäjiä kotimaassa edelleen edustava savolaishiihtäjä sanoo hyväntuulisena.

– Täällä on koko talli paikalla, paitsi Musti (Sami Jauhojärvi), joka on harjoitellut muualla, mutta hänkin piipahti täällä, Lampinen jatkaa.

Kuinka tuo tallipaikka oikein avautui sinulle?

– Keväällä oli aika tyhjä olo huonon kauden jälkeen, kun poskiontelotulehdukset pilasivat jo hyvin alkaneen kauden. Sitten valmentajani Sami Sikanen oli yhteydessä Toni Roposeen ja kyseli voisiko hän auttaa mahdollisen tallipaikan löytämisessä. Toni lupasi yrittää ja toukokuun lopussa tuli soitto tiistaina Snowproof Racingin tallipäälliköltä Marc Hagerilta ja jo torstaina tapasin hänet Helsinki-Vantaan lentokentällä ja keskustelimme asiasta ja samassa yhteydessä teimme myös kahden vuoden sopimuksen, Lampinen kertoo yllättävästä käänteestä hänen urallaan.

– Kyllä tämä tallipaikka on kuin lottovoitto minulle ja olin jo haaveillut, että Suomeenkin syntyisi pitkien matkojen hiihtotalli, Lampinen iloitsee ja toivoo samalla, että pitkän matkan hiihdot löisivät kunnolla läpi myös Suomessa ja että yleinen kiinnostus kasvaisi myös täällä.

Leiritystä ja täysipainoista satsausta

AnttiLampinenII130213Antti Lampinen on päässyt valmistautumaan täysipainoisesti tulevaan kauteen. Kuva: Hevoskuuri.fiTallipaikan myötä Lampinen on pystynyt valmistautumaan tulevaan kauteen täysipainoista ja leiritystä on ollut hyvin tarjolla.

– Heinäkuussa oli ensimmäinen leiri Tshekin Nove Mestossa ja elokuussa olimme Ruotsissa Torsbyn hiihtotunnelissa ja osallistuimme samalla Alliansloppetiin. Syyskuussa olimme Toblachissa Italiassa ja lokakuussa Val Senalesissa korkealla 12 päivää. Leirit ovat olleet juuri keskimäärin tuon 12 päivän pituisia, Lampinen sanoo tiiviistä leirityksestä ja kertoo että leirien ohjelma tulee tallin puolesta ja lisäksi tallivalmentaja keskustelee myös oman valmentajan kanssa kotiharjoittelusta.

– Tosi hyvin on leirit sujuneet ja rytmitys on ollut hyvää myös kotona olon ja harjoittelun suhteen. Ja paljon enemmän olen ollut korkealla kuin aiemmin. Lisäksi olemme leireillä päässeet tekemään kovia harjoituksia porukalla. Martin Koukalin kämppiksenä olen leireillä ollut ja se on hyvin motivoinut ja olen oppinut häneltä paljon, Anttolasta kotoisin oleva maatalous- ja matkailuyrittäjä sanoo.

Lampisen mukaan harjoittelu leireillä on ollut pitkälti tuttua perustekemistä, mutta ylävartalon ja tasatyönnön kanssa on tehty paljon töitä juuri pitkän matkan hiihtoja silmällä pitäen.

– Olen tehnyt myös kotioloissa 3,5-4 tunnin tasatyöntötreenejä. Tasatyöntö on ollut minun vahvuus ja sitä kehitetään edelleen, Lampinen sanoo ja kiittelee samalla vanhempiaan ja avopuolisoaan, jotka ovat auttaneet kotitöissä hänen itsensä ollessa leireillä.

– Reissussa olen hoidellut mm. firman majoitusvarauksia tietokoneella, Lampinen sanoo töiden hoitamisesta leireillä.

Lampisen mukaan hänen harjoitteluun ei ole tullut hirveästi muutoksia tallipaikan myötä. Tasatyönnön tekniikkaan on kiinnitetty enemmän huomiota ja joitain spesiaaliharjoituksia on ollut ja Lampinen on tyytyväinen, että myös lepopäiviä on mahtunut leirien ohjelmaan.

– Se on ollut hyvä juttu ja näin kroppa on ollut vastaanottavainen koviin harjoituksiin.

Entä kuinka suuresta taloudellisesta tuesta sinun kohdalla puhutaan tallin suhteen?

– Talli on hoitanut asian niin, ettei minulle tule mitään kuluja ja voin keskittyä itse asiaan eli urheiluun. Eikä minun tarvitse huolehtia itse mistään, kaikki leirit ja lennot ja vastaavat on hoidettu minun puolesta. Riittää kun tulen Helsinki-Vantaalle oikeaan aikaan, Lampinen naurahtaa.

– Eli kyllähän se on rahallisesti merkittävä tuki ja lisäksi tallilla on viisi huoltomiestä ja hieroja ja valmentaja. Ja minkä parasta talvella kisoissa suksihuolto ja juotto hoituu tallin puolesta, mikä aiemmin ei ollut mahdollista, vaan kaikki piti itse hoitaa. Tämä on ehkä se arvokkain apu, Lampinen tuumii.

Lampinen kiittelee myös tallin ilmapiiriä ja sosiaalisuutta.

– Tosi mukavaa ja sosiaalista porukkaa on tallissa ja minun oli helppo liittyä mukaan ja minut otettiin hyvin vastaan. Tosi miellyttävää on työskennellä kaikkien kanssa ja samalla tulee hyvin kielikylpyä, kun kaikki kommunikointi tapahtuu englanniksi, Lampinen kertoo kuinka savolaishiihtäjä on kansainväliseen talliin sopeutunut.

Swix Ski Classics kauden päätavoite

Levin leirin jälkeen Lampinen ehtii hetken hengähtää kotonaan Anttolassa ennen kuin matkustaa jälleen Italiaan ja tällä kertaa Livignoon. Joulukuun puolessa välissä on ohjelmassa ensimmäiset pitkän matkan kilpailut, La Sgambeda molemmilla tyyleillä. Kauden pääkilpailut ovat myös selvillä.

– Aion hiihtää kaikki Swix Ski Classicsin osakilpailut ja ne ovat kauden päätavoitteeni. Lisäksi hiihdän vielä Tartu Maratonin, joten minulle tulee yhteensä yhdeksän pitkän matkan kilpailua. Nyt sen sitten näkee kuinka pärjää, kun on tallilla on oma voitelurekka ja huolto kunnossa, eikä tarvitse kisa-aamuna itse suksia hinkata.

– Tallin puolelta toivotaan lähinnä ehjää kautta, eikä vielä ole mitään erityisiä tulostavoitteita asetettu. Mutta itse olen ajatellut, että 30 sakkiin olisi hyvä kisoissa päästä ja ei siitä mitään haittaakaan ole, jos pärjäisi jossain yksittäisessä kilpailussa. Yksittäisistä osakilpailuista se Vasaloppet on edelleen se kaikkein suurin, jossa kaikki haluavat pärjätä ja se on myös minun kauden ykköskilpailuni, Vasaloppetissa parhaimmillaan sijalle 48 hiihtänyt Lampinen sanoo.

Lampinen kertoo, että näin ensimmäisenä kautena haetaan vielä tuntumaa kisoihin ja toisena kautena olisi tarkoitus sitten jo tapella paremmista sijoituksista.

– Kärki on tosi kova ja pitää olla realisti tavoitteiden suhteen, kun hiihtää ensimmäistä kauttaan sarjassa. Seuraavasta kaudesta on jo enemmän odotuksia. Nyt on toiveissa, että vielä maaliskuussakin olisi virtaa. Siksi vielä tässä vaiheessa ei olla vielä haettu suorituskykyä yhtään, vaan keskitytty harjoitteluun ja tehty pitkää lenkkiä, Oloksen kauden avauksessa sijalle 77 ja 1.50 kärjelle hävinnyt Lampinen sanoo.

Oloksen jälkeen Lampista ei paljon kotimaan kisoissa nähdä muuten kuin SM-kisoissa.

– Uuden vuoden tienoilla saatan muutaman kansallisen hiihtää. Ja sitten Vantaan SM-hiihdoissa perinteisen 15 kilometriä. Lisäksi keväällä SM-viesti kiinnostaa kovasti Markus Pörstin ja Olli-Pekka Tolvasen seuraan tulon myötä ja meillä on viestiin asettaa kova porukka, Lampinen kertoo kotimaan kisoista.

Toiveissa myös hiihtotalli Suomeen

Lampinen ihailee pitkien matkojen tason kovuutta ja suosiota muualla maailmalla.

– Taso on koventunut vuosi vuodelta ja pitkän matkan hiihdolla on ehdottomasti tulevaisuutta. Suosio on kasvanut myös osallistujien määrässä ja nämä kaikki isommat tapahtumat alkavat olemaan loppuunmyytyjä. Toivottavasti pitkän matkan hiihto nousisi myös Suomessa ja Suomeenkin saataisiin vastaavanlaisia talleja, mitä Norjasta, Ruotsista ja Keski-Euroopasta löytyy, Lampinen toivoo.

– Hiihtäjillä kyllä on kiinnostusta ja heitä löytyisi varmasti riittävä määrä, kunhan löytyisi tahoja, jotka olisivat valmiita tähän satsaamaan. Mutta raha on tänä päivänä tiukassa, Lampinen tietää nykyhetken taloudelliset haasteet Suomen rajalliset resurssit.

Mutta Antti Lampinen on tällä hetkellä siinä onnellisessa tilassa, että pystyy täysillä toteuttamaan unelmaansa maastohiihtäjänä ja tämä antaa varmasti uskoa myös muille suomalaishiihtäjille.

– Olin jo ehtinyt ajatella, etten pysty täysillä satsaamaan hiihtoon, mutta silloinhan nämä positiiviset yllätykset sattuvat, kun niitä vähiten odottaa. Olin ehtinyt normaalimatkoja tahkota jo monta vuotta ja nähnyt siinä jo oman tasoni ja tuskin enää hirveätä nousua olisi ollut luvassa, vaan luvassa olisi ollut samojen kisojen kiertämistä.

– Roposen Tonista oli tosi iso apu ja hänellä oli kontaktit valmiina ja tallilla oli halua saada suomalaishiihtäjiä talliin, Antti Lampinen kiittää vielä Roposta ja korostaa hänen merkitystään myös tallin taustalla.

– Lisäksi kun moni meidän tallin hiihtäjistä satsaa tosissaan Sotshiin ja muutenkaan meitä ei ole niin kauhean monta hiihtäjää tänä talvena, niin minä olen saanut entistä enemmän huomiota itselleni, Antti Lampinen iloitsee kauden kynnyksellä.

Hevoskuuri tulee talven mittaan seuraamaan tarkasti Swix Ski Classics hiihtosarjaa ja myös Antti Lampisen otteita sarjan osakilpailuissa.

>> Snowproof Racing Team

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri