Kovan onnen Suvi ei lannistu

Suvi Miettinen hallitsi SM-maantiellä huhtikuussa. Kuva: Terhi Halonen

Suvi Miettinen hallitsi SM-maantiellä huhtikuussa. Kuva: Terhi Halonen

 

Täksi vuodeksi Jäppilän Urheilijoista Turun Urheiluliittoon vaihtanut Suvi Miettinen aloitti kautensa aivan hurjassa lyönnissä. Miettinen juoksi huhtikuussa Tuusulan SM-maantiejuoksuissa voittoon uudella puolimaratonin ennätysajallaan 1.15.13. Aiemmasta ennätyksestä lohkesi peräti kahdeksan ja puoli minuuttia! Maantiekymppi heilahti niinikään omaan ennätysaikaan 34.49 ja loi kovia odotuksia alkavalle ratakaudelle, kunnes valitettava, suorastaan raivostuttava epäonni astui kuvioihin mukaan.

{akeebasubs *}Vuosi 2007 oli Suvi Miettisen läpimurtovuosi. Kuka voisikaan unohtaa hänen ratakympin debyyttiään Ruotsi-ottelussa Göteborgin Ullevilla, missä hän juoksi upeasti kolmanneksi edelleen voimassa olevalla ennätysajallaan 34.49,56 hurmaten samalla suomalaiskatsojien sydämet puolelleen. Samalta kesältä ovat peräisin myös hänen ennätyksensä 4.42,5h tonnivitosella, 9.42,04 kolmosella, 16.40,83 vitosella sekä 10.35,04 3000 metrin esteissä. 2007 jälkeen hänen tulostasonsa taantui syystä tai toisesta, mutta kuluvalle vuodelle 2013 Suvi löysi uudelleen harjoittelunsa punaisen langan ja piileskelevä lahjakkuutensa kaivettiin onnistuneesti esiin.

25-vuotias Suvi Miettinen oli kevään esitystensä perusteella yksi mitalistisuosikeista Vantaan SM-maastoissa, mutta kaikeksi epäonnekseen hän juoksi kuoppaan tutustuessaan Vantaan SM-maastorataan ja alkava ratakausi paketoitiin murtuneen jalan tavoin. Räväkkä savolainen palasi maantiejuoksujen pariin viimein syyskuussa. Ruissalojuoksuissa irtosi voitto kympillä kelpo ajalla 36.33. Paluu kohti kansallista huippua oli jälleen alkanut, kunnes epäonni iski jo toistamiseen kuluvalla kaudella.

Tervehdys Suvi! Mitä kuuluu juoksurintamalla?

- Harmikseni ei ole mitään hyviä uutisia näin ensi alkuun, sillä minulta murtui jälleen jalkapöydästä luu. Se tapahtui noin neljä viikkoa sitten. Tapaturma oli tämäkin. Kevyt aamulenkki muuttui viiden viikon sairaslomaan ja jalan kipsaukseen. Tuntemukset ovat synkät! Pitääkin olla todella huono onni minulla, manasi Suvi Miettinen huonoa tuuriaan.

Mitä oikein tapahtui?

- Juostessa pyörähti nilkka ja luulin aluksi, että jalassa olisi mennyt vain nilkka. Työterveydessä jalassa todettiin kuvauksen jälkeen murtuma. Samassa luussa kuin viimeksi, mutta eri kohdassa. Keväisellä murtumalla ei ollut mitään osuutta tähän tapaukseen, sillä jalan luu oli kunnossa eikä minulla ole ollut jalassa enää minkäänlaisia tuntemuksia. Tunnelmat olivat tosi synkät! Toista kertaa tänä vuonna keppien kanssa. Tälläkin kertaa tulin nuolemaan haavojani ja parantamaan jalkaani porukoiden luo tänne Savoon.

Kuinka kauan juoksutauko kesti Vantaalla tapahtuneen loukkaantumisen jälkeen?

- Kokonaisuudessaan olin kolme kuukautta ilman yhtäkään juoksuaskelta. Luun paraneminen oli luultua hitaampaa. Tällä kertaa uskon, että luutuminen on nopeampaa tai sitten olen vain ainainen optimisti. Vielä en tiedä milloin pääsen takaisin juoksemaan, sillä minulla on viikon päästä kipsin poisto ja kuvaus, jolloin olen viisaampi jalan tilanteesta. Olen täällä saanut harjoitella rauhassa jalkani kanssa. Isäni on eläkkeellä, joten hän pystyy seuraamaan ja auttamaan minua kuntopiireissä ja vesijuoksussa hän kellottaa vetoaikojani. Joten hyvissä olosuhteissa olen treenannut! Harjoitukseni teen yksityissalilla ja uima-altaalla eläkeläisten seassa.

Millä tavalla pystyit harjoittelemaan korvaavien muodossa juoksutauon aikana? Mikä oli tuona aikana erityisen mieleinen sekä ärsyttävin harjoitus tai harjoitusmuoto?

- Pystyin juoksutauolla harjoittelemaan korvaavia hyvin. Sain Pekka Stenholmilta lainaan kilpapyörääni harjoitusvastuksen, näin harjoitteluni sujui joko telkkaria katsellessa olohuoneessa tai patiollani auringonpaisteessa, missä sain kummastelevia katseita ja kannustavia kommentteja naapureilta. Sain tehdä kilpapyörällä treeniä vain jos kantapääni oli teipattu ja tuettuna polkimeen. En saanut aluksi harjoitella muuten kuin kuntopiirillä ja kilpapyörällä kuusi viikkoa ja sen jälkeen sain luvan ottaa käyttöön myös vesijuoksun ja uinnin. Näitä harjoittelin silloin Samppalinnan maauimalassa, joka teki niistä paljon mielekkäämpiä. Tuona aikana mieleisin harjoitus oli kilpapyörällä tekemäni vetotreenit. Ne vaihtelivat joko 10-20x1min/1min sekä pidempi kestoisiin vetosarjoihin. Uskokaa tai älkää, mutta ärsyttävintä harjoitusta minulla ei ollut, koska olin iloinen että sain tehdä edes jotain.

miettinensuvi 2013Suvi Miettinen Vantaalla surullisen loukkaantumisen jälkeen. Kuva: Jarno MaimonenJuoksit erittäin hyvin SM-puolikkaalla! Millä tavoin harjoittelusi oli muuttunut aiempaan verrattuna? Kuka sinua valmentaa?

- Minua valmentaa edelleen isäni Pekka Miettinen, kävin lisäksi Lehtisen Pekan yhteisharjoituksissa maanantaisin ja torstaisin, luonnollisesti nyt en käy kyseisen vammani takia. Olen saanut ainakin yhteistreeneistä loikka- ja hyppyharjoitteista hyvää kimmoisuutta, hyppyvoimaa ja tottakai kun yhdessä tehdään niin on hauskaa, mielekkäämpää ja saa hyvää sparrausta. Meillä kestävyysjuoksijoilla kun on tapana tehdä liiankin monet treenit aina yksin, mistä ei saa aina parasta mahdollista irti itsestään. Yhteenvetona harjoittelussani oli muuttunut, että olin saanut lihastasapainoni kuntoon, tehtiin laadukkaita kovia harjoitteita ja sain keskittyä juoksuun koulun ja töiden ohella.

Millaisia tulevaisuuden tavoitteita sinulla on? Kilpailetko hallikaudella vai aloitatko kilpailun vasta keväällä maantiellä/maastossa?

- Tulevaisuuden tavoitteistani voin raottaa, että olen entistä enemmän motivoitunut ja tekemään asiat hyvin. Minnuu ei tämän vuoden murtumat nujerra! Viime kevään kuntoni antoi minulle itseluottamusta siitä, että jos saan harjoitella kunnolla ja ehjänä, ovat EM-rajat mahdollisia. Harmikseni en päässyt tänä vuonna niitä edes kokeilemaan. Tämän vammani vuoksi en aio kilpailla hallikaudella. Sovimme isäni kanssa, että aiomme juosta kilpaa kunnolla vasta keväällä. Sitä en osaa vielä sanoa aloitammeko kauden jo SM-maantiellä vai vasta SM-maastoissa.

Leireiletkö talvella ulkomailla?

- Leireilen luultavimmin keväämmällä. Ajankohta ja mihin suuntaan, ovat vielä mietinnässä. Kaikki riippuu miten minun jalkani tästä paranee.

Voitko antaa esimerkin syksyn peruskuntokauden harjoitusviikostasi?

- Tällä hetkellä, kun olen taas telakalla, perusviikko-ohjelmani koostuu kuntopiireistä, vesijuoksusta ja uinnista. Teen suunnilleen 3-4 kertaa viikossa kuntopiirejä, 3-4 kertaa vesijuoksua ja uintia. Kovat treenit teen vesijuosten tai uiden. Kipsi on onneksi vedenkestävä, niin pääsen tekemään vesijuoksua ja uintia. Jos jotain positiivista tästä loukkaantumisesta hakee, niin saan lihaskuntoni rautaiseen kuntoon, saan olla äidin lihapatojen luona ja valmentaja-iskä pystyy seuraamaan treenaustani hyvin. Kuntoni ei ole samaa, mitä syksyllä ehdin sen nostaa, mutta siitä en ota mitään murhetta, vaan teen korvaavat harjoitteet hyvin ja odotan innolla milloin pääsen taas juoksemaan. Käytän tänä talvena myös paljon hiihtoa ja uintia osana harjoittelua. Päättää Miettinen.

Hevoskuuri toivoo kovan onnen Suville pikaista toipumista ja tsemppiä tulevaan kauteen!

>>Suvi Miettinen Tilastopajassa 

-Jarno Maimonen{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

 


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri