Katri Lylynperä tähtää korkealle

Päämäärätietoinen Katri Lylynperä lähti Vuokattiin parempien harjoitusolosuhteiden perään. Kuva: Heidi Lehikoinen

Päämäärätietoinen Katri Lylynperä lähti Vuokattiin parempien harjoitusolosuhteiden perään. Kuva: Heidi Lehikoinen

Hiihtäjien harjoituskuulumisia käsittelevässä sarjassa siirrämme katseet vaihteeksi pois aikuisten maajoukkuehiihtäjien kuulumisista nuoriin lupauksiimme. Ylöjärven Ryhdin Katri Lylynperä on yksi suomalaistoivoista ensi talven nuorten MM-kisoissa Italian Val di Fiemmessä. Lylynperä on parhaillaan pitkällä "leirillä" Vuokatissa parempien harjoitusolosuhteiden perässä. Hevoskuuri jutteli kunnianhimoisen hiihtäjän kanssa kauden kynnyksellä.

{akeebasubs *} Sastamalasta kotoisin oleva 19-vuotias Katri Lylynperä opiskelee Sammon keskuslukiossa neljättä vuotta ja tämä lukuvuosi on samalla myös Lylynperän kirjoitusvuosi. Hän kirjoitti syksyllä jo kolme ainetta ja keväällä olisi tarkoitus kirjoittaa kaksi ainetta lisää. Parhaillaan Katri Lylynperä on Vuokatissa hyvien harjoitusolosuhteiden perässä. Vuokatissa hän on ollut syys- lokakuun vaihteesta lähtien ja tarkoitus on olla aina marras- joulukuun vaihteeseen asti. Tosin välillä hän piipahtaa pari viikkoa Lapin ensilumen hangilla.

Mutta hetkonen, mitä lukiolaistyttö tekee noin pitkään poissa koulusta?

– Viimeiset pari vuotta olen opiskellut 2. jakson itsenäisesti. Näin pääsen harjoittelemaan täällä Vuokatissa hyvissä olosuhteissa. Jämin hiihtoputkeen on kuitenkin kotoa matkaa se 80 kilometriä ja koulumatkaakin on 60 kilometriä. Vaikka minulla onkin oma auto käytössä, niin kyllä silti näin pääsen paljon paremmin harjoittelemaan, juuri Vuokatin urheiluopiston maukkaalta lounaalta tullut Katri Lylynperä kertoo.

– Ja on ne opinnotkin ihan hyvin sujuneet tähän saakka, Lylynperä vastaa toimittajan kysymykseen opintojen sujumiseen itsekseen opiskellessa.

Entä kuinka harjoittelusi on sujunut tähän mennessä?

– Toistaiseksi on sujunut ihan hyvin, mutta nyt on se haastavin vaihe edessä, Ylöjärven Ryhtiä edustava lahjakkuus kertoo.

– Kirjoitusten aikaan minulla oli vähemmän treeniä, enkä silloin pystynyt harjoittelemaan kunnolla, koska minulla on tavoitteita myös koulun ja opiskelujen puolella. Mutta nyt ollaan taas vähitellen päästy kunnolla harjoittelun makuun, Lylynperä jatkaa.

Vuokatissa Lylynperän tarkoituksena on totutella rauhassa lumeen ja hiihtoon.

– Ulkoladulla en ole ollut vasta kuin kerran ja muuten olen ollut putkessa. Kelit ovat toistaiseksi olleet sellaiset, että on ollut parempi hiihtää sisällä putkessa. Aluksi minun on tarkoitus vain hiihtää peruslenkkiä ja tehdä tehoharjoitukset juosten. Sitten kun kilometrejä on enemmän, niin voi alkaa ottaa tehoja hiihtämälläkin, Lylynperä kertoo lähiviikkojen ohjelmastaan.

Kaksi vaihtoehtoa – joko täysillä tai ei ollenkaan

Katri Lylynperä on selvästikin varsin kunnianhimoinen nuori nainen, jonka tekemisistä huokuu halu päästä pitkälle elämässään. Tämä koskee niin hiihtoa kuin tulevaa ammattiakin. Lukion jälkeinen jatko opintojen suhteen on vielä auki tässä vaiheessa.

– Tulevien opintojen suhteen tilanne on vielä avoinna ja vielä en ole päättänyt, että mitä ainetta ja missä tulen hakemaan. Yksi vaihtoehto on myös pitää välivuosi opinnoissa ja panostaa täysillä hiihtoon ensi vuonna. Se voisi olla sopiva vaihtoehto, sillä seuraava vuosi tulee olemaan ensimmäiseni naisten sarjassa ja se on iso askel, varsinkin kun Suomessa on näin kova taso tällä hetkellä naishiihdossa, viimeistä talvea nuorten sarjassa kilpaileva Lylynperä sanoo jatkostaan ensi kevään jälkeen.

– Naisten kärkeen ei nouse, jos ei panosta täysillä hiihtoon, Lylynperä sanoo päättäväisenä.

Katri Lylynperällä onkin selkeä näkemys siitä, millaisen hiihtouran hän itselleen haluaa.

– Minulla on tasan kaksi vaihtoehtoa eli mikään puolivälin ratkaisu ei sovi minulle. Joko panostan hiihtouraani täysillä tai sitten en ollenkaan ja teen jotakin muuta. Eli tässä ollaan tosissaan liikkeellä hiihdon suhteen. Toki siinä toisessakin vaihtoehdossa jatkaisin varmasti hiihtämistä, mutta en kilpailisi ja silloin tavoittelisin muita asioita elämässäni, kunnianhimoinen ja päämäärätietoinen nuori hiihtäjä kertoo.

Sama valmentaja alusta lähtien

Katri Lylynperää on koko hänen hiihtouransa ajan valmentanut sama henkilö eli Rauni Suomela aina 12-vuotiaasta saakka. Suomela toimi Vammalassa seuravalmentajana ja Lylynperä päätti kysyä häntä valmentajakseen ja siitä lähtien heidän yhteistyö on tuonut tulosta nuorten sarjoissa.

– Ihan hyvin on mennyt ja Rauni on nähnyt minun koko hiihtourani ja kehitykseni.

Harjoitustunteja Lylynperällä tulee tällä hetkellä vuositasolla noin 600 tuntia, joka on varsin hyvä määrä. Lylynperä kertoo, että hänen harjoittelu on aika perinteistä kestävyysharjoittelua.

– Se on aika tavallista pohjien keräämistä, eikä mitään erityistä kikkailua. Sauvarinneharjoittelu on tärkeässä roolissa näin sulan maan aikana ja nyt vähän vanhempana olemme keskittyneet enemmän myös voimaharjoitteluun, Lylynperä kertoo.

Oman haasteensa harjoitteluun tuo Lylynperän pitkä koulumatka 60 kilometriä, mutta vammalalainen halusi aikanaan Tampereelle lukioon parempien harjoitusolosuhteiden perään.

– Tuo tuntimäärä yhdistettynä koulun kanssa on aika haastavaa ja kokonaisrasitus meinaa nousta välillä korkeaksi ja sen kanssa on oltava tarkkana. Kesällä tulee hyvin harjoiteltua määrällisesti, mutta koulun alettua kokonaisrasitus kasvaa. Vaikka minulla on oma auto käytössä, niin matkaan menee tunnin verran suuntaansa.

– Harjoitusolosuhteet on kuitenkin olennainen osa harjoittelua ja sen takia päätin lähteä Tampereelle opiskelemaan, missä pääsen hyvin Kaupissa harjoittelemaan. Useimmiten teen treenin iltapäivällä koulun päätteeksi, niin silloin olen kotona viiden kuuden aikoihin.

– Eli kyllä minun päiväni ovat pidempiä kuin normaalit työpäivät ja arkisin on aika tiivistä, joten ei siinä paljon muuta ehdi tekemään. Syksyllä on aina rankimmat jaksot, silloin kun harjoitellaan eniten ja nyt minulla oli vielä ne kirjoituksetkin, Lylynperä kertoo arjestaan.

Siksi itsenäinen opiskelu syksyisin sopiin erinomaisesti Lylynperälle ja Vuokatissa hän viihtyykin hyvin.

– Minulla on kämppä vuokrattuna täällä Vuokatissa ja täällä on helpompi harjoitella, kun ei tule päivittäistä matkarasitusta. Näin pystyn helpommin harjoittelemaan enemmän nyt syksyllä, Lylynperä kertoo ratkaisustaan oleskella pitkään Vuokatissa.

Kaikki matkat kiinnostavat – monipuolinen urheilutausta

Lylynperä kertoo haluavansa pärjätä kaikilla matkoilla, eikä ole mitenkään erikoistunut harjoittelussaan, mikä onkin järkevää nuorelle hiihtäjälle.

– Sprintit ovat parhaiten kulkeneet, mutta en minä mitään erikoisharjoittelua ole sen eteen tehnyt.

Ehkä yksi syy hyvään sprinttimenestykseen on Lylynperän monipuolisessa urheilutaustassa.

– Nuorempana harrastin myös joukkuevoimistelua sekä juoksua radalla ja maastossa. Lisäksi olen suunnistanut paljon. Tänä vuonna minulle ei tullut kuin yksi henkilökohtainen suunnistuskilpailu, mutta viestikilpailut minua kiinnostavat, kuten Ruotsin 10mila ja Suomen Jukolan viesti on ihan must-juttu, joka täytyy kerran kesässä kokea. Suunnistusharjoituksia teen kesässä niin paljon kuin mitä vaan ehdin ja varsinkin silloin kun olen kotona, Suunta-Seppoja suunnistuksessa edustava Lylynperä sanoo.

KatriLylynperaLiberec2013 hlKatri Lylynperä vauhdissa viime talvena nuorten MM-hiihtojen viestissä Liberecissä. Kuva: Heidi LehikoinenNuorten MM-kisat kauden pääkilpailut

Viime talvena Lylynperä sijoittui nuorten MM-kisoissa Tshekin Liberecissä sprintissä kymmenenneksi ja 25 sijalle yhdistelmähiihdossa, jossa kärkipään sijoitus kariutui kaatumiseen. Ensi talvena nuorten MM-kilpailut hiihdetään aikuisten MM-kisoista tutussa Italian Val di Fiemmessä ja ne tulevat olemaan Lylynperän ensi talven pääkilpailut.

– Varsinkin normaalimatkalta lähden hakemaan parempaa sijoitusta ja ei minua oikein yli kymmenen sijoitukset niissä kisoissa tyydytä, Lylynperä sanoo tavoitteistaan viimeisissä nuorten arvokisoissa.

Tulevana talvena Lylynperän tarkoituksena on hiihtää muutaman kerran myös aikuisten sarjassa.

– Suomen Cupissa varmaankin tulen hiihtämään joissakin kisoissa ja ehkä jossain SM-kisoissa. 2012 hiihdin jo SM-kisoissa Imatralla 30 kilometriä perinteisellä .

– Mutta yritän olla suhteellisen maltillinen ja jos nuorten katsastukset on Suomen Cupin yhteydessä, niin silloin hiihdän toki nuorissa. Vielä en ole päättänyt, että hiihdänkö Suomen Cupin avauksessa Vuokatissa, sillä kirjoitukset häiritsivät harjoittelua ja haluan päästä rauhassa kuntoon, niin että kuntohuippu osuu nuorten MM-kisoihin. Tarkoitus on kuitenkin olla jo hyvässä kunnossa joulukuussa ja mielelläni minä Rukallakin hiihtäisin maailmancupin avauksessa, kun viime vuonna pääsin jo varahiihtäjäksi.

Suomi ja Lahti saivat MM-hiihdot järjestettäväkseen vuonna 2017, oletko jo niitä ehtinyt miettimään?

– Ovathan ne mielessä käyneet ja hienoa olisi päästä kotikisoissa hiihtämään. Silloinhan minulla olisi periaatteessa jo riittävästi ikääkin (23), ei nyt ehkä vielä ihan terävimmälle huipulle, mutta ainakin jollain matkoilla voisin olla jo aika hyvin mukana, Lylynperä hymyilee mietteliäästi.

Tykkää sauvarinteestä ja pitkistä hiihtolenkeistä

Katri Lylynperä ei osaa suoralta kädeltä ilmoittaa yhtä suosikkiharjoitustaan, mutta mielitreenejä hänellä toki on.

– En ole kunnolla asiaa miettinyt, mutta tykkään varsinkin tehoista ja sauvarinneharjoitukset ovat kivoja silloin kun kulkee. Mutta toisaalta tykkään myös tehdä pitkiä 4-7 tunnin hiihtolenkkejä keväthangilla pikkupakkasessa ja auringonpaisteessa. Eli kyllä ne vaellustyyppisetkin harjoitukset kivoja ovat, jos olosuhteet ovat hyvät.

– Kesällä tulee myös juostua paljon ja tykkään juoksemisesta, vaikken niin paljon kisoissa enää ole käynytkään ja harjoitteluni onkin pääasiassa juoksua ja rullahiihtoa on sitten tuntuman säilyttämiseksi, Katri Lylynperä kertoo vielä loppuun lempiharjoituksistaan.

Mikäli kaikki vaan sujuu niin kuin Katri Lylynperä on suunnitellut, niin tästä nuoresta hiihtäjästä tullaan kuulemaan myös aikuisten sarjassa ja ehkä tosiaan jo Lahden kotikisoissa päästään ihastelemaan hänen hiihtoaan aikuisten arvokisoissa.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}