Kyburz palasi voittojen tielle sprintissä – Tove Alexandersson naisten nopein

Tove Alexandersson (vas.) löysi rastin vajaan puolen minuutin etsiskelyn jälkeen. Helena Jansson (oik.) etsii samaa rastia, mutta on matkalla väärään suuntaan. Kuva: Hevoskuuri.fi

Tove Alexandersson (vas.) löysi rastin vajaan puolen minuutin etsiskelyn jälkeen. Helena Jansson (oik.) etsii samaa rastia, mutta on matkalla väärään suuntaan. Kuva: Hevoskuuri.fi

Suomalaisittain päivä ei tarjonnut iloja. Venla Niemi oli parhaana suomalaisena kymmenes.

{akeebasubs *}Suunnistuksen maailmancupin sprinttifinaali tarjosi kilpailun, joita on harvoin tarjolla. Ylipitkän sprintin voittoajat hipoivat pariakymmentä minuuttia ja noususummaa 3,1 kilometrin radalla kertyi 135 metriä. Harvat säästyivät virheiltä ja kisoissa nähtiinkin monta megapummia sekä erittäin hitaita reitinvalintoja.

Naisten kilpailun voittoon juoksi ensimmäistä vuottaan aikuisten sarjassa juokseva Ruotsin Tove Alexandersson ajalla 19.32. Nuori ruotsalainen ehti tehdä kisassa jopa yhden suuren virheen. Muidenkin pummatessa ja fyysisen vireen ollessa kohdillaan Alexanderssonin suoritus riitti kuitenkin voittoon.

-Tein ison virheen kilpailun loppupuolella, mutta päätin silti taistella loppuun asti. Olen onnellinen, että voitin, Alexandesson kertoi maalissa.

Muista Ruotsin naisista tällä kertaa parhaiten onnistui Annika Billstam, joka sijoittui toiseksi kolme sekuntia Alexanderssonille hävinneenä. Kaikkein kovimmin Wellington Collegen krikettiareenan sai kuitenkin huutamaan isäntämaan Lizzie Ingham, joka sijoittui jännittävien vaiheiden jälkeen kisan kolmanneksi vain kaksitoista sekuntia voitosta.

Kolme seuraavaa sijat matkasivat Sveitsin Sara Lüscherille, Norjan Tone Wigemyrille sekä Sveitsin Rahel Friederichille.

Venla Niemi oli parhaana suomalaisena yhdestoista. Suuria pummeja ei matkaan mahtunut, mutta reitinvalinnoissa jäi parannettavaa

-Ei se nyt ihan surkeasti mennyt, kun en kuitenkaan eksynyt sellaiseen paikkaan mihin en ollut suunnitellut meneväni, Niemi kertoi.

Verisillä jaloilla maaliin saapunut Niemi ihmetteli kisan jälkeen järjestäjien suositusta juosta kilpailu sortseissa.

-Siellähän piti mennä tosi jyrkkiä mennä alas ja ylös risukossa! Onneksi oli nappulakengät sentään jalassa ja ehkä olisi pitänyt olla vielä enemmän uskallustakin mukana.

Riina Kuuselo sijoittui kisan 19. sijalle ja Outi Ojanen sijalle 32.

kyburzMattihas Kyburtz ei antanut muiden yllättää Wellingtonin sprintissä. Kuva: Hevoskuuri.fiMiesten kilpailussa kärkisijat matkasivat jälleen Sveitsiin. Sprintin hallitseva maailmanmestari Mattias Kyburz kirkasti karsinnan nelossijan voitoksi mäkisessä ja reitinvalintoja sisältäneessä sprintissä.

-Sunnuntaisen keskimatkan jälkeen olin aika pettynyt, mutta tänään sain näytettyä hyvän kuntoni ja sujuvan suunnituksen samanaikaisesti, Kyburz iloitsi.

-Yleisörastin jälkeen edessä oli erittäin pahoja reitinvalintoja, joissa oli pakko kiertää paljon. Olen tyytyväinen, että pysähdyin katsomaan karttaa ennen valintaani, enkä vain lähtenyt juoksemaan, Kyburz valotti voittoreseptiään.

Voitto antoi Kyburzille lisää itseluottamusta ja hän sanoi odottavansa viikonlopun keskimatkan takaa-ajokisaa jo innolla.

Reilu puoli minuuttia sveitsiläisvoittajalle jäi Ruotsin sprinttispesialisti Jerker Lysell napaten kakkostilan. Päivän kolmas oli Matthias Merz ennen etunimikaimaansa Mulleriä. Viides oli Norjan Olav Lundanes ja kuudes Tanskan Tue Lassen.

Suomalaismiehille sprinttipäivä ei tarjonnut ilonaiheita. Mårten Boström oli kilpailun 31. ja Tuomo Mäkelä sijalla 36.

-Tämä kisa menee mappi-Ö:hön, Tuomo Mäkelä kommentoi lyhyesti.

Mäkelän matkalle sattui yksi suuri pummi ja se on jopa vaikeassa sprintissä liikaa. Sprintin ajallinen kesto oli myös yllätys Mäkelälle.

-Jos joku olisi lähdössä sanonut, että maalissa aika on lähes 23 minuuttia niin en olisi kyllä uskonut, Mäkelä tuhisi.

Suomen valmentaja Antti Harju ei luonnollisesti ollut tyytyväinen tiistain suomalaissatoon.

-Heikostihan se meni, yksi kymppisakkisija tuli, joka sekin oli kyllä kohtuullisen odotettu naisten sarjasta, Harju tuumi.

Harjun mukaan sprintti oli erittäin vaikea ja haastava sekä myös ylipitkä, mutta siitä huolimatta samat nimet olivat kärjessä kuin muissakin sprinteissä.

-Ei tämä kilpailu ollut erityisen hankala millekään muulle joukkueelle kuin meille. Ihan yhtä poikkeuksellinen tämä sprintti oli myös muille. Näyttäisi siltä, että meillä ei ole kuntoa eikä välttämättä sellaista rutiinia, jolla pärjätä sprintissä kuin sprintissä. Pitää vaan tehdä enemmän töitä, onneksi Vuokatin kisoihin on vielä aikaa, Harju arvioi.

Maailmancup jatkuu sunnuntaina prologilla ja takaa-ajolla.

Suunnistuksen maailmancup, 2. osakilpailu Wellington Uusi-Seelanti

Sprintin tulokset:

Miehet: 1) Matthias Kyburz SUI 17.52, 2) Jerker Lysell SWE 18.27, 3) Matthias Merz SUI 18.30, 4) Matthias Müller SUI 18.41, 5) Olav Lundanes NOR 18.50, 6) Tue Lassen DEN 18.56, 31) Mårten Boström FIN 20.52, 36) Tuomo Mäkelä FIN 22.38.

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 19.32, 2) Annika Billstam SWE 19.35, 3) Lizzie Ingham NZL 19.44, 4) Sara Lüscher SUI 20.12, 5) Tone Wigemyr NOR 20.19, 6) Rahel Friederich SUI 20.33, 10) Venla Niemi FIN 20.53, 19) Riina Kuuselo FIN 22.19, 32) Outi Ojanen FIN 24.34.

>>Tulokset & väliajat

-Juho-Veikko Hytönen, Wellington, Uusi-Seelanti{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}