Olli-Pekka Kärkkäinen on tyytyväinen huippu-urheiluajattelun heräämiseen kestävyyslajeissa

Kestävyyslajien lajiryhmävastaavan työ on pitänyt Olli-Pekka Kärkkäisen työn touhussa koko vuoden. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kestävyyslajien lajiryhmävastaavan työ on pitänyt Olli-Pekka Kärkkäisen työn touhussa koko vuoden. Kuva: Hevoskuuri.fi

Vajaan vuoden verran Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kestävyyslajien lajiryhmävastaavana toiminut Olli-Pekka Kärkkäinen on sitä mieltä, että oikeanlaista huippu-urheiluajattelua on nähtävissä jokaisessa kestävyyslajissa. Hevoskuuri tapasi pitkän linjan kestävyysurheilun ammattilaisen ja kyseli, mikä on Suomen kestävyysurheilun nykytilanne.

{akeebasubs *}Aikanaan mm. Suomen ja Tanskan suunnistusmaajoukkueen päävalmentajana sekä Tanskan yleisurheilumaajoukkueen luotsina toiminut ja Etelä-Afrikassa harjoituskeskusta pitänyt Olli-Pekka Kärkkäinen ei epäröinyt, kun Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaavien paikat tulivat hakuun.

– Tämä oli ainutlaatuinen mahdollisuus ja halusin ilman muuta lähteä kokeilemaan kykyjäni, Kärkkäinen sanoo päätöksestään pyrkiä kestävyyslajien lajiryhmävastaavaksi.

Alun haasteita ja rajalliset resurssit

Kärkkäisen toimi lajiryhmävastaavana ei ole kuitenkaan päätoiminen, sillä hän työskentelee myös Jyväskylässä LIKESin (Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö ) palkkalistoilla.

– Teen töitä Likesille kaksi päivää viikossa ja tässä Olympiakomitealle kolme päivää viikossa. Mutta tällaisena osa-aikaisena tämä työ ei voi jatkua ja miten tästä jatketaan, on vielä avoinna, viime talvena 1+3 -vuotisen sopimuksen tehnyt O-P Kärkkäinen sanoo ja kertoo, ettei jatkosopimusta ole vielä tehty.

– On mahdotonta tehdä tätä työtä niin hyvin kuin haluaisi, mikäli ei pysty keskittymään tähän täysillä, vaan välillä on vietävä ajatukset myös toiseen työhön. Minulla on vastuulla yli kymmenen lajia, ja monella näistä ei ole esimerkiksi omaa lajipäällikköä, kuten esimerkiksi hiihto, niin töitä on yllin kyllin. Minulla ei ole myöskään yhtään apuhenkilöä, vaan kollegoiden kanssa tässä lähinnä keskustellaan ja samalla rakennetaan uutta kuviota, Kärkkäinen kertoo osittain rajallisista työskentelymahdollisuuksistaan.

Uusien kuvioiden ja systeemien rakentaminen on vienyt oman aikansa ja ollut pois varsinaiselta kentältä olosta, mikä selvästi harmittaa Kärkkäistä.

– Se on ollut pienoinen pettymys, kuinka paljon aikaa tähän kaikkeen linjaamiseen menee, kun pitäisi olla kentällä hienhajussa mukana. Kyllä se on ollut yllätys, kuinka paljon on ollut hallinnollista puolta, Kärkkäinen tuumii ja sanoo, että jossain vaiheessa on tehtävä tarkistusta toimenkuvaan.

– Eri lajien leireillekin olisi hyvä päästä mukaan. Tänä vuonna olen ollut vain noin 25 kertaa yhdessä eri lajien kanssa. Enkä ole pystynyt tapaamaan kaikkia potentiaalisia urheilijoita lainkaan tänä vuonna, Kärkkäinen sanoo.

Muutama kehitysidea Kärkkäiseltä löytyy tähän tilanteeseen, jossa aika ja resurssit eivät riitä kaikkeen.

– Ehkä pitäisi ottaa vähemmän lajeja tähän mukaan ja keskittää toimintaa enemmän painopistelajeihin. Ja mikäli itse jatkan tehtävässä, niin päätoimisena silloin, jotta ei tarvitse miettiä toista duunia samanaikaisesti.

Asioita viety eteenpäin – lajit olleet aktiivisia

Mutta on Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö vienyt asioita eteenpäinkin, mikä saa O-P Kärkkäisen tyytyväiseksi.

– Tosi monta asiaa ollaan saatu vietyä eteenpäin. Yhtenä esimerkkinä käy kestävämmät perusteet rahanjaolle. Ei tuki ole kasvanut, mutta nyt pystymme paremmin perustelemaan rahan jaon. Tukien ei ole tarkoitus olla palkintoja, vaan investointeja. Mielelläänhän sitä investoisi joka lajiin, mutta se ei ole mahdollista ja on myös muistettava, ettei raha ole ainoa autuaaksi tekevä tekijä.

Myös eri kestävyyslajien tekemä työ kuluneen vuoden aikana saa kiitosta Kärkkäiseltä.

– Olen hirmu tyytyväinen tehtyyn työhön. Tänä vuonna on jokaisessa kestävyyslajissa viety huippu-urheiluajattelua eteenpäin. Lajit on laitettu miettimään, että miten resurssit pitäisi suunnata ja tämä vie toimintaa eteenpäin ja jokainen laji on näitä asioita oikeasti pohtinut tänä vuonna, O-P jakaa kiitosta kestävyyslajeille.

Paljon esillä ollut urheilijan polku on Kärkkäisen mukaan tehty Huippu-urheilun muutosryhmän Humun toimesta ja sen ajattelun mukaan nyt pyritään toimimaan.

– Yritämme toteuttaa sitä tosielämässä ja olemme koittaneet keskittää toimintoja. Tästä parhaana esimerkkinä on akatemia-ajattelu, jossa myös valmennusta ja tukitoimia on pyritty keskittämään, jotta ne palvelisivat urheilijoita.

Valmennuksen avuksi pyritään saamaan entistä enemmän päätoimisia valmentajia.

– Lisäksi meillä on yli 80 nuorten olympiavalmentajaa (NOV), jotka pääsevät valmentamaan päätoimisesti. Meillä on tosin tavoitteena saada 200 valmentajaa, eli tavoitteesta ollaan vielä jäljessä. Tällä toiminnalla ei mitenkään väheksytä niitä innokkaita vapaaehtoisia valmentajia ympäri Suomen, mutta tarvitaan myös niitä, jotka pääsevät keskittymään valmentamiseen täysipainoisesti ja kunnolla. Samalla nämä pääsevät koordinoimaan valmennustoimintaa Suomessa, Kärkkäinen kertoo nuorten olympiavalmentajista.

– Ja toki paikallinen seurayhteistyö on äärimmäisen tärkeää. Tässä on huomannut vähitellen, että aika on kypsynyt tälle uudelle huippu-urheiluajattelulle ja pikku hiljaa ajatus on mennyt perille, kun tarpeeksi paasaa, Kärkkäinen naurahtaa.

Yksi esimerkki Olli-Pekka Kärkkäisen aikaansaannoksista on KIHU:n ja Suomen hiihtomaajoukkueen yhteistyö leireillä ja urheilijaseurannassa.

– Se on ollut meidän Huippu-urheiluyksikön isoin yksittäinen panostus tänä vuonna. Siinä on mukana urheilijaseuranta ja asiantuntijajärjestelmä ja tämän ansiosta esimerkiksi valmentajat Heikki Pusa ja Matti Haavisto ovat päässeet osallistumaan kaikille harjoituskauden leireille., Kärkkäinen sanoo ja kertoo, että projekti kestää tällaisenaan Sotshiin saakka ja jatkoa tarkastellaan sitten uudelleen.

Toinen esimerkki on paluun kilparadoille tehneen Jukka Keskisalon ja Niclas Sandellsin sekä maajoukkuesuunnistajien yhteinen harjoitusleiri Etelä-Afrikassa joulun jälkeen ja jossa paikalla on myös mukana suunnistusmaajoukkueen hieroja Olli Andersson.

Kestävyysurheilun haasteet Suomessa

Aitiopaikalta vajaan vuoden verran Suomen kestävyysurheilu seurannut Olli-Pekka Kärkkäinen sanoo, että haasteita suomalaisessa kestävyysurheilussa riittää ja menestys on kovan työn takana.

– Harjoituskulttuuri on kapealla pohjalla ja meillä on Suomessa suppea joukko, joilla on edellytyksiä maailman huipulle. Yksinkertaisesti riittävän kovaa harjoittelua ei vielä kestetä kunnolla ja ehkä urheilijoita pitäisi ajaa pehmeämmin sisään, kun paikat eivät oikein tunnu kestävän. Menestystä voisi hakea pidemmällä tähtäimellä, Kärkkäinen sanoo.

– Tämä on myös yhteiskunnallinen juttu ja harjoittelun määrä ei ole tarpeeksi monella riittävällä tasolla ja tarvittaisiin enemmän urheilijoita, jotka ovat valmiita kestämään kovan harjoittelun. Toki meiltä löytyy myös poikkeuksia, jotka menestyvät ja joilla on oikea asenne. Tästä ovat hyvinä esimerkkeinä nuoret Oona Kettunen ja Johanna Matintalo, jotka menestyvät myös useammassa lajissa, Kärkkäinen nostaa muutamia nuoria lupauksia esille ja jatkaa ,että Oona Kettusen ajatuksia on ollut hieno kuunnella ja lukea.

Kärkkäinen perää myös lajien välistä yhteistyötä.

– Lajien välinen yhteistyö on tärkeää ja se, että ihmiset tuntevat toisensa yli lajirajojen. Akatemioiden kautta yhteistyö toimiikin hyvin ja niihin se hyvin sopii. Kestävyyslajien tulisi myös oikeasti mietittävä, että kuinka lajeja saadaan kiinnostavimmiksi. Esimerkiksi jos Vuokatin MM-suunnistukset ei tuo uusia harrastajia lajin pariin, niin kuinka se sitten olisi mahdollista. Tällaiset tapahtumat tulee hyödyntää, Kärkkäinen sanoo ja myöntää, ettei tämän päivän nuoria 13-14-vuotiaita pimeä metsä ja suunnistus välttämättä kauheasti houkuttele.

– Mutta kyllä Suomessa on aina ollut lupauksia ja meidän tehtävä on pitää huolta niistä, jotka ovat oikeasti innostuneita ja lahjakkaita urheilijoita, valtavan kokemuksen eri kestävyyslajeista itselleen kerännyt Olli-Pekka Kärkkäinen sanoo loppuun.

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri