Björgen hakee hyvää tunnetta

Marit Björgen tykkää kuunnella musiikkia Val Senalesin vähän tylsillä jäätikköladuilla. Kuva: Heidi Lehikoinen

Marit Björgen tykkää kuunnella musiikkia Val Senalesin vähän tylsillä jäätikköladuilla. Kuva: Heidi Lehikoinen

Marit Björgen on ollut viime vuosina naishiihdon kestomenestyjä, eikä mitalirohmun tahti näytä hiipuvan tulevanakaan talvena. Björgen on yhä norjalaisten ykkösnimi, vaikka nuoret haastajat ovatkin nostaneet tasoaan jatkuvasti. Hevoskuuri tapasi Björgenin Norjan maajoukkueen mediapäivässä Val Senalesissa.

{akeebasubs *}
Björgenille mediapäivätkin ovat jo tuttua kauraa. Jokainen paikalla oleva media saa tuokionsa ystävälliseltä ja vaatimattomalta vaikuttavan lajin supertähden kanssa, vaikka aika onkin rajoitettu viiteen minuuttiin mediaa kohden. Björgen vastailee kysymyksiin vuosien rutiinilla, ystävällisesti, kyllästymättä, hymyillen ja ilman uhoa.

Ennen mediatoimien täyttämää iltapäivää Björgen on muiden paikalla olevien hiihtäjien tapaan viettänyt aamupäivän jäätiköllä hiihtäen, enimmäkseen kuulokkeet korvillaan.

– Kuuntelen kaikenlaista musiikkia. En yleensä musiikkia treenatessani kuuntele, mutta täällä tuo latu on vähän tylsä, Björgen sanoo naurahtaen noin viiden kilometrin serpentiinipätkästä.

Björgenille tulevat olympialaiset ovat neljännet. Olympialaduilta muistoja on monenlaisia, sillä Vancouverin huikeita kultajuhlia edelsivät alavireisesti sujuneet Torinon kisat. Ne osuivat Oberstdorfin 2005 MM-kisojen jälkeen, ja niiden myötä harjoitteluun löytyi toimiva nykysapluuna, jossa pitkät rauhalliset lenkit tasapainottavat kovia tehoharjoituksia.

– Vuonna 2005 olin nuori ja kokematon, mutta jo korkealla tasolla. Sen jälkeen ei-niin-hyvinä vuosinani opin paljon sekä henkisesti että kropastani. Ne kokemukset ovat olleet tärkeitä (viime vuosien menestystä ajatellen), Björgen sanoo.

Miten paljon mietit tulevia arvokisoja harjoituskaudella?

– Harjoituskaudella ajattelen tulevia arvokisoja vähän, mutta otan päivän kerrallaan. Keskityn ennemminkin miettimään, miten voisin olla parempi hiihtäjä. Mielikuvaharjoittelua tulevasta en juurikaan tee.

Norjalaishiihtäjien vahvuutta selitetään usein kovalla joukkueella, jossa kovatasoinen ja hyvähenkinen ryhmä kannustaa jokaista jäsentään kehittymään. Kuinka paljon luotte taktiikkaa yhteislähtökisoihin?

– Ajattelemme vaan, että autamme toisiamme tilaisuuden tullen. Muuten olemme yksilöitä. Esimerkiksi Val di Fiemmessä teimme Theresen (Johaug) kanssa töitä kuultuamme saavamme eroa muihin. Minä tein töitä tasaisella, hän ylämäissä. Sitten ratkaisimme kärkisijat, Björgen kertoo esimerkin jokaisen omien vahvuuksien hyödyntämisestä.

– Joukkueessamme me urheilijat olemme hyviä kukin erilaisissa asioissa. Se kehittää meitä kaikkia. Minulle on erittäin motivoivaa nähdä muiden kehittyvän. Meillä on niin kovatasoinen joukkue, että tiedän samalla koko ajan, mikä on maailman huipun taso.

Trondheimin kupeesta Rognesista kotoisin oleva hiihtäjä on heikoimpinakin kausinaan usein aloittanut vahvasti ja ollut ensimmäisissä maailmancupeissa välillä jopa murskaavan ylivoimainen. Miten tärkeää hyvä alkukausi on sinulle?

– Olen aina ollut silloin hyvä. Sijoituksia tärkeämpää on tunne hiihtämisestäni. Jos olen kolmas ja tunne hiihdostani on hyvä, sijoitus ei niin haittaa, Björgen sanoo hymyillen.

- Heidi Lehikoinen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}