Ohtonen: SM-kisat olivat viimeinen buustaus Iivon kunnolle

Iivo Niskasen kunnon kehitys sairasvuoteelta maailmanmestariksi on ollut huimaa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Iivo Niskasen kunnon kehitys sairasvuoteelta maailmanmestariksi on ollut huimaa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Ramsaun leiriin asti kaikki näytti Iivo Niskaselle enemmän kuin hyvältä. Sitten tuli virus, joka painui poskionteloihin. Kun hiihtäjäkollegat virittivät kilpailukauden iskuaan, Niskanen oli käytännöllisesti katsoen telakalla joulukuun alkuun asti. Sen jälkeen hän pääsi nopeasti kuntoon, joka riitti olympiaedustukseen ja toi nuorten MM-kultaa.

{akeebasubs *} – En tiedä, olenko päässyt kuntoon nopeasti, mutta lähtökohdat olivat syksyllä aika kovat. Mitään älytöntä lentoa ei ole vielä ollut, mutta koko ajan parempaa, toppuutteli Niskanen nuorten MM-kultaa voitettuaan.

Hän kilpaili Val di Fiemmessä, koska kilpailut ovat jääneet kovin vähiin tällä kaudella. Kauden avaus oli Vuokatissa Skandinavia-cupissa, jossa hän hiihti 15 kilometriä perinteisellä. Silloin harjoittelua oli kahteen kuukauteen mahtunut kaksi ja puoli viikkoa.

– Hävisi itseluottamus ja hävisi kunto. Siitä on aika hankala nousta. Ennen tätä oli kaksi kovempaa treeniä, muuten on ollut kevyttä. Ei hirveän vahva kuukausi ole ollut. Onneksi olen nyt terve, että pystyn kilpailemaan, Niskanen sanoi kauden avauksensa jälkeen.

Silloin hän ei ajatellut ensisijaisesti olympialaisia vaan sitä, että pääsisi jälleen kuntoon. Se tapahtuikin niskasmaiseen tyyliin nopeasti, ja Skandinavia-cupissa 15 kilometrin perinteisellä tullut viides sija tammikuun alussa pohjusti olympiavalinnan.

– Sen jälkeen asiat ovat menneet suunnitelmien mukaan. SM-kisat mietityttivät eniten. Oli etukäteissuunnitelmana, että kaikkina kolmena päivänä hiihdetään. Kaikki hiihdettiin, vaikka pakkanen nostaa kuormitusta keuhkoillekin. Ne kisat olivat kuitenkin viimeinen buustaus kunnolle, valmentaja Olli Ohtonen sanoo.

Ohtonen on valmentanut Niskasta viime keväästä lähtien. Hän ei huolestunut, vaikka sairastelun vuoksi "aika paljon" asioita jäi tekemättä.

– Kun Iivon lahjakkuuden tietää, en ollut huolissani. Hyvää oli, että hän pystyi kuitenkin pikkuisen aerobista harjoittelua tekemään, perusta pysyi sitä kautta yllä. Sairasteluista kisakuntoon toipuminen on äärimmäisen yksilöllistä, Iivo toipuu nopeasti.

Kun ammattiurheilija ei pariin kuukauteen voi kunnolla tehdä työtään, se ei ole helppoa henkisestikään. Kuitenkin ammattiurheilija myös tietää, että liialla innokkuudella voi pilata vielä enemmän. Kun Niskanen marraskuun loppupuolella pääsi varsinaisesti harjoittelemaan, maltti oli valttia.

– Varovasti piti aloittaa, ensin oli ihan perusharjoittelua Lapissa. Vaiheittain piti aloittaa. Kinkkistä oli, että kisakausi oli siinä päällä, Ohtonen muistelee.

– Kilpailemiseen elimistö reagoi tosi voimakkaasti. Kuormituksen annostelun kanssa oli oltava tarkkana. Ensimmäisissä kovissa harjoituksissa näin, että jos ei isompia takapakkeja enää tule, hän pääsee hyvään tuloskuntoon nopeasti.

Ohtosen mukaan Niskasen vire oli jo nuorten MM-kultamatkalla "lähes tapissaan". Kunto sen sijaan voi vielä hieman parantua olympialaisiin mentäessä.

– Ensimmäinen asia on pysyä terveenä. Ne ovat Iivolle ensimmäiset aikuisten arvokisat, jossa tavoitteena on tehdä hyviä perussuorituksia, Ohtonen linjasi maltillisesti.

- Heidi Lehikoinen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri