Jukka Vastaranta kiertää kisoja jälleen Suomesta käsin

Jukka Vastarannan katse on jo suunnattu Rion 2016 olympialaisiin. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Jukka Vastarannan katse on jo suunnattu Rion 2016 olympialaisiin. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Jukka Vastarannan kulunut kausi on sujunut hyvissä merkeissä. MM-kisoissa Etelä-Afrikassa Vastaranta sijoittui hienosti viidenneksi ja Rion olympiapisteitäkin hän on jo ehtinyt hankkimaan. Ja viime viikonloppuna Vastaranta kruunattiin Suomen mestariksi Rovaniemellä. Kestävyysurheilu.fi tapasi Vastarannan hänen Medilaser-tallinsa järjestämässä Jämi84-maastopyöräkoulussa, jossa Vastaranta toimi viimeisen harjoituskerran vetäjänä.

{akeebasubs *} Kesäkuun lopulla Jukka Vastaranta sijoittui hienosti viidenneksi maastopyöräilyn MM-kisoissa (XCM)Etelä-Afrikassa. Tuota kilpailua Vastaranta kehuu yhdeksi uransa maastopyöräkisoista.

– Se oli tosi hyvä suoritus. Maastopyöräilyssä se oli urani parasta polkemista tähän asti. Myös EM-kisojen kakkossija suorituksena oli samalla tasolla. Minulla oli ihmeellinen jalka ja tunsi, että kulki oikeasti tosi hyvin.

Pientä epäonneakin oli sillä myös mitalisijat olivat kisassa mahdollista saavuttaa.

– Minulla meni rengas noin 30 km ennen maalia ja sen korjaamiseen tuhraantui se 2-3 minuuttia, eli saman verran mitä mitalista jäin. Tokihan sitä voi aina jossitella ,että miten olisi käynyt ilman tuota haaveria. Sen rengasrikon jälkeen annoin palaa ihan täysillä, kun ei enää ollut mitään menetettävää. Ja sen pienen tauon jälkeen sain oikein kunnon buustin vielä loppuun, Vastaranta kertasi MM-kisaansa Etelä-Afrikassa.

Suomesta käsin kisoja

Viime talvena Jukka Vastaranta asui Zürichin lähellä Sveitsissä yhdessä Sonja Kallion kanssa, joka oli siellä töissä. Nyt pariskunta on jälleen kotiutunut Etelä-Afrikan MM-kisojen jälkeen Suomeen tarkoituksenaan kiertää kisoja Suomesta käsin. Viime viikonloppuna Vastaranta kävi jo nappaamassa XCO:n suomenmestaruuden Rovaniemellä.

– Seuraavaksi on luvassa mm. Messilä Weekendiä, Jämi84, Korson uusi MTB-kisa, kilpailut Tanskassa, XCO:n MM-kisat Norjassa, Maratonin SM-kisat Hyvinkäällä ja niin edelleen. Nämä kisat voimme kisailla hyvin kotoa Suomesta käsin, Sveitsistä takaisiin Suomeen kotiutunut Vastaranta kertoo.

– Tämä on ensimmäinen vuosi kun Suomessa on näin paljon kisoja ja on saatu myös näitä UCI:n kisoja, joissa voi kerätä pisteitä olympialaisia varten. Ja Tahko ja Jämi on jo sen tason kisoja, että niitähän kannattaa jo ajaakin, Vastaranta iloitsee siitä, että Suomeen on saatu jo useampi tasokkaampi maastopyöräkisa.

Valkeakosken Korkeakankaallekin oli saatu aikaiseksi todella hieno kansainväliset mitat täyttävä kisa, jossa voitaisiin aivan hyvin käydä myös arvokisoja, Vastaranta jatkoi tyytyväisenä.

Ensi talveksi on kuitenkin tarkoitus jälleen lähteä Suomesta pois hieman lämpöisempiin ja lumettomiin olosuhteisiin polkemaan, mutta Sveitsiin kaksikko Vastaranta-Kallio ei aio enää palata.

– Varmaankin suuntaamme silloin Espanjaan, Vastaranta tuumii jo tulevasta talvesta näin kesän keskellä.

Ennen Suomeen tuloahan Jukka Vastaranta ja Sonja Kallio kiersivät Keski-Euroopan kisoja kahdestaan tallina ja tiiminä Sveitisistä käsin.

– Sonjan rooli oli toimia hierojana, managerina, huoltajana ja pullonantajana ja Jukan rooli oli toimia kuskina ja mekaanikkona, Sonja Kallio ja Jukka Vastaranta naureskelevat tiiminsä roolijakoa.JukkaVastaranta SonjaKallio150714Jukka Vastaranta ja Sonja Kallio ovat kiertäneet paljon kisoja kahdestaan ja kummallakin on ollut omat roolinsa kahden ihmisen tiimissä. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Olympiapisteiden metsästystä

Jukka Vastarannan pitkän tähtäimen tavoitteena on päästä Rion olympialaisiin 2016 ja olympiapisteiden alku Brasiliaan on jo alkanut. Valkeakosken voiton lisäksi Vastaranta sai myös arvokkaita olympiapisteitä Alpen Tourilta, jossa kilpailemisen hän valitsi EM-kisojen sijaan nimenomaan olympiapisteiden johdosta ja sen takia, että se kävi hyvänä valmistautumiskilpailuna MM-kisoja ajatellen.

– Nyt näyttää hyvältä olympiapisteiden suhteen, mutta kyllä apu olisi tarpeen myös muilta suomalaispolkijoilta ja siksi onkin suuri apu, että Suomeen on saatu näin monta kisaa, joissa arvokkaita pisteitä voi hankkia. Teoriassahan yksinkin voisi olympiapaikan saavuttaa, mutta kyllä käytännössä apua muilta tarvitaan, Jukka Vastaranta kertoo mahdollisuuksistaan saavuttaa olympiapaikka.

– Senkin takia näitä kisoja Suomessa nyt järjestetään, jotta suomalaisten olisi helpompi olympiapaikka saavuttaa, Vastaranta jatkaa.

Mutta muitakin tavoitteita Vastarannalla riittää ennen Rion kisoja.

– Nyt kun on MM-kisoissa ollut viides, niin tokihan sitä pitää kokeilla että yltääkö joku vuosi mitaleille asti MM-kisoissa.

– Seuraava minulle sopiva MM-kisa käydään tosin vasta 2016 Etelä-Ranskassa, jossa on sopivan vaihteleva rata. Ensi vuoden MM-kisoissa Italiassa on minulla vähän turhan isoja nousuja.

– Minulla sopii nimenomaan sellaiset nopeat mäkiset radat, joissa on mäkiä, mutta niitä voi kuitenkin ajaa vauhdilla. Sellaiset kisat, joissa on kolme tunnin nousua, ovat vielä vähän turhan kovia minulle, Vastaranta sanoo.

Näin keskikesällä kisojen lomassa Jukka Vastaranta on noudattanut pääasiassa seuraavanlaista ohjelmaa.

– Maanantaina (kisa alla) on yleensä tiukka hieronta, tiistaina kevyttä ajoa 1-2 tuntia, keskiviikkona ja torstaina tulee sitten joko määrää tai tehoa niin, että nämä ovat ne viikot oikeat treenipäivät ja silloin voi tulla myös sellaisia 4-5 tunnin lenkkejäkin. Perjantai on sitten täysi lepo ja silloin en istu pyörän selkään. Lauantaina tutustun tulevaan kisareittiin 1-2 tuntia ja sunnuntaina on sitten kilpailu, Vastaranta kertoo loppuun kesän tavallisesta viikko-ohjelmastaan.JukkaVastaranta150714Jukka Vastaranta ehti antamaan neuvoja ja opetusta myös Medilaserin Jämi84-maastopyöräkoululaisille. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

ulvang banneri