Hevoskuurin haastattelussa MM-sprinttiin valmistautuva Marika Teini

Marika Teini lähtee hakemaan MM-sprintistä sijoitusta kymmenen parhaan joukossa. Kuvassa hän sprinttaa Sveitsin Post Finance Sprintissä viime vuonna. Kuva: WorldofO.com

Marika Teini lähtee hakemaan MM-sprintistä sijoitusta kymmenen parhaan joukossa. Kuvassa hän sprinttaa Sveitsin Post Finance Sprintissä viime vuonna. Kuva: WorldofO.com

24-vuotias Marika Teini pukee Suomi-paidan päälleen Vuokatin MM-kilpailuissa. Viime vuonna debyyttinsä aikuisten arvokisoissa tehneen Teinin kesän tärkein kilpailu on ensi maanantaina Sotkamossa MM-sprintissä. Hänen mukaansa sijoitus kymmenen parhaan joukossa on mahdollinen kaiken mennessä nappiin.

 {akeebasubs *}Säkylästä kotoisin oleva Marika Teinin kasvattajaseura on Eura-Kauttuan Urheilijat. Viimeiset juniorivuodet sekä ensimmäiset aikuisten sarjan vuodet kuluivat Rasti-Lukon paidassa. Tuolloin hän pääsi myös juoksemaan kahdet nuorten MM-kilpailut, joista parhaimpana saavutuksena on Italian kilpailujen pronssimitali vuodelta 2009.

Tällä hetkellä Teini asuu Joensuussa yhdessä poikaystävänsä Olli-Markus Taivaisen kanssa. Viime syksynä hän aloitti julkisoikeuden opinnot Itä-Suomen yliopistossa. Seuratasolla Rasti-Lukko on vaihtunut SK Pohjantähteen.

-Kahden vaisun pääsarjavuoden jälkeen en kuulunut mihinkään liiton valmennusryhmään ja kaipasin leireille ja spekulointiin kavereita, jotka tähtäävät huipulle kuten minäkin. Oli vaikeaa lähteä kotoisasta Rasti-Lukosta, enkä olisikaan vaihtanut mihinkään muualle kuin Pohjantähteen, Teini valottaa seuranvaihtoaan.

Pohjantähden tytöt olivat hänelle jo entuudestaan tuttuja ja seuran henki on hyvä. Hän toivoo, että seurassa oleva tekemisen meininki realisoituu joskus myös suurviesteissä. Viime vuonna Pohjantähti oli kuudes Venlojen viestissä, mutta tulevina vuosina naisten kehittyessä joukkueella on mahdollisuudet myös parempaan.

Kolmantena pääsarjavuotenaan vuonna 2012 Marika Teini murtautui maajoukkueeseen. Vaisusti menneiden maastomatkakatsastusten jälkeen hän sijoittui hieman yllättäen toiseksi Turku-sprintissä, josta palkintona tuli matka EM-kilpailuihin. Falunin EM-sprintissä Teini juoksi kahdeksanneksi.

-Oli iso yllätys päästä ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin juuri sprintissä ja pärjätä vielä niin hyvin, hän muistelee viime vuotta.

Menestys Falunissa enteili myös paikkaa Sveitsin MM-kilpailuihin. Teini valittiinkin juoksemaan sprinttiä, mutta MM-katsastuksessa hän loukkasi takareitensä ja valmistautuminen Lausannen MM-kilpailuihin vaikeutui.

-Pystyin tekemään ennen MM-kilpailuja ainoastaan tehotreenit juosten. Kisat menivät siihen nähden kelvollisesti, Teini kertoo.

MM-kisojen jälkeen alkoikin pitkä paranemisprosessi, joka kesti marraskuulle saakka.

Kaikki matkat mielessä

Moni voisi pitää Maria Teiniä sprintin erikoisnaisena, sillä hänen tähän mennessä kaikki saavuttamansa aikuisten kansainväliset meriitit ovat tältä urbaanilta suunnistuksen kisamatkalta. Häm panostaa kuitenkin omien sanojensa mukaan kaikille matkoille ja pitää sprinttimenestystä jopa hieman yllättävänä.

-Viime vuoteen asti pidin sprinttiä itselleni heikoimpana matkana sen vaatiman kovan juoksuvauhdin vuoksi. Fysiikka ei ole ikinä ollut vahvuuteni, mutta sprintissäkin juoksuvauhtia voi kompensoida aika paljon sujuvuudella, Teini sanoo.

Teinin mielestä metsämatkoille voi lähteä huomattavasti rennommalla fiiliksellä, sillä metsäkilpailuissa on paljon enemmän aikaa katsoa karttaa ja punnita päätöksiä.

-Sprintissä rastivälin hahmottamiseen ja reitinvalintapäätöksen tekemiseen on aikaa vain muutama sekunti ja yksi väärä liike tai ajatus voi pilata koko kisan, Teini vertaa.

Vuokatin MM-kilpailuihin Teini asetti tavoitteekseen päästä juoksemaan sekä keskimatkaa, että sprinttiä. Näistä tavoitteista jälkimmäinen toteutui. Juuan keskimatkan katsastuksen viides sija ei riittänyt paikkaan, vaikka Minna Kaupin maailmanmestaruuden myötä Suomella on asettaa kilpailuun neljä urheilijaa.

-Ilman kansainvälisiä näyttöjä tai muutakaan, millä saisi valintaryhmän näkemyksen puolelleen, se ei riittänyt kisoihin. Ensi vuonna pitää siis olla kovempi, hän tuumaa.

Teini ei myöskään usko pääsevänsä juoksemaan MM-viestissä, joten kaikki käytettävissä olevat resurssit on nyt tähdätty sprinttiin.

-Siitä asti kun sain sprinttipaikan Turun maailmancupin jälkeen, Sotkamon kisa-aluetta on tullut spekuloitua päivittäin ilmakuvien, vanhan kartan ja Google-autolla ajelemisen avulla, Teini kertoo valmistautumisestaan.

Hänen tavoitteensa Sotkamossa on tehdä hallittu suoritus ja välttää "pikkunäppärää kikkailua", johon hän kertoo sortuvansa silloin tällöin.

-Odotan taidollisesti haastavaa ja hektistä sprinttiä, joka vaatii nopeita ratkaisuja ja herpaantumatonta keskittymistä, Teini tiivistää.

Paljon kilometrejä

Marika Teini ei ole mielestään fyysisesti yhtä lahjakas kuin monet kilpasiskonsa ja tästä syystä hänen on harjoiteltava enemmän tai kovempaa kuin muut.
Nousujohteisen harjoittelun avulla maailman huippu voi kuitenkin olla totta muutaman vuoden päästä.

-Harjoittelun painopisteet uudistuvat jonkin verran joka vuosi syksyllä mietittyjen kehityskohteiden mukaan. Nyt pari vuotta on kehitetty ihan "sileän" juoksuvauhtia, koska siinä on takamatkaa ja tulevana vuonna keskitytään luultavasti enemmän juoksuvoimaan Italian MM-kisoja varten, hän paljastaa.

Marika Teini pääsi viime kesän loukkaantumisen jälkeen juoksemisen makuun vasta marraskuussa. Joulusta alkaen juoksukilometrejä kertyi 100-150 joka viikko, kiitos siitä kuuluu hyvien harjoitusolosuhteiden Etelä-Euroopassa.

Vaikka Teini olikin osan aikaa myös Suomen Suunnistusliiton leirikeskuksessa Barbaten lähellä, toteutti hän visusti omaa ohjelmaansa osallistumalla vain satunnaisesti leirikeskuksen tarjoamiin harjoituksiin. Maltti on valttia harjoittelussa, vaikka muutaman kerran senkin kanssa on ollut vaikeuksia.

-Suurin ongelma itselleni ainakin on se, että jos olosuhteet ovat kunnossa, tulee helposti vedettyä reenaaminen överin puolelle. Pari kertaa viime talvenakin taisi lipsahtaa, vaikka kovasti yritin jättää kaiken harjoitusohjelmaan kuulumattoman piperryksen pois.

Harjoitusohjelma muodostuu yhdessä Olli-Markus Taivaisen kanssa. Tänä keväänä huippukulku on ollut vielä kateissa ja syyn hän sanoo olevan osin siitepölyissä. Alkukeväästä tilanne oli jossain vaiheessa jopa niin paha, ettei huoltavaa harjoittelua pystynyt tekemään lainkaan ja elimistö oli jatkuvasti alipalautuneessa tilassa.

-Tai ehkä olisin pystynyt, mutten juosten. En aluksi ymmärtänyt, että jos hölkkääminenkään ei saa happea kiertämään lihaksissa tehokkaasti niin pitäisi varmaan kävellä, hän kertoo.

Henkisesti raskas kevät

Siitepölyjen lisäksi tiivis kilpailutahti rasitti. Kaikissa kilpailuissa piti antaa näyttöjä ja tieto fyysisestä alavireisyydestä ei helpottanut tilannetta.

-Jokaiseen kilpailuun joutui latautumaan normaalia enemmän hyvän suorituksen aikaansaamiseksi ja taidollisen tappion minimoimiseksi. Nordic O-Tourilla aloin olemaan jo kyllästynyt kilpailemiseen, mikä ei ole kovin häävi lähtökohta maailmancupin kisoihin, Teini kertoo.

Nordic O-tourin ainoa positiivinen kokemus hänelle oli se, että se varmisti MM-kisapaikan.

Tällä hetkellä tilanne on menossa parempaan päin ja viimeisen kolmen viikon ajan Teini on yrittänyt yhdistää sprinttisuunnistusta jokaiseen kovatehoiseen harjoitukseen. Treenit ovat olleet intervallitreenejä ja niitä on tehty joka kolmas päivä. Palautukset ovat olleet pitkiä ja tehollinen aika melko lyhyt.

Teinin viime viikko näytti tältä:

Ma
ap: aamulenkki 20'
ip: vr + 5min 50/50 (eli aina 50m kovaa ja 50m rullaten) + sprinttivedot 3*6-7min/pal.4min + vr

Ti
ap: pyöräilyä 50min + kävelyä metsäpoluilla 1.30
ip: hieronta

Ke
ap: aamulenkki 39min
ip: vr + mäkivedot 8*30sek/pal.2.30 + nopeusvedot 5*10sek + vr

To
ap: matkustus Tampereelle
ip: verkka 30min

Pe
ap: aamulenkki 30min sis. muutama loikkasarja ja alamäkirullaukset
ip: sprinttikisa

La:
a: aamulenkki 15min
ap: sprinttivetoja
ip: sprinttivetoja
i: matkustus Joensuuhun

Su
kevyttä, pyöräilyä ja kävelyhölkkää

Tällä viikolla ohjelmassa ei ole ollut enää kovaa harjoittelua, vaan on pyritty palautumaan viikonlopusta ja pysymään terveenä MM-kisoihin asti.

Vaikka kotikisat ovatkin urheilijalle harvinaista herkkua, on Marika Teinillä elämää ja tavoitteita myös Vuokatin jälkeen. Heinäkuun lopussa hän suuntaa vielä O-ringenille Pohjois-Ruotsiin ja syksyllä ohjelmassa ovat SM-kilpailut. Sitten alkaa leireily kohti Italian MM-kilpailuja.

-Treenaaminen jatkuu sitä varten, että joskus MM-kisoista saisi tuliaisiksi jotain metallista ja kiiltävää. Ikää on kuitenkin vasta 24 vuotta, eikä ahkera opiskelu saati sitten työnteko kiinnosta. Urheilen niin kauan kuin pystyn, Teini päättää.

-Juho-Veikko Hytönen

Marika Teinin profiili World of O-sivustolla

{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}