Juoksuvalmennuksen kulmakivi

Kuvituskuva: Jarno Maimonen

Kuvituskuva: Jarno Maimonen

Tässä artikkelisarjassa käsitellään nuoren kestävyysjuoksijan valmentamista. Tämän artikkelin aiheena on nuoren juoksijan talvikauden harjoittelu. Seuraavat kaksi artikkelia käsittelevät aiheita kevään ja kesän harjoittelu sekä motivaatio ja kilpaileminen.

 

Valmentajan ja juoksijan 100 prosenttinen suhde

Valmentajan ja nuoren juoksijan matka kohti aikuisikää saa parhaan alun molempien sitoutuessa valmennustapahtumaan mahdollisimman tarkalla tavalla.

Juoksijan ja valmentajan ensimmäinen yhteinen vuosi saattaa sujua monellakin tavalla totuttelun merkeissä. Ja on myös niin, että jos valmentajalla on yhtäaikaisesti suojatteinaan muutamiakin nuoria, niin vain osa heistä jaksaa jatkaa juoksemista aina yleiseen sarjaan asti.

Tästä huolimatta juoksuvalmentajan tulee valmentaa jokaista nuorta 100 prosentin suuruisesti jo siitäkin syystä, että nuoret kehittyvät juoksijoina kukin omalla tahdillaan suhteessa peruslahjakkuuteen ja harjoitusahkeruuteen, mutta myös vähitellen nousevaan lajirakkauteen.

100 prosentin vaatimus voi kuitenkin olla kohtuuton esimerkiksi 15-vuotiaalle nuorelle, mutta varttuessaan nuoren tulee ymmärtää asenteen merkitys osana urheilijana menestymistä. Hyvässä valmennussuhteessa asennetta ja uskoa kuvaavat prosentit ovat valmentajalla ja juoksijalla samansuuruiset, sillä jo muutaman prosentin poikkeama saattaa vaurioittaa kaksikon yhteistyötä puolin ja toisin. 

Kestavyysurheiluplus

Tämä artikkeli on vain tilaajille.

Tilaa Kestävyysurheilu+ ja kaikki sisällöt ovat käytössäsi!

Tilaa Kestävyysurheilu+

Jos olet jo tilaaja, kirjaudu alla.

Kirjaudu sisään lukeaksesi artikkelin.


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri