Aku Partanen tietää mitä 50 kilometrin kävelijältä vaaditaan

Zürichin EM-kisoihin valitun 22-vuotiaan Aku Partasen kävelijän ura on vasta alkutaipaleilla. Kuva: Jarno Maimonen

Zürichin EM-kisoihin valitun 22-vuotiaan Aku Partasen kävelijän ura on vasta alkutaipaleilla. Kuva: Jarno Maimonen

Kävelijä Veli-Matti "Aku" Partanen koki muutama viikko sitten mieluisan yllätyksen, kuultuaan että hänet on jo tässä vaiheessa valittu ensi kesän Zürichin EM-kisoihin. Vasta 22-vuotias Partanen on tietoinen lajinsa kovuudesta ja on valmis askel kerrallaan nousemaan maailman kävelyvalioiden joukkoon. Hevoskuuri tavoitti Aku Partasen ennen hänen pitkää Portugalin leiriään.

{akeebasubs *} Palataan kuitenkin alkuun vielä tuohon Zürichin EM-valintaan, josta Aku Partanen oli kovin mielissään. Partanen valittiin Zürichiin yhdessä toisen kävelijän eli Jarkko Kinnusen sekä keihäänheittäjä Tero Pitkämäen kanssa ensimmäisinä ensi kesän EM-kisoihin.

– En olisi arvannut, että jo tässä vaiheessa minut sinne valitaan ja kyllä se oli positiivinen yllätys. Nyt saan rauhassa keskittyä ensi vuoden elokuuhun ja tehdä suunnitelmat sen mukaan, Aku Partanen kertoo mielissään.

Partasen suunnitelmissa on kävellä yksi 50 kilometrin kilpailu ensi vuonna ennen EM-kisoja.

– Slovakian Dudincessa on 50 kilometrin kilpailu ensi maaliskuussa, jonka aion kävellä. Eli ensi kaudella on kaksi 50 kilometrin kisaa luvassa ja tässä aikaisessa valinnassa on sekin hyvä puoli, ettei kaikki jää yhden kortin varaan. Toisaalta Slovakian kilpailun ja EM-kisojen välillä on riittävän pitkä väli, jotta ehtii kunnolla palautua ja taas valmistautua EM-kisoihin, Partanen sanoo.

– Keväällä saattaa olla ohjelmassa myös joku 20 kilometrin kilpailu, mutta 50 kilometrin ehdoilla tässä jatkossa mennään. Ja mahdollisesti osallistun johonkin tapahtumaan, kuten Tuusulan 30 kilometrille tänä vuonna, ihan harjoitusmielessä, Helsingin Hakaniemessä asuva ja Eiran aikuislukiosta valmistuva ja jatkossa kauppatieteitä opiskelemaan pyrkivä Aku Partanen sanoo.

Vallun opeilla

Aku Partasen valmennuksesta vastaa toista vuotta entinen mestarikävelijä ja maailmanmestari Valentin Kononen, jonka neuvoja Partanen kovasti kiittelee. Kaksikon valmennussuhde alkoi Partasen mukaan pikku hiljaa.

– Toissa kesänä tultuani pääkaupunkiseudulle, aloin käymään Konosen pitämissä kävelytreeneissä ja tykkäsin niistä kovasti. Pikku hiljaa meidän valmennussuhde alkoi kehittymään ja päätin kysyä häntä valmentajakseni, koska Vallu tuntui oikealta henkilöltä minulle. Viime vuoden syksyllä hän sitten otti päävastuun minun valmennuskesta, Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Aku Partanen kertoo kuinka hänen ja Valentin Konosen valmennussuhde alkoi.

Entisen huippukävelijän opit miellyttävät nuorta Partasta.

– Vallu on varsin systemaattinen ja pohtii asioita. Mutta toisaalta hän on hyvin muuntautumiskykyinen ja pystyy reagoimaan asioihin ja tilanteisiin nopeasti.

– Kyllähän Vallun myötä tuli muutoksia harjoitteluun, varsinkin kun päämatka vaihtui 20 kilometristä 50 km:iin. Määrät kasvoivat ja pitkiin lenkkeihin tuli pituutta lisää. Samoin pitkiin lenkkeihin tuli myös vauhtia lisää ja olemme lähteneet tekemään niitä vauhdin kautta. Pitkissä lenkeissä olemme tehneet niin, että ensimmäinen kymppi mennään 140 sykkeellä, toinen 150 sykkeellä ja kolmas 160 sykkeellä. Samoin lenkin pituudessa olemme lähteneet 22 kilometristä ja kunnon kehittyessä lenkin pituus kasvaa vauhdin pysyessä samana, Partanen kertoo Konosen valmennusmetodeista.

Partanen myöntää, että on upea tilanne kun hänen esikuva ja idoli pikkupoikana, on lähtenyt valmentamaan kohti maailman kärkeä.

– Ilman muuta Vallun kokemuksista on paljon apua ja hyötyä, Partanen sanoo.

Harjoituskilometrit ovat 50 kilometrin kävelijällä kovaa luokkaa ja Partasellakin niitä tulee jo nuoresta iästä huolimatta ihan kiitettävästi.

– Kovimpina viikkoina kilometrejä tulee noin 200 ja kevyinä viikkoina noin sata. Rytmitys on yleensä sellainen, että kolmea kovaa viikkoa seuraa yleensä yksi kevyt viikko. Kävelyn lisäksi saatan tehdä harjoituskaudella iltapäivällä palauttavan 10 kilometrin juoksun tai vaikka tunnin pyöräilyn. Kilpailukaudella kävelyn osuus kasvaa ja silloin teen yleensä palauttavatkin lenkit kävellen. Lihaskuntoharjoittelu kuuluu myös luonnollisesti säännöllisesti ohjelmaan, Partanen kertoo harjoittelustaan.

Millaista on sitten 50 kilometrin kävelijän tehoharjoittelu?

– Saatan tehdä 3-5 kilometrin vetoja, joissa syke on aerobisen ja anaerobisen kynnyksen välissä. Myös 500-1000 metrin rytmi- ja nopeusvedot kuuluvat ohjelmaan, Partanen sanoo ja kertoo keskisykkeen kilpailussa olevan hyvin lähellä aerobista kynnystä.

Partasen mukaan 50 km:n kilpailussa alkuun on pidettävä huolta, ettei syke mene heti kynnyksen yli ja vasta viimeisellä kympillä ei tarvitse enää säästellä mitään.

– Syksyllä kehitimme myös oman tehoharjoituksen, jossa vedän kävellen valjailla ja kuminauhalla Vallua, joka tulee pyörällä perässä, eikä polje yhtään paitsi hieman ylämäissä tarvittaessa. Alamäissä hän painaa vastaavasti jarrua. Tämä on ollut hauska harjoitus ja Vallustakin on kiva painaa jarrua, Partanen naurahtaa.

Itsensä tiukille laittaminen viehättää

Seuraavaksi Aku Partasella on luvassa seitsemän viikon Portugalin leiri Monte Gordossa, jonne hän lähtee ensi lauantaina. Luvassa on määräharjoittelua ja pitkät lenkit leirillä tulevat olemaan 35 kilometrin luokkaa.
Seuranaan Partasella on alkuun seuranaan Konosen entinen valmentaja ja hieroja Markku Leppänen, myöhemmin paikalle tulee entinen kävelijä ja nykyinen valmentaja Reima Salonen muutaman kävelijän kanssa. Valentin Kononen pääsee seuraamaan suojattinsa harjoituksia viimeisellä viikolla.

Portugalin leirin jälkeen Partasen ohjelmassa on nopeampivauhtisempaa kävelyä Suomessa ja aikomuksena osallistuminen SM-halleihin. Tämän jälkeen on ohjelmassa jälleen leiri Portugalissa, tällä kertaa kolmen viikon mittainen, jonka jälkeen Partanen ehtii olla viikon kotona ennen kuin matkustaa Slovakiaan osallistuakseen tuohon maaliskuun 50 kilometrin kilpailuun. Tiivis harjoituskalenteri on siis nuorella kävelijällä luvassa, mutta tähän hän on valmistautunut ja asennoitunut.

Kävelyn löytämisestä omaksi lajikseen Aku Partanen kertoo seuraavaa.

– Kokeilin omassa seurassa kaikkia yleisurheilulajeja ja kun seurasta löytyi myös entinen olympiakävelijä Jani Lehtinen, niin hän kehotti kokeilemaan myös kävelyä. Eka kilpailu taisi olla piirinmestaruuskilpailut ja matkana 600 metriä. Taisin tehdä heti piirinennätyksen, niin siitä se lähti, Partanen naurahtaa.

Mikä kävelyssä sitten sinua viehättää?

– Kyllä se on se, kun saa laittaa itsensä kunnolla tiukille. Ja minä tykkään enemmän pitkistä matkoista ja kunnon kestävyyslajeista ja en minä varmaan niin hyvä muissa lajeissa olisi ollutkaan, Partanen kertoi mieltymyksestään kilpakävelyyn.

Millainen on sitten sinun mielestäsi hyvä 50 kilometrin kävelijä?

– Kyllä perusluonteenpiirteisiin kuuluu, ettei anna helposti periksi ja on asennoitunut niin, että jaksaa puristaa myös heikkojen hetkien yli, joita varmasti tulee kisan aikana. Kyllä se kovuutta vaatii.

– Minullakin on nyt ollut mentaalivalmentaja apuna ja käyn hänen luonaan säännöllisesti.

Tankkauksesta ja nesteen nauttimisesta kilpailun aikana Partanen kertoo olevansa vielä aika kokematon 50 kilometrin kisoissa.

– Minulla on neljä kisaa takana, joista kaksi ensimmäistä päättyi keskeytykseen. Itsellä on vielä aika vähän kokemusta tankkausta, mutta Vallulta olen saanut hyödyllisiä ohjeita ja ei se mitään ihmeellistä vaadi.

– Nestettä kuluu kilpailussa kelistä riippuen, mutta ainakin se 5-6 litraa menee ja kyllähän se tuntuu hurjalta määrältä, kun aamulla kantaa juomakassia, että tuo kaikkiko pitäisi juoda. Mutta kyllä se kaikki vaan menee kisan aikana, Partanen naurahtaa.

partanenaku250713Ensi kesän Zürichin EM-kisoissa Aku Partanen tavoittelee noin 3.50 aikaa. Kuva: Jarno Maimonen3.50:n lähelle tavoite ensi kesänä

Aku Partasen ennätys 50 kilometrillä on 3.58.50 ja ensi kaudella on tarkoitus lähteä tuota parantamaan.

– Maaliskuussa voisi olla tavoite 3.53 ja elokuun EM-kisoissa sitten 3.50 tuntumaan ja vaikka sen allekin. Kyllä se mahdollista on, kun viime kaudella en ihan parhaassa kunnossa päässyt kisailemaan viittäkymppiä.

Osallistuit myös ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Moskovassa (4:04:59/41.). Millainen kokemus se oli?

– Kyllähän ne olivat isommat kilpailut kuin nuorten kisat, mutta peruskuvio on pitkälti sama. Oli hyvä kokemus, ja siitä jäi hyvä maku suuhun, vaikka alkuun harmittikin tosi paljon, kun ei päässyt alle neljän tunnin.

Millaisin tavoittein lähdet sitten Zürichin EM-kisoihin?

– Jos Zürichissä pääsee alle sen 3.50, niin sija voisi olla 15 joukossa. Mutta se riippuu aina kelistä ja miten muut kävelevät, Partanen tuumii tulevista EM-kisoista.

Pitkä ura edessä

Mutta selvää on, että Partasen tavoitteena on pääsy maailman parhaiden kävelijöiden joukkoon. Partanen tietää myös sen, ettei kävelyssä pysty liian pitkiä harppauksia tekemään kerralla.

– Ensi kauden jälkeen tavoitteena voisi olla jatkossa parantaa kolme minuuttia kaudessa, niin Riossa (2016 olympialaiset) aika olisi jo aika hyvä. Mutta selvää on, että uran parhaat vuodet tulevat vasta Rion jälkeen, nyt 22-vuotias Partanen sanoo.

– Minulla on vielä monta vuotta uraa jäljellä ja kun rakentaa uraa järkevästi, niin tulosta tulee varmasti. Täytyy vain olla sitkeä ja valmis tekemään töitä monta vuotta tästä eteenpäin, nuori mies sanoo päättäväisesti ja tietää, ettei ole sitä kaikkein helpointa lajia itselleen valinnut.

Mielenkiintoisia ajatuksia päämäärätietoiselta kävelijältä. Mielenkiintoista on myös kuulla, mitä kaikkea sitä ehtii neljän tunnin kilpailusuorituksen aikana oikein ajatella.

– Ajatuksen pitäisi kohdistua tekemiseen ja tekniikan rentouttamiseen ja siihen, että hakee tasaista kilpailuvauhtia ja seuraa sykettä, eli itse kilpailusuoritukseen. Mutta kyllähän se ajatus välillä harhailee ja tulee ulkopuolisia juttuja mieleen. Lisäksi pitää olla valppaana, jos jotain yllättävää tapahtuu, niin reagoi maltilla eikä lähde hätäilemään. Kyllä sitä aika monenlaista ajatusta ehtii tulla mieleen ja aika vähän sitä itse asiassa kisan jälkeen muistaa kilpailusta. Ja onhan se niin, ettei se ajatus enää hirveästi kulje 35 kilometrin jälkeen, Veli-Matti "Aku" Partanen naurahtaa loppuun.

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}