Kolmannen polven suunnistaja Severi Kymäläinen aloittaa MM-uransa Italiasta

Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläinen on noussut sprinttisuunnistuksessa Suomen kärkikaartiin. Kuva: kestävyysurheilu.fi

Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläinen on noussut sprinttisuunnistuksessa Suomen kärkikaartiin. Kuva: kestävyysurheilu.fi

Severi Kymäläinen on yksi kolmesta suomalaisesta Tampereen Pyrinnön suunnistajasta ensi viikolla alkavissa MM-kilpailuissa. Italiassa hän juoksee vain sprintin ja mahdollisesti sprinttiviestin, mutta tulevaisuudessa myös muut matkat kelpaavat hänelle.

{akeebasubs *} Severi Kymäläinen on suunnistaja jo kolmannessa polvessa. Perheessä ja suvussa kulkenut laji tarkoittaa yleensä sitä, että nuoremman polven suunnistaja voi sanoa suunnistaneensa koko ikänsä. Kymäläisen kohdalla tässä ei tehdä poikkeusta. Kilpailut kävivät tutuksi jo hyvin nuorena hänen isänsä suunnistaessa Suomen huipulla. Nuorempana Kymäläinen harrasti myös jalkapalloa ja tennistä, mutta lajivalintaa ei käytännössä tarvinnut tehdä, sillä suunnistus oli ykköslaji jo varhaisista vaiheista lähtien.

23-vuotias Hervannassa asuva Kymäläinen on siitä harvinainen tapaus Suomen maajoukkueessa, että hän ei käynyt junioriurallaan nuorten MM-kilpailussa. Tähän osasyynä olivat terveysongelmat kahtena viimeisenä junnuvuotena, mutta mikään junnutähti Kymäläinen ei koskaan ollut. Aikuisten sarja on tuonut alusta lähtien ehjiä ja terveitä harjoitusvuosia, mikä näkyy nyt MM-paikan realisoitumisena.

Tampereen Teknillisessä yliopistossa opiskeleva Tampereen Pyrinnön mies satsaa tosissaan suunnistukseen. Viime talvena hän vietti kolme viikkoa Kanariansaarilla juoksuleirillä yhdessä Sveitsin maajoukkuesuunnistajien kanssa. Helmikuussa vierähti niin ikään kolme viikkoa maajoukkueen leirikeskuksessa Espanjassa. Tähän kun lasketaan mukaan huhtikuinen EM-kisareissu Portugaliin sekä sitä edeltänyt parin viikon valmistautumisleiri, ei ole yllätys ettei talven ja kevään aikana mieheen törmännyt kertaakaan Kaupin hiihtoladuilla tai poluilla.

-Enemmän tuli varmaan oltua ulkomailla kuin Suomessa, Kymäläinen laskee.

Parhaat mahdollisuudet sprintissä

Kauteen 2014 Kymäläinen lähti kokonaisvaltainen kehittyminen mielessään. Portugal O-meetingissä tehdyt erinomaiset suoritukset olivat merkki onnistuneesta talvesta ja näiden juoksujen avulla Kymäläinen kampesi itsensä EM-joukkueeseen. EM-sprintissä hän juoksi sijalle 33. Tuo sijoitus ei ollut vielä maailmanluokan näyttö, mutta se oli kuitenkin toiseksi paras suomalaistulos miesten puolella, joten mahdollisuudet MM-kilpailuihin olivat olemassa. Pikkuhiljaa kauden päätavoitteeksi alkoikin erottua MM-kilpailut ja niissä sprintti.

-Tiesin, että tällä hetkellä parhaat mahdollisuuden päästä MM-kisoihin olivat sprintissä, joten tänä vuonna sprinttimatkat saivat riittää tavoitteina, Kymäläinen valaisee.

Kesäkuun alun maastomatkojen näyttökilpailut hän jätti kokonaan väliin.

-Ajattelin, että metsämatkoille minun olisi pitänyt antaa niin kovat näytöt päästäkseni joukkueeseen. Ehkä voitto olisi ollut riittävä näyttö, koska minulla ei kuitenkaan ole aiempia kansainvälisiä näyttöjä niiltä matkoilta, Kymäläinen perustelee.

Hän olisi ollut ilman muuta mittaamassa tasoaan muiden suomalaisten kanssa, mikäli näyttökilpailu olisi järjestetty Suomessa, mutta viiden päivän matka Italiaan olisi vienyt liikaa resursseja perusharjoittelulta tärkeään aikaan keskikesän alla.

Sprinttiin pääsy on tänä vuonna helpompaa myös sen vuoksi, että Mårten Boström on mukana kisassa hallitsevan maailmanmestarin mandaatilla. Suomi sai siis asettaa kisoihin poikkeuksellisesti neljä miestä.

Kisalippu Imatralta

EM-kilpailujen jälkeen maailmancupin kalenteri ei tarjonnut kuin yhden sprintin ja se oli Imatralla juuri ennen Jukolaa. Oli siis etukäteen tiedossa, että tämä kilpailu ratkaisee hyvin paljon siinä, ketkä Suomea Venetsiassa edustavat. EM-sprintin toiseksi paras suomalaisveto toi paikan Imatralle ja Vuoksen erittäin vaikeassa kilpailussa Kymäläinen suunnisti komeasti kymmenenneksi heti hallitsevan maailmanmestarin Mårten Boströmin takana. Kahden maailmancupin sprinttikilpailun jälkeen Kymäläinen oli ollut molemmilla kerroilla Boströmin jälkeen toiseksi paras sprintteri. Ei tarvinnut enää arvailla nähdäänkö Pyrinnön miestä MM-kisoissa vai ei.

SeveriKymalainen060614Tampereen näyttökilpailussa tämä rasti ei tuonut leimaa Severi Kymäläisen kilpailukorttiin. Imatran maailmancupissa meni paremmin. Kuva: kestävyysurheilu.fi

Sijoitustavoitteita kisojen ensikertalainen ei aseta. Sekuntipelissä on vaikeaa arvioida minne oma panos riittää, mikäli ei vielä kuulu kilpailun voittajasuosikkeihin.

-En voi muiden suorituksiin vaikuttaa. Täytyy vain tehdä asiat itse niin hyvin kuin mahdollista ja katsoa mihin se sitten riittää, Kymäläinen vastaa toimittajan perinteiseen kysymykseen tavoitteista.

Sprintin erikoismieheksi Kymäläinen ei itseään laske, vaan hän tavoittelee menestystä kaikilla matkoilla. Osoitus hyvästä yleismiehen tasosta on kahden viikon takainen suunnistus Vehmersalmella. Kuopio-Jukolassa Kymäläinen juoksi 10 kilometrin mittaista pimeää kolmatta osuutta Tampereen Pyrinnön joukkueessa. Tuloksena osuuden nopein aika, joka siivitti miesten puolella uutta tulemista tekevän seuran viestin sijalle 21 alkuosuuksien vaikeuksien jälkeen. Osuusajoissa miehen taakse jäivät muun muassa ruotsalaiset yösuunnistustaiturit Olle Boström ja Albin Ridefelt sekä Ruotsin joukkueessa MM-kisoissa pitkää matkaa juokseva Filip Dahlgren.

Jukola ei häiritse MM-valmistautumista

Jukolan viesti vain kolme viikkoa ennen MM-kisoja asettaa haasteen urheilijalle. Valvottu yö, pitkä osuus sekä mahdollinen kylmä sää altistavat väsymykselle ja sairasteluille. Severi Kymäläinenkään ei selvinnyt Vehmersalmen yöstä täysin terveenä vaan seuraavalla viikolla mies kärsi flunssasta. Jukolan väliin jättäminen ei tule kysymykseenkään silloin kun puhutaan suomalaisista suunnistajista. Kymäläisen mukaan Jukola ei häiritse MM-valmistautumista jos sen ei anna häiritä.

-Jukola on yksi kauden tärkeimmistä tavoitteista muutenkin. MM-kilpailu ja Jukola ovat minulle todella tärkeitä kilpailuita, joten siitä palautuminen ottaa sen ajan minkä se ottaa, eikä siinä sen kummempaa.

Tauko sprintistä

MM-kisojen jälkeen Severi Kymäläinen pitää viikon tauon urheilusta. Tämän jälkeen harjoittelu alkaa uudestaan, jolloin hän suuntaa Lappiin yhdessä sveitsiläisen seurakaverinsa kanssa. Syksyllä ohjelmassa on vanhaan tuttuun tapaan SM-kilpailuja, jotka ovat tärkeitä kilpailuja, mutta joihin lähdetään ilman suurempia paineita.

-Tässä on nyt kevät ja kesä täynnä arvokisoja ja maailmancupia. Ei SM-kisoihin jaksa enää erikseen tähtäämään kun on MM-kilpailut jo takana, hän selventää.

Todennäköisesti mies kuitenkin suunnistaa kaikki SM-matkat, mutta yksi asia harjoittelussa muuttuu heinäkuun puolivälin jälkeen.

-Sprintti saa kyllä sitten vähäksi aikaa jäädä, Kymäläinen kertoo.

Syksyn jälkeen alkaa taas harjoittelu kohti kautta 2015.

Tuolloin sprintti on jälleen matka muiden joukossa.

-Kaikki matkat mielessä mennään, Kymäläinen suunnittelee talvea.

Kestävyysurheilu.fi toivottaa Severille menestystä Venetsian kaduilla!

-Juho-Veikko Hytönen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri