Jörgen Aukland tavoittelee tasatyöntäen Marcialongan ja Vasaloppetin voittoa

Jörgen Aukland haluaa puolustaa viime vuotista Marcialongan voittoaan. Kuva: Hemmersbach/NordicFocus

Jörgen Aukland haluaa puolustaa viime vuotista Marcialongan voittoaan. Kuva: Hemmersbach/NordicFocus

Aiemmin tällä viikolla Hevoskuuri+ esitteli lukijoilleen hiihdon ammattilaistalli Team Xtra Personellin toimintaa. Nyt on esittelyvuorossa yksi tallin huippuhiihtäjistä, viime talvena Marcialongan voittanut Jörgen Aukland.

{akeebasubs *}Pitkien matkojen hiihtosarja Swix Ski Classics käynnistyy tulevana sunnuntaina Tshekin Liberecin lähistöllä hiihdettävällä 50 kilometrin mittaisella Jizerska Padesatkalla. Viime vuonna kolmanneksi sijoittunut Team Xtra Personellin 37-vuotias Jörgen Aukland on tälläkin kertaa yksi kilpailun ehdottomista voittajasuosikeista. Hevoskuuri tavoitti Auklandin hyvin onnistuneen viimeistelyharjoituksen jälkeen ja kyseli hiihtäjän tunnelmia Swix Ski Classicsin kynnyksellä.

Jörgen Auklandin talliin Team Xtra Personelliin voi tutustua tarkemmin aikaisemmin julkaistussa artikkelissa täällä. 

Kysytäänpä heti näin alkuun, että kuinka tyytyväinen Jörgen Aukland on omaan talliinsa ja sen toimintaan.

– Todella tyytyväinen. Meillä on todella vahva ja hyvä tiimi ja joukkuehenki. Pystymme näin tekemään todella hyviä ja kovia harjoituksia, jotka vievät kaikkia eteenpäin. Useimmat meistä asuvat Oslon seudulla, ainoastaan Jerry Ahrlin ja Laila Kveli asuvat Östersundissa, ja näin pystymme tekemään yhteisharjoituksia aika usein myös kotioloissa. Leirejä meillä on kerran kuukaudessa ja silloin harjoittelemme todella kovaa, Jörgen Aukland kertoo tallinsa hyvästä harjoitusasenteesta ja tiimihengestä.

Kuulostaa todella hyvältä. Onko tallin toiminta jo täydellistä, vai vieläkö jossain asiassa pystyy parantamaan?

– Ei toki. Voimme aina tehdä asioita paremmin ja siihen pyrimme. Tallille on kolme tärkeää ja spesiaalia kilpailua kaudessa, Marcialonga, Vasaloppet ja kotimaan Birkebeinerrennet. Näistä Marcialonga ja Vasaloppet ovat kaksi suurinta ja tärkeimmät klassikkokilpailut ja Birkebeinerrennet käydään Norjassa. Siksi tallille on tärkeää yrittää voittaa juuri näissä kilpailuissa. Ja Vasaloppet on ollut meille viime vuosina se vaikein voitettava. Tärkeintä olisi juuri nyt yrittää voittaa Vasaloppet ja tulemme tekemään kaikkemme sen eteen ja esimerkiksi yhteisharjoituksissa harjoittelemme juuri sitä varten. Ja kyllä se hyvänä päivänä on mahdollista voittaa, Jörgen Aukland tunnustaa kuinka tärkeää juuri Vasaloppetin voitto on.

Kelien salliessa kaikki kisat tasatyöntöä

Pitkien matkojen hiihtojen taso on viime vuosina noussut todella kovaksi ja tasatyönnöstä on tullut yhä yleisempi etenemismuoto koko kilpailun ajan. Viime vuonna Marcialongan voiton loppunousussa kovalla tasatyönnöllään ratkaissut Jörgen Aukland kuuluu tasatyönnön huippunimiin maailmassa.

– Meidän tallissa juuri minä ja Jerry Ahrlin olemme kovimmat tasatyöntäjät ja käytämme vahvuuttamme hyödyksi juuri Marcialongassa ja Vasaloppetissa, joissa reittiprofiili mahdollistaa parhaiten tasatyönnön käytön, Aukland kertoo ja jatkaa.

– Mutta kyllä mekin harjoittelemme esimerkiksi paljon juosten ja harjoitamme kaikkia ominaisuuksia. Sillä pitää olla monipuoliset valmiudet kaikkeen ja se on usein spurtti ja kirikyky, joka ratkaisee voiton tänä päivänä pitkän matkan hiihdoissa. Ja silloin ei pelkkä tasatyöntöharjoittelu riitä, vaan tarvitaan monipuolista harjoittelua.

Tasatyöntö on kuitenkin Jörgen Auklandille se etenemismuoto, jota hän aikoo käyttää kaikissa Ski Classicsin kilpailuissa, mikäli kelit sen vain sallivat.

– Kyllä se näin on omalta kohdaltani. Toki se riippuu myös kelistä, että millainen keli sattuu olemaan kilpailupäivänä. Jos on esimerkiksi tosi hidas 20 asteen pakkaskeli, niin silloin on turha lähteä yrittämään pelkästään tasatyönnöllä. Olen ymmärtänyt, että mikäli haluan voittaa kilpailuja, niin minun on tehtävä se parasta vahvuuttani hyväksi käyttäen, eli tasatyöntää ilman pitoja. Ja etenkin Marcialongan ja Vasaloppetin profiilit sopivat tähän erinomaisesti, Anders Auklandin nuorempi veli kertoo.

Millaisia harjoituksia sitten teet, että olet saanut tasatyönnön noin vahvaksi?

– Harjoittelen sitä kaikin mahdollisin tavoin ja eri variaatioita käyttäen. Teen kaikkia mahdollisia harjoituksia pidottomilla suksilla kaikissa maastonkohdissa, kovissa ylämäissä, tasaisella ja helpoissa maastonkohdissa ja alamäissäkin, ja sekä pitkiä lenkkejä että kovia tehoharjoituksiakin. Teho- ja intervalliharjoitukset voivat vaihdella suurestikin, ne voivat olla esimerkiksi 10 x 1 minuuttia tasaisella tai 5 x 8 minuuttia ylämäkeen.

Millaisia ohjeita antaisit tavallisille kuntohiihtäjille, jotka haluavat parantaa tasatyöntöään juuri pitkän matkan hiihtoja varten?

– Kannattaa harjoitella vielä enemmän tasatyöntöä ja kaikissa maaston osissa ja myös kovemmalla intensiteetillä pitkien rauhallisten lenkkien lisäksi. Kannattaa tehdä kovia tehotreenejä myös tasaisessa ja helpossa maastossa ylämäkien lisäksi. Ja esimerkiksi pitkään kahden tunnin lenkkiin kannattaa sisällyttää vaikka kymmenen tasatyöntöspurttia. Myös spurttia ja kiriä on siis hyvä harjoittaa, Jörgen Aukland antaa hyviä vinkkejä kaikille tasatyöntöään paremmaksi haluaville.

Harjoitusmäärät pienentyneet – enemmän laatua ja tehoja

Aikaisemmin Jörgen Aukland harjoittelin veljensä Anders Auklandin ja monen muun norjalaisen tavoin todella kovia harjoitusmääriä. Nyt määrät ovat hieman pienentyneet ja sille on luonnollinen selitys.

– Kahden lapsen isänä ja perheen johdosta harjoittelen vähemmän kuin aiemmin. Ja siksi olen keskittynyt juuri tasatyöntöön ja laatuun. Harjoittelen paljon kovalla intensiteetillä ja varsinkin leireillä harjoittelemme raudanlujaa, Aukland kertoo.

Millaisista harjoitusmääristä sinun kohdalla puhutaan?

– Aiemmin harjoittelin 10–12 vuotta todella paljon, noin 80–90 tuntia kuukaudessa. Nyt perheen johdosta olen huomannut, että en voi harjoitella yhtä paljon kuin silloin aiemmin, tulen vain kipeäksi ja tulee ylirasitustiloja. Siksi olen pudottanut hieman määriä ja keskittynyt enemmän laatuun saadakseni parhaimman harjoitusvaikutuksen. Viimeisenä parina vuotena harjoittelua on tullut noin 60-80 tuntia kuukaudessa ja pääasiassa harjoittelen kerran päivässä, Aukland kertoo harjoitusmääristään.

Jizerkassa pallille – Marcialongan voittoa puolustamaan

Mennäänpä sitten seuraavaksi Jörgen Auklandin tavoitteisiin tulevan kauden osalta. Sunnuntaina on ohjelmassa kovatasoinen Jizerska Padesatka Tshekissä. Lähtöviivalla nähdään myös monia normaalimatkojen hiihtäjiä maailman huipulta, Eldar Rönningin, Anders Södergrenin ja isäntämaan Lukas Bauerin johdolla. Millaisin tavoittein viime talven kolmatta sijaansa puolustava Jörgen Aukland lähtee Jizerskaan?

– Tavoite on jälleen päästä pallille eli olla Top3:n joukossa. Jizerska on profiililtaan hieman samanlainen kuin Birkebeinerrennet eli siinä on kova nousuosuus heti alussa ja se on muutenkin raskaammasta päästä kilpailuista. Eli tämä ei ole ihan niin tasatyöntöä suosiva kilpailu kuin esimerkiksi Marcialonga ja Vasaloppet. Lähtöviivalla on myös tosi kovia nimiä normaalimatkojen miesten, kuten Eldar Rönningin ja Anders Södergrenin johdolla, joten kisassa tullaan varmasti pitämään kovaa vauhtia. Ja kun matkakin on vielä 50 kilometriä, niin monet normaalimatkojen miehet ovat tottuneet tätä matkaa hiihtämään, eli tässä pitkien matkojen erikoismiehet eivät ole niin vahvoilla kuin muissa kilpailuissa. Sen saa sitten nähdä kuinka pysyn nousuosuudella tasatyönnöllä mukana kärjen tuntumassa ja maalin lähestyessä yritän olla niin lähellä kärjessä kuin mahdollista, Jörgen Aukland miettii tulevaa kilpailua.

Auklandbrothers hemmersbachJörgen Aukland (oik.) ja veli Anders juhlivat Marcialongan kaksoisvoittoa viime talvena. Kuva: Hemmersbach/NordicFocusTammikuun 27.päivä on luvassa sitten kuuluisa 70 kilometrin mittainen Marcialonga, jossa Jörgen Aukland puolustaa viimevuotista voittoaan. Auklandilla on kaksi pääkilpailua tänä talvena ja toinen on juuri Marcialonga.

– Marcialongan voittoa lähdetään puolustamaan, se on selvää. Marcialonga on toinen kauden pääkilpailuistani, Aukland sanoo päättäväisesti.

Viime vuonna ratkaisit voiton tuossa kuuluisassa kolmen kilometrin loppunousussa, mistä siinä on oikein kyse ja mitä voittoon tarvitaan? Psyykellä ja tahdolla on varmasti suuri merkitys myös?

– Se tuntuu totta kai tosi raskaalta, kun se tulee kilpailun loppuun. Eikä siinä ole enää kyse mistään taktiikasta, eikä suksistakaan. Siinä isketään kiven kovaa ja kovin ja vahvin mies varmasti voittaa. Kyllä siinä pitää myös olla halua ja uskoa voittoon, eli psyykellä on vahva merkitys. Ainoa helpottava asia on se, että kun lähdössä on usein 10–12 astetta pakkasta, niin loppunousussa ollaan usein nollan tuntumassa, eli keli on lämmennyt ja tullut nopeammaksi, Aukland kertoo Marcialongan kuuluisasta loppunoususta.

Vasaloppetin voitto himottaa

Jörgen Aukland on kertaalleen onnistunut voittamaan sen kaikista suurimman pitkän matkan kilpailun, eli Vasaloppetin, vuonna 2008, ja juuri Vasaloppet on se toinen Auklandin kauden pääkilpailuista, jonka voittoa hän himoitsee. Vasaloppet on luonteeltaan myös hieman erilainen kuin muut kilpailut.

– Sitä hiihdetään yleensä todella isolla porukalla myös kärjessä ja se on kestoltaan tunnin pidempi kuin muut kilpailut. Lisäksi se on viime vuosina päättynyt aina loppukiriin.

Viimeisenä kolmena vuotena loppukirin voitto on mennyt Ruotsin Jörgen Brinkille Team Xtra Personellin hiihtäjien nenän edestä. Voittoa lähdetään siis tänä vuonna tosissaan hakemaan.

– Kaikki kunnia Jörgen Brinkille, hän on erinomainen hiihtäjä. Marcialongan ohella tavoittelen juuri nimenomaan Vasaloppetin voittoa. Ne ovat ne kaksi kilpailua, joissa ehdottomasti haluan taistella voitosta. Loppukiri ei ole se minun suurin vahvuuteni, joten minun on yritettävä ratkaista kilpailu edukseni jo ennen loppusuoraa, Aukland kertoo tulevasta taktiikastaan voittoa ajatellen.

Jörgen Aukland tavoittelee menestystä nimenomaan yksittäisissä kilpailuissa, näin Swix Ski Classicsin kokonaiskilpailun voitto ei kuulu hänen tavoitteisiinsa, vaikka hän sijoittui siinä viime vuonna neljänneksi.

– Juuri näin. Tavoittelen menestystä nimenomaan näissä tärkeimmissä yksittäisissä kilpailuissa, eikä kokonaiskilpailun voitto kuulu tavoitteisiini tulevalla kaudella. Siinä kilpailussa Anders (Aukland), Stanislav Rezac ja Brink ovat ehkä ne kovimma t kaverit, Jörgen Aukland nostaa veljensä yhdeksi kokonaiskilpailun suurimmaksi voittajasuosikiksi myös tänä talvena.

Loppuun vielä kysyisin sinulta neuvoja nuorelle hiihtäjälle, joka haluaa tulla hyväksi pitkien matkojen hiihtäjäksi.

– Hänen tulee vain harjoitella mahdollisimman paljon aivan perinteisin metodein ja mahdollisimman monipuolisesti ja hiihtää myös kaikkia mahdollisia kilpailua sprintistä lähtien, eikä siis pelkästään pitkän matkan kisoja. Tasatyöntöharjoittelua pitää luonnollisesti kuulua paljon ohjelmaan ja myös sprinttikilpailuja juuri loppukiriominaisuuksien takia, sillä kilpailut ratkaistaan usein loppukirissä. Vauhtia ja kovaa kuntoa tässä siis vaaditaan, yksi maratonhiihtojen viime vuosien ehdottomista kärkinimistä ohjeistaa tulevia hiihtäjäsuuruuksia.

>> Swix Ski Classics

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}