Joonas Sarkkinen hyvässä kehitysvauhdissa

Joonas Sarkkinen sai yllätyskutsun Rukan maailmancupiin. Kuva: Heidi Lehikoinen

Joonas Sarkkinen sai yllätyskutsun Rukan maailmancupiin. Kuva: Heidi Lehikoinen

Joonas Sarkkinen sai iloisen yllätyksen keskiviikkoiltana, kun puhelu kertoi Rukan maailmancupiin kansalliseen ryhmään avautuneesta paikasta. Sarkkisen, 19, asennetta kuvaa paljon se, että hän mietti asiaa tunnin ennen kuin vastasi myöntävästi.

{akeebasubs *}
– Mietin, onko valmiuksia tehdä hyviä suorituksia, Sarkkinen kertoi Hevoskuurille puhelimitse kotoaan Oulunsalosta.

Uransa ensimmäisessä maailmancup-viikonvaihteessa Sarkkista odottaa kolmen kilpailun rypistys. Taso on uusi, mutta peräkkäisinä päivinä kilpaileminen ei ole hänelle uutta.

– Nuorten MM-kilpailuissakin tahti on aika kova, samoin kauden päätteeksi Lapissa hiihdettävässä cupissa kisoja on tullut peräkkäisinä päivinä, Sarkkinen muistelee aiempia vastaavia kokemuksiaan.

Sarkkisen parhaat meriitit toistaiseksi ovat viides sija perinteisen kympillä nuorten olympialaisissa 2012 sekä ja 20. sija yhdistelmäkilpailussa nuorten MM-kilpailuissa 2013. Rukalle paikka avautui erityisesti Rovaniemen Suomen Cupissa perinteisen kympillä tulleen kahdeksannen sijan jälkeen.

– Rukalla odotan erityisesti pidempiä matkoja, sprintti ei ole minulle paras matka, Sarkkinen kertoi viikonvaihteen odotuksistaan.

Rovaniemen Suomen Cupissa tullut kahdeksas sija yllätti monet, mutta miehelle itselleen sijoitus ei hirveänä yllätyksenä tullut.

– Kaikki testitulokset viittasivat siihen, että eteenpäin on menty. Ajattelin, että noille paikkeille pystyn hiihtämään, Sarkkinen kertaa rauhallisesti.

Hän puhuu mattiheikkismäisen rauhallisesti, analyyttisestikin. Kehitystä on näkynyt erityisesti mattotesteissä, mutta hän sanoo menneensä kauttaaltaan eteenpäin joka osa-alueella.

– Juoksuvauhti on parantunut, samoin kaikki voimatasot ovat menneet eteenpäin. Minulla on 3,5 kilometrin maastojuoksulenkki, jota kenttätesteissäni käytän. Yleensä juoksen sen kerran, joskus kahdesti, hän kertoo.

Voimapuolella hän testaa kehittymistään muun muassa penkkipunnerruksessa, mutta sanoo tarkkailevansa urheilijana kehittymistään harjoittelussa jatkuvasti.

– Perusvauhdit ovat nyt paremmat.

Kehittymistä on auttanut, että Sarkkinen on säilynyt koko harjoituskauden lähes täysin terveenä. Oulunsalolainen on leireillyt kesällä nuorten maajoukkueohjelman lisäksi omatoimisesti Levillä ja Ylläksellä. Verrattuna aiempaan Levillä kuluneeseen viikkoon niissä maisemissa kului nyt useampi viikko.

– Harjoitusmäärät ovat nousseet sopivasti. Pikkuisen niitäkin on nostettu, mutta noussut perustekemisen taso on tuonut kehitystä.

Sarkkisen kauden päätähtäin on nuorten MM-hiihdoissa Val di Fiemmessä tammi-helmikuussa. Edellisissä nuorten MM-kilpailuissa hänen tavoitteenaan oli olla omanikäisissään viiden parhaan joukossa, mikä pääsääntöisesti täyttyi. Italiassa tähtäin on samoille sijoille ylipäätään. Rukan jälkeen ohjelma on selvä.

– Nyt vähän kevennetään ja harjoitellaan, seuraavan kerran Vuokatissa Skandinavia-cupissa starttaava Sarkkinen sanoo.

- Heidi Lehikoinen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

 


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri