Missä on tahto, siellä on tie - Alberto Contadorin ura

Alberto Contador voitti tämän vuoden Espanjan ympäriajon. Kuva: All Over Press

Alberto Contador voitti tämän vuoden Espanjan ympäriajon. Kuva: All Over Press

Espanjan ympäriajon voitto oli Contadorille viides Grand Tour -titteli. Mitä miehen uralla on tapahtunut aiemmin?

{akeebasubs *} Alberto Contador syntyi Suomen itsenäisyyspäivänä vuonna 1982. Vanhemmat Francisco ja Francisca olivat muuttaneet muutamaa vuotta aiemmin Lounais-Espanjasta Barcarrotan kylästä Madridin eteläpuolelle Pintoon. Perheen kolmantena lapsena syntynyt Alberto on asunut siellä koko ikänsä.

Nuorena Contador pelasi jalkapalloa ja yleisurheili, mutta isoveli innosti hänet pyöräilyn pariin. Kilpailuissa Alberto alkoi käydä 15-vuotiaana ja hän liittyi madridilaisseura Real Velo Club Portilloon. Menestystä ei heti tullut, mutta ylämäissä Contador oli vahva jo ensimmäisinä kilpailuvuosinaan. Contadorin ensimmäiset palkinnot tulivatkin nuorten sarjan suurimpien kilpailujen mäkimenestyksestä.

20-vuotiaana Contador voitti alle 23-vuotiaiden Espanjan mestaruuden aika-ajossa. Heti seuraavana vuonna, 2003, hän debytoi ammattilaistallissa ONCE-Eroskissa ja voitti Puolan ympäriajon viimeisen etapin, joka oli aika-ajo.

Vuosi 2004 oli vasta 22-vuotiaalle Contadorille vaikea. Vuelta a Asturiasin ensimmäisellä etapilla Contador menetti tajuntansa ajon aikana. Hänet kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan. Syyksi ilmeni synnynnäinen rakennevika aivojen verisuonessa, mikä oli korjattava suurella leikkauksella. Kolme tuntia leikkauksen jälkeen Contador lausui äidilleen sanat, joista on tullut hänen tunnuslauseensa: "Missä on tahto, siellä on tie."

Kausi päättyi lyhyeen, mutta heti seuraavan vuoden alussa Contador oli mukana Australian ympäriajossa. Hän oli kuntoutunut erinomaisesti ja voitti yhden raskaimmista etapeista. Contador ajoi tuolloin Liberty Seguros-Würth -joukkueessa, mistä hän vuonna 2007 vaihtoi Discovery Channel -tiimiin. Nykyään Astana-nimellä kilpailevassa joukkueessa Contador voitti kauden aluksi Paris-Nice -ajon. Heti perään tuli voitto Castilla y León -kisassa.

Näiden voittojen jälkeen Contador oli yksi suosikeista Tour de Francen nuorten ajajien kilpailussa, mutta kokonaisvoittokamppailuun häntä ei vielä laskettu mukaan. Toisin kuitenkin kävi, ja neljä etappia ennen loppua Contador vaihtoi valkoisen nuorten kilpailun paidan kokonaiskilpailun keltaiseen. Hän piti paidan loppuun asti ja samalla hänestä tuli kaikkien aikojen seitsemänneksi nuorin Tour-voittaja.

Seuraavana vuonna Contador voitti sekä Italian että Espanjan ympäriajot. Ikää hänellä oli vasta 25 vuotta. Beijingin olympialaisissa Contador sijoittui aika-ajossa neljänneksi.

Kaudeksi 2009 Astanaan liittyi ammattilaispyöräilyyn paluun tehnyt Lance Armstrong, Contadorin nuoruuden idoli. Asetelma oli vaikea, eikä Contador suinkaan keskittynyt ihailemaan esikuvaansa. Molemmat starttasivat Tour de Francelle ykköskuskeina, molemmat halusivat voittaa. Eivät he tietenkään tuossa tilanteessa tulleet toimeen keskenään. Contador taisteli kisaviikot läpi muusta tallista eristyksissä ja hänet palkittiin uran toisella Tour-voitolla. Armstrong oli kolmas, mutta hänen tuloksensa hylättiin myöhemmin positiivisen doping-näytteen vuoksi.

2010 Contador voitti jälleen Tourin. Tilanne Astanassa oli kärjistynyt siihen pisteeseen, että Contador päätti vaihtaa tallia. Hän kirjoitti sopimuksen Saxo Bank-SunGardin kanssa, mutta ennen kuin Contador ehti ajaa uudessa tallissaan, hän antoi positiivisen doping-näytteen voitokkaan Tour de Francen aikana.

Contadorin tiimin mukaan klenbuterol-niminen aine oli tullut Contadorin syömästä pilaantuneesta lihasta. WADA taas piti todennäköisenä, että aine oli tullut verensiirrossa tai pilaantuneesta ravinnelisästä. Contadoria puolustaneiden näkökantojen mukaan kukaan ei olisi niin tyhmä, että ottaisi testissä helposti näkyvää ainetta kesken Tourin, jos haluaisi käyttää dopingia.

Contador menetti kolmannen Tour-voittonsa, samoin kevään 2011 Giro d'Italian voiton, jonka hän ehti ajaa ennen kahden vuoden kilpailukiellon langettamista. Kilpailukiellon asettamista oli mutkistanut Espanjan pyöräilyliitto, joka piti Contadoria syyttömänä.

Aiemmin Contador oli ollut lyhyessä kilpailukiellossa vuonna 2006, kun hänen epäiltiin osallistuneen laajaan doping-verkostoon, Operaatio Puertoon. Contador ja neljä hänen tallikaveriaan Astana-Würthissä (Contadorin Astanaa edeltänyt talli, ei liity nykyiseen Astana-joukkueeseen) vapautettiin kuitenkin pian todisteiden puuttuessa. Vyyhtiä tutkittiin lisää seuraavana vuonna, ja Contadorin nimi esiintyi useissa dokumenteissa. Ilman raskauttavia todisteita Contador ei koskaan joutunut suurempiin seuraamuksiin. Itse hän antoi julkisuuteen lausunnon puhtaudestaan ja sanoi olleensa väärässä joukkueessa väärään aikaan, minkä vuoksi hänen nimensä oli "jotenkin joutunut asiakirjoihin".

Contadorin klenbutarolista tullut kilpailukielto päättyi elokuussa 2012 ja hän ehti juuri parahiksi mukaan Espanjan ympäriajoon. Paluu toi heti voiton, reilun minuutin erolla Alejandro Valverdeen. Joukkueen nimi vaihtui Saxo-Tinkoffiksi.

Eniten Contador on jahdannut Ranskan ympäriajon voittoa monen vuoden tauon jälkeen. Vuoden 2013 yritys päättyi neljänteen sijaan. Tänä vuonna Contador kaatui kymmenennellä etapilla ja joutui keskeyttämään. Kuntouduttuaan nopeasti säärimurtumasta hän päätti osallistua Espanjan ympäriajoon, missä Contador ajoi vakuuttavan varmasti voittoon.

Tänä syksynä Contador jättää MM-kilpailut väliin, mutta aikoo kilpailla jälleen Giro di Lombardiassa 5. lokakuuta. Vaikka Espanjan ympäriajon päättymisestä ei ole kulunut viikkoakaan, Contador on jo miettinyt seuraavaa kautta. Silloin hän haluaa voittaa Tourin ja taistella pahimmiksi kilpakumppaneikseen nimeämiään Chris Froomea ja Nairo Quintanaa vastaan.

- Outi Ojanen


http://www.albertocontadornotebook.info/index.html
http://www.albertocontador.org/language/en/
http://www.cyclingnews.com/news/contador-froome-and-quintana-will-be-my-biggest-rivals-in-2015
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

 

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri