Jukka Keskisalo ei kadu lopettamispäätöstään

Jukka Keskisalon ura päättyi Lontoon olympialaisiin. Tässä juostaan vuotta aiemmin Turussa. Kuva: Jarno Maimonen

Jukka Keskisalon ura päättyi Lontoon olympialaisiin. Tässä juostaan vuotta aiemmin Turussa. Kuva: Jarno Maimonen

Yksi suomalaisen kestävyysjuoksun 2000-luvun kirkkaimmista tähdistä, estejuoksun Euroopan mestari Jukka Keskisalo lopetti ansiokkaan uransa Lontoon olympialaisiin. Hevoskuuri soitteli Keskisalolle ja kyseli miehen tämän hetken kuulumiset sekä kävi hänen uraansa läpi.

{akeebasubs *} Nyt 32-vuotiaan Jukka Keskisalon ura päättyi viime elokuussa dramaattisesti loukkaantumiseen ja keskeytykseen Lontoon estejuoksun olympiafinaalissa. Päätös lopettaa juoksu-ura viime kauteen oli Keskisalon mukaan kypsynyt jo aiemmin, Lontoon loukkaantuminen vain aikaisti sitä muutamalla kuukaudella kauden päättyessä siihen.

Hevoskuuri tavoitti työelämään siirtyneen Jukka Keskisalon Joensuusta ja keskustelu aloitettiin käymällä läpi hänen juoksu-uraansa.

Kausi 2009 uran paras

Arvokisojen menestystä mitattaessa vuosi 2006 ja euroopanmestaruus Göteborgissa nousee luonnollisesti ylitse muiden, mutta tuloksia ja ennätyksiä mitattaessa, yksi muu vuosi nousee parhaimmaksi.

– Kyllä minä kauteen 2009 olen urheilijana tyytyväisempi. Silloin pystyin parantamaan ennätyksiäni ja se oli tuloksellisesti selvästi paras vuosi, Jukka Keskisalo muistelee parasta vuottaan.

Ja syy ennätysten syntymiseen juuri tuona vuonna on lopulta aika yksinkertainen ja luonnollinen.

– Kaikkina niinä vuosina kun olin terve ja ehjänä, kehitys meni eteenpäin ja pystyin parantamaan ennätyksiä. Valitettavasti niitä kokonaisia vuosia, jolloin olin ehjä ja terve, ei kauhean monta uralla ollut, Keskisalo harmittelee uran katkonaisuutta.

2009 oli siis Keskisalon todellinen huippuvuosi ja hän juoksi 28. elokuuta 2009 Zürichissa ajan 8.10,67 ja rikkoi Tapio Kantasen yli 33 vuotta vanhan Suomen ennätyksen 8.12,60. Samana vuonna hän sijoittui Kultaisen liigan osakilpailuissa kolmanneksi Pariisissa ja Brysselissä ja hän teki ennätyksensä 1500- 10 000 metriin kaikilla matkoilla.

keskisalojukka2011Jukka Keskisalon estejuoksu oli kaunista katseltavaa. Kuva: Jarno MaimonenMutta aina kaikki ei siis suju niin kuin haluaisi ja Keskisalonkin uraan mahtuu monia pettymyksiä, eikä näille ole yhtä kattavaa syytä tai selitystä.

– Se on niin monen asian summa, että miten tuloksen lopulta saa ulos. Ja näin meni minun uran kohdallani, Keskisalo tuumii.

EM-kulta yllätys itselleenkin

Palataanpa vielä sitten vuoteen 2006, jolloin Keskisalo lähes kaikkien yllätykseksi otti siis EM-kultaa Göteborgissa, juoksussa joka sopi täydellisesti Keskisalolle ja hänen vahvuuksilleen. Mies myöntää, että oli se pienoinen yllätys hänelle itselleenkin.

– Kautta suunnitellessa sitä ollaan yleensä parhaimmassa kunnossa ja silloin olin jollekin lapulle kirjoittanut: Euroopan mestaruus. Mutta kyllä kisoihin mentäessä mitali oli realistisempi tavoite ja oli mestaruus itsellenikin yllätys, Keskisalo myöntää.

– Mutta EM-kisat menivät nappiin kunnonajoituksen puolesta ja olin silloin todella hyvässä kunnossa, joten uskalsin odottaa hyvää sijoitusta. Arvokisojen suhteen juuri kunnonajoitus ratkaisee paljon. Toiset ovat kunnossa alkukaudesta ja toiset arvokisojen aikaan, Joensuun Katajan juoksijasuuruus sanoo.

Uransa suurimmaksi pettymykseksi Jukka Keskisalo nostaa vuoden 2008 ja Pekingin olympialaiset, jotka jäivät mieheltä juoksematta hänen törmättyä aitaan viimeistelyharjoituksissa.

– Kyllä se Peking oli uran suurin pettymys. Samalla se muutti koko ajattelua ja suhtautumista urheiluun. Vaikka kaikki oli pelissä, niin se oli vain urheilua ja elämässä on muutakin, Keskisalo nostaa esille yhden uran käännekohdistaan.

Lopettamispäätös tuntuu oikealta

Keskisalon ura päättyi siis viime kauteen 31-vuotiaana ja nyt reilut puoli vuotta myöhemmin tuo lopettamispäätös tuntuu edelleen oikealta.

– Kyllä minun este-ennätys on aika lähelle maksimia ja sitä, mitä tästä kehosta irti saa. Toki hyviä vuosia olisi voinut tulla paljon enemmän, mutta nyt tuntuu siltä, että lopettamispäätös oli oikea.

– Niin kova panostus minulla oli viime kauteen, että siihen oli sopiva lopettaa, Keskisalo jatkaa.

Pientä haikeutta juoksu-uraa kohtaan Keskisalo toki tuntee edelleen.

– Kyllä niitä hyviä hetkiä jää totta kai kaipaamaan.

Miten on sitten Jukka Keskisalon juoksemisen ja urheilun laita tänä päivänä?

– Kyllä minä lähes päivittäin liikun edelleen, mutta siinä on mukana jääkiekkoa, hiihtoa ja juoksua ja se on vähän eri asia kuin oikea harjoittelu. Hiihtoa tuli varmaan eniten nyt talvella tehtyä. Olo on niin paljon parempi, kun on saanut hikoilla, Keskisalo nauttii nykytilanteestaan, jolloin saa nauttia vain liikunnasta itsestään.

Pohjois-Karjalan liikuntaa kehittämässä

Urheilu-uransa jälkeen Jukka Keskisalo siirtyi nopeasti työelämään ja Itä-Suomen Liikuntaopiston palvelukseen. Tällä hetkellä hän toimii Urheilun ja liikunnan osaamiskeskus-hankkeessa projektipäällikkönä.

– Siinä on kyse koko maakunnan ja liikunnan ja urheilun kehittämisestä. Pääpaino on videovalmennuksessa ja psyykkisessä valmennuksessa. Tv-lähetyksistäkin tuttu Dartfish-ohjelmisto auttaa urheilijaa näkemään harjoituksissa tehdyt virheet ja tämän hankkeen kautta saimme tuon lisenssin hommattua ja voimme tarjota sitä seuroille, joille se ei olisi ollut mahdollista ilman tätä hanketta, Keskisalo kertoo nykytehtävästään ja painopistealueistaan työssään.

keskisalojukka2012Jukka Keskisalolta jäivät väliin myös viime kesän Helsingin EM-kisat sairastumisen takia. Kuva: Hevoskuuri.fi– Lontoon olympialaisissa Dartfish-ohjelmiston käyttäjille tuli lähes 400 mitalia. Huipulla pienet marginaalit vaikuttavat menestykseen ja tämä videovalmennus on niitä pieniä asioita, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Kestävyyslajeissa voidaan näin tutkia esimerkiksi hiihto- ja juoksutekniikkaa ja palloilupuolella tehdään pelivideoita.

Suomalaisen kestävyysjuoksun tilasta tällä hetkellä

Mennään vielä loppuun tarkastelemaan suomalaisen kestävyysjuoksun ja -urheilun tilaa tänä päivänä. Keskisalon mielestä yksiselitteistä syytä kehityksen heikkenemiselle ei ole.

– Se on monisyinen juttu. Esimerkiksi tänä päivänä ihmisiä on paljon vähemmän harrastamassa kestävyyslajeja, kun ikäluokat ovat paljon pienempiä kuin ennen ja suuret ikäluokat ovat jo vanhentuneet. Lisäksi lajikirjo on tänä päivänä valtava ja kilpailu urheilijoista on kovaa.

Ei siis ihme, että Suomessa kestävyysjuoksussa ja -urheilussa pärjänneet ovat olleet aika yksinäisiä susia.

– Yrittäjät ovat tosiaan jääneet aika yksin. Ja huippulahjakkuuksia on ollut valitettavan vähän, isommat maajoukkueryhmät esimerkiksi helpottaisi asiaa ja esimerkiksi vuoristoleirit voitaisiin hoitaa kustannustehokkaammin. Mutta se on taas resurssi- ja rahakysymys, Keskisalo kaipailee hieman suurempia valmennusryhmiä.

Keskisalon mielestä itse urheilijoiden asenne on hyvää ja kaiken peliin laittavia urheilijoita löytyy.

– Kyllä urheilijoilla asenne on kohdillaan. Ja kyllä tervettä järkeä kannattaa hieman olla, ettei laske kaikkea kestävyysurheilun varaan ja unohda kouluja ja opiskeluja, niin kuin esimerkiksi minä, Keskisalo virnistää.

– Mutta kyllä sitä hullun rakkautta jossain määrin tarvitaan ja hattua täytyy nostaa, että yrittäjiä on vieläkin näin paljon ja löytyy jatkossakin.

Maltilla ja pienin askelein eteenpäin – vuoristoharjoittelua huipuille

Millaisia ohjeita entinen estejuoksusuuruus antaisi uusille juoksijoille?

– Malttia pitää olla ja pienin askelein eteenpäin. Monet sortuvat yrittämään liian isoja ennätysparannuksia riskillä ja epäonnistuvat. Määräänsä enempää ei tässä lajissa voi saada ja pitää mennä askel kerrallaan eteenpäin.

Kokeneemmille ja aivan terävintä huippua tavoitteleville Jukka Keskisalo suosittelee ehdottomasti vuoristoharjoittelua.

– Se on tietysti rahakysymys ja vaatii euroja. Mutta kyllä minä näen vuoristoharjoittelun ehdottoman hyvänä ja tärkeänä asiana huipulla oleville ja sinne haluaville urheilijoille. Kyllä kaikki maailman huiput ovat tuttu näky maailman eri vuoristoharjoittelukeskuksissa.

– Ja mikään kymmenen päivän leiri ei riitä, vaan pitää olla korkealla pitkiä aikoja ja säännöllisesti, mikäli haluaa saada parhaan hyödyn. Mutta ensin on saatava perustekeminen kuntoon, ennen kuin korkealle kannattaa mennä, Keskisalo muistuttaa loppuun.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}