Esittelyssä uusi seurantaurheilija, suunnistaja Mikko Sirén

Mikko Sirén, SM-keskimatka 2014. Kuva: Seppo Ojanen

Mikko Sirén, SM-keskimatka 2014. Kuva: Seppo Ojanen

Kestavyysurheilu.fi:n lajeista suunnistus on ollut vielä vailla seurantaurheilijaa. Nyt mukaan remmiin liittyy läpimurtokautensa tehnyt Mikko Sirén, jonka uran kulkua lukijat pääsevät seuraamaan.

{akeebasubs *}Vuonna 1990 syntynyt Sirén edusta Angelniemen Ankkuria. Juniorisarjoissa hän ehti kerätä muutaman SM-mitalin. Aikuisten sarjasta Sirénillä oli ennen vuotta 2014 yksi SM-mitali, kultaa yösuunnistuksesta 2013, mutta muuten Sirén ei vielä hätyytellyt kärkisijoja saati taistellut maajoukkuepaikasta. Syksyllä 2013 hän sijoittui SM-keskimatkalla kahdeksanneksi, mikä tuolla kertaa tarkoitti samalla kolmanneksi parasta suomalaista. Siitä aukesi paikka tämän vuoden maailmancup-avaukseen Turkkiin.

Tällä kaudella miehellä oli nastareissa aivan uusi tahti heti kauden alusta alkaen. Turkin maailmancupissa neljä suomalaista selvitytyi keskimatkan finaaliin ja Sirén oli heistä toiseksi nopein, mikä oikeutti paikkaan Portugalin EM-kisoihin. Norjan maailmancupin pitkällä matkalla kesäkuun alussa Sirén oli jo 12., ja kun MM-katsastuksetkin olivat sujuneet hyvin, tuli debyytti MM-kisoissa. Sirén valitti heti pitkälle ja keskimatkalle, joista tuomisina olivat sijat 26 ja 28.

Viikon lopuksi Sirén pääsi mukaan viestijoukkueeseen, joka sijoittui viidenneksi. MM-viestissä Suomen joukkue sijoittui viidenneksi. Pasi Ikonen ja Mårten Boström hoitelivat kaksi muuta osuutta. Positiivisen kierteen ketjusta Sirénin tehtävä oli valita yksi kauden huippuhetki:

-Tähän oli vaikea valita vain yhtä huippuhetkeä koska kulunut kausi sisälsi paljon uutta ja ihmeellistä. Tein kansainväliset debyytit niin maailmancupiin, EM-kisoihin kuin MM-kisoihinkin. MM-kisat olivat kuitenkin kokonaisuutena kauden huippuhetki, vaikkakin kisat eivät osaltani aivan nappiin menneetkään, suoriuduin kuitenkin melko hyvin MM-debyytistäni. Tuli fiilis "tätä lisää"! MM-kisoista parhaana hetkenä mieleen jäi viestin 5. sija Pasin ja Mårtenin kanssa, Sirén muistelee kauttaan.

Siréniä sykähdytti myös pääsy samaan MM-joukkueeseen lapsuuden ajan idolinsa kanssa:

-MM-kisoista erityisen hienon kokemuksen teki myös se seikka, että olin samassa MM-joukkueessa Jani Lakasen kanssa. Kymmenvuotiaana Ankkurin Nuori Suunta -haastattelussa mainitsen idolikseni Janin, Sirén kertoo. Haastattelussa 10-vuotias Sirén ilmoittaa isona aikovansa suunnistuksen maailmanmestariksi.

Tämän kauden tavoitteet olivat saavutuksiin nähden maltilliset.

-Tavoitteet viime kaudelle olivat EM-kisoihin pääseminen ja siellä parhaalla mahdollisella tavalla suoriutuminen. Myös maailmancupissa tavoitteena oli sijoittua yksittäisessä osakilpailussa top15 joukkoon, Sirén kertoo.

Uudelle tasolle nouseminen on Sirénin mukaan pitkän työn tulosta, eikä hänen harjoittelussaan tapahtunut suuria muutoksia. Määrä nousi maltillisesti yhdellä pykälällä. Hän pysyi koko kauden terveenä, eikä pitkiä harjoitustaukoja tullut.

Yksi henkilö menestyksen takana on Hanna Kirmula, joka valmensi Siréniä koko uran juniorista tähän vuoteen asti. Säännöllisen harjoittelun Sirén muistelee aloittaneensa 17-18-vuotiaana. Tiivis valmennussuhde toimi hyvin:

-Yhteistyömme Hannan kanssa oli melko tiivistä. Yleensä Hanna hahmotteli tulevalle harjoitusjaksolle treenit ihan päiväkohtaisesti ja kävimme sitten yhdessä läpi tulevat treenit. Jos mitään muutosehdotuksia ei tullut mieleen lähdin toteuttamaan harjoitusohjelmaa. Tarpeen tullen sitten muutimme suunniteltua ohjelmaa. Riippuen ajankohdasta olimme puhelin yhteydessä vähintään viikottain, joskus useammin ja joskus harvemmin mutta kuitenkin melko tiheästi vaihdoimme kuulumisia. Kiitokset vielä Hannalle menneistä vuosista, Sirén kiittelee. Jatkossa Sirénin valmentajana toimii Petteri Kähäri.

Sirén opiskelee Turussa ammattikorkeakoulussa auto- ja kuljetustekniikkaa. Harjoitusten ja opintojen välissä hänen mielipuuhaansa on lueskellä urheilublogeja.

-Enimmäkseen keskityn kestävyysurheilu aiheisiin blogeihin mutta seurannassa on myös muita ei kestävyysurheilublogeja esim. muutama inttikaverin blogi. Omaa blogia en ole kuitenkaan innostunut perustamaan, ehkä vielä joskus jos sellainen fiilis jostain putkahtaa esille. Myös ruokaohjelmia on kiva katsoa telkkarista!

-Outi Ojanen

{/akeebasubs} {akeebasubs !*}{/akeebasubs}