Anttosen sisaruksilla tupladebyytti suunnistuksen MM-kisoissa

Vaajakosken Terän Antti Anttonen (vas.) ja Keuruun Kisailijoiden Sari Anttonen tuovat keskisuomalaisväriä suunnistuksen MM-kilpailuihin. Kuvat: Seppo Ojanen

Vaajakosken Terän Antti Anttonen (vas.) ja Keuruun Kisailijoiden Sari Anttonen tuovat keskisuomalaisväriä suunnistuksen MM-kilpailuihin. Kuvat: Seppo Ojanen

Molemmat suunnistajat tienasivat MM-kisalippunsa viimeisellä mahdollisella hetkellä. Antin isyysloma kuluu sprinttisuunnistuksen merkeissä.

{akeebasubs *}

Antti Anttonen ja Sari Anttonen valittiin molemmat ensimmäistä kertaa suunnistuksen MM-joukkueeseen. 29-vuotias Antti kilpailee sprintissä kisojen avauspäivänä. Seitsemän vuotta nuorempi Sari starttaa pitkälle matkalle.

Molemmat pääsivät arvokisojen makuun jo keväällä samoilla matkoilla Portugalin EM-taistoissa. Antin kisat päättyivät sprintin karsintaan, Sari oli pitkällä matkalla 27. Lisäksi molemmat ovat olleet mukana maailmancupin osakilpailuissa. Molempien MM-paikka oli kuitenkin iloinen yllätys.

-Vähän tipalle meni, kun EM-kisa meni huonosti, mutta onneksi viimeisen näyttömahdollisuuden eli Imatran maailmancupin kilpailu riitti, Antti summaa.

Viime vuoden kotikisojen sprintti oli hänelle tärkeä tavoite. Enduro-harrastuskin jäi vähemmälle, mutta kisapaikkaan Anttonen ei tuolloin aivan yltänyt. Tänä vuonna Suomella on Mårten Boströmin maailmanmestaruuden myötä sprintissä neljä starttipaikkaa.

-Kyllä silloin jo heti katsoin, että tuohon täytyy kyllä mahtua mukaan, Antti kertoo.

Sarinkin MM-paikka ratkesi vasta viimeisen näyttöpaikan jälkeen. Kansainvälisissä kilpailuissa tasaisesti onnistunut nuori nainen oli Norjan maailmancupin pitkällä matkalla komeasti seitsemäs. Ennen Norjaa kesäkuun alussa juostut MM-katsastukset eivät menneet huonosti, mutta eivät riittäneet vielä kisalippuun.

-Italian jälkeen ajattelin jo, että en vielä tänä vuonna pääse MM-kisoihin, eikä sekään olisi ollut valtava pettymys. Norjan jälkeen sitten jännitti, kun tiesin, että nyt voisi kisapaikka kuitenkin tulla. Tosi siistiä, että päästiin molemmat! Sari iloitsee.

Iltarasteilta alkuun

Anttoset ovat kotoisin Laukaasta. Sisaruksia on yhteensä viisi, ja kaikki heistä aloittivat jo nuorena äidin kyydittäminä iltarasteilla käymisen. Kolme veljeä suunnistelevat edelleen iltarasteilla ja kaikki olivat mukana Kuopion Jukolassa.

-Kun asuimme vielä kotona, kävimme yhdessä lenkillä ja isoveljiltä saattoi kysellä neuvoja, jos tarvitsi, Sari muistelee.

Nyt Sari asuu poikaystävänsä kanssa Seinäjoella ja Antti kihlattunsa, suunnistaja Merja Rantasen kanssa Jämsänkoskella, joten sisarukset tapaavat lähinnä kisoissa.

Isyyslomaksi MM-kisoihin

Antista tuli keväällä pienen tytön isä. Kevättalvella tapahtui myös työpaikan vaihto, ja samalla työaika piteni kolmesta päivästä viikossa täysimittaiseksi työviikoksi. Nyt Anttonen työskentelee tuotantosuunnittelijana Jämsänkoskella. Harjoittelu on kuitenkin sujunut suunnitelmien mukaan.

-Merjan ansiosta olen saanut harjoitella rauhassa. Kovin suuria määriä en ole koskaan reenannut, mutta tänä talvena juoksumäärät nousivat pikkuisen. Olen harjoitellut jo monta vuotta samalla kaavalla itse itseäni valmentaen, Antti kertoo.

MM-kisoihin Jämsänkoskelta matkaa koko perhe, kunhan vain juuri kastetulle vauvalle saadaan passi hankittua. Viime kesän MM-pronssimitalisti Merja Rantanen on tällä kertaa kannustajan roolissa.

-Samalla päästään koko perheen kesälomareissulle, Antti iloitsee rennoin mielin. Isyyslomapäivät kuluvat viikon mittaiseen MM-reissuun. Paluulippu on varattu jo maanantaiksi, joten sprinttiviesti ei liene miehen ohjelmassa.

Vielä tuleva MM-startti ei jännitä.

-Suurviesteissä jännitän ihan hulluna päiväkausia ennen kilpailua, koska siellä on pelissä muidenkin kisa. Henkilökohtaiset kisat pystyn ottamaan vähän rennommin.

Ennen MM-reissua edessä on vielä kenraaliharjoituskilpailu Tampere-suunnistuksen sprintissä perjantaina.

Uutta pontta valmentajavaihdoksesta

Sari Anttosen talvi oli hieman rikkonainen pikkuflunssien vuoksi, mutta kevääksi hän ehti jo oivaan kuntoon. Juniorina juoksukisoissakin menestynyt Sari oli aiemmin juoksuvalmentajan ohjauksessa, mutta vaihtoi viime kaudella valmentajaa. Nyt ohjelmaa on tehnyt Antti Örn.

sarianttonenKuvaSOSari Anttonen on saanut uutta potkua harjoitteluunsa valmentajanvaihdoksesta. Kuva: Seppo Ojanen

-Harjoittelu muuttui aika paljon. Ennen tein aika paljon esimerkiksi kovia tonnin vetoja, mutta nyt on tullut enemmän määrää. Olen ollut myös paremmin motivoitunut tekemään valmentajan kanssa sovitut harjoitukset kuin ennen, Sari kertoo.

Sari valmistuu syksyllä maanmittausinsinööriksi ja on tällä hetkellä oman alan hommissaan Seinäjoella 60-prosenttisella työajalla. Työt alkoivat toukokuussa.

-Töissä tulee paljon kävelyä maastossa, joten kahta harjoitusta päivässä töihin ei ole pystynyt yhdistämään, mutta muuten kesä on sujunut hyvin.

Sarin ohjelmassa ennen MM-reissua ovat vielä Sisä-Suomen rastipäivät. Italiassa hän ehtii ennen MM-starttia majailla viikon verran totuttelemassa yli tuhannen metrin korkeuteen, vaikka ei korkeus ole ongelmia aiheuttanut aiemmilla reissuillakaan.

Suorituksen kautta tulokseen

MM-kisoissa Anttoset eivät ehkä vielä taistele mitaleista, mutta onnistuessaan heillä molemmilla on mahdollisuudet erinomaisille sijoituksille.

-Ensimmäinen tavoite on selvittää sprintin karsinta, muistuttaa Antti, jolla viime kisoissa on ollut vaikeuksia karsinnasta suoriutumisen kanssa.

-Finaalissa tavoitteena on tietenkin hyvä suoritus, ja sitten olisin tyytyväinen sijoitukseen 20 parhaan joukossa, Antti sanoo.

Kahdesti Italian ylänkömaastoissa leireillyt Sari ei ole miettinyt sijatavoitteita ollenkaan.

-Aion tehdä hyvän suorituksen ja sitten katsotaan, mihin se riittää.

Antin ura jatkuu vuosi kerrallaan sen mukaan, miten motivaatiota syksyllä riittää. Pikkusisko Sarilla on pidemmän tähtäimen tavoitteita:

-Haluan olla suunnistuksessa maailman paras.

-Outi Ojanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}