Maailmancupin pisteet Maria Grundvallin tähtäimessä

Maailmancupin pisteet sprintissä ovat Maria Grundvallin mielessä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Maailmancupin pisteet sprintissä ovat Maria Grundvallin mielessä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Maria Grundvall, 22, on hiihtänyt parhaat sijoituksensa sprintissä, jossa hän tietää olevansa myös lähimpänä maailman kärkeä. Maailmancupin pistetili on vielä avaamatta, mutta sen Grundvall toivoisi korjaantuvan jo Rukan maailmancupissa perinteisen sprintissä. Hevoskuuri tapasi Grundvallin B-maajoukkueen leirillä Vuokatissa.

{akeebasubs *}
– Maailman kärki ei tunnu niin kovin kaukaiselta. Sprintti on se minun juttuni, jos vertaa maailman kärkeen, aika vaikea on normaalimatkoilla pärjätä, vaikka SM-kisoissa olen normaalimatkoillakin hiihtänyt ihan hyvin. Maailmancupissa sprintissä on parhaat mahdollisuudet, mutta tuntuu, että peruskunto on kasvanut. Sen pitäisi olla avuksi normaalimatkoilla, mutta myös sprintissä.

Viime kausi oli Grundvallille suureksi osaksi vaikea. Kausi käynnistyi hyvin, sillä Vuokatissa Suomen Cupin avauksessa hän oli hyvin Mona-Liisa Malvalehdon ja Anne Kyllösen tuntumassa. Rukalla maailmancupissa hän jäi täpärästi jatkopaikasta ja maailmancupin pisteistä oltuaan 32:s. Sen jälkeen hän oli vielä Norjassa Skandinavia-cupissa 15 kilometrillä hyvin 16:s, mutta sen jälkeen talvi sujui alavireisesti.

– Alkukaudella tuli hiihdettyä paljon kisoja ja oltua paljon leirejä, vähän liikaa. Missään vaiheessa ei tullut kunnon palautusta. Joulun jälkeen stressi helpottui, ja tulin kipeäksi. Sitten ei kulkenut enää, aina välillä tuli sairasteluja. Loppukausi oli aika vaikea, kun sairastelujen takia huonoja viikkoja tuli paljon eikä tullut treenattua kisoja. Ei voi mitään, mutta harmittaa, kun alkukausi oli niin hyvä. Olisi ollut mahdollista hiihtää parempia kisoja loppukaudestakin, Grundvall sanoo.

Juuri alkukaudesta löytyvät ne asiat, jotka antoivat uskoa ja intoa jatkoa ajatellen.

– Sain nähdä Monan ja Annen kanssa, että sprintissä on mahdollista hiihtää hyvin, eikä siinä maailman kärki ole niin kaukana. Rukalla pääsin kuitenkin aika lähelle maailmancupin pisteitä, mikä toi myös varmuutta omaan tekemiseen, Grundvall sanoo.

Nyt Grundvall on muutamaa sairaspäivää lukuun ottamatta ollut koko harjoituskauden terveenä. Suuria muutoksia harjoitteluun ei ole tullut, pääpaino on Stefan Storvallin valmennettavalla ollut kestävyyden kehittämisessä ja perusasioissa. Vapaan tekniikan kehittäminen on kuitenkin ollut yksi painopiste, sillä päätavoite 23-vuotiaiden MM-kisoissa Val di Fiemmessä on sprintti vapaalla.

– Vapaan tekniikan parantamiseen olen keskittynyt. Asennon kanssa on tehty töitä. Lisäksi ihan perusasioiden kanssa on ollut tekemistä, eli että hiihto pysyisi kasassa myös silloin kun hapottaa. Enemmän on treeneissä ollut mielessä vapaan kehittäminen. Ainakin ensimmäisillä lenkeillä täällä tuntuu, että se on tuottanut tulosta. Hiihto tuntuu tänä vuonna paremmalta kuin viime vuonna, nyt on tuntunut helpommalta. Se on positiivinen asia.

– Toivon myös, että talvella tulisi ehjempi jakso.

MariaGrundvall281013 hlMaria Grundvall on päässyt jo Vuokatissa tutustumaan ensilumen latuun. Kuva: Heidi LehikoinenVuokatissa Grundvall pääsi hiihtämään lumella ensimmäisen kerran kesäkuun Sognefjelletin-leirin jälkeen. Ramsaun-leirin hän jätti tällä kertaa väliin.

– Tuntui siltä, ettei minulle ole korkealla olosta niin paljon hyötyä, kun leiri oli vain 10 päivää.

Täysipainoisen harjoittelun ohessa hän opiskelee erityisopettajaksi kolmatta vuotta. Opinnot ovat edenneet urheilun ehdoillakin hyvin, vaikkakin hieman normaalitahtia hitaammin. Opiskelu on ollut hyvää vastapainoa urheilulle.

– Noin 45–50 opintopistettä on tullut per vuosi. Se on aika hidas tahti verrattuna luokkakavereihini, mutta minulle sopiva tahti. Tänä vuonna olisi kandidaattitutkinto, veikkaan, että opiskeluun menee yhteensä kuusi vuotta. Normaalitahti on viisi vuotta. Ensimmäinen vuosi oli haastava, kun kaikki oli uutta. Nyt on ollut ihan kiva, kun ei ole ollut liikaa koulua, niin olen pystynyt keskittymään treeneihin kunnolla. Pitää kuunnella kroppaa tarkasti nyt syksyllä, ettei tule liikaa, Grundvall sanoo.

Tulevalle kaudelle Grundvallin tavoitteet ovat selvät. Ykköstähtäin on 23-vuotiaiden MM-kilpailuissa, mutta muitakin tärkeitä kisoja löytyy.

– Olisi kiva päästä taas Rukalle hiihtämään sprintti, siitä 32. sijasta jäi viime vuonna hampaankoloon. Sen lisäksi SM-kisat tammikuussa Vantaalla ja sitten 23-vuotiaiden MM-kisat, sanoo Vuokatin Suomen Cupissa kauden avaava hiihtäjä.

- Heidi Lehikoinen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}