Karin Storbacka tähtää vastoinkäymisten jälkeen ensi kesän EM-kisoihin

Karin Storbacka on selättänyt ongelmat ja tähtää täysillä ensi kesän EM-kisoihin. Kuva: Jarno Maimonen

Karin Storbacka on selättänyt ongelmat ja tähtää täysillä ensi kesän EM-kisoihin. Kuva: Jarno Maimonen

Maileri Karin Storbackan kaksi viime kautta ovat menneet täysin pieleen erinäisten vastoinkäymisten takia. Sitkeä pedersöreläinen ei ole kuitenkaan halunnut luovuttaa missään vaiheessa. Nyt tilanne on jälleen normalisoitunut ja Storbacka tähtää täysillä ensi kesän Zürichin EM-kisoihin. Hevoskuuri tavoitti Storbackan ennen hänen lähtöään harjoitusleirille Espanjan Torreviejaan.

{akeebasubs *} Kausi 2012 meni piloille allergiaongelmien takia ja tänä vuonna IK Falkenia edustava Storbacka kärsi hermoston ylirasitustilasta. Nyt tilanne näyttäisi vihdoinkin paremmalta ja 26-vuotias Storbacka on päässyt jälleen harjoittelun makuun.

– Nyt onneksi kroppa toimii normaalisti ja treenit sujuvat hyvin. Ainakin askel kulkee hyvin, Karin Storbacka iloitsee.

Palataanpa kuitenkin vielä hetkeksi niihin viime kevään ja kesän ongelmiin (lue Hevoskuurin uutinen aiheesta). Storbacka kertoo, että ongelmat alkoivat jo viime syksynä,

– En mielestäni harjoitellut silloin liian paljon, mutta siinä oli paljon kaikkea muuta päälle ja liikaa stressiä. Opiskelut painoivat kun halusin valmistua ennen joulua. Niinpä stressi ja ylirasitus kasaantuivat vähitellen ja en esimerkiksi saanut unta öisin. Elimistö ajautui vähitellen hermoston ylirasitustilaan, Storbacka kertoo ongelmistaan.

– Kesti liian kauan ennen kuin ymmärsin kuinka vakavasta tilanteesta on kysymys. Minä halusin ja yritin niin kovasti päästä kesäksi kilpailukuntoon. Kyllä se oli henkisesti uuvuttavaa aikaa. Vasta viikkoa ennen Kalevan Kisoja tajusin tilanteen, että tämä kesä olisi tässä ja etten voisi enää tällä kaudella kilpailla kunnolla. Siitä tilanne lähti onneksi paranemaan, kun annoin kropalle aikaa hengähtää ja harjoittelin vain hyvin kevyesti, enkä kilpaillut lainkaan.

Nyt ennen vastoinkäymisiään naisten mailerimatkoja Suomessa hallinnut Storbacka on päässyt harjoittelemaan reilun kuukauden uuden harjoituskauden merkeissä.

– Aloitin harjoituskauden lokakuun toinen viikko, mutta varsin rauhallisesti olen vielä harjoituskauden aloittanut. Olen ajoittain ollut jopa hieman hermostunut, että onko harjoittelu ollut vielä liian helppoa, mutta isä (valmentaja Guy Storbacka) on onneksi rauhoitellut, että vielä on hyvin aikaa ensi kesään ja ettei se ole ollut liian kevyttä, Storbacka naurahtaa.

– Määrää nostamme vähitellen ja varsinkin laatu on harjoituksissa tärkeää, ulkoratojen kuusinkertainen suomenmestari 400-1500 metrin matkoilta jatkaa.

Torrevieja hyvä leiripaikka

Perjantaina Karin Storbacka on seitsemän muun urheilijan kanssa suuntaamassa Espanjan lämpöön reiluksi kahdeksi viikoksi harjoittelemaan, juuri sopivalla hetkellä Suomen juoksukelien heiketessä talven ottaessa otetaan Pohjolasta.

– Torreviejassa on tarkoitus harjoitella määrää ja kestävyyttä eli peruskuntoharjoittelua on luvassa. Kovemmilla viikoilla kilometrejä voi tulla noin 110-130 kilometriä ja kevyimmillä viikoilla noin 75-80 kilometriä, Storbacka sanoo.

Espanjan leirin jälkeen Storbacka ehtii olemaan kotona Suomessa 20 päivää, kunnes joulun jälkeen lähteen täysin uuteen leiripaikkaan kolmeksi viikoksi.

– Joulun jälkeen suuntaan Kyprokselle ja Limassoliin. Tämä tulee olemaan täysin uusi leiripaikka minulle, Storbacka kertoo.

Torrevieja on leiripaikkana luvassa jälleen ensi keväänä.

– En uskalla lähteä Portugaliin, koska siellä sain viimeksi siitepölyongelmia ja viime vuonna kevät meni kokonaan piloille siitepölyallergian takia. Sen sijaan Torreviejassa on kaksi suolajärveä ja siellä on raikas ilma, ja myöskin hyvä stadion, jossa harjoitella. Matkustan varmaankin toukokuussa sinne ja viivyn tarvittaessa pidempäänkin, mikäli siitepölyt häiritsevät Suomessa pidempään, maileri suunnittelee.

Täysi panostus EM-kisoihin

KarinStorbacka2012Karin Storbacka ei ollut vielä valmis lopettamaan uraansa. Kuva: Hevoskuuri.fiViime vuoden opiskelujen valmiiksi saattamisen jälkeen Storbacka on halunnut satsata täysillä urheiluun. Sen takia viime kevään ja kesän ongelmat olivat raskasta aikaa juoksijalle, joka haluaa laittaa kaikkensa peliin juoksun eteen.

– Kyllä se oli alkuvuodesta masentava tilanne. Mutta nyt tilanne on onneksi jälleen parempi ja aion panostaa täysillä urheiluun. Jos saa siihen tilaisuuden, kuten nyt olen saanut, niin ilman muuta kannattaa kokeilla, että minne yltää kun täysillä keskittyy pelkästään urheiluun.

Jotain on Karin Storbacka vastoinkäymisistään oppinut.

– Tämän urheilun ja harjoittelun pitää olla myös hauskaa, vaikka onkin tavoitteita. Aiemmin olen ottanut tämän ehkä liiankin vakavasti ja ollut liikaa keskittynyt vain tavoitteisiin pääsemiseen. Nyt haluan, etten ota tätä liian vakavasti ja koitan pitää hauskuuden mukana, Storbacka sanoo vastoinkäymisistä viisastuneena.

Hauskuuden myötä Storbacka ei ole kuitenkaan valmis tinkimään tavoitteistaan.

– Ensi kesän EM-kisat ovat luonnollinen kauden päätavoitteeni ja niihin pääsy on ollut jo pitkään tavoitteenani. Ja 1500 metriä on ollut päämatkani viimeiset kaksi vuotta, vaikkeivät ihmiset ole sitä ehkä huomanneet, kun en ole päässyt kisailemaan. Mutta näin on ainakin ollut treenien suhteen, Storbacka sanoo.

– EM-karsintaraja on 4.12, mutta sellainen 4.10 voisi olla ok tavoite ensi kaudelle. Ja kyllä se 1500 metriä on sopiva matka EM-kisoissa, sillä 800 metrillä siellä mennään ensimmäiset 200 metriä niin kovaa, etten taida siihen pystyä.

Nopeutta Storbackalla on ollut luonnostaan, joten nyt pääpaino harjoittelussa on ollut kestävyyden kehittämisessä.

– Treeneissä on tuntunut, että kestävyys olisi kehittynyt ja parantunut paljonkin ja määrät ovat kasvaneet koko ajan, nopeuden kun saa vielä pidettyä samana, nopeuspuolelta vähitellen pidemmille matkoille siirtynyt Storbacka sanoo.

– Mutta 3000 ja 5000 metrille siirtyminen olisi kyllä tosi iso askel, joten kyllä minä varmaankin 1500 metrillä pysyn, Storbacka hymyilee.

Ei valmis lopettamaan

Ik Falkenin juoksijan tavoitteena on panostaa nyt ainakin vuosi täysillä juoksemiseen ja katsoa kuinka ensi kesän tavoitteiden kanssa käy. Uraansa hän ei ole muuten suunnitellut pidemmälle, vaan aikoo mennä vuoden kerrallaan eteenpäin.

Ja vaikka vastoinkäymisiä on ollut riittämiin viimeisten parin vuoden aikana, niin missään vaiheessa Storbacka ei ole tosissaan miettinyt lopettamista, vaan halu ja into juosta on säilynyt koko ajan.

– Ehkä lopettaminen kävi pahimpana hetkenä päivän mielessä, mutta tajusin, etten voi vaan näin luovuttaa. En ole vielä valmis lopettamaan, Karin Storbacka sanoo loppuun päättäväisesti.

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}