Jarkko Kinnunen nauttii väsymisen vastustamisesta

Jarkko Kinnunen nauttii väsymisen vastustamisesta ja antaa kisoissa yleensä kaikkensa. Kuva: Jarno Maimonen

Jarkko Kinnunen nauttii väsymisen vastustamisesta ja antaa kisoissa yleensä kaikkensa. Kuva: Jarno Maimonen

Hevoskuurissa aiemmin haastatellun nuoren kävelijä Aku Partasen lisäksi myös kokeneempi Jarkko Kinnunen on jo valittu ensi kesän Zürichin EM-kisoihin. 29-vuotias Kinnunen kertoo, että on mennyt joka vuosi eteenpäin, vaikkei se arvokisojen sijoituksissa ole aina näkynyt. Ensi kesänä Kinnunen tavoittelee pistesijoitusta eli kahdeksan parhaan joukkoon sijoittumista EM-kisoissa.

{akeebasubs *}
Tervehdys Jarkko! Millainen maku sinulle jäi viime kaudesta ja oletko kauteesi tyytyväinen? Entä kuinka tyytyväinen olet Moskovan MM-kisojen suoritukseesi?

– Viime kausi oli loppujen lopuksi aika rikkonainen. Leireillä oli havaittavissa positiivisia valonpilkahduksia, mutta keväällä oli pitkä heikko reenijakso, joka sitten näkyi Moskovan loppuajassa. Näin jälkikäteen analysoituna itse Moskovan suoritus oli hyvä - kauden harjoittelu huomioon ottaen.

Miten on uusi harjoituskautesi lähtenyt käyntiin? Sinut on jo tässä vaiheessa valittu Zürichin EM-kisoihin, miten se vaikuttaa harjoitteluusi, kun ei tarvitse tähdätä kuntoa erikseen näyttökilpailuun? Entä mitä kilpailuja tulet kävelemään ennen EM-kisoja?

– Uusi kausi on lähtenyt liikkeelle pitkällä kuntoutusjaksolla. Syksyllä todettiin, että paikat on saatava sellaiseen kuntoon, että ne kestävät kovenevan harjoittelun. EM-kisavalinta helpottaa kovasti pääkisaan valmistautumista. Nyt on pystynyt alkukauden rauhassa laittamaan paikat kuntoon ja rakentamaan pohjaa tulevaa kesää varten ilman kiirehtimistä. Keväällä ja kesällä on ohjelmassa 20 km:n kisoja ja muutamia lyhyempiä kisoja radalla, kuten esim. 5000 m Paavo Nurmi Gamesissa.

Millaiset talven suunnitelmat sinulla on? Teille on tulossa perheenlisäystä ja olet pääosin Suomessa koko talven, onko näin vai käytkö jossain lämpimämmässä paikassa leireilemässä? Miten talven harjoittelu onnistuu Suomessa, onko se pääosin kävelyharjoittelua, vai teetkö esim. hiihto- tai juoksulenkkejä tai onko jotain muuta vaihtoehtoista harjoittelua? Ja missä teet talven kovat harjoitukset, ovatko ne Tampereella Pirkkahallissa vai matolla?

– Täysipainoinen kilpakävelyharjoittelu onnistuu kyllä Suomessa läpi talven Pirkkahallia ja mattoa hyödyntäen. Keväällä on ulkomaanleirivaraus, mutta se katsotaan tilanteen mukaan. Mattoa käytän pääsääntöisesti mäkiharjoituksissa ja muissa sitten Pirkkahallia. Ohjelmassa on myös juoksua, hiihtoa, uintia, vesikävelyä ja tietysti lihaskuntoa.

Kerrotko vielä hieman lisää harjoittelustasi? Kari Ahonen jatkaa ilmeisesti edelleen sinun valmentajanasi, kuinka teidän yhteistyö toimii ja kuinka usein olet häneen yhteydessä? Mitkä ovat sinun harjoittelusi kulmakivet ja mihin se perustuu? Entä kuinka isoja kilometrimääriä sinulle kertyy vuodessa?

– Kari toimii edelleen pääpiiskurinani, toiminut jo vuodesta 1999 lähtien. Olemme yhteydessä päivittäin joko puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Lyhyesti ja ytimekkäästi voisi todeta, että tekemisemme perustuu laadukkaaseen määrään. Tämä tarkoittaa siis sitä, että turhia kilpakävelyaskelia ei oteta, vaan kaikella on tarkoituksensa. Vuositasolla kokonaiskilometrit ovat pyörineet 6700-7000 km:n välimaastossa.

Hieman sinun urakehityksestäsi. Täytät pian 30 vuotta, miten itse koet että sinun urasi on mennyt eteenpäin? Sijoituksellisesti ei arvokisoissa ole viime vuosina tapahtunut toivottua kehitystä, mutta ajat ja ennätykset ovat parantuneet. Koetko kuitenkin koko ajan menneesi eteenpäin?

– Koen, että olen kehittynyt lähes joka vuosi. Kehittymisen askeleet eivät ole olleet minkäänlaisia harppauksia, mutta eteenpäin on menty, mikä on pitkällä tähtäimellä hyvin merkityksellistä. 20 km:n enkka on kehittynyt vuodesta 2005 lähtien joka vuosi. Päämatkan ennätys ei ole kehittynyt vuosittain, mutta olen kehittynyt kuitenkin 50 km:n kävelijänä. Olen aloittanut 50 km:n harjoittelun vuodesta 2006 lähtien ja yleensä vie 10 vuotta, että saa hiottua timantin riittävän kirkkaaksi. Taso 50 km:lla on tiivistynyt selkeästi viime vuosien aikana, joten työtä on tehtävä tiukasti ja omaa tasoa on nostettava vuosi vuodelta. Onneksi kyseessä on kestävyyslaji, jossa parhaat vuodet on mulla vielä edessä.

kinnunenjarkko 2011Jarkko Kinnunen tähtää EM-kisoissa pistesijoille. Kuva: Jarno MaimonenMitkä ovat tavoitteesi ensi kesän EM-kisoissa ja urasi suunnitelmat ja tavoitteet pitkällä tähtäimellä?

– Kyllä EM-kisoissa täytyy pistesijaa lähteä hakemaan. Pitkällä tähtäimellä Rion olympialaiset siintävät silmissä. Ja kyllä Rionkin jälkeen vielä kisoja on tarjolla :)

Entä mikä sinua 50 kilometrin kävelyssä kiehtoo? Se on aika äärimmäisen kova ja raaka laji ja vaatii kovaa luonnetta. Mistä nautit eniten suorituksen aikana?

– 50 km:n kävelyssä kiehtoo koko matka ja sen taivaltaminen. Nautin erityisesti väsymisen vastustamisesta, siinä on jotain todella hienoa. Maaliviivan ylityksen jälkeisiä tunteita on erittäin hankala kuvailla. Maalissa on yleensä aika euforinen fiilis :)

Sinut on nähty myös usein aivan kaikkesi antaneena maalissa ja usein paljon uupuneempana kuin muut ja lähes tajuttomuuden rajamailla. Miten koet sen itse, pystytkö vain viemään itsesi aivan äärirajoille kilpailussa vai onko taustalla se, että vauhdinjako on epäonnistunut ja olet lähtenyt liian kovaa liikkeelle?

– Kaikkeni kisoissa annan, mitä irti otettavissa on. Tai ei nyt ihan kirjaimellisesti, muutenhan se olisi aika brutaalia katsottavaa ;)

– Loppuun vielä hauskaa joulun odotusta Hevoskuurin lukijoille!

Hevoskuuri toivottaa myös Jarkolle hyvää joulua ja onnea matkalle kohti Zürichin 50 kilometriä.

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}