Justyna Kowalczyk karsastaa saliharjoittelua ja kaikkea vapaaseen liittyvää

Puolan Justyna Kowalczyk mietteliäänä Rukan kisojen kynnyksellä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Puolan Justyna Kowalczyk mietteliäänä Rukan kisojen kynnyksellä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Perinteinen on Puolan hiihtotähdelle Justyna Kowalczykille yhä vahvempi hiihtotapa, vaikka hän on tehnyt viime vuosina kovaa jälkeä myös vapaalla. Oloksella maailmancupkauteen valmistautunut puolalainen oli haluton nostamaan yhtä ainoaa nimeä hiihtokuningattareksi, sillä hän uskoo diplomaattisesti monenmaalaisten urheilijoiden omaavan hyvät mahdollisuudet.

{akeebasubs *}
– Yritän parhaani, mutta usein alkukaudesta en ole parhaimmillani. Sprintti on usein vähän lottoa, vitosen perinteinen on varmasti paras matkani, vapaan kisasta saa nähdä, sillä vapaastani en nyt oikein tiedä, Kowalczyk pohti Rukan kolmipäiväistä urakkaa.

Kuinka paljon parempi hiihtäjä uskot pystyväsi vielä olemaan?

– Reserviä on vielä paljon, mutta toisaalta on ikääkin. Uskon perinteisen olevan samalla tasolla kuin viime vuonna, ja jos näin on, se on hyvä. Vapaa taas...no, se ei ole niin tärkeää, Kowalczyk sanoo Hevoskuurille nauraen.

Hän on jälleen harjoitellut pari viikkoa Oloksella. Tähteä vaivannut jalkavaiva ei haittaa perinteisellä lainkaan.

– Vapaalla on vähän haastavampaa.

Kowalczyk voitti Oloksella FIS-kisoissa kaksi ensimmäistä kilpailua vakuuttavasti, mutta vapaan kilpailussa hän jäi 24:nneksi.

– Huono päivä, huono kilpailu, huonot jalat. Ei sen kummempaa, Kowalczyk selitti.

Mutta mitkä ovatkaan harjoittelua rakastavan puolalaisen suosikkitreeni ja vähiten mieluisa harjoitus? Vastaus tulee räväkästi, ehkä osin pilke silmäkulmassa:

– Pidän vuoristossa juoksusta, sekä sauvojen kanssa että ilman. Pidän kaikesta, mikä liittyy perinteiseen hiihtotapaan. Sen sijaan en pidä mistään vapaaseen ja saliharjoitteluun liittyvästä. En pidä saliharjoituksista, sillä en erityisemmin pidä isoista lihaksista, Kowalczyk sanoi Hevoskuurille iloisesti nauraen.

Kuinka pitkään puolalaistähden ura jatkuu?

– En ole vielä päättänyt, mitä teen Sotsin jälkeen. Toistaiseksi pidän kaikki ovet avoinna, Kowalczyk sanoi.

Tunne on norjalaisille tulosta tärkeämpi

Kowalczykin kovimmat kilpakumppanit tulevat jälleen Norjasta. Therese Johaug on noussut jo Marit Björgeniäkin suurimmaksi suosikiksi.

– Ehkä olen yksi suosikeista, mutta uskon kaudesta tulevan tiukkojen taistelujen kausi. Minulla ei ole yhtään henkilökohtaista olympiamitalia, ja sellaisen haluan, Johaug sanoi välinevalmistajansa Fischerin mediatilaisuudessa.

Samaisessa tilaisuudessa Björgen vaikutti olevan aidosti iloinen joukkuetoverinsa kehityksestä:

– Olympialaiset motivoivat minua, sillä ne voivat olla viimeiset olympialaiseni. Olympiakulta on tavoitteeni ja teen kaikkeni, että olisin hyvässä kunnossa Sotsissa. Theresen kanssa harjoittelu motivoi minua. Hänen kehittymisensä motivoi minua olemaan parempi koko ajan.

Björgen sanoi jo aiemmin Hevoskuurin haastattelussa, että alkukaudessa hänelle tärkeintä on hyvä tunne. Sitä samaa hän toisti torstainakin, ja samaa sanoi Johaugkin.

– Tunne on tärkeä, ja toivottavasti Beitostölenin tunne on myös täällä, vahvasti kauden avannut Johaug sanoi.

- Heidi Lehikoinen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

 


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri