Kaisa Lehtosella uudet haasteet edessä Lontoon pettymyksen jälkeen

Kaisa Lehtosella oli onnistunut Kanarian leiri. Kuva: Paul Sjöholm

Kaisa Lehtosella oli onnistunut Kanarian leiri. Kuva: Paul Sjöholm

Viime kesänä triathlonisti Kaisa Lehtonen jäi harmittavan lähelle pitkäaikaisesta tavoitteestaan päästä Lontoon olympialaisiin. Opiskeluja ja valmennushommia harjoittelun rinnalle ottaneella Lehtosella riittää kuitenkin edelleen tavoitteita ja menestysnälkää triathlonissa. Ja nyt triathlonin tulee olla rentoa ja kivaa.

{akeebasubs *} Hevoskuuri tavoitti Kaisa Lehtosen juuri päättyneen Kanarian leirin jälkeen ja kyseli miten talven harjoittelu on sujunut ja millä mielellä yksi Suomen kärkitriathlonisteista on tulevaan kauteen lähdössä.

Lehtosen mukaan harjoittelu ei ole ihan yhtä ammattimaista kuin aiempina vuosina, mutta muiden juttujen mukaan tulo on tehnyt vain hyvää ja kunto on kauden alla kohillaan.

– Treenaaminen on sujunut tosi hyvin. Olen panostanut opintojen loppuun saattamiseen (elintarviketieteiden maisteri / ravitsemustiede) ja lisäksi tehnyt erilaisia triathlonin valmennushommia eli en ole urheillut aivan niin ammattimaisesti kuin viimeisenä parina vuotena. Kuitenkin, kun olen saanut treenata pitkäjänteisesti ilman ylimääräistä matkustelua tai vammojen ja sairastelun tuottamia taukoja, on kuntotilanne tällä hetkellä jopa yllättävän kova. Lisäksi urheilun pitäminen vaihteeksi hieman sivummassa on tehnyt hyvää pääkopalle, Lehtonen kertoo talven sujumisestaan ja nykykunnostaan.

Kaisa Lehtonen kertoo, että viime kausi oli kaiken kaikkiaan kovin raskas ja siitä toipuminen vei oman aikansa. Ja Lontoon olympialaisiin olisi tehnyt kovasti mieli.

– Lontoosta pois jääminen oli totta kai valtava pettymys ja kun tähän yhdistyi tosi raskas reissaaminen, kesti kaudesta palautuminen pitkään, tuntuman mukaan jopa aina jouluun saakka.

Olympiamatkaa vai pitkää matkaa?

Kaisa Lehtonen ei ole kuitenkaan luovuttamassa ja triathlon ei ole jäämässä sivuun viime kauden pettymyksistä huolimatta.

– Ura jatkuu ilman muuta, mutta ei ole vielä aivan täysin selvää, panostanko enemmän olympiamatkalle vai pidemmille matkoille. Viime syksynä Turkin olympiamatkan kisassa heikoin lajini, eli uinti sujui lähes kärkiryhmän vauhtia, mikä vetäisi olympiamatkalle. Toisaalta taas Walchseessa puolimatkan kisassa jäin vain pari minuuttia 2012 Hawaijin Ironmanin viidenneksi ja seitsemänneksi sijoittuneista kilpailijoista, joten pienellä keskittymisellä pidemmätkin matkat voisivat sujua tosi kovaa, Lehtonen pohdiskelee tulevaa päämatkaansa.

– Nyt tärkeintä on kuitenkin saada ehjä harjoitus- ja kilpailukausi. Tosi tärkeää on myös, että homma on nyt rentoa ja kivaa! Pitkän tähtäimen tavoitteet tarkentuvat tämän kauden jälkeen, Lehtonen tuumii.

Lehtosen tämän kaudet pääkilpailut ajoittuvat elo-syyskuulle.

– Tällä kaudella pääkilpailujani ovat Ironman-sarjan puolimatkan EM-kisat elokuussa sekä muutama olympiamatkan maailmancupin kisa elo-syyskuussa. Eka hiukan tärkeämpi koitos on olympiamatkan EM-kisa Turkissa 14.6., mutta tämä saattaa mennä vielä hiukan "tuntuman haku" -kisana.

Kanarian leiriltä uutta potkua kauden aloitukseen

Kaisa Lehtonen on juuri kotiutunut parin viikon Kanarian leiriltä, joka oli kaiken kaikkiaan varsin onnistunut.

– Leiri sujui erittäin hyvin ja saimme tosi tasapainoisen parin viikon treenisatsin. Mukana oli myös todella hyvä porukka: nuorten sarjojen Suomen kärkiurheilija Henrik Goetsch, yleiseeen sarjaan juuri siirtynyt ja siinä Suomen kärkeä haastava Samuli Keisu ja pidemmille matkoille tähtäävää Veera Alari, sekä valmentajana Paul Sjöholm.

Leirin harjoitusanti oli peruskuntopainotteinen ja juoksuakin mahtui ihan mukavasti ohjelmaan.

– Itse asiassa leirillä taisi tulla juoksua yhteen viikkoon jopa noin 8 h, mikä on mulle enemmän kuin koskaan ja jalat tuntuvat täysin terveille, mikä on aivan mahtavaa! Pääpaino oli edelleen peruskuntoa rakentavassa harjoittelussa eli tosi kovia treenejä emme tehneet. Niitä on luvassa nyt pikku hiljaa Suomessa esim. juoksukisojen muodossa.

– Triathlonin kaikkia eri lajeja tulee leireillä treenattua päivittäin. Usein päivä alkaa uintitreenillä ja päivällä on luvassa pyöräily, jonka perään juoksemme. Sitten illalla vielä mahdollisesti jumppaa tai vastaavaa kevyttä touhua, Lehtonen kertoo normaalista leiripäivästään.

Nyt tulevina viikkoina on luvassa myös enemmän tehoharjoituksia. Samoin pyöräilyn osuus kasvaa pyöräilykelien parannuttua vihdoin myös Suomessa.

– Nyt harjoittelu kovenee tehojenkin suhteen pikku hiljaa. Triathlonlajien suhteen panostin talvella paljon uintiin, joka nyt jää hiukan vähemmälle ja vastaavasti pyöräilyn määrä lisääntyy.

Lähiviikkoina Kaisa Lehtosella on tavoitteena saada opiskelut valmiiksi ja tämä määrittää myös seuraavan kilpailun ajankohdan.

– Seuraava triathlonkilpailu on ehkä puolimatkan EM-kisa 19.5. tai sitten vasta Vantaa Triathlon 2.6. Kisa ratkeaa nyt osin opiskelujenikin mukaan, sillä toukokuussa saan gradun kansiin ja lisäksi minulla on suuri lopputentti, Lehtonen kertoo lähiviikkojen suurimmasta haasteestaan.

Juoksukisoista kovia treenejä

Kaisa Lehtonen on lähiviikkoina osallistumassa muutaman vuoden tauon jälkeen juoksukisoihin. Lauantaina on ohjelmassa SM-maantie Tuusulassa ja myöhemmin toukokuussa SM-maastot.

KaisaLehtonen190413iso sjoholmKaisa Lehtonen tekemässä juoksutreeniä alamäkeen Kanarialla. Kuva: Paul Sjöholm– Päätavoitteena kisoista on saada hyviä kovia treenejä! Tarkempia tavoitteita on hankala asettaa, sillä juoksukisoja en ole tehnyt sitten vuoden 2009, jolloin olin SM maastoissa 4. ja juoksin piirin maantie 10 km:llä ajan 35.06. Joka tapauksessa juoksu tuntuu sujuvan tällä hetkellä ihan mukavasti ja totta kai toivon, että pystyn hiukan haastamaan monia juoksijoita. Suomen naisjuoksijoiden taso on kuitenkin noussut viime vuosina tosi paljon, mikä on mahtava homma, Kaisa Lehtonen on innoissaan Suomen naisjuoksijoiden haastamisesta lähiaikoina.

Tasossa ja arvostuksessa parantamisen varaa

Kysytäänpä loppuun vielä Lehtoselta, että miten hän kokee naistriathlonin tason Suomessa tällä hetkellä ja millä sektorilla olisi parantamisen varaa.

– Tasossa olisi parantamisen varaa. Ensimmäinen tärkeä tehtävä olisi saada Suomeen edes jonkinlainen pitkäjänteinen valmennusjärjestelmä ja seurojen junnutoiminta pitäisi saada pyörimään, Lehtonen toivoo parannusta valmennustoimintaan.

Mutta tilanne ei ole täysin toivoton, sillä lupaavia junioreita Suomesta löytyy, kunhan heille vain pystytään tarjoamaan riittävän hyvää valmennusta.

– Muutamia ihan lupaavia naisjunnuja näyttäisi olevan tulossa, mikä on tosi kiva juttu. Tytöt alkavat kuitenkin olla siinä iässä, että heidät pitäisi pian saada laadukkaan triathlonvalmennuksen pariin. Muutama liittoleiri vuodessa ei riitä. Triathlonliitolla pyörii nuorille suunnattu leiritysprojekti, mutta itse en ole ollut mukana siinä, Lehtonen sanoo.

Myös arvostusta ja näkyvyyttä olympiamatkoja Suomessa viime vuodet hallinnut triathlonisti toivoo lajille.

– Suomessa ei ole eroa nais- ja miestriathlonin arvostuksessa. Lajin näkyvyys on kuitenkin valitettavasti edelleen tosi vähäistä. Toivottavasti nyt, kun kuntoilijoitakin tulee koko ajan lisää lajin pariin, lisääntyy näkyvyys! Myös se auttaisi varmasti, että saisimme yhden triathlonistin aivan maailman huipulle.

Entä millainen on Kaisa Lehtosen oma tilanne yhteistyökumppaneiden suhteen, onko ammattimainen harjoittelu mahdollista tällä hetkellä?

– Tällä hetkellä tilanteeni yhteistyökumppaneiden suhteen ei ole niin hyvä, että pystyisin panostamaan ainoastaan urheiluun. Onneksi kuitenkin väline- ja ravitsemusasiat ovat kunnossa ja lisäksi minulla on pari muuta tukijaa, jotka auttavat siinä, että voin tehdä muutamia kilpailureissuja Euroopassa. Nyt pyrin kuitenkin työskentelemään puolipäiväisesti treenaamisen ohella, mikä toimii mielestäni ihan hyvin, Kaisa Lehtonen kertoo loppuun tämän hetken tilanteestaan yhteistyökumppaneidensa suhteen.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}